Taloushallinnon ala on uudistumassa suuresti digitaalisten järjestelmien muuttaessa vanhoja työtapoja. Pelillistäminen ja automaatio ovat tulossa osaksi tilitoimistojen arkea, jolloin myös työntekijöiden tietotekniset taidot korostuvat. Duunitori otti selvää, miten alan murros muuttaa mielikuvia tilitoimistoista työpaikkoina ja millaisia uusia osaajia alalle etsitään.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Rantalainen Oy:n kanssa. Katso myös Rantalaisen Summer Trainee -haku Duunitorilta.
Stereotypiat tilitoimistoista uusiksi
Monilla on varmasti ennakkokäsityksiä tilitoimistossa työskentelystä. ”Ei sillä ainakaan naista saa!” kommentoivat vastaajat, kun Rantalainen, yksi Suomen suurimmista tilitoimistokonserneista, selvitti opiskelijoiden mielikuvaa tilitoimistotyöstä. Etenkin nuoret pitävät tilitoimistoja siis jäykkinä organisaatioina ja tylsinä työympäristöinä, joissa kirjanpitäjät istuvat hiljaa työpisteillään koko työpäivän. Näin ajattelivat myös Rantalaisella Lahden toimipisteessä kesällä 2012 aloittanut Toni Takala ja Tikkurilassa viime kesänä työt aloittanut Sami Kuronen. ”Sellainen vanha peruskäsitys, että tilitoimistot ovat vanhanaikaisia ja jäykkiä työpaikkoja”, kertoo Takala ajatuksistaan ennen töiden aloittamista.
”Ei sillä ainakaan naista saa!” kommentoivat vastaajat, kun Rantalainen selvitti opiskelijoiden mielikuvaa tilitoimistotyöstä.
Tämä kuva ei kuitenkaan enää pidä täysin paikkaansa. Tilitoimistoissa työskentelee myös värikkäitä persoonia ja nuoret tuovat kaivattua vaihtelua työympäristöön. ”Tilitoimistojen työntekijöiden pitää olla myös hyviä asiakaspalvelijoita”, Kuronen lisää. Tämän vuoksi kirjanpitäjäkään ei voi enää piiloutua pöytänsä taakse vaan hänen on osattava asioida asiakkaiden kanssa niin puhelimitse, sähköpostin välityksellä kuin kasvokkainkin asiakkaiden vieraillessa toimistolla.
Stereotypiat eivät kuitenkaan muutu helposti, vaikka työtavat ja ympäristö muuttuisivatkin. Miten nuoret sitten saisi kiinnostumaan tilitoimistoista työpaikkoina? ”Erityisesti digitalisoituminen ja sen myötä uudet työtavat sekä mahdollisuudet tällä alalla kiinnostavat nuoria”, Takala valottaa. Tilitoimisto on edelleen vaativa työpaikka ja oma-aloitteisuutta ja ahkeruutta vaaditaan myös nuorilta työntekijöiltä. Silti työnteon ei tarvitse olla ankeaa puurtamista.
Robotiikka muuttaa taloushallintoa
Tilitoimistojen arjessa paljon on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Digitaaliset järjestelmät ovat vähentäneet etenkin manuaalista, käsin tehtävää työtä. ”Automaation taso on noussut todella paljon”, kertoo Kuronen. Monet perinteiset työtehtävät, kuten kirjanpito, tiliotteiden käsittelyt ja palkanlaskenta, ovat muuttuneet sähköisten järjestelmien myötä. Työskentely on helpottunut ja aikaa säästyy tärkeämpiin ja vaativampiin tehtäviin. ”Turhaan työhön, joka ei tuota mitään arvoa asiakkaalle, ei mene aikaa, jolloin pystyn olemaan tarvittaessa paremmin asiakkaan apuna ja tukena”, Kuronen täsmentää.
Rantalaisella sähköisiä järjestelmiä hyödynnetään hyvin laajasti. Sekä Kuronen että Takala ovat päässeet mukaan erilaisten järjestelmien digitalisoitumista edistäviin projekteihin. Kuronen on mukana tiimissä, joka kehittää palkkalaskelmat suoraan älypuhelimeen tuovaa sovellusta, ja Takala on osallistunut esimerkiksi uuden laskutusjärjestelmän käyttöönottoon. Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että digitaalisuus helpottaa työtä ja tuo siihen mahdollisuuksia. ”Rantalaisella on varmasti niin hyvät työkalut olemassa kuin tällä hetkellä taloushallinnon ja digitaalisaation saralla voi olla”, Kuronen kehuu työnantajansa tarjoamia mahdollisuuksia.
”Alan järjestelmät eivät ole vielä siellä, missä ne vuonna 2016 voisivat tai missä niiden tulisi olla” – Sami Kuronen
Paljon on siis alalla jo tapahtunut mutta kehitystä työtavoissa tapahtuu edelleen koko ajan. ”Alan järjestelmät eivät ole vielä siellä, missä ne vuonna 2016 voisivat tai missä niiden tulisi olla. Automaation tasoa pystytään edelleen nostamaan”, Kuronen toteaa. Robotiikka ja pelillistäminen tulevatkin jatkossa mullistamaan tilitoimistojen arjen. Samalla myös käsitykset tilitoimistosta työpaikkana muuttuvat. ”Työtekniikoiden ja tapojen muuttuessa ovat myös näkemykset alasta alkaneet muuttua”, kertoo Takala.
Nuoret mukaan pelillistämisen ja automaation kehittämiseen
On selvää, että alan digitalisoitumista ja kehittymistä edistääkseen yritys tarvitsee joukkoonsa nuoria osaajia, jotka ovat tottuneita tietotekniikan käyttäjiä. Nuorissa on tulevaisuus niin taloushallinnon uusien järjestelmien käyttäjinä kuin niiden kehittäjinäkin. Monet tilitoimistot haluavatkin nykyään houkutella työntekijöikseen opiskelijoita yhä varhaisemmassa vaiheessa.
Sekä Takala että Kuronen kertovat Rantalaisen olevan hyvin joustava työpaikka opiskelijalle; kumpikin on tehnyt töitä opiskelujensa ohella. ”Rantalaisella kannustetaan todella vahvasti opiskeluun ja luodaan mahdollisuuksia lisäkouluttautumiseen”, Takala kertoo. Molemmat ovat myös viihtyneet Rantalaisella. ”Työilmapiiri on kohdillaan ja töihin on joka päivä kiva tulla”, toteaa Kuronen. Koulussa opitut taidot ovat opiskelijalle eduksi, mutta ennen kaikkea halukkuus oppia on tärkeää. ”Koulussa opetellaan perusasiat mutta töissä oppii oikeasti käyttämään tarvittavia työkaluja”, Kuronen lisää.
Kiinnostuitko tilitoimistossa työskentelystä? Haluatko olla taloushallintoalan muutoksen kärkijoukoissa? Rantalainen etsii nyt kymmentä taloushallinnon tai tietotekniikan osaajaa RAN Summer Trainee ’16 -ohjelmaan!
Lue lisää RAN Summer Trainee ’16 -ohjelmasta »