Niin napapiirillä kuin työelämässäkin vastassa on aina silloin tällöin pari muuttujaa, mutta sankareita ne eivät lannista. Tänä syksynä ensi-iltansa saaneen Napapiirin sankarit 2 -elokuvan inspiroimana lähdimmekin metsästämään työelämän sankareita yhdessä Staffpointin kanssa!
StaffPoint on suomalainen henkilöstöalan yritys, joka tuottaa henkilöstö- ja rekrytointipalveluja, valmennuspalveluja sekä HR-ohjelmistoja. Staffpoint on yksi Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan yhteistyökumppaneista.
Kilpailu sai paljon hyviä vastauksia niin Twitterissä, Instagramissa kuin Facebookissakin. Voittajat valitaan maanantaina 19.10. Tutustu työelämän sankaruuteen ja kilpailun satoon alla:
Aidot #työelämänsankarit pistävät itsensä likoon ja ovat valmiita auttamaan. Koska toista auttamalla voidaan yhdessä onnistua paremmin.
Työelämän sankarit ovat niitä tavallisia ihmisiä, jotka tekevät aina parhaansa #työelämänsankarit — Marja-Liisa Lehtinen (@lissulehtinen) October 15, 2015
”Työelämän sankari ehkäisee työpaikkakiusaamista ja puuttuu ongelmiin ja yrittää selvittää ongelmia ja parantaa työilmapiiriä #työelämänsankarit” – Visa
”Työelämän sankari on joukkuepelaajaa, joka osaa puhaltaa yhteen hiileen ja luoda työpaikalle hyvää fiilistä ja käytöksellään parantaa työilmapiiriä :)” – Kirsi
”Monta työtä tekevä, tuntitöitä ja osa-aikatyötä vastaanottava ”freelancer”, joka taipuu moneen ja elättää siinä sivussa poikansakin. Ja ehtii vielä vapaaehtoishommissa junnufutisjoukkueenjohtajaksi ja vanhempaintoimikuntaan. Asiakaspalvelija, multitasker, vuoroon taloustöissä vuoroon mitä vaan!” – Leena
”Työelämän sankari on paitsi työntekijä, myös asiallisesti alaisiinsa suhtautuva, kannustava ja oikeudenmukainen esimies.” – Jouko
”Työntekijän tekemä työ on aina arvokasta ja kannattavaa. Muista myös kehua työtovereita ja olla ystävällinen. Pieni kiitos antaa takaisin varmasti :)” – Marie
Muista myös kurkistaa elokuvan kulissien taakse Duunitorin artikkelissa:
Tiesitkö, että voit hyödyntää Duunitorin tyyppitestin tuloksia ja testistä saamaasi persoonaprofiilia myös työnhaussa?
Tee tyyppitesti »
Tyyppitestin on tehty yhteistyössä HUM-e:n kanssa ja se perustuu HUM-e:n luonnetyyppitestiin. Testi pohjautuu Carl Jungin analyyttiseen psykologiaan, joka on yksi eniten käytetyistä ihmisten samankaltaisuutta ja erilaisuutta mittaavista menetelmistä maailmassa. Voitkin käyttää testistä saamaasi tietoa itsestäsi hyödyksi monenlaisissa tilanteissa, kuten työnhaussa.
Lue alta, miten voit hyödyntää tyyppitestin tuloksia työnhaun eri vaiheissa:
1. Työnhakuun valmistautuminen
Aloita tutustumalla saamaasi tuloksiin tarkasti ja kirjoita ylös ne kohdat, jotka kuvaavat mielestäsi itseäsi hyvin. Kirjoittamasi asiat muodostavat niin kutsutun vahvuusprofiilisi, joka kertoo millaisena ihmisenä näet itsesi ja millaisia asioita sinun kannattaa tuoda itsestäsi esille esimerkiksi työhaastattelussa.
Tarkastele myös niitä kohtia, jotka eivät mielestäsi kuvaa itseäsi. Käänny esimerkiksi tuttujesi puoleen ja keskustele heidän kanssaan millaisena he näkevät sinut ja miten he kommentoivat niitä kohtia, jotka mielestäsi eivät itseesi sovi. Tämä on hyvä keino saada arvokasta palautetta sellaisista piirteistäsi, joita et itse välttämättä edes huomaa. Lisäksi voit saada vinkkejä sellaisista asioista, joita sinun kannattaisi itsessäsi vielä kehittää. Omat heikot kohdat on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi pyrkiä kehittämään. Vierailut oman mukavuusalueen ulkopuolella ovat monesti hyödyllisiä, ne antavat uusia näkökulmia ja ne voivat johtaa uusiin oivalluksiin.
Jotkin töistä ja organisaatioista sopivat hyvin profiiliisi, toiset eivät. Töitä hakessa kannattaa miettiä, sopisitko persoonasi puolesta työtehtävään ja kyseiseen organisaatioon. Esimerkiksi myyntityössä pärjäävät yleensä paremmin ulospäin suuntautuneet ja muuttuviin tilanteisiin joustavasti reagoivat henkilöt. Kasvava iso kansainvälinen organisaatio taas tarjoaa hyvin erilaisen työympäristön vaikkapa pieneen perheyritykseen verrattuna. Mieti työnhakua aloittaessasi millainen organisaatio sopisi sinun persoonaprofiilisi parhaiten.
2. Työhakemuksen laatiminen
Lue työpaikkailmoitus huolella läpi ja poimi siitä ne ominaisuudet ja piirteet, jotka sopivat sinuun ja rakenna esittelysi itsestäsi niiden ympärille. Voit käyttää hakemuksen sisältönä omien vahvuuksiesi kuvausta eli sitä osaa raportista, jonka koet kuvaavan sinua hyvin. Kerro muun muassa millainen olet työntekijänä, ihmisenä, miten toimisit hakemassasi työtehtävässä ja miten hyödynnät vahvuuksiasi.
Muista rehellisyys; itsestään ei kannata luoda sellaista kuvaa, joka ei todellisuudessa pidä paikkaansa. Kaikkiin työpaikkailmoituksessa lueteltuihin ominaisuuksiin ei välttämättä edes tarvitse vastata, sillä usein työpaikkailmoituksen laatija saattaa etsiä sellaista ihmistä, jota on todellisuudessa mahdoton löytää.
3. Työhaastattelu
Kertaa ennen haastattelua vielä työpaikkailmoituksessa kuvailtu tehtävän sisältö ja mieti, miten toisit parhaiten esiin sen tavan miten juuri sinä tekisit kyseistä työtä. Muista, että samaa työtä voi useimmissa tapauksissa tehdä menestyksekkäästi monella eri tavalla. Tarjolla on varmasti sisällölliseltä osaamiseltaan samantasoisia kandidaatteja, joten useimmiten hakijan persoonalla ja asenteella on taitoja suurempi merkitys rekrytointipäätöksissä. Parhaiten rekrytoijan mieleen jäävät aidot, rehdit ja sinut itsensä kanssa olevat kandidaadit. Käy omaa profiiliasi läpi ja paina mieleesi persoonasi vahvuudet ja kehittämisen kohteet, sillä niitä molempia tullaan luultavasti sinulta haastattelussa kysymään. Kun olet sisäistänyt omat vahvuutesi, osaat myös tuoda ne esiin työhaastattelussa ja haastattelija saa aidon ja luotettavan kuvan sinusta. Pidä mielessäsi myös kehityskohteesi, sillä myös niitä kysytään työhaastatteluissa lähes aina.
Työantajat ja haastattelijat eivät halua kuulla ulkoa opittua jargonia siitä, miten yhteistyökykyinen, joustava tai tehokas olet eli sitä tekstiä, joka on hakuilmoituksessa. Esimerkki aikaisemmista kokemuksista tai käytännön tilanteesta kertoo paljon enemmän. Tuo vahvuuksiasi aidosti esiin esimerkiksi kertomalla miten toimit eri työtilanteissa ja miksi se on sinulle luontaista. Jos olet muita huomioon ottava ja autat mielelläsi niin, sen sijaan että kerrot vain olevasi auttavainen, kerro tilanne missä autoit jotakuta onnistuneesti. Mikäli tiedät jo etukäteen tehtävässä onnistumisen kannalta kriittiset asiat, keskity eritoten niihin. Voit myös kysyä haastattelijalta, mitä he odottavat uudelta työntekijältä ja kertoa hänelle, miten voisit itse omine vahvuuksinesi täyttää nämä odotukset.
4. Työhaastattelun jälkeen
Käy haastattelun jälkeen läpi sitä, mikä meni mielestäsi hyvin ja palauta mieleesi myös se, missä olisit voinut onnistua paremmin.
Voit haastattelun lopussa tai haastattelun jälkeen kysyä asiaa myös haastattelijaltasi. Kysy esimerkiksi sitä, kuinka sopivana henkilönä haastattelijasi näkee sinut haettavaan tehtävään. Jos et saa paikkaa, kannattaa kysyä, miten voisit kehittää itseäsi. Näin saat arvokasta tietoa, jota voit hyödyntää vastaavia tehtäviä hakiessasi ja myös omien vahvuuksien ja kehittämistarpeidesi täsmentämisessä. Lisäksi saat kuvan siitä, mitkä asiat vaikuttavat rekrytointipäätöksiin kyseisessä tehtävässä ja organisaatiossa.
5. Työssä aloittaminen
Muista huomioida erilaiset persoonallisuustyypit myös myöhemmin työelämässä. Pyydä myös kollegoitasi tekemään tyyppitesti; se on hauska keino oppia uutta erilaisuudesta ja samankaltaisuudesta. Työpaikan päivittäisen tekemisen lomassa ei aina välttämättä muisteta pysähtyä tarkastelemaan, mitkä kenenkin työntekijän vahvuudet ovat. Eri tyyppien vahvuuksia kannattaa kuitenkin tuoda esiin myös työyhteisössä, jotta niitä saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin ja jotta erilaisia tyyppejä osataan huomioida myös oikein.
Uutta työtä etsimässä? Nämä yritykset rekrytoivat uusia osaajia juuri nyt. Töitä löytyy muun muassa IT- ja ohjelmistoalan ammattilaisille, myynnin aloittelijoille ja konkareille, taloushallinnon osaajille sekä viestinnän, markkinoinnin ja myynnin ammattilaisille. Lue lisää mielenkiintoisista tehtävistä alta. Huomoi, että osassa tehtävistä haku umpeutuu jo tällä viikolla!
Ravintola-alan osaajia Hanko Sushille
Liity sushiperheeseen! Suomen johtava sushiravintolaketju rekrytoi uusia osaajia Jyväskylään ja Helsinkiin.
Kokkeja ja tarjoilijoita haetaan uusiin avautuviin ravintoloihin Jyväskylään. Koulutamme kaikki työntekijät tehtäviinsä, joten kokin tai tarjoilijan koulutus ei ole välttämätön mutta eduksi.
Reipasta vuoropäällikköä etsitään Vallilan Teollisuuskadulle avautuvaan Hanko Sushi -ravintolaan.Pidät kiireestä ja arjen yllätyksistä. Olet maailman paras asiakaspalvelija ja muuntaudut tarvittaessa myös kokiksi. Kuulostaako sinulta?
Positio:Vuoropäällikkö Yritys: Hanko Sushi / Royal Ravintolat Oy Sijainti: Helsinki Hakuaika päättyy: 25.10.2015 Hae työpaikkaa »
Myynnin aloittelijaa haetaan
Voisiko myyntityö olla sinun urasi? Onko sinulla businessälyä, mutta ei välttämättä myyntikokemusta? Academic Work uskoo, että asenne ratkaisee, taidot voidaan opettaa! Haluatko liittyä mukaan kunnianhimoiseen, rohkeaan ja heittäytyvään porukkaan? Sopii myös juuri valmistumassa olevalle!
Yksi maailman suurimmista teknokemian tuotteiden valmistajista, ZEP, hakee nyt B2B-myyntijohtajaa. Työ on pääosin johtamista, myyjien ohjaamista, kouluttamista, oman myynnin tekemistä ja asiakashallintaa. Yritys tarjoaa alan parhaan palkan. Mitä vielä odotat?
Academic Working markkinointipäällikkönä vastaat Suomen markkinointitiimin johtamisesta, brändin kehittämisestä, markkinointiprosessien sujuvuudesta ja liiketoiminnan tukemisesta markkinoinnin keinoin. Onko sinulla aiempaa esimieskokemusta ja muutaman vuoden työkokemus esimerkiksi markkinoinnista? Lue lisää mahtavasta tilaisuudesta!
Uudistuva Vakuutuskustannus- ja koulutus Oy FINVA hakee vakituiseen työsuhteeseen uuteen perustettavaan tehtävään myynti- ja markkinointipäällikköä vastaamaan FINVAn palvelutarjonnan myynnistä ja markkinoinnista sekä viestinnästä. Haku haastavaan ja takuulla monipuoliseen tehtävään on nyt auki.
Suomalainen perheyritys Verman hakee energistä aluepäällikköä pääkaupunkiseudulle! Verman markkinoi ravintolisiä, resepti- ja itsehoitolääkkeitä sekä haavanhoitotarvikkeita. Ensisijaisia asiakkaitasi ovat myyntialueen apteekit, mutta pystyt toimimaan sujuvasti myös muiden terveydenhuollon sidosryhmien kanssa. Kokemus FMCG- tai OTC-myyntityöstä on eduksi! Tehtävä edellyttää matkustamista.
Sisäisen laskennan ja raportoinnin velhoa kaivataan
Med Group on voimakkaassa kasvuvaiheessa oleva sosiaali- ja terveydenhuoltoalan edelläkävijä. Yritys hakee nyt taloushallinnon kehityspäällikköä vastaamaan yrityksen sisäisen laskennan ja raportoinnin kehittämisestä. Englannin kielen taitoa vaaditaan, ruotsi on eduksi.
Tecnotreella monta paikkaa auki Espoossa ja Tampereella
Tecnotree is a global provider of telecom IT solutions for the management of products, customers and revenue. Tecnotree helps communications service providers to transform their business towards a marketplace of digital services. The company is now recruiting new talents to join the success story!
Do you already have some experience in Test Automation? Here is an opportunity to bring your expertise to new heights. Tecnotree is looking for a Test Automation Lead who will be responsible for defining and implementing the test automation framework for product creation and continuous delivery.
Are you a hands-on person with multiple years of experience in software business? Tecnotree is looking for a Chief Software Architect to join their team of top software professionals. You will work with the upcoming & state-of-the-art technologies to help communication service providers transform & monetize their business with evolving consumer needs and technologies.
Are you eager to learn new technologies, motivated to think differently and define new solutions for customer problems? Would you like to work at the forefront of change in software business? Tecnotree is looking for a Senior Manager to translate the operator needs to SW requirements and bring cutting-edge products and services to life.
Onko sinulla kokemusta web-ohjelmistokehityksestä (PHP, Javascript, CSS, HTML5) sekä tietokannoista (mm. MySQL, MongoDB)? Frontend -osaaminen / visuaalinen suunnittelu, Ruby on Rails-, Drupal- sekä Linux -osaaminen on eduksi. Vakituinen työsuhde tarjolla!
Positio: PHP-Kehittäjä Yritys: Evolvit CRM-services Oy Sijainti: Jyväskylä Hakuaika päättyy: 30.10.2015 Hae työpaikkaa »
Oletko yrittäjähenkinen devaaja?
Haluatko mukaan uuteen perustettavaan yritykseen, joka tarjoaa asiakkailleen laadukkaita toteutuksia aina yritysilmeen suunnittelusta verkkosivujen ja -palveluiden toteutukseen? Nyt etsitään yrittäjähenkistä devaajaa, joka haluaa lähteä rakentamaan laatutietoista yritystä. Lue lisää!
Relacom Finland Oyon valtakunnallisesti toimiva palveluyritys, joka auttaa asiakkaitaan saamaan enemmän etua verkko- ja järjestelmäinvestoinneistaan. Yrityksellä on nyt paljon avoimia työpaikkoja!
Relacom hakee ICTN Services – yksikköönsä neljää mobiiliasentajaa Kouvolaan (2) ja Lappeenrantaan (2). Työtehtäviin kuuluu mobiilitukiasemien ylläpito, kuitu- ja kuparikaapeleiden korjaukset, verkosto-, masto-, KTV- ja transmissiolaitteisiin liittyvät asennus- ja viankorjaustehtävät, kaapelinnäytöt sekä liittymäasennus- ja viankorjaustehtävät.
Sähköverkkosuunnittelijoita eri puolille Suomea, harjoittelija Espooseen
Relacom hakee Power-liiketoimintayksikköön sähköverkkosuunnittelijaa sekä sähköverkkosuunnittelija-harjoittelijaa. Työtehtävät pitävät sisällään sähkö- ja maastosuunnittelua, sähköverkon rakentamista, kunnossapitoa ja viankorjausta. Harjoittelijan työtehtävät sopivat hyvin esimerkiksi opiskelujen loppuvaiheessa olevalle sähkövoimatekniikan insinöörille.
Toimisto-, taloushallinto-, markkinointi- ja farmasian alan töitä
Haetko töitä toimisto-, taloushallinto-, myynti-, markkinointi-, IT-, teollisuus- tai farmasia-alalta? Duunitorilta löytyy nyt entistä enemmän avoimia työpaikkoja, sillä nyt myös Eilakaisla Oy:n avoimet työpaikat löytyvät suoraan Duunitorilta. Käy kurkkaamassa yrityksen kaikki avoimet työpaikat. Katso kaikki paikat »
Jos janoat uusia kokemuksia ja haasteita urallasi, meillä on sinulle hyviä uutisia: virolaiset yritykset, kuten Tieto, Transferwise, Skype ja monet muut rekrytoivat parhaillaan uusia osaajia Suomesta.
Lue, miksi sinunkin kannattaa hakea töitä ulkomailta:
1. Näyttääkö maanantaisi tältä?
Arki voi tuntua joskus harmaalta, mutta jos olet jo pidemmän aikaa haaveillut uudesta työpaikasta, nyt kannattaa ottaa ensimmäinen askel kohti uutta uraa. Mitä jos maanantai olisikin viikon paras päivä?
2. Saako työnteko sinut haukottelemaan?
Hyvä työpaikka motivoi ja innostaa. Jos nykyinen työpaikkasi ei enää tarjoa tarpeeksi mahdollisuuksia kehittyä, voi olla aika etsiä uusia haasteita muualta.
3. Etsitkö urallesi uutta suuntaa?
Menikö työpaikka yt-neuvotteluiden seurauksena? Huomaatko olevasi jumissa uraputkessa, joka ei etene mihinkään? On aika ottaa urallesi uusi suunta.
4. Pelottaako hyppy tuntemattomaan?
Eikö unelmien työpaikka löytynytkään Suomesta? Jos vieraaseen maahan lähteminen ja muuttaminen tuntuvat vielä liian isolta harppaukselta, meillä on sinulle ratkaisu:
5. Lähde töihin Viroon!
Viro on suomalaiselle osaajalle erinomainen vaihtoehto uudeksi työ- ja asuinmaaksi, sillä se on innovatiivinen, vähäbyrokraattinen, erinomaisia sähköisiä palveluita tarjoava matalaveroitteinen, euroa käyttävä EU-maa.
6. Opit paljon uutta
Uudessa maassa ja työssä opit paljon uutta, kuten erilaisia työskentely- ja kommunikointitapoja. Saatat myös löytää itsestäsi täysin uusia puolia ja vahvuuksia, joista on hyötyä työelämässä.
7. Voit oppia täysin uuden kielen
Viro kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin ja on suomen läheinen sukulaiskieli – ja meikäläisille kaikkein helpoiten opittava vieras kieli.
8. Tapaat paljon uusia ihmisiä
… ja voit myös saada uusia ystäviä. Virossa asuu noin 6200 suomalaista ja voit olla varma, että niin pienessä maassa tutustut nopeasti muihin ja saat neuvoja muuttamiseen liittyvien käytännön asioiden kanssa.
9. Tutustut uuteen kulttuuriin
Viron elämäntyyli erottautuu varmasti edukseen suomalaisille tutusta, usein kielloilla täydennetystä holhouskulttuurista. Suomalaisin silmin maa onkin tutun tuntuinen, mutta paljon uusia, keskieurooppalaisia vivahteita tarjoava paikka.
10. Voit saada enemmän vastuuta
Matalan, läpinäkyvän ja epämuodollisen organisaatiohierarkian ansiosta urakehitys on Virossa usein vaivattomampaa ja nopeampaa kuin monissa muissa maissa.
11. Saat hyödyllistä työkokemusta
… joka näyttää hyvältä myös ansioluettelossa. Monet työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja lähtökohtaisesti ulkomailta hankitusta työkokemuksesta on aina työnhaussa etua.
Uusi työpaikkasi on lähempänä kuin uskotkaan, käy katsomassa avoimet työpaikat Virossa ja hae jo tänään!
Virolaiset yritykset, kuten Tieto Estonia, Transferwise, Skype ja monet muut rekrytoivat parhaillaan uusia osaajia Suomesta. Lue minkälaista on arki ja työelämä Suomenlahden toisella puolella!
”Olin miettinyt monesti ulkomaille lähtöä. Viro tuli vähän yllätyksenä, vaikka olinkin lukenut, että täällä on paljon IT-alan paikkoja”, kertoo Jarkko Räihä, Service desk specialist Tieto Estonialta. Räihä on yksi monista suomalaisista, jotka ovat muuttaneet työn perässä Viroon. Tieto on Pohjoismaiden suurin IT-palvelualan yritys, joka työllistää noin 13 000 ammattilaista yli 20 maassa. Tieto Estonia rekrytoi parhaillaan useita suomen ja ruotsin kielen taitoisia IT-asiantuntijoita Viroon. Räihä muutti Viroon kesällä 2015.
Työnantaja auttoi kotoutumisessa
”Olin jo ehtinyt hakea moneen paikkaan Suomessa, kun huomasin Tiedon ilmoituksen. Ajattelin, että voisi kokeilla hakea sinne ja pääsin Skype-haastatteluun. Aloitin työt Tieto Estonialla kesäkuussa.”
Vaikka uusi ura löytyi sattumalta, Räihä on tyytyväinen päätökseensä. Kotoutuminen uuteen maahan sujui helposti työnantajan avustuksella. ”En tuntenut ketään Virosta ennen kuin lähdin, mutta Tiedolla oli kaikki tosi hyvin järjestetty. Työnantaja auttoi asunnon ja henkilökortin hankkimisessa ja kaikessa muussa.” Kiitosta saavat Räihän mukaan myös mukava työporukka ja työpaikan rento ilmapiiri.
Työkielenä suomi ja englanti
Asiakastukitiimi, jossa Räihä työskentelee, koostuu pääosin muista suomalaisista ja myös asiakkaat ovat suomalaisia. Kun Tiedon suomalaisen asiakasyrityksen työntekijä on vaikkapa unohtanut salasanansa ja soittaa neuvoa, puhelin hälyttää Tallinnassa. Monimutkaisempia ongelmia it-tuki ratkoo ryhmässä tai ohjaa eteenpäin.
IT-sektori työllistää tällä hetkellä eniten suomalaisia Virossa (14 %), jonka jälkeen tulee kaupan ala (12 %). Teollisuuden ja tuotannon, koulutustoiminnan sekä markkinointi-, mainonta- ja media-alan ilmoittaa toimialakseen 9 % ja matkailualan 7 % vironsuomalaisista.
Työkulttuuri on helppo omaksua
Räihä ei ole huomannut merkittäviä eroja suomalaisen ja virolaisen työkulttuurin välillä. ”Hommat hoidetaan ihan niin kuin Suomessakin, mutta ehkä täällä työntekijä voi saada vähän enemmän vastuuta.” Virolaisten IT-alan firmojen matala, läpinäkyvä ja epämuodollinen organisaatiohierarkia onkin monille länsimaisille maahanmuuttajille yksi tärkeimmistä syistä muuttaa Viroon. Työkulttuuri mahdollistaa vaivattomamman ja nopeamman urakehityksen. ”Tiedolla on hyvät henkilöstöedut ja mahdollisuus kehittyä työntekijänä”, Räihä kertoo.
Suurin osa vironsuomalaisista asuu Tallinnassa
Valtaosa (67 %) vironsuomalaisista kertoo käyttävänsä Virossa enemmän ravintolapalveluita kuin Suomessa. ”Virossa on edullinen hintataso. Käyn enemmän ulkona syömässä, sillä täällä on edullisempaa kuin Suomessa”, Räihä sanoo.
”Suosittelen Viroa ehdottomasti myös muille suomalaisille. Tänne on niin helppo tulla. Jos haluaa vaihtelua Suomeen ja ulkomailta työkokemusta, niin ei tarvitse kuin hypätä lauttaan ja matkustaa parissa tunnissa tänne. Tallinna on myös mukava kaupunki asustella.”
Startup-kulttuuri käy loppuvuodesta tavanomaista kuumempana, kun yksi maailman merkittävimmistä sijoittaja- ja kasvuyritystapahtumista lähestyy. Kaikki odottavat kuumeisesti yhtä tapahtumaa – Slushia. Mikä Slush oikein on ja miksi se on kaikkien huulilla? Entä miksi startup-yritykset ovat niin haluttuja työpaikkoja?
Duunitori on mukana Slushissa 11.-12.11.2015 Recruiting Area Partnerina. Tutustu Slushiin osallistuviin startup-yrityksiin ja katso avoimet työpaikat:
Kaksipäiväinen kasvuyritystapahtuma Slush työ yhteen kasvuyritykset, kansainväliset sijoittajat, suuryritykset ja median nyt jo kahdeksatta kertaa. Slush on vuosien saatossa kasvanut pienestä 300 ihmisten tapahtumasta massiiviseksi 15 000 hengen spektaakkeliksi, josta kuhistaan ympäri maailmaa. Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä kertoo YleX:n haastattelussa, että Slushista pyritään rakentamaan ”maailmanluokan showta”, jonka teemat pyörivät yrittäjyyden ympärillä, mutta jotka myös kiinnostavat suurta yleisöä, eli myös niitä, jotka eivät itse ole startup-yrittäjiä. Slush tuo piristystä ja jotain aivan erilaista muuten usein niin harmaaseen marraskuuhun.
Mikä startupissa työskentelyssä kiinnostaa?
Miksi startupissa työskentely sitten kiinnostaa niin monia? Startup-yritysten kulttuurista löytyy monia yhdistäviä tekijöitä:
1. Rento ilmapiiri ja matala organisaatiorakenne: Organisaatiorakenne on perinteisesti matala, mikä luo rennompaa ilmapiiriä ja lisäksi päätöksenteko on nopeaa. Samaan aikaan kynnys omien mielipiteiden esittämiseen on matala, sillä kaikkia kuunnellaan ja kaikkien ideat otetaan vakavasti.
2. Jokaisen työpanoksella on merkitystä: Tämän lisäksi jokaisen henkilön työpanoksella on suuri merkitys – startupissa kukaan ei varmasti jää ilman vastuutehtäviä. Vastuun ja omien projektien saaminen lisäävät motivaatiota ja sitouttavat työntekijää yritykseen paremmin.
3. Yhteisöllisyys: Pienessä yrityksessä kaikki tuntevat toisensa, eikä esimerkiksi toimitusjohtaja ole kaukainen henkilö, vaan työkaveri siinä missä muutkin. Kasvuyrityksissä työntekijöiden hyvinvointiin myös usein panostetaan – työntekijät kun ovat yrityksen tärkein voimavara.
4. Nopea kasvu: Startupit tähtäävät usein nopeaan kasvuun ja maailman – tai vähintään sen oman toimialan – muuttamiseen. Startup-vaiheessa olevat yritykset ovat usein nopean muutoksen alla, ja päätöksiä tehdään ketterästi. Jokainen työpäivä tuo mukanaan jotain uutta, joten kyllästymään ei pääse.
5. Työpaikkoja löytyy: Suurin osa uusista työpaikoista syntyy tällä hetkellä kasvuyrityksiin. Työpaikkoja on siis paljon tarjolla. Katso artikkelin lopusta, mistä työpaikat löytyy kätevimmin!
Millaisia työntekijöitä startupeihin halutaan?
Millainen ihminen sopii startupiin? Startupissa työskentelevältä odotetaan muun muassa oikeaa asennetta, motivaatiota ja joustavuutta:
1. Asenne: Oikea asenne ja into oppia koko ajan uutta ja kehittää itseään ovat myös välttämättömiä, jos mielit töihin startupiin. Startup-henkinen asenne on kaiken A ja O – sinun tulee olla sujut sen kanssa, että asioita ei tehdä samalla tavalla kuin suurissa organisaatioissa. Omat mielipiteet saa tuoda rohkeasti esille ja oma-aloitteisuutta arvostetaan.
2. Motivaatio: Koska jokaisen työntekijän työpanos on todella merkittävä, on motivaatiolla ja aidolla kiinnostuksella yrityksen visiota kohtaan erittäin suuri merkitys. Ahkeruus on valttikortti pienessä yrityksessä.
3. Joustavuus: Kiirettä ja stressiäkin pitää pystyä suodattamaan – toisaalta työssä voi myös kokea suurta onnistumisen riemua. Ehdoton plussapuoli startupeissa on myös joustavuus – matalassa ja ketterässä organisaatiossa on usein helpompi sovittaa yhteen omia menojaan ja työaikojaan kuin suuressa yrityksessä.
4. Itsenäinen tiimipelaaja: Koska startupissa vastuuta jaetaan runsaalla kädellä kaikille, on tärkeää, että työntekijät pystyvät toimimaan itsenäisesti. Samaan aikaan monet asiat tehdään tiimityönä. Ideaali tilanne on sellainen, että sinulta sujuu niin itsenäinen työskentely kuin tiimityöskentelykin.
Tunnistatko itsesi edellisistä? Haluaisitkö töihin startupiin tai edes kurkata, millaisia mahdollisuuksia olisi tarjolla?
Löydä työpaikka startupista – Duunitori yhteistyössä Slushissa
Startup-yrityksille ja uudesta urasta haaveileville on tiedossa hyviä uutisia – tänä vuonna Slush on tuonut tapahtumaan uutena Recruiting Arean, rekrytointialueen. Duunitori on yksi Slushin yhteistyökumppaneista Recruiting Arealla. Rekrytointiteeman tuomista Slushiin voidaan pitää luontevana siirtona, sillä kasvuyritykset tarvitsevat tottakai osaavia työntekijöitä menestyäkseen. Tapahtuma tarjoaa tänä vuonna siis myös mahdollisuuden ei vain rahoitusta hakeville startup-yrittäjille, vaan myös työnhakijoille. Kiinnostaako sinua työskentely startupissa? Tule Slushiin moikkaamaan Duunitoria ja katsomaan, millainen meininki Recruiting Arealla on! Tänä vuonna Duunitori on jo viidettä kertaa mukana Slushissa.
Jos et pääse tällä kertaa mukaan Slushiin paikan päälle katsomaan tarjontaa ja tutustumaan mielenkiintoisiin yrityksiin, mutta startupissa työskentely kiinnostaisi silti, ei huolta – Slushissa mukana olevien startup-yritysten avoimet työpaikat löytyvät nyt Duunitorilta: Slush – Työpaikat. Avoimia työpaikkoja löytyy satoja – löydä sinua kiinnostava paikka parilla klikkauksella!
Startup-kulttuuri kiinnostaa erityisesti tähän aikaa vuodesta, kun kasvuyritys- ja sijoittajatapahtuma Slush järjestetään kahdeksatta kertaa Helsingissä. Jotta aloitteleva yritys voi menestyä, tarvitsee se osaavia ja motivoituneita työntekijöitä. Duunitori päätti selvittää ihmisten mielipiteitä siitä, millaisissa startupeissa ihmiset haluaisivat työskennellä ja minkä takia. Kerro sinä meille! Osallistu kilpailuun vastaamalla kysymykseen:
Missä (tai minkälaisessa) startupissa haluaisit olla duunissa ja miksi?
Kerro meille juuri sinun mielipiteesi siitä, missä tai millaisessa startupissa juuri sinä haluaisit olla töissä ja minkä takia: kommentoi kilpailupostausta Duunitorin Facebookissa, nappaa kuva Instagramissa tai twiittaa Twitterissä, tägää vastauksesi #slushjobs viimeistään 15.11. ja osallistut arvontaan!
Onko sinulla mielessä esimerkiksi joku tietty yritys, jossa haluaisit työskennellä? Voit vastata myös yleisellä tasolla millaisessa startupissa haluaisit olla töissä, eikä yrityksen nimeä välttämättä tarvitse mainita, esimerkiksi Haluaisin työskennellä innovatiivisessa firmassa, sillä siellä voisin käyttää luovuuttani. #slushjobs tai mainitsemalla tietyn firman, esim. Haluaisin työskennellä Duunitorilla, sillä siellä vaikuttaa olevan kova meininki. #slushjobs. Tägää myös halutessasi yritys, esim. @Duunitori.
Arvomme osallistujien kesken yhden 200 euron arvoisen lahjakorti Verkkokauppa.comiin.
Käy katsomassa Duunitorilta, mitkä startupit rekrytoivat parhaillaan työntekijöitä – ehkä he etsivät juuri sinua!
10.11.-15.11.2015. Kilpailuun ei voi osallistua kilpailuajan ulkopuolella.
2. Kilpailun järjestäjä
Kilpailun järjestävät Duunitori / Skyhood Oy. Verkkokauppa.com ei ole mukana järjestämässä kilpailua.
3. Osallistumiskelpoisuus ja osallistumisohjeet
Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa pysyvästi asuvat luonnolliset henkilöt, joilla on Facebook-, Twitter-tili tai julkinen Instagram-profiili. Skyhood Oy:n toimihenkilöt eivät voi osallistua kilpailuun.
Kilpailuun osallistutaan vastaamalla kysymykseen ”Missä startupissa haluaisit työskennellä ja miksi?” joko viestillä tai kuvalla Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Kilpailukuvissa ja viesteissä tulee käyttää hashtag-tunnistetta #slushjobs.
Kilpailuun on mahdollista osallistua useammalla kuvalla tai viestillä.
Kilpailun osallistujalla tulee olla täydet oikeudet julkaisemaansa kuvaan. Kilpailun järjestäjillä on oikeus jättää huomiotta sellaiset kuvat, joiden tekijänoikeudet eivät ole kilpailun osallistujan hallinnassa. Järjestäjät saavat myös jättää huomiotta sellaiset kuvat tai viestit, jotka eivät vastaa kilpailun luonnetta tai jotka voidaan katsoa asiattomiksi.
4. Voittajien valinta ja palkinnot
Osallistujien kesken arvotaan yksi 200 euron arvoinen lahjakortti Verkkokauppa.comiin. Palkinto toimitetaan sellaisenaan, eikä sitä voi muuttaa rahaksi.
Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti joko Facebookin, Instagramin tai Twitterin välityksellä. Mikäli kilpailun voittajaa ei tavoiteta kahden viikon sisällä voittajan julkistamisesta, tilalle voidaan valita uusi voittaja.
Voittajien nimet tai nimimerkit, sekä kilpailuun lähetetyt kuvat voidaan julkaista järjestäjän internet-sivuilla (www.duunitori.fi) , järjestäjän Facebook-sivuilla, Instagram-tilillä sekä Twitter-tilillä.
5. Järjestäjien vastuu
Osallistujat vastaavat itse mahdollisista kilpailun osallistumiseen liittyvistä kustannuksista.
Kilpailun voittaja vastaa mahdollisista palkinnon vastaanottamisen tai sen käyttöön liittyvistä kustannuksista. Voittaja vapauttaa järjestäjän kaikesta vastuusta palkinnon käyttöön liittyen, mukaan lukien palkinnossa mahdollisesti ilmenevät viat ja mahdolliset vammat tai vahingot, jotka syntyvät palkintoa käytettäessä.
Järjestäjät eivät kerää kilpailun avulla tietoja markkinointitarkoituksiin.
Palkinnon voittaja vapauttaa kilpailun järjestäjän kaikesta vastuusta, joka voisi mahdollisesti aiheutua osallistumisesta kilpailuun, palkinnon lunastamisesta tai palkinnon käyttämisestä.
Facebook, Instagram ja Twitter eivät ole vastuussa kilpailusta.
6. Sääntöjen noudattaminen
Osallistumalla kilpailuun osanottajat sitoutuvat noudattamaan kilpailun sääntöjä ja järjestäjän kilpailua koskevia päätöksiä. Skyhood Oy pidättää itsellään oikeuden muutoksiin.
Duunitori on mukana startup-tapahtuma Slushissa 11.-12.11.2015 Recruiting Area Partnerina. Tutustu Slushiin osallistuviin startup-yrityksiin ja katso avoimet työpaikat:
Startupit tarvitsevat menestyäkseen paitsi hyvän idean, myös osaavia tyyppejä, jotka ideat toteuttavat. Moni kasvuyritystapahtuma Slushiin osallistuva startup ilmoittaa avoimista työpaikoistaan tapahtumassa ja tänä vuonna Slush avasikin ensimmäistä kertaa tapahtumaan varta vasten rekrytointeja helpottamaan Recruiting Arean. Myös Duunitori oli luonnollisesti mukana paikan päällä Recruiting Area Partnerina. Älä huolehdi, jos Slush jäi tänä vuonna väliin, sillä kaikki Slushissa ilmoitetut työpaikat löytyvät myös Duunitorilta:
Tässä muutama mielenkiintoinen poiminta Slushissa työpaikkoja ilmoittaneista yrityksistä:
Kiosked – A Global company with a Finnish soul – on suomalainen startup joka työllistää lähes 70 henkilöä Helsingissä, Lontoossa, New Yorkissa, Los Angelesissa ja Singaporessa. Yhtiön fokus on digitaalisen mainonnan kehittämisessä ja se onkin yksi nopeasti kasvavista teknologia-alan yrityksistä Euroopassa.
Dream Broker Oy on video-ohjelmistoja tarjoava, vuoden kasvuyritykseksikin vuonna aikanaan valittu suomalainen startup. Tällä hetkellä yritys etsii muun muassa Legal Counselia, myynnin ammattilaisia ja it-alan ammattilaisia.
Terveysalan startup Medigoo tarjoaa terveyteen liittyvää tietoja ja erilaisia testejä. Yrityksellä olisi juuri nyt töitä tarjolla muun muassa myynnin ja markkinoinnin parissa!
Nokia-taustainen PulseOn on suomalainen vuonna perustettu 2012 hyvinvointiteknologia-alan startup, joka on kehittänyt sykemittarin, joka mittaa pulssin suoraan ranteesta. Terveystuotteilla riittää kysyntää ja Pulseon etsiikin nyt markkinointi- ja it-alan osaajia.
Piilaaksoon juuri toimiston avannut Smartly.io kehittää Facebook-markkinointia ja pyrkii hurjaan kasvuun. Helsingin päässä töitä olisi tarjolla nyt muun muassa markkinoinnin parissa. Lisäksi Smartly.io etsii myös työharjoittelijoita!
Hoitoala työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä Suomessa. Toimialalla on kasvava tarve uusille työntekijöille ja ala tarjoaakin monipuolisia uramahdollisuuksia hoitotyöstä kiinnostuneille. Tutustu hoitoalan ammattilaisten, oikeiden työelämän sankareiden työhön.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Validia Asumisen kanssa. Validia Asuminen tarjoaa asumispalveluita vammaisille henkilöille sekä ikäihmisille. Organisaatio toimii 1500 ammattilaisen voimin yli 20 paikkakunnalla Suomessa. Validia Asuminen on yhteiskunnallinen yritys ja osa Invalidiliitto-konsernia. Katso Validia Asumisen avoimet työpaikat Duunitorilla ja hae töihin hoitoalalle!
Lähihoitajan työ on hektistä ja haastavaa, mutta palkitsevaa. Duunitori tapasi kolme Validia Asumisen lähihoitajaa, jotka ovat erikoistuneet alallaan vammaistyöhön. Validia Asumisen työntekijät kertoivat, mikä on parasta hoitoalan työssä ja mitä ominaisuuksia hyvältä lähihoitajalta vaaditaan:
Halu auttaa ihmisiä motivoi lähihoitajan työssä
”Hoitotyö on ihmissuhdetyötä. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että haluaa auttaa ihmisiä, oli heidän taustansa sitten mikä tahansa. Autettava henkilö voi olla vaikka fyysisesti vammainen tai muuten vaikeasti sairas.” Palkitsevinta lähihoitajan työssä on Patrikaisen mielestä konkreettinen työn jälki ja tyytyväinen asiakas.
Pohjimmiltaan kyse on siitä, että haluaa auttaa ihmisiä.
Asiakkaiden avustamisen lisäksi Patrikainen vastaa muun muassa työvuorojen järjestämisestä ja muista juoksevista työtehtävistä. Validia-talossa arjen hoitotyöhön sisältyy asiakkaan avustamista päivittäisissä toimissa, kuten ruokailussa, hygienian hoitamisessa, liikkumisessa ja siirtymisessä.”Vammaistyössä pyritään mahdollistamaan täysipainoinen ja turvallinen elämä vaikeasti liikuntavammaisille henkilöille ja tekemään työ niin hyvin, että jokaisen asiakkaan arki on mahdollisimman laadukasta”, kertoo Toni Patrikainen, vastaava ohjaaja Hervannan Validia-talossa.
Lähihoitajalta vaaditaan joustavuutta ja vuorovaikutustaitoja
Lähihoitajan työ vaatii monenlaista osaamista, paineensietokykyä ja taitoa kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. ”Arki on hektistä ja työ on sekä henkisesti että fyysisesti kuormittavaa. Se on totuus, jonka jokainen hoitoalalla työskentelevä tietää”, Patrikainen toteaa. Työ vaatii hoitajalta lisäksi fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä sekä pitkäjänteisyyttä.
Tärkeintä on osata kohdata eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja kuunnella asiakasta.
Monipuoliset tehtävät tuovat myös motivaatiota päivittäiseen työhön. ”Arki on erilaista ja asiakkaiden tunteet elävät vuoristorataa. Hoitajalta vaaditaan mukautumiskykyä asiakkaan sen hetkiseen tilanteeseen.Kahta samanlaista työpäivää ei ole ja tylsää ei ole koskaan tullut”, Patrikainen paljastaa.
”Teknisten hoitotoimenpiteiden osaamisen lisäksi tärkeintä on osata kohdata eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja kuunnella asiakasta. Lähihoitajan pitää olla kiinnostunut alasta sekä luonteeltaan joustava, tarkka, halukas kehittymään ja oppimaan aina uutta. On osattava toimia yhteistyössä ja osana tiimiä”, kertoo Jari Koski, vastaava ohjaaja Turun Validia-talosta. Koski rekrytoitiin Turun Validia-taloon hoiva-avustajaksi, jonka jälkeen hän opiskeli oppisopimuksella lähihoitajaksi. Tällä hetkellä hän tekee töitä vastaavana ohjaajana. Turun Validia-talo tarjoaa asumispalveluita, päivätoimintaa ja kuntoutusta sekä lasten ja nuorten toimintaa.
Validialla pidetään huolta asiakkaiden lisäksi myös työyhteisön hyvinvoinnista
Osaava työyhteisö auttaa jaksamaan myös kiireisessä työympäristössä. Näin Toni Patrikainen kuvailee Validia-talon arkea: ”Talossa on lämmin henki, niin henkilöstön kuin asiakkaiden kesken. On mukava tulla töihin ja nähdä tuttuja kasvoja.”
Validia-talossa on lämmin henki, niin henkilöstön kuin asiakkaiden kesken.
”Työyhteisömme on osaava, perehtynyt ja joustava. Työpaikalla kaikki oppivat toisiltaan”, Koski sanoo. Samaa mieltä on myös Turun Validia-talossa avustajana työskentelevä Milla Barck.
Barckin mielestä parasta työssä on monipuolisuus ja työnkuva, joka tarjoaa päivittäin uusia haasteita. Kehuja saa myös mukava ja samanhenkinen työyhteisö. Turun Validia-talo, jossa Jari Koski ja Milla Barck tekevät töitä, työllistää päivittäin lähes 30 henkilöä – sekä vakituisia että keikkatöitä tekeviä.
Lähihoitajille löytyy töitä
Lähihoitajien on mahdollista työllistyä erilaisiin tehtäviin, esimerkiksi vanhustyöhön, vammaistyöhön tai lasten parissa tehtävään työhön. Milla Barck kannustaakin lähtemään hoitoalalle avoimin mielin, sillä työllisyystilanne on alalla hyvä. Barck avustaa vaikeavammaisia päivittäisissä toimissa Turun Validia-talossa. ”Hain uutta työpaikkaa jouluna 2002, kun olin juuri valmistunut lähihoitajaksi. Validiaan haettiin lähihoitajan sijaista ja vastavalmistunutta lähihoitajaa työpaikan monipuolisuus houkutti. Työt aloitin alkuvuodesta 2003 ja myöhemmin paikkani vakinaistettiin.”
Jos työ hoitoalalla kiinnostaa, mutta taskusta ei löydy vielä alalle vaadittavaa koulutusta, kannattaa työhön tutustua hakemalla ensin avustajaksi Validia Asumiseen. Näin työkokemusta voi hankkia jo ennen kouluttautumista ja avustavien töiden avulla voi tutustua alaan ja sen tarjoamiin työtehtäviin.
Jari Koski lähti opiskelemaan uutta alaa aikuisiällä: ”Toki se vaikutti aika paljon, että entiseltä alalta ei löytynyt enää töitä. Olin ehtinyt jo tehdä koulunkäynti- ja henkilökohtaisen avustajan töitä aikaisemmin samalla kun opiskelin toista alaa. Tiesin, että hoitoalalla töitä riittää, kun hankkii kokemusta ja koulutusta. Oma kiinnostus alaa kohtaan oli lopulta suurin syy hakea Validia Asumiseen.”
Tiesin, että hoitoalalla töitä riittää.
Validia Asumisessa kannustetaan työntekijöiden urakehitykseen
Toni Patrikainen aloitti lähihoitajan työt Tampereen Muotialan Validia-talossa vuonna 2008. Neljän vuoden jälkeen, vuonna 2012, Patrikainen päätti lähteä jatko-opiskelemaan alaa ja sai siihen kannustusta myös työnantajalta. Taustalla oli Patrikaisen mukaan halu kehittyä työssä ja hankkia esimieskokemusta. Opiskelu oli mahdollista työnantajan tarjoamien järjestelyjen ansiosta. ”Organisaatio ottaa työntekijöiden erilaiset elämäntilanteet huomioon. Pääsääntöisesti henkilöstö tekee kolmivuorotyötä, mutta tarvittaessa voi tehdä välillä enemmän vaikka aamupainotteista työvuoroa tai ottaa opiskeluja varten opintovapaata.” Validia Asumisessa on myös mahdollisuus työnkiertoon ja monipuoliset henkilöstöedut, jotka tukevat työssä jaksamista.
Lähihoitajat ovat todellisia työelämän sankareita, jotka tekevät aidosti merkityksellistä työtä. ”Paras palkinto on palaute suoraan asiakkaalta, mutta palautetta tulee myös työyhteisöltä ja esimieheltä. Hyvin tehty työ välittyy myös viestinä työntekijälle”, Toni Patrikainen kertoo.
Kiinnostuitko työpaikasta hoito-alalla? Katso Validia Asumisen avoimet työpaikat Duunitorilla ja löydä uusia uramahdollisuuksia ympäri Suomea:
Vuosi lähestyy pikkuhiljaa loppuaan ja monet yritykset tarvitsevat lisää apua varsinkin joulusesonkiin. Joulun alla nuorilla ja opiskelijoilla on erinomainen mahdollisuus lisätienestiin ja työkokemuksen kartuttamiseen. Ilahduttavaa on, että moneen paikkaan voi päästä myös ilman aiempaa työkokemusta. Avoimia työpaikkoja sesonkiapulaiseksi on ympäri Suomen. Jos mielit töihin kausiapulaiseksi, nyt kannattaa toimia.
Töihin joulusesongiksi? Katso nämä työpaikat
Työpaikkoja löytyy muun muassa myyntialalta erilaisista tehtävistä, ravintoloista, siivousalalta ja hiihtokeskuksista. Vai haluaisitko kenties toivottaa hyvää joulumieltä Joulupukkina? Muun muassa tällaisia paikkoja on auki joulun ajaksi:
Pidätkö muodista ja vaatteista? Myyjän paikka auki vaateliikkeessä
Haluatko pitää hauskaa töissä? Irtoaako hymy asiakkaille kiireenkin keskellä? Jos pidät lisäksi vaatteista ja muodista, voi tämä olla sinun paikkasi! Dressman hakee myyjää / kiireapulaista joulun ajaksi Helsinkiin Aleksanterinkadun myymälään.
Joulu Suomi kaipaa ympäri Suomen sanavalmiita ja mahdollisesti jopa laulutaitoisia, tai ainakin mielellään lauluja kuuntelevia, joulupukkeja työskentelemään jouluaatoksi! Talo tarjoaa pukin asun, parran ja muut tarvittavat varusteet.
Sujuuko siivous kuin tanssi? Apua joulun ajan siivouksiin kaivataan
Helsingissä etsitään reippaita ja iloisia ”tähtitonttuja” apulaiseksi joulun ajan siivouksiin. Jos sinulta sujuu siivous kuin tanssi ja et pelkää fyysistä työtä, lue lisää!
Ahkerille tekijöille töitä joulumyyjänä Tampereella
Haluatko päästä oppimaan myynnin saloja? Tampereella PEZ Media Oy hakee ahkeria ja innokkaita joulumyyjiä. Tähän työpaikkaan voi päästä myös ilman työkokemusta – loistava tilaisuus nuorelle!
Tiesitkö, että suomalaiset lähettivät 34 miljoonaa joulukorttia vuonna 2014? Posti rekrytoi tänäkin vuonna useita satoja työntekijöitä joulukiireiden ajaksi ympäri Suomen. Useat paikat ovat postinlajittelussa. Katso lisää!
Luistaako suksi? Sodankylään Ski Resort Luostoon haetaan hiihdonopettajia kaudeksi 2015-2016. Myös joulun ajan sesonkiin etsitään kausiopettajia. Jos viihdyt lumella, hae paikkaa pikaisesti.
Sosiaalista ja ulospäinsuuntautunutta koiravaljakko-opasta etsitään Inariin. Alba Husky Kuukkelilampi etsii suomen ja/tai englannin kielen taitoisia työntekijöitä joulusesonkiin! Työtehtäviin kuuluu muun muassa koirien hoitoa ja safareiden toteutuksia.
Kun kuulet, että Duunitorilla on tälläkin hetkellä yli 13 000 avointa työpaikkaa
Etkö vielä löytänyt sinulle sopivaa työpaikkaa tästä listasta? Ei huolta, käy etsimässä sinua kiinnostava paikka Duunitorilta. Duunitorilta löytyy tälläkin hetkellä yli 13 000 avointa työpaikkaa!
Tympiikö pimeys ja kylmyys? Kaipaatko vaihtelua? Kiinnostaisiko haastava työpaikka Thaimaan auringon alla?
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Global Group Finlandin kanssa.
Suoramyyntiyritys Global Group Finland on toiminut Thaimaan Bangkokissa menestyksekkäästi kohta kuusi vuotta. Hyviin tuloksiin on päästy ennen kaikkea motivoituneen porukan ansiosta. Nyt sinulla on mahdollisuus liittyä tähän tiimiin.
15 syytä, miksi sinunkin kannattaa lähteä töihin Thaimaahan
1. Thaimaassa on aina kesä
Ei ikinä loskaa, räntää tai hyisiä pakkasia.
2. Lähteminen on helppoa
Global Group Finlandin toimitusjohtaja Esa Maunuaho kertoo, että hänen oli aikanaan helppo muuttaa Thaimaahan, sillä hänellä oli jo valmiiksi ystävistään muodostunut tukiverkko Thaimaassa. Global Group tarjoaa uusille työntekijöilleen Thaimaassa samankaltaisen tukiverkon. Apua saa niin asunnon löytämiseen kuin lakiasioihinkin, Thaimaahan työskentelemään lähtiessä kun on tärkeää, että työluvat ja vastaavat asiat ovat kunnossa heti alusta lähtien.
3. Vastassa on huikea työporukka
Sopeutumista helpottaa myös se, että uusia työntekijöitä on Bangkokissa vastassa avulias työporukka, johon on helppo sopeutua. Maunuaho kertoo, että työntekijöiden vaihtuvuus on vähäistä ja esimerkiksi tämänhetkisestä porukasta valtaosa on viihtynyt Global Groupilla jo useamman vuoden.
4. Aiempaa kokemusta ei tarvita
Maunuaho korostaa, että aiempaa myyntikokemusta ei välttämättä tarvita ja kertoo, että toimistolla työskenteleekin taustoiltaan hyvin erilaisia ihmisiä: ”Täällä on trukkikuskia, radio- ja tv-toimittajaa ja varastomiestä eli tyyppejä ihan laidasta laitaan.” Motivaatiota sen sijaan tulee olla senkin edestä, hakijan on ymmärrettävä, että Thaimaahan lähdetään ensisijaisesti nimenomaan töihin ja vapaa-ajasta nautitaan sitten töiden jälkeen.
”Jos asenne on kohdillaan ja omaa halun oppia, niin tämän homman kyllä oppii.”
5. Talo tarjoaa arvokasta työkokemusta
Maunuaho huomauttaa, että Thaimaaseen Global Groupille töihin lähtevät henkilöt lähtevät ennen kaikkea tekemään töitä. Työ on rankkaa ja vaatii paljon keskittymistä. Arki on arkea myös Thaimaassa. Aamut aloitetaan myyntipalavereilla, haasteet käydään yhdessä läpi ja talo tarjoaa tasaisin väliajoin myyntikoulutuksia. Uusille työntekijöille tarjotaan kattava koulutus. Työ tarjoaa hyvää kokemusta ja onnistumiset palkitaan.
6. Aamut ovat rentoja
Global Groupilla tehdään töitä Suomen toimistoaikojen mukaisesti, mikä tarkoittaa aikaeron vuoksi sitä, että työpäivä alkaa vasta kello 13 aikaan. Tämä on yksi työn miinuspuolista, moni tekisi mieluummin töitä vaikkapa kahdeksasta neljään. Toisaalta aamulla voi ottaa rennosti, herätä rauhassa ja käydä vaikkapa kuntosalilla tai joogassa ennen töitä.
7. Uusi kulttuuri
Thaimaassa työskennellessä tulee tietenkin kunnioittaa maan tapoja, töitä tehdään asiallisesti pukeutuneena ja muutenkin maassa tulee pyrkiä käyttäytymään kohteliaasti. Thaimaalaiset ovat Maunuahon mukaan hyvin suvaitsevaista ja ystävällistä porukkaa. Osa asioista hoituu maassa buddhalaiseen tapaan hitaasti ja suomalaisen on hyvä muistaa pysyä kärsivällisenä. Suurimmissa kaupungeissa ja turistialueilla pärjää hyvin englannin kielellä ja maassa asioidessaan voikin saada lisää varmuutta englannin kielen käyttämiseen.
8. Hyvälle myyjälle hyvät ansiot
Thaimaassa työskentelee motivoitunutta porukkaa ja työ tuottaa tulosta; kaikki myyjät tienaavat Bangkokissa hyvin. Onnistuminen motivoi ja työn parhaita puolia onkin myynneissä onnistumisen kautta saavutettu hyvä fiilis.
9. Edullinen hintataso
Thaimaan hintataso on huomattavasti Suomen hintatasoa alhaisempi, ja myyjien palkalla saakin Thaimaassa erittäin hyvän elintason.
Arki on arkea niin Suomessa kuin Thaimaassakin, mutta vapaa-aika Thaimaassa on täysin erilaista.
10. Thaimaassa riittää nähtävää ja koettavaa
Thaimaassa on paljon tekemistä ja nähtävää. Tutki temppeleitä, retkeile viidakossa, seikkaile tuk tukilla ympäri Bangkokia… kaikki on kiinni omasta aktiivisuudesta.
11. Voit viettää vapaapäiväsi huikeilla hiekkarannoilla loikoillen
Thaimaa on täynnä toinen toistaan upeampia hiekkarantoja.
12. …tai ihailla meren ihmeellisyyksiä
Sukellusharrastuksen aloittaminen käy Thaimaassa helposti ja maa on täynnä upeita spotteja sukeltajille.
13. Golfia voi pelata ympäri vuoden
Viheriöille pääsee talviaikaankin ja kenttiin ei heti kyllästy: Bangkokin lähettyviltä löytyy 4-5 kenttää ja Hua Hinin tai Pattayan suunnalta löytyy jopa 30 kenttää noin 50 kilometrin säteellä.
14. Viikonlopun voi viettää vaikkapa Hong Kongissa tai Singaporessa
Jos haluaa vaihtelua Thaimaalle, viikonlopuksi voi karauttaa lentokoneella vaikkapa Hong Kongiin tai Singaporeen.
15. Unelmat on tehty toteutettaviksi
Unelmat kannattaa toteuttaa, varsinkin jos niihin on mahdollisuus. Jos et pelkää haasteita ja kaipaat maisemanvaihdosta, tartu ihmeessä tilaisuuteen! Maunuaho toteaakin haastattelun lopuksi: ”Jos asenne on kohdallaan, niin tervetuloa!”
Suomi on tullut tunnetuksi maailmalla menestyneistä startupeista ja innovaatioista. Jotta startup voi kasvaa ja menestyä, tarvitaan hyvä liikeidea sekä osaavia ja motivoituneita työntekijöitä. Startupit tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuutta olla mukana kehittämässä jotain täysin uutta, mistä johtuen moni haaveileekin työpaikasta startup-yrityksessä. Lisäksi startupit tunnetaan matalasta hierarkiasta ja rennosta yrityskulttuurista. Startup-yritykset ovat Suomessa aikaisemmin painottuneet enemmän IT- ja pelialalle, mutta lähiaikoina uusia yrityksiä on perustettu myös muille toimialoille.
Kasvuyritystapahtuma Slush järjestettiin Helsingissä 11.-12.11.2015 ja startup-yritysten avoimet työpaikat olivat kuuma puheenaihe myös tapahtuman aikana. Slushin innostamana päätimmekin selvittää ihmisten mielipiteitä siitä, millainen startup olisi haluttu työpaikka ja miksi.
Kysyimme teiltä:
Missä tai millaisessa startupissa haluaisit olla duunissa ja miksi?
Haaveena startup, jossa yhdistyy oikealla tavalla musiikki ja teknologia, luovuus ja toimiva design. #slushjobs — Julius Nikander (@Julius_ravebox) November 20, 2015
Tietotekniikka-alan startupissa voisi olla kiva työskennellä, koska tiivis ryhmähenki ja ala joka oikeasti kiinnostaa. #Slush2015#slushjobs — Oskari Johtonen (@oskariasd) November 12, 2015
Haluaisin työskennellä IT-alan tehävissä tai kaupan alan! Pääsee tekemisiin toisten ihmisten kanssa, ongelmat, kehittää itseä!#slushjobs — Suolu (@MrSuolu345) November 16, 2015
Facebookissa vastattiin muun muassa näin:
Haluaisin työskennellä kokeilevassa startupissa. Sellaisessa, jossa työskentelymalleja olisi useita mm. etätyömahdollisuudet, verkostojen hyödyntäminen. Tämä olisi varmasti haasteellinen ja vivahteikas työympäristö. – Jussi
Innovatiivisessa, hyvä henkisessä yrityksessä, jossa on draivia ja uusia ajatuksia. – Marjo
Pelaan muutenkin paljon. Miksei sitä voisi tehdä myös työkseen. – Kaisa
Tapin.fi voisi olla mulle juuri sopiva mesta. – Terhi
Rohkeita ja innovatiivisia tvt-pedagogiikkaa sekä tekniikkaa yhdistelevässä startupissa haluaisin päästä vaikuttamaan. Rennon jämäkkää johtajuutta kaipaisin myös. – Simo
Haluaisin työskennellä jossain innovatiivisessa IT / teknologia-alan startupissa kehittelemässä uusia jännittäviä ratkaisuja ihmisten arjen helpottamiseksi – Heli
Paras vaihtoehto sellainen jossa eri-ikäisiä asiantuntijoita, tarpeeksi pieni että yhteinen päämäärä pysyy hallinnassa – Kaija
Yrityksessä jossa voisi hyödyntää omaa luovuuttaan. Jossa joka päivä voisi ideoida jotain uutta eikä tekeminen olisi sidottu toimistoon ja klo 8 -16 välille vaan töitä voisi tehdä silloin kun se itseltä luonnistuu parhaiten. Vaikka yhdeksältä illalla. – Mervi
Kiitos kaikille kilpailuun vastanneille! Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin palkinto, jonka tällä kertaa voitti Leena:
Ns. vihreä teknologia, eli esim. kaikki tekniikka ja teknologia, joka on jo nyt keksitty, mutta ei vain oteta käyttöön, jolla saataisiin luonnonsaastumista ja -tuhoutumista(ja eläinten) hillittyä ja vähennettyä, tällaisessa startup-yrityksessä olisi suuri kunnia olla mukana.
Onnittelut voittajalle! Katso myös 6 mielenkiintoista uusia osaajia rekrytoivaa startupia ja niiden avoimet työpaikat täältä.
”Miksi olet kiinnostunut tästä työpaikasta?” Olet ehkä vastannut tähän kysymykseen niin monta kertaa, että osaat täydellisen vastauksen jo ulkoa. Mutta mitä jos yritys yllättääkin täysin odottamattomalla kysymyksellä, kuten ”Oletko ikinä varastanut työpaikaltasi kynää?” Osaisitko vastata tähän luontevasti vai jäisitkö sanattomaksi?
Oudot kysymykset voivat vaikuttaa täysin sattumanvaraisesti keksityiltä tai naurettavilta, mutta usein niitä kysytään pätevästä syystä. Kysymyksillä voidaan esimerkiksi testata, miten lähestyt vaikeaa aihetta tai miten reagoit yllättävään tilanteeseen. Haastaviin ja outoihin kysymyksiin vastaamista onkin hyvä harjoitella etukäteen, jotta osaat suhtautua niihin paremmin myös tositilanteessa. Hyvä vastaus ei ainakaan ole ”en tiedä”.
Lue 13 outoa kysymystä, joita tunnetut yritykset ovat kysyneet työhaastattelussa:
”25 kilpahevosta, ei sekuntikelloa. 5 rataa. Miten selvität kolme nopeinta hevosta mahdollisimman pienellä määrällä kilpailuja?” – Facebook
2. ”Miksi kaivojen kannet ovat pyöreitä?” – Google
3. ”Jos kuljettaisit työksesi pizzoja, miten hyödyntäisit työssäsi saksia?” – Apple
4. ”Miten ratkaisisit ongelmia, jos olisit kotoisin Marsista?” – Amazon
5. ”Miten testaisit hissiä?” – Microsoft
6. ”Miten löytäisit englannin kielen sanat, jotka ovat jääneet pois käytöstä 1500- ja 1600-lukujen aikana? Saat käyttää hakukonetta.” – Uber
Töitä kannattaa etsiä mahdollisimman monesta kanavasta. Muun muassa sosiaalisesta mediasta voi hyvinkin löytää monia mielenkiintoisia uramahdollisuuksia. Facebook ja Linkedin tulevat monelle mieleen, mutta oletko ajatellut, että työpaikkoja voi hyvin etsiä myös Twitteristä? Työpaikkoja löytyy helposti Twitteristä esimerkiksi seuraavilla hashtageilla: #rekry, #työpaikat, #avointyöpaikka, #somerekry… Duunitori on tehnyt työpaikkojen löytämisestä vieläkin helpompaa ja löydätkin Twitteristä yli 50 erilaista työpaikkasivua, joille twiittaamme päivittäin työpaikkoja!
Käy seuraamassa oman alasi tilejä ja saat avoimia työpaikkoja kätevästi suoraan feediisi:
Duunitori
Duunitorin tiliä seuraamalla saat hyödyllisiö työnhakuvinkkejä ja pysyt ajan tasalla ajankohtaisista työelämän uutisista. Follow @Duunitori
Etsitkö trainee-ohjelmaa? Tai onko AMK- tai yliopisto-opiskeluihin liittyvä työharjoittelupaikka tai vaikkapa opinnäytetyöaihe hakusessa? Täältä niitä löytyy. Follow @tyoharjoittelut
Viestinnän työpaikat
Täältä löytyy työpaikkoja viestinnän ammattilaisille ja sellaisiksi haluville. Follow @Viestintatyot
Kuinka matkustamohenkilökunnan työ on vuosien varrella muuttunut? Mitä mieltä henkilökunta on ilmailutyön muuttumisesta? Finnair on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista lentoyhtiöistä. Monet ovat työskennelleet yhtiön leivissä parikymppisestä aina eläkeikään asti. Duunitori pääsi jututtamaan Finnairin kokenutta matkustamohenkilökuntaa – lue myös, millaisia vinkkejä he antavat pian rekrytoitavalle uudelle sukupolvelle!
Onko unelmasi viettää työpäivät pilvien päällä, työskennellä asiakaspalvelussa ja matkustaa mielenkiintoisiin kohteisiin? Finnair rekrytoi joulukuun aikana yli 450 työntekijää.
Asko Hämäläinen, purseri. Aloittanut Finnairilla vuonna 1979. ”Minä olin numero 559 kun tulin taloon.”
Maria Jacksen, purseri. Lentänyt ensimmäisen lentonsa Finnairilla 1.5.1989. ”Parasta tässä työssä on työkaverit.”
Sami Kotipelto, stuertti. Finnairin vuosikurssi 1998. ”Erilaiset kohteet ovat rikkaus.”
Nykypäivän lentomatkustaja osaa käyttäytyä
Kuinka useasti sinä olet lentänyt viimeisen vuoden aikana? Aikaisemmin lentäminen painottui liikematkoihin, kun taas nykyään moni saattaa lentää useita kertoja vuodessa lomalle. “Silloin 90-luvun alussa business-luokat olivat hirveän suuria. Koneessa saattoi olla 120 business-matkustajaa ja vain 20 turistiluokan matkustajaa”, muistelee purseri Maria Jacksen uransa alkua.
“Koen, että lentäminen oli aiemmin vielä vähän hienompaa. Nyt se on hyvin arkipäiväistynyt. Se on enemmänkin liikkumista paikasta A paikkaan B”, kuvailee stuertti Sami Kotipelto lentämisen luonnetta.
Aikaisemmin ateriat ja juomat kuuluivat lennon hintaan, ja ne olivatkin tärkeä osa matkantekoa. Matkustajat ovat kuitenkin muuttuneet – nykyään pääasia on paikasta toiseen liikkuminen, muut seikat ovat vain ekstraa. “Silloin aikanaan se oli sellaista yleistä häslinkiä ja juhlimista”, muistelee Jacksen entisajan matkustajia. ”Nykyään kun alkoholi on maksullista, niin lennot ovat paljon rauhallisempia”, Kotipelto täydentää.
Finnairin matkustamohenkilökunnan mukaan häiriötilanteita lennoilla on nykyisin todella harvoin, kun niitä esiintyi aiemmin useammin. ”Kyllä minun mielestäni nykyaikana lentomatkustajat osaavat 99,9 prosenttisesti käyttäytyä, lentäminen on niin yleistä nykyisin”, kertoo Jacksen.
Kaukokohteisiin lentäminen aloitetaan aiemmin
Aiemmin Finnairilla lennettiin enemmän kotimaan sisällä: “Kotimaan lennot ovat vähentyneet”, Jacksen kertoo. Myös koneet olivat pienempiä. Purseri Asko Hämäläinen kertoo aloittaneensa uransa 50-paikkaisessa koneessa kotimaassa lentäen: “Ne keikat olivat sellaista aikamoista pomppimista täällä koti-Suomessa, välillä ei tiennyt mikä kaupunki on seuraavana.” Hämäläinen on ehtinyt kokea uransa varrella myös suorat lennot Tokioon Pohjoisnavan yli: ”Silloin ei ollut lupaa lentää Venäjän yli, vaan se piti kiertää. Ihmisille jaettiin todistuksia Pohjoisnavan ylityksestä, ne olivat hyvin eksoottisia asioita.”
Aikaisemmin stuertit ja lentoemännät lensivät uransa alussa useita vuosia kotimaan ja Euroopan lentoja: “Ensin lensin 5-6 vuotta Eurooppaa ja kotimaata.Vasta näiden vuosien jälkeen sain kelpuutuksen kaukoreittikoneisiin”, kertoo Kotipelto. Nykyisin kaukokohteisiin lentäminen aloitetaan aiemmin.
Lyhyelläkin layoverilla pääsee tutustumaan kohteeseen
Aikaisemmin, kun lentoja oli harvemmin, kohteessa myös pysyttiin pidempään. Monella lentoemännäksi tai stuertiksi pyrkivällä voikin siintää mielessä pitkät layoverit, eli kohteessa viipymiset. “Alkuaikoina maailman suuriin metropoleihin päästiin viikoksi oleskelemaan, kun nykyään kohteessa ollaan vain yksi yö”, Hämäläinen kertoo. “Kyllä se tahti on tiivistynyt. Kohteessa ollaan pääsääntöisesti vuorokausi ja sitten tullaan pois”, Kotipelto täydentää.
Myös Jacksen muistelee uransa alkupuolelta aikaa, jolloin esimerkiksi Bangkokiin lennettiin kahdesti viikossa, kun nykyisin määrä on talvisin kahdesti päivässä. Työrupeama kesti yhteensä yhdeksän päivää. Pitkät layoverit tarkoittivat myös pitkää eroa perheestä ja kodista. Jacksen kertoo eräästä vuosien takaisesta Bangkokin reissusta, jossa teki mieli soittaa kotiin: “Siihen aikaan soitettiin hotellihuoneesta, ja puhuimme ehkä 10-15 minuuttia minun mieheni kanssa. Kun sain laskun siitä puhelusta, niin se oli 625 markkaa. Ei tarvinnut miettiä, että mihin ne päivärahat sillä reissulla menivät!” Toisin on nykyään: “Ja tänään kun lähden Bangkokiin, niin olen ylihuomenna kotona.” Nykyisin perhe-elämän ja työn yhdistäminen onkin helpompaa, kun työrupeamat ovat lyhyempiä.
Haastateltavat kertovat, että myös lyhyellä layoverilla ehtii nähdä ja kokea, jos vain haluaa: ”Vaikka kohteessaoloaika on lyhyt, kannattaa tutustua paikalliseen kulttuuriin, ruokaan ja nähtävyyksiin”, Jacksen kehottaa. ”Eläkkeellä olevat ystäväni sanovat, että mieti, kenellä olisi varaa mennä yhdeksi yöksi Japaniin, ja syödä kaksi kertaa sushia! Nauti!” Hämäläinen kertoo.Kotipelto muistuttaa kuitenkin, että lisäksi tärkeää on riittävä lepo, että jaksaa myös paluulennon työvuoron.
Työvuoro voi sattua vuoden jokaiselle päivälle
Nykyisin monet lähtevät lomilla etelän lämpöön. “Siihen aikaan kun minä tulin Finnairille, niin lentoasema meni vielä jouluksi kiinni”, muistelee Jacksen. “Silloin supistettiin usein kesäliikennettä ja juhannuksena ei ollut niin paljon lentoja.” Jacksenin mukaan lentoemännän ja stuertin työssä tulee olla varautunut siihen, että lentoasema on auki 365 päivää vuodessa – työvuoro voi sattua omalle kohdalle milloin tahansa, ja aina työvuorotoiveet eivät mene läpi. “Alkuvaiheessa ei ollut toivomusjärjestelmiä. Silloin tehtiin sitä työtä mitä oli tarjolla. Tänä päivänä tietysti voidaan antaa mahdollisuuksia toivoa, kun on vaihtoehtojakin”, Hämäläinen muistuttaa.
Kotipelto kertoo, että vaihtelevat työajat on yksi työn monista positiivisista puolista: ”Nautin siitä, että minulla on arkivapaita. Arkena pääsee hoitamaan pankki- ja virastoasiat rauhassa. Viikonloput eivät ole minulle enää niin merkityksellisiä, se on vain työpäivä muiden lomassa.”
Vinkit uusille lentoemännille ja stuerteille
Finnair uudistaa laivastoaan ja syksyllä otetaan ensimmäiset uudet A350-koneet käyttöön. Kotipelto uskoo, että uudessa koneessa on mietitty pitkälle myös matkustamohenkilökunnan työskentelyn sujuvuutta: “Tekniikka vanhoissa koneissa ei tue työntekoa niin paljon kuin uusissa koneissa. Odotan positiivisella mielellä, mitä kaikkea uudet koneet mahdollistavat palvelun näkökulmasta. Uskon, että parannuksia on.”
Uusia tulokkaita kokeneet työntekijät neuvovatkin itsensä huolehtimisen tärkeydestä: “Oma fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi on koko työssäjaksamisen a ja o!” Jacksen muistuttaa. “Omaan työhönsä, omiin työkavereihin sekä päivän kulkuun pystyy vaikuttamaan omalla asenteella”, hän lisää.Kotipelto taas rohkaisee uusia tulokkaita tarttumaan konkareita hihasta työuran alkumetreillä: “Me autamme mielellämme ja meistä on kiva, että tulee niin sanotusti uutta verta koneeseen ja uusia kasvoja ja uusia tyyppejä. Tämä on kuitenkin ryhmätyötä.”
Haastateltavilla on ollut jo ennen uraa Finnairilla kokemusta asiakaspalvelusta: Hämäläinen on toiminut muun muassa asiakaspalvelutehtävissä, Jacksen hoitajana ja Kotipelto tarjoilijana sekä junaisäntänä. Hämäläinen muistuttaakin hakijoita siitä, että asiakaspalvelutaustasta ja kansainvälisestä kokemuksesta, kuten ulkomailla oleskelusta, on hyötyä työssä: “Että on vähän laajempi näkökulma elämään yleensä. Se helpottaa sopeutumaan tällaiseen työympäristöön. Minä ainakin suosittelen tätä työpaikkana ihan jokaiselle”, Hämäläinen lopettaa.
Lentoyhtiö Finnair rekrytoi tänä kesänä yli 100 uutta työntekijää matkustamohenkilökuntaan. Ennen lentoemännäksi tai stuertiksi ryhtymistä jokaisella kokelaalla on edessä yli kuukauden intensiivinen koulutusjakso, joka antaa valmiudet työskentelyyn vaativalla ilmailualalla. Duunitori pääsi tutustumaan päivän ajaksi Finnair Flight Academyyn – koulutuskeskukseen – jossa koulutetaan uudet matkustamotyöntekijät sekä lentäjät. Lisäksi koulutuskeskuksessa järjestetään kertauskoulutuksia nykyisille työntekijöille.
Tiesitkö, että Finnair Oyj, entinen Aero Oy, perustettiin jo vuonna 1923 ja se on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista lentoyhtiöistä? Tämän jälkeen perustettiin Finnairin koulutuskeskus virallisesti ensimmäisen simulaattorin myötä vuonna 1950 ja Finnair Flight Academy aloitti toimintansa vuonna 2010.
Finnair Flight Academy järjestää koulutuksia ja kertausta päivittäin matkustamohenkilökunnalle ja lentäjille. Head of Safety and Service Training Riikka Saarela vastaa muun muassa matkustamo- ja ohjaamohenkilökunnan turvakoulutusten organisoinnista ja myös hän on aloittanut uransa lentoemäntänä Finnairilla. Saimme kutsun kierrokselle Finnairin Vantaalla sijaitsevaan koulutuskeskukseen, jossa Saarela kertoi lisää matkustamohenkilökunnalle suunnatusta peruskoulutuksesta.
Finnairin lentoemäntien ja stuerttien peruskoulutus kestää noin kuusi viikkoa, riippuen opiskelijan omasta työtaustasta. Jos henkilö on jo lentänyt työkseen aikaisemmin ja takataskusta löytyy eurooppalainen koulutustodistus, alkaa koulutus hieman myöhemmin. ”He, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta, aloittavat yleisistä lentämisen perusteista; mitä lentäminen on, miten lentokone pysyy ilmassa ja miten toimitaan eri työtilanteissa.” Matkustamohenkilökunta on lentokoneessa ensisijaisesti matkustajien turvallisuuden varmistamiseksi ja tämä korostuu jo haku- ja koulutusvaiheessa. Kurssi alkaa heti laajoilla turva- ja ensiapukoulutuksilla, jotka käsittävät lähes puolet koko koulutusjaksosta.
Autenttiset tilat mahdollistavat tosielämän tilanteiden harjoittelun
”Matkustamohenkilökunnan laaja turvakoulutus ei näy lentokoneessa välttämättä matkustajalle, muuten kuin niin, että näytetään missä on varauloskäynnit ja miten pelastusliiviä ja happinaamareita käytetään.” Ensiapu ja turvallisuus ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeitä osa-alueita ja Saarelan mukaan työntekijöistä koulutetaan ilmailualan lisäksi turvallisuusalan ammattilaisia. Eikä ihme, sillä matkustamohenkilökunnan on osattava muun muassa käyttää tarvittaessa erilaisia ensiapulaitteita, oltava ensiaputaitoisia, evakuoida, sammuttaa tulipaloja ja paljon muuta.
Finnairin Flight Academyssa opitaan harjoittelemalla tosielämän tilanteita erilaisten simulaattoreiden ja laitteiden avulla. Simulaattoreilla voidaan harjoitella esimerkiksi sellaisia hätätilanteita, joita ei oikealla koneella olisi mahdollista harjoitella. Koulutuskeskus näyttää ulkoapäin tavalliselta toimistorakennukselta, mutta sen sisälle on rakennettu suuret ja autenttiset tilat matkustamon ja lentäjien harjoitteluun. Turvallisuushallin keskeltä löytyy jopa uima-allas vesipelastuksia varten.
Paljon opitaan käytännön kautta
Turvallisuuden ja ensiavun lisäksi opiskellaan muun muassa Finnairin operoimia konetyyppejä ja asiakaspalvelua sekä Finnairin tuote- ja palvelukonsepteja. Tähän sisältyy muun muassa palvelu turisti- ja J- eli business-luokassa, kulttuurierot, viestintä, kuulutukset ja tullimääräykset.
Viestinnän pohjana on tietenkin myös turvallisuus; ”Onnettomuuksia ennaltaehkäistään avoimella viestinnällä koko henkilökunnan välillä ilmassa ja maassa. Jokaisen pitää uskaltaa viestiä kaikista, hankalistakin asioista.” Voidaan sanoa, että henkilökunnalla on lentokoneessa oma kielensä, jonka pohjana on englanti ja ilmailualan termit. Oman haasteensa tuo ensiavussa käytetty sanasto, jossa suurin osa termeistä on latinaksi.
Finnairin Flight Academyssa opitaan paljon työstä käytännön kautta, jonka lisäksi opiskellaan teoriaa muun muassa etänä eLearning muodossa. Opiskelijoiden oppimista testataan useaan otteeseen myös kokeilla. ”Kokeita on paljon. Turvallisuus- ja ensiapupuolella kokeet kuuluvat viranomaismääräyksiin ja vastauksista vähintään 80 prosenttia pitää olla oikein. Aika paljon pitää opetella tietoa ulkoa, eli ei voi aina soveltaa, mikä voi tulla monelle yllätyksenä. Alun turvallisuuskokeet voivat olla monelle haastavimpia.”
Haastava koulutusjakso on myös itsensä voittamista
Monelle voi tulla yllätyksenä ilmailualan työn rutiinit ja hierarkia lennoilla. ”Työ vaatii rutiinien ja auktoriteetin sietämistä. Miehistön työtehtäviä koneessa määrittää virkaikäjärjestys ja palvelua lennolla johtaa purseri. Tämä helpottaa työskentelyä kun omat tehtävät ovat jo ennen työvuoroa selvillä.”
Finnairin peruskurssi on tiivis paketti. ”Siinä ei paljon ehdi muuhun keskittyä, illat pitää käyttää omaan opiskeluun ja viikonloppuisin pitää lukea kokeisiin. Opiskelu on jännää ja mielenkiintoista, mutta vaativaa.” Saarela muistaa erään stuerttikokelaan kenelle koulutuksen sisältö saattoi tulla yllätyksenä, mutta joka tunsi lopulta voittaneensa itsensä. Muutaman haastavan ensiaputilanteen, kuten hätäsynnytyksen harjoittelun jälkeen stuertti totesi ääneen: ”Nyt ei äiti kyllä usko, mitä olen tehnyt!”
Kun kaikki kurssit on käyty, uudet tulokkaat pääsevät harjoituslennoille. ”Laki vaatii, että pitää lentää vähintään kaksi lentoa siinä konetyypissä, jossa aikoo työskennellä, ennen kuin saa lentokelpuutuksen voimaan.”
Kertaukset kerran vuodessa
Valmistumisen jälkeen matkustamohenkilökunnan jäsenet käyvät kerran vuodessa kertaamassa ja uusimassa lentokelpuutuksensa. Kertaukset kestävät kaksi päivää ja ne käsittävät käytännössä turva- ja ensiapukoulutukset. Jos henkilö on ollut pitkään poissa lentotyöstä, hänen pitää tulla myös uudelleen kertaamaan.
Kouluttajat suunnittelevat koulutuspäivän viranomaisen vaatimusten mukaan, joiden pohjalta tehdään caseja ja harjoituksia. ”Euroopan lait määrittelevät koulutuksen sisällön, sillä ilmailuala on hyvin säänneltyä viranomaisten toimesta. Käymme kerran vuodessa harjoittelemassa yhdessä matkustamon kanssa lennon aikana tapahtuvia tilanteita. Joka vuosi on ollut myös Finnairin palvelukoulutukseen liittyvää kertausta.”
Lentopelko hallintaan turvakurssilla
Matkustamohenkilökunnan koulutuksen lisäksi FFA:lla järjestetään kursseja myös matkustajille. Lentopelkokurssi, oikealta nimeltään Matkustajan turvakurssi kestää kaksi päivää. ”Lentopelon takana on yleensä tietovaje ja tunne hallinnan puutteesta. Turvakurssille voi osallistua kuka vaan. Paikalla on psykologi sekä liikennelentäjä ja matkustamon edustaja kouluttamassa.”
Kurssilla käydään läpi lentämiseen ja psykologiaan liittyviä asioita sekä vieraillaan lentokoneessa ja simulaattorissa. Kurssilla on Saarelan mukaan saatu hyviä tuloksia aikaan. ”Moni sanoo, että nyt voi taas mennä lentämään, kun ei ole vaikka yli 30 vuoteen uskaltanut.”
Ainutlaatuinen tilaisuus kouluttautua ilmailualan ja asiakaspalvelun ammattilaiseksi
Saarelan mukaan suurin muutos koulutuksessa on vuosien aikana ollut opetusmetodien kehittyminen. Jopa akatemian luokkahuoneet on suunniteltu yhteiseen käytännön harjoitteluun ja tilat mahdollistavat vuorovaikutuksellisen opiskelun. Tylsien pulpettien sijaan esimerkiksi voi vaikkapa seurata opetusta business-luokan penkeiltä. Kurssin pääteemoina ovat aina olleet turvallisuus, ensiapu ja palvelu, mutta opiskelu on tänä päivänä entistä osallistavampaa. ”Opiskelu on oppilaskeskeistä. Kannattaa siis olla aktiivinen kurssin aikana ja kysyä aina jos jotain tulee mieleen.”
Riikka Saarela antaa lopuksi vinkkinsä Finnair Flight Academyn uusille tulokkaille: ”Kannattaa panostaa todella hyvin ja varata aikaa opiskelulle. Koulutus on tiivis paketti, johon sisältyy paljon kokeita, mutta opiskelu on silti antoisaa. Aika menee kamalan nopeasti, joten kannattaa nauttia täysin siemauksin ja avoimin mielin.” Koulutuksen päätyttyä jokainen valmistunut saa lisäksi matkaansa virallisen koulutustodistuksen, joka on samanlainen jokaisella eurooppalaisella lentoyhtiöllä.
We are Finnair– a team of top professionals from around the world. Established in 1923, we are one of the world’s longest-operating airlines. During our history, we have learned that success requires a clear vision and commitment. We work in a dynamic environment, serving a challenging global market. Finnair is a place where ambitious, competent and motivated people can really make a difference.
We are now looking for new customer-oriented team players to join our
CABIN CREW
responsible for cabin safety and service on Finnair flights.
Our team of world-class professionals would like to welcome you on board!
We are looking for people who are passionate about customer satisfaction and quality service. On the flights, you will ensure that Finnair’s customer promise is fulfilled in line with Finnair’s service identity.
As a member of Finnair’s cabin crew, you will follow safety guidelines and prepare for each flight by familiarizing yourself with flight information and related working instructions. You will create and maintain a safe working environment, and foster a positive work culture true to Finnair’s values: commitment to care, simplicity and courage. Everyone at Finnair is responsible for constantly developing their professional skills according to the changing requirements of the work.
What is required to become a cabin crew member at Finnair?
Fluency in Finnish and English; other language skills considered an advantage
Experience of customer service; sales experience considered an advantage
Ability and willingness to understand and follow instructions
International experience considered an advantage
Height between 160cm and 188cm
Faultless color vision and distant vision using both eyes 0.7 or better (with or without glasses)
Normal hearing
Ability to swim minimum 50 meters
Good general health (minimum requirement EASA Part Med Cabin Crew and Finnair regulations)
No visible tattoos, piercings or teeth jewelry
The following competencies are highly valued at Finnair and will be evaluated during the recruitment process:
Independency
Customer-orientation
Ability to work under pressure
Ability to solve problems
Ability to act as an active team member
Ability and willingness to learn and develop
You can find more specified information of the requirements here.
Before employment, selected candidates will participate in a training course of eight weeks, without separate compensation for the training period. First courses will start in March. Successfully passed cabin crew training is a prerequisite for employment. New employees will be offered a fixed-term contract at Finnair from May until October 2016. Afterwards there may be a possibility for a permanent contract.
The recruitment process will consist of several phases in December 2015-April 2016. Please notice that this process is not linked with previous recruitments. Therefore, old applications, tests and interview results are not taken into account.
Please prepare to complete few tests within the application period. Completing the tests will take approx. one hour. Tests measure capabilities that are relevant in a Cabin Crew position, such as natural behavior and abilities. We recommend you to follow your email frequently (incl. spam) after submitting the application for more detailed instructions. It is important that you use the same email address throughout the entire recruitment process.
Unfortunately we are not able to answer inquiries by phone but we are happy to answer any questions about Finnair cabin crew work or the ongoing recruitment process at ask.fm/cabinjobs. You can also send your question to cabinjobs@finnair.com.
Oletko haaveillut lentoemännän tai stuertin työstä? Tiedätkö mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin astut lentokoneeseen tai minkälaista on matkustaa työkseen ympäri maailmaa? Nyt sinulla on tilaisuus kurkistaa Finnairin kulissien taakse ja lukea alan ammattilaisten vinkkejä työnhakuun:
Ennen lentoemännäksi tai stuertiksi ryhtymistä jokaisella kokelaalla on edessä yli kuukauden intensiivinen koulutusjakso, joka antaa valmiudet työskentelyyn vaativalla ilmailualalla. Duunitori pääsi tutustumaan päivän ajaksi Finnair Flight Academyyn, jossa koulutetaan uudet matkustamotyöntekijät:
Kuinka matkustamohenkilökunnan työ on vuosien varrella muuttunut? Mitä mieltä henkilökunta on ilmailutyön muuttumisesta? Duunitori pääsi jututtamaan Finnairin kokenutta matkustamohenkilökuntaa – lue myös, millaisia vinkkejä he antavat pian rekrytoitavalle uudelle sukupolvelle!
Inflight Manager Hanna Paananen on tehnyt Finnairilla töitä 26 vuotta.Tällä hetkellä hän toimii esimiehenä 15:lle Inflight Supervisorille.
Inflight Supervisor Joonas Nurmi aloitti työt Finnairilla yhdeksän vuotta sitten stuerttina ja tällä hetkellä hän toimii 65 purserin esimiehenä.
Ilmailuala ja alan ammattilaisten työnkuva herättää monissa ihastusta ja uteliaisuutta. Mitä tapahtuu ennen lentoa, mitä kaikkea henkilökunnan työ vaatii ja miten matkustamoon pääsee töihin? Nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua matkustamohenkilökunnan työhön. Hyppää siis mukaan kun Finnairin asiantuntijat kertovat, minkälaista on arki pilvien yläpuolella. Tämä artikkeli on osa ilmailualasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhteistyössä Finnairin kanssa. Tutustu myös uusien tulokkaiden opiskelupaikkaan: Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertit sekä siihen, kuinka matkustamohenkilökunnan työ on muuttunut: Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella.
Oletko kiinnostunut työpaikasta pilvien päällä? Katso yhdeksän asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon:
1. Koulutuksen kautta kentälle
”Pitää olla positiivinen asenne sekä uteliaisuutta uusiin asioihin ja ihmisiin.”
Kuvan henkilöt eivät liity artikkeliin / Kuva: Finnair
Oletko haaveillut työstä matkustamossa? Ennen lentoemännäksi ja stuertiksi ryhtymistä pitää käydä läpi koulutus, johon pääsevät ne hakijat, jotka täyttävät tietyt kriteerit ja ominaisuudet. Näitä ovat esimerkiksi sosiaalisuus, vuorovaikutustaidot sekä positiivinen ja reipas asenne työntekoon. Lisäksi Inflight Manager Hanna Paananen painottaa hyvänä ominaisuutena uteliaisuutta uusiin asioihin ja ihmisiin.
”Pitää olla avoin, tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, olla kielitaitoinen ja ihmisistä kiinnostunut. Lisäksi työssä vaaditaan paineensietokykyä ja perusrauhallisuutta. Työssä ei voi hätääntyä, vaan pitää osata sopeutua ja muuntautua erilaisten tilanteiden mukaan”, Inflight Supervisor Joonas Nurmi kertoo.
Kaikkein olennaisinta koulutuksessa on tietenkin turvallisuus. ”Siihen sisältyvät viranomaisten vaatimukset, jotka on opittava koulutuksen aikana. Lisäksi opetellaan asiakaspalvelutaitoja ja Finnairin palveluun liittyviä piirteitä, mutta työpaikan turvallisuuskulttuuri on tärkein.” Turvallisuuteen kuuluvat myös työntekijöiden vuosittaiset kertaukset ja fyysiset testit. ”Meidän pitää muun muassa osata käyttää koneen hätäuloskäyntejä, toimia pakkotilanteessa, evakuoida, savusukeltaa ja antaa ensiapua, sekä paljon muuta”, Paananen sanoo.
2. Turvallisuus ennen kaikkea
”On vain yksi tapa toimia oikein eri tilanteissa.”
Muistitko laittaa puhelimesi lentotilaan ennen nousua ja laskua? Tiedätkö missä sijaitsee lähin hätäuloskäynti? Lentokoneessa kaikki perustuu turvallisuuteen, mikä näkyy matkustajille esimerkiksi tarkan ohjeistuksen ja suositusten kautta. Vaikka lentohenkilökunnan työhön sisältyy myös asiakaspalvelua, he ovat koneessa lähtökohtaisesti juuri sinun turvallisuutesi vuoksi.
Jo rekrytointivaiheessa kiinnitetään huomiota hakijan fyysiseen terveyteen. ”Tietyt asiat tulevat jo haastattelun aikana esille, mutta jos koulutuksessa huomataan, ettei jokin asia olekaan mallikkaasti, voi koulutuksen hakijan osalta vielä keskeyttää. Sitten on vielä koeaika, jolloin prosessi voi jäädä kesken”, Paananen kertoo.
Koulutuksesta lähtien Finnairilla painotetaan turvakulttuurin tärkeyttä. “Onvain yksi tapa toimia oikein eri tilanteissa. Asioiden on oltava juuri tietyllä tavalla, turvallisuuden osalta ei voi soveltaa. Koulutukseen sisältyy myös kokeita ja testejä, jotka pitää tehdä juuri niin kuin on ohjeistettu eikä yhtään sivusta. Tämä voi tulla yllätyksenä, jos tulee muualta lentomaailmaan”, Nurmi kertoo.
3. Mitä tapahtuu ennen koneen nousua
”Taustalla tapahtuu paljon asioita, jotka eivät näy matkustajille.”
Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu ennen kuin astut lentokoneeseen tai kun koneen pyörät irtoavat maasta? ”Teemme lennolla paljon asioita, jotka eivät näy matkustajille ja ne liittyvät erityisesti turvapuoleen”, Nurmi sanoo. Ennen matkustajien opastamista istumapaikoille ja turvaohjeiden läpikäymistä henkilökunta käy koneen sisällä läpi, että kaikki toimii niin kuin pitääkin ja matka sujuu mutkitta.
”Tarkistamme, että kaikki on niin kuin pitääkin olla, jotta lento voidaan viedä turvallisesti loppuun. Myös lennon aikana tulee koko ajan varmistaa, että kaikilla matkustajilla on hyvä olla. Koneessa on paljon ihmisiä ja asiakaspalvelutyössä voi tapahtua odottamattomia asioita”, Nurmi kertoo.
4. Tieto auttaa jännittävää matkustajaa
”Työssä oppii myös lukemaan ihmisiä.”
Parasta työssä ovat Paanasen ja Nurmen mielestä asiakkaat. ”Täytyy olla kiinnostunut ihmisistä, jos on kiinnostunut tästä työstä”, Paananen korostaa. ”Jos joka päivä olisi samanlainen niin työ ei olisi yhtään niin antoisaa. Myös työkaverit vaihtuvat joka päivä”, Nurmi paljastaa.
Vaikka lentäminen on tullut mahdolliseksi lähes jokaiselle, matkustaminen on monelle vielä jännä paikka. Miten toimitaan asiakkaan kanssa, joka jännittää tai jopa pelkää matkustamista? ”Ihmisen kehonkielestä pystyy aika paljon tulkitsemaan tilannetta, kun hän astuu koneeseen. Pelkäävä asiakas sanoo usein jo alussa, että heitä jännittää. Meillä on omat toimintamallit, voimme vaikka kertoa yksityiskohtia lennosta jos asiakas haluaa kuulla. Joskus saatetaan tuoda lentäjäkin siihen mukaan kertomaan asioista, jotka askarruttavat matkustajaa”, Nurmi kertoo.
5. Hierarkia tuo selkeyttä työhön
”Kapteeni on koneen päällikkö.”
Kuvan henkilöt eivät liity artikkeliin / Kuva: Finnair
Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että lentokoneessa henkilökunnalla on jokaisella selkeät roolit. Kapteeni on koneen päällikkö ja hänen kanssaan ohjaamossa on perämies. Matkustamon puolella on purseri, joka on matkustamon päällikkö. Pitkillä lennoilla voi olla myös kaksi purseria.
”Henkilömäärä vaihtelee konetyypistä riippuen, mutta lyhyillä Euroopan lennoilla on 3-5 henkilöä matkustamossa. Kaukoreiteillä työntekijöitä on minimissään kahdeksan riippuen matkustajamäärästä, konetyypistä ja matkustajapaikoista.”
Miten toimii ohjaamon ja matkustamon välinen dynamiikka? ”Olemme yhtä tiimiä koneessa ja hyvää kommunikointia edellytetään jo turvakoulutuksessa. Vaikka koulutuksemme onkin erilainen, työskentelykulttuuri on se, että pelaamme samaan maaliin ja tavoitteena on asiakkaan onnistunut kokemus”, Paananen kertoo.
6. Aikaero vaikuttaa myös konkareihin
”Täytyy muistaa pitää omasta terveydestä huolta, että jaksaa.”
Matkustamohenkilökunta saa joka kuukausi työvuorolistat, jossa selviää sen kuukauden lennot. Joskus kohde voi tulla yllätyksenä. ”Työhön kuuluu välillä päivystämistä sairaustapauksien varalle, jolloin olet tavallaan varamiehenä. Silloin ei välttämättä tiedä, mistä päin maailmaa seuraavana aamuna herää”,Nurmi kertoo.
Ovatko lentoemännät ja stuertit tottuneita aikaeroihin ja pitkiin yölentoihin? ”Joskus aikaerosta toipuminen ja rytmiin pääseminen voi olla haastavaa. Se on yksilöllistä. Sen oppii, että täytyy pitää itsestään huolta”, Paananen myöntää. ”Jos lennämme New Yorkiin, niin emme lennä heti takaisin. Meillä on viranomaisilta määräykset lepoajoista, mutta emme myöskään ole pitkiä aikoja maailmalla.” Oleskelun pituus riippuu siitä, että kuinka monta kertaa viikossa matkustamohenkilökunta operoi kohteeseen.
7. Työ on entistä hektisempää
”Alaan liittyy myös vanhan ajan glamouria, mutta todellisuus on myös paljon muuta.”
Hanna Paananen on ehtinyt tehdä jo pitkän uran Finnairilla ja hän tietää, miten paljon ala on vuosien aikana muuttunut: ”Lentoliikenteen yleistyttyä ihmiset haluavat liikkua enemmän ja haluamme palvella asiakkaita niin, että tarjontaa on enemmän eri kohteisiin.”
Työ on Paanasen mukaan muuttunut myös paljon fyysisemmäksi ja hektisemmäksi. Asiakkaat odottavat yksilöllistä palvelua ja heidän toiveisiin pyritään vastaamaan. Myös Finnairin lentokoneet ovat modernimpia. ”Täytyy oppia käsittelemään tietotekniikkaa ja ymmärtämään miten viihdejärjestelmät toimivat. Kehitys on myös omalta osaltaan helpottanut työtä.”
8. Lentämiseen ei koskaan kyllästy
“Meidän työpaikalla paistaa aina aurinko.”
Nurmi ja Paananen aloittivat työt Finnairilla jo nuorena, matkustamon eli cabinin puolella. “Lensin 10 vuotta lentoemäntänä, jonka jälkeen keskityin business-luokan palveluihin. 10 vuoden jälkeen tämä erikoisryhmä lakkautettiin ja sen jälkeen aloitin työt purserina”, Paananen kertoo. Nurmi aloitti stuerttina yhdeksän vuotta sitten. Tällä hetkellä molemmat toimivat esimiestehtävissä ja työnkuvaan kuuluu myös hallinnollisia tehtäviä noin kaksi viikkoa kuukaudesta.
“Voit edetä talon sisällä hyvin erilaisiin tehtäviin, se on kuin uudentyyppinen korkeakoulu, jonka työntekijöitä arvostetaan sekä yhtiön sisällä että ulkopuolella”, Nurmi kertoo. Kokemuksen kartuttua voi siis kouluttautua lisää, esimerkiksi kehittää myynti-, palvelu- ja esimiestaitoja, osallistua tuotekehitykseen tai hakeutua projekteihin yhtiön sisällä. Vaikka molemmilla on useita vuosia takana alalla, työ taivaalla ei ole koskaan kyllästyttänyt. Toisaalta harva pystyy sanomaan, että omalla työpaikalla on aina aurinkoista päivästä riippumatta.
9. Työura pilvien päällä
“Ilmailualassa on oma hohtonsa ja se viehätys kun jalat irtoavat maasta.”
Vaikka lentäminen voi olla arkipäivää monelle, liittyy työnkuvaan myös tiettyä ainutlaatuisuutta. Onhan melko eksoottista lentää maailman toiselle puolen 10-12 tunnissa Suomesta asti. “Täytyy myöntää, että kyllä minulla menee aina kylmät väreet vieläkin, kun näen Finnairin koneen lentämässä”, Paananen paljastaa.
Paanaselle lentoemännän työ oli jo nuorena unelmien ammatti: “Minulla oli myös tuttavia Finnairilla töissä ja ihailin heitä ja miten he kertoivat työnantajastaan.” Myös Nurmi kertoo arvostaneensa Finnairia työnantajana. “Enkä ole koskaan joutunut pettymään. Siksi olen ollut täällä niin pitkään, vaikka en aloittaessani ajatellut, että tästä tulee se minun urani.”
Paananen ja Nurmi kannustavat hakemaan Finnairille, mikäli ihmisten kanssa työskentely tuntuu luontevalta ja vaativa kansainvälinen työ kiinnostaa. “Finnairilla pääset osaksi kansainvälistä voittajatiimiä ja tekemään töitä asiakkaiden hyväksi”, Paananen sanoo. “Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus hakea”, Nurmi komppaa.
Tiesitkö, että Finnair rekrytoi joulukuussa 2015 lisää matkustamohenkilökuntaa? Tästä inpiroituneena Duunitori järjestää yhteistyössä Finnairin kanssa kilpailun, johon voit osallistua vastaamalla Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä tähän kysymykseen :
Mikä on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus?
7.12.-20.12.2015. Kilpailuun ei voi osallistua kilpailuajan ulkopuolella.
2. Kilpailun järjestäjä
Kilpailun järjestävät Duunitori ja Finnair Oyj.
3. Osallistumiskelpoisuus ja osallistumisohjeet
Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa pysyvästi asuvat luonnolliset henkilöt, joilla on Facebook-profiili, Twitter-tili tai julkinen Instagram-profiili. Duunitorin tai Finnair työntekijät sekä muut tämän kilpailun järjestämiseen osallistuneet henkilöt tai heidän perheenjäsenensä eivät voi osallistua kilpailuun.
Kilpailuun osallistutaan vastaamalla kysymykseen ”Mikä on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus?” joko viestillä tai kuvalla Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Facebookissa kilpailuun osallistutaan kommentoimalla kilpailupäivitystä Duunitorin Facebook-sivulla. Instagramissa ja Twitterissä kilpailukuvissa ja viesteissä tulee käyttää hashtag-tunnistetta #joinfinnair ja tägätä Duunitorin tili @duunitori.
Kilpailuun on mahdollista osallistua useammalla kuvalla tai viestillä.
Kilpailun osallistujalla tulee olla täydet oikeudet lähettämäänsä kuvaan. Kilpailun järjestäjillä on oikeus jättää huomiotta sellaiset kuvat, joiden tekijänoikeudet eivät ole kilpailun osallistujan hallinnassa. Järjestäjät saavat jättää huomiotta tai poistaa myös sellaiset kuvat tai viestit, jotka eivät vastaa kilpailun luonnetta tai jotka voidaan katsoa asiattomiksi.
4. Voittajien valinta ja palkinnot
Voittaja arvotaan viikolla 52. Palkintona on 200 euron arvoinen lahjakortti Finnairille. Palkinto toimitetaan sellaisenaan, eikä sitä voi muuttaa rahaksi.
Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti joko Facebookin, Instagramin tai Twitterin välityksellä. Mikäli kilpailun voittajaa ei tavoiteta kahden viikon sisällä voittajan julkistamisesta, tilalle voidaan valita uusi voittaja.
Voittajien nimet tai nimimerkit, sekä kilpailuun lähetetyt kuvat voidaan julkaista järjestäjän internet-sivuilla (www.duunitori.fi) , Duunitorin Facebook-sivuilla, Duunitorin Instagram-tilillä sekä Duunitorin Twitter-tilillä.
5. Järjestäjien vastuu
Osallistujat vastaavat itse mahdollisista kilpailun osallistumiseen liittyvistä kustannuksista.
Kilpailun voittaja vastaa mahdollisista palkinnon vastaanottamisen tai sen käyttöön liittyvistä kustannuksista. Voittaja vapauttaa järjestäjän kaikesta vastuusta palkinnon käyttöön liittyen, mukaan lukien palkinnossa mahdollisesti ilmenevät viat ja mahdolliset vammat tai vahingot, jotka syntyvät palkintoa käytettäessä.
Järjestäjä ei kerää kilpailun avulla tietoja markkinointitarkoituksiin.
Palkinnon voittaja vapauttaa kilpailun järjestäjän kaikesta vastuusta, joka voisi mahdollisesti aiheutua osallistumisesta kilpailuun, palkinnon lunastamisesta tai palkinnon käyttämisestä.
Facebook, Instagram ja Twitter eivät ole vastuussa kilpailusta.
6. Sääntöjen noudattaminen
Osallistumalla kilpailuun osanottajat sitoutuvat noudattamaan kilpailun sääntöjä ja järjestäjän kilpailua koskevia päätöksiä. Duunitori ja Finnair pidättävät itsellään oikeuden muutoksiin.
Jos työnhaku on sinulle ajankohtaista alkuvuodesta, kannattaa lukea lisää. ManpowerGroup on julkaissut jälleen kattavan raportin Suomen työnantajien aikeista palkata lisää henkilöstöä vuoden 2016 tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Koonti raportista kertoo, millä aloilla ja missä päin Suomea töitä todennäköisimmin löytyy. Tällaiset ovat yritysten työllistämisaikeet seuraavan kolmen kuukauden aikana.
Työnantajista 5 % aikoo lisätä henkilöstömäärää
Työllistämisaikeiden indikaattori vuoden 2016 ensimmäiselle vuosineljännekselle, eli tammi-, helmi- ja maaliskuulle, ei näytä kovin valoisalta. Suurempi osa työnantajista suunnittelee henkilöstövähennyksiä kuin -lisäyksiä. Tämän vuoksi työllistämisaikeiden indikaattori on miinuksen puolella. Lohduttavaa kuitenkin on, että 83 % työnantajista arvioi, että henkilöstömäärä pysyy muuttumattomana. Euroopan sisäisessä vertailussa Suomen lisäksi vain Ranskan indikaattori on miinuksen puolella.
Työn perässä kannattaa suunnata Etelä-Suomeen
Kun katsotaan työllisyysnäkymiä alueellisesti, huomataan, että Etelä-Suomessa yritysten työllistämisaikeet ovat keskimäärin muuta Suomea paremmat – etelässä työllistämisaikeiden indikaattori on juuri ja juuri plussan puolella, eli enemmän yrityksiä suunnittelee rekrytoivansa lisää kuin vähentävänsä henkilöstöä. Pohjoisessa, idässä ja lännessä tilanne näyttää surkeammalta. Jos työnteko pääkaupunkiseudulla ei tunnu mahdottomalta ajatukselta, kannattaa alkuvuodesta suunnata katse kohti etelää.
Näillä toimialoilla töitä on tarjolla
Jos olet sähkö-, kaasu-, lämpö- ja/tai vesihuollon ammattilainen, onneksi olkoon! Näillä aloilla on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä alkuvuodesta. Myös hotelli- ja ravintola-alalla olevien kannattaa nyt olla aktiivisia työnhaun saralla, sillä yritykset suunnittelevat palkkaavansa lisää henkilökuntaa.
Sen sijaan heikoimmat näkymät ovat kaivos- ja louhintatoimialalla, sekä julkishallinnon, koulutuksen, terveys- ja sosiaalipalveluiden alalla. Näiden lisäksi kuljetus-, varastointi, ja viestintäaloilla ei mene alkuvuodesta hyvin.
Startupien työllistävä vaikutus ei vielä näy
Yrityskoosta riippumatta työllistämisaikeet ovat melko samankaltaisia. Kasvuyritysten eli startupien työllistävä vaikutus ei näy vielä ainakaan alkuvuoden katsauksessa. Nähtäväksi jää, muuttuuko tilanne seuraavassa katsauksessa.
Yritysten työllistämisaikeet valoisammat kuin vuosi sitten
Vaikka yritysten työllistämisaikeet eivät ole kovin valoisia, on huonompiakin aikoja ollut. Työmarkkinoiden näkökulmasta lohduttavaa on, että alkuvuoden odotettu tilanne on kuitenkin parantunut vuoden takaisesta. Vuosi sitten tarkasteluaikana työllistämisaikeiden indikaattori oli miinuksella 8 %, kun se vuoden 2016 ensimmäisellä kvartaalilla on -6 %.
ManpowerGroup™ on maailman johtava henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen kehittäjä ja tuottaja. Yritys luo innovatiivisia ratkaisuja yhdistämällä inhimillisen potentiaalin ja yritysten tavoitteet. ManpowerGroup palvelee pieniä ja isoja yrityksiä ja organisaatioita eri toimialoilla.