Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Luo itsestäsi valmis ratkaisu – ja pääse tavoitteeseesi hakematta töitä

$
0
0

Unelmien työpaikka löytyy yhä useammin tilanteessa, jossa työnhakija ei sitä edes etsi. Tämä vaatii kuitenkin onnistunutta brändityötä ja oman löydettävyyden edistämistä.

Työnhausta puhutaan yleensä prosessina, jonka alussa työnhakija on työtön tai onnettomassa työsuhteessa. Prosessin edetessä kohti onnellista loppuaan saa sankari vakuutettua potentiaalisen työnantajan kyvyistään ja lopulta työllistyy. Tarina loppuu siihen. Mutta mitä jos tarinamme sankari olisikin jo lähtökohtaisesti onnellisessa työsuhteessa, eikä hän edes yrittäisi vakuuttaa ketään?

Työpaikkailmoitteluun perustuvan markkinan ulkopuolella tapahtuvaan rekrytointiin liittyvät käytännöt ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Tähän vaikuttavat ainakin kaksi työmarkkinoiden ajankohtaista trendiä: Ensinnäkin osaavista työntekijöistä on tietyillä aloilla huutava pula, jolloin työnantajan tulee olla rekrytoinnin aktiivisempi osapuoli. Toiseksi piilotyömarkkinat ovat nykyään huomattavan isot. Vain noin neljännes rekrytoinneista perustuu julkiseen työpaikkailmoitteluun, ja siksi esimerkiksi suorahauilla on huomattavan suuri rooli.

Työntekijän kannalta nykytrendit tarkoittavat muun muassa sitä, että yhä pienempi osa oman uran edistämisestä sijoittuu rekrytointiprosessin aikajanalle. Siksi oman työllistymisen edistämistä kannattaa ajatella jatkuvana prosessina, jonka pontimena ei tarvitse olla akuutti työnhakutarve.

Pyri olemaan ratkaisu jonkinlaiseen ongelmaan

Yksi tämän päivän yleisimmistä rekrytoinnin mantroista on se, että työnhakija on tuote. Rekrytointiprosessin ”ostopäätöksen” perustuessa korostetusti inhimillisiin tekijöihin kannattaa työnhakijan luoda tuotteensa tueksi vahva brändi; mielikuvat ratkaisevat paljon. Käytännössä brändääminen tapahtuu artikuloimalla oma osaaminen sellaiseen muotoon, josta käyvät ilmi työntekijän vahvuusalueet, todennetut työkyvyt sekä uratavoitteet. Kilpailuedun artikuloimista myyntituotteeksi kannattaa ajatella sen kautta, minkälaisen ratkaisun omat tiedot ja taidot voivat tarjota omalle ideaalityönantajalle.

Kun puhutaan ratkaisun tarjoamisesta, lähtöoletuksena on jonkinlainen työnantajan ongelma. Juuri tässä on piilomarkkinoilla menestymisen avain. Tarve- ja osaamismäärittely ovat rekrytointiprosessin keskeisimpiä asioita työnantajalle. Jos työntekijän brändi ja artikuloitu osaaminen tarjoavat paperilla suoran ratkaisun tällaiseen määritelmään, alkaa kyseisen työntekijän puhelin todennäköisesti piristä.

Jos brändisi on kunnossa, voit parhaassa tapauksessa rentoutua ja odottaa, että sinun puhelimesi soi.

Näkyvyys on taitolaji

Voidakseen jäädä suorahakukonsultin haaviin tulee työntekijän luonnollisesti olla löydettävissä. Oman uraidentiteetin näkyväksi tekeminen on nykyään keskittynyt hyvin vahvasti verkkoon, ja passiivisen työnhaun yhteydessä näkyvyydestä on tullut lähes synonyymi LinkedIn-profiilille. Oman näkyvyyden edistämisessä kannattaa foorumista riippumatta keskittyä tiettyihin asioihin. Alle on poimittu muutama vinkki.

Sanoita toimintasi. Rekrytoijat etsivät työnhakijoita arvioidessaan menestymisen kaavoja, koska aiemmin osoitettujen toimintamallien uskotaan siirtyvän organisaatiosta toiseen. Tällaiset kaavat eivät käy ilmi titteleistä tai taito- ja työnantajalistauksista. Sanoita siis esimerkiksi henkilökohtainen kehityksesi, vastuusi kasvu sekä konkreettiset saavutuksesi ja sijoita nämä asiat aikajanalle. Koherentin tarinan luomisen lisäksi oman uran sanoittaminen nostaa osakkeita hakusanojen perusteella tehtävissä suorahauissa.

Avaa arvomaailmasi. Oma kilpailuetu työmarkkinoilla koostuu sekä luontaisista että opituista vahvuuksista. Opittuja vahvuuksia voi kerryttää suunnitelmallisesti, mutta motivaation ja persoonan kaltaiset luontaiset tekijät ovat korostuneet nykyisillä työmarkkinoilla. Juuri siksi esimerkiksi motivaatiolausekkeilla on merkitystä. Omaa työidentiteettiä kannattaakin avata myös arvojen ja uravision kautta. Työnhakijoita sovitetaan usein työnantajien organisaatioarvoihin.

Pysy ajan tasalla. Jos päivität ansioluettelosi vain työnhaun ollessa itsellesi ajankohtaista, et luultavasti ole kuumaa kamaa rekrytoinnin piilomarkkinoilla. Ajan hermolla pysyminen voi verkko-CV:n päivittämisen lisäksi tarkoittaa esimerkiksi blogin kirjoittamista tai some-aktiivisuutta. LinkedInissä viestinnän aktiivisuus jopa nostaa työntekijän prioriteettiä sivuston hakutuloksissa.

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavasta artikkelista: Tavoitteena unelmatyöpaikka? Näin brändäät itsesi

Lähteet:
Markku Kaijala – Rekrytointi (Alma)
Kaisa Välivehmas – Miten onnistut työnhaussa (Minerva)
Maria Carlsson & Kati Järvinen – Mielekäs työ (Sanoma Pro)
Haastattelu: Jani Laine – Experis
aTalent

The post Luo itsestäsi valmis ratkaisu – ja pääse tavoitteeseesi hakematta töitä appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles