Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all 449 articles
Browse latest View live

Töitä voi tehdä missä tahansa

$
0
0
Casual Business Woman Typing On Laptop Whilst In Bed

Aamun ruuhkassa vietetyt minuutit, työpaikan paha kahvi ja aina samat naamat ovat monelle jo historiaa.


Tämä artikkeli on julkaistu Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTOn Toimi-lehdessä. Tekstin on kirjoittanut Jaana Tapio. Tutustu ammattiliitto ERTOon »


Oletko freelancer? Saatat tehdä töitä välillä kotona ja poiketa silloin tällöin läppärisi kanssa kahvilaan sosiaalisten kontaktien ja ympärillä käyvän hyörinän toivossa. Ehkä sinulla on myös työhuone, mutta sielläkään et vietä kaikkea työaikaasi vaan käytät tilaa hyväksesi silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.

Vai oletko sittenkin toimistotyöläinen vakituisessa työsuhteessa? Siltikään et välttämättä päivystä yhdeksästä viiteen työpöytäsi ääressä, vaan saatat naputella aamupäivän sähköpostit ja iltapäivän raportit kuntoon junassa. Kotona sinulla on ehkä oma työpiste, jossa hoidat hommat lapsen sairastuessa tai etäpäivinä. Kesäloman jälkeen jatkat lomatunnelmaa mökillä, josta voit hyvien nettiyhteyksien ansiosta osallistua videoneuvotteluihin aivan kuin olisit toisten kanssa samassa kokoushuoneessa.

Työnteko muualla kuin työpaikalla on monelle jo arkipäivää. Tietotyötä tekevien ei välttämättä tarvitse aamulla vääntäytyä auton ratin taakse tai nousta bussiin, sillä hommat hoituvat muualtakin kuin työpaikalta – mistä vain.

”Teknologia muuttaa sen, että emme ole enää koneen osia, naulana odottamassa, kun vasara lyö”, sanoo Janne Saarikko, joka käyttää itsestään nimikkeitä Creator of Firsts, CMO Mentor ja Office Nomad.

Saarikko on itse uudistanut pioneerina työn tekemisen tapoja. Hänen mukaansa aiemmin työelämässä on ajateltu, että ihminen on osa suurempaa kokonaisuutta. Paperikone ei toimi, jollei sitä hoitamaan määrätty työntekijä ole paikalla.

”Sentyyppiset työt ovat katoamassa. Suomi on korkean kustannustason maa, joten globalisaation myötä meidän on pakko erikoistua tekemään korkean osaamistason työtehtäviä, olivat ne mitä tahansa. Sellaisia, joita robotit eivät voi tehdä.”

Saarikon mielestä uudenlaisen työelämän keskiössä on luovuus. Kyse ei ole siitä, että kaikista pitäisi tulla taiteilijoita, vaan että kaikenlaiset työt pitää hoitaa luovemmin.

Koneet voivat tehdä rutiinitehtävät puolestamme. Esimerkiksi vanhusten, sairaiden ja lasten hoitaminen voi osittain tehostua automatisaatiolla, mutta jäljelle jäävät ne tehtävät, joihin kone ei pysty.

”Usein ymmärretään väärin, että koneet tulevat ja hoitavat hoivatyön, mutta ei, ne hoitavat vain joitakin osia siitä. Tämä tarkoittaa ehkä vähemmän työpaikkoja tietyillä aloilla, mutta ne työt, jotka jäävät, ovat huippuasiantuntijoille.”

Yksi seuraus työelämän muuttumisesta on, että tulevaisuudessa työaikaa ei enää käytetä palkan vastineena. Muutos liittyy kiinteästi työn tekemisen paikkoihin, koska perinteisesti on ajateltu, että työnantajan on vahdittava työpaikalla, että työntekijä suorittaa tunnollisesti kahdeksan työtuntiaan paikan päällä. Vaikka nykyään moni pomo luottaa hyvillä mielin alaiseensa ja antaa tämän tehdä töitä kotona, muutos kiihtyy kunnolla vasta, kun palkitseminen työsuorituksesta muutoin kuin aikaperustein lisääntyy.

Monia kiinteän työajan häviäminen pelottaa. Joutuuko silloin olemaan aina töissä, jos kellokorttia ei ole? Onko pakko vastata puhelimeen ja sähköpostiin kellon ympäri ja missä vaan ilman, että päivystämisestä saa lisää palkkaa?

Saarikon mielestä ihmisten tuottavuutta mitataan jo nyt muutoin kuin aikaperustein. Jos kaikkien firman työntekijöiden työaika on sama, yt-neuvotteluiden tullessa erot etsitään heidän tuottavuudestaan.

”Katsotaan numeroista kuka jää ja kuka lähtee, ja ne numerot eivät ole työtuntien määrä. Joudumme joka tapauksessa mittaamaan ihmisten työtä heidän tuottamallaan lisäarvolla.”

Saarikon mielestä on kiinnostava visioida, voisiko myös oman työpisteen puuttumisesta tulla työntekijälle tulevaisuudessa kilpailuvaltti. Toimistotila on yrityksille kallista, joten mitä, jos henkilö, joka ei tarvitse omaa työpistettä vaan työskentelee kotoa käsin tai muuten missä huvittaa, saisi kuussa esimerkiksi 500 euroa enemmän palkkaa?

Samalla moni ongelma poistuisi tai ainakin lievittyisi. Aamuruuhkia ei enää olisi, ja alueellinen tasa-arvo paranisi, kun ihmisten ei tarvitsisi työn vuoksi pakkautua pääkaupunkiseudulle. Myös Helsingin hintataso voisi laskea.

”Joku voisi haluta muuttaa saaristoon ja käydä nostamassa verkot aamulla, katsella saaristomeren auringonlaskuja ja käydä lounasaikaan meressä uimassa. Joku taas voisi valita, että haluaa tehdä työtä Berliinistä.”

Saarikon mukaan uudet työn tekemisen tavat ja paikat eivät ole sama asia kuin etätyö. Etätyön oletuksenahan on, että tavallisesti työtä tehdään työpaikalla, mutta etätyöntekijä on saanut luvan poiketa säännöstä. Jatkossa osuvampi käsite onkin läsnätyö.

”Jos nyt edistyksellisissä yrityksissä annetaan työntekijöille oikeus tehdä kymmenen prosenttia työajasta etätyönä, jatkossa suhdeluku voi olla toisinpäin. Oletusarvo ei olisi että ollaan työpaikalla, vaan että töitä tehdään muualla, ja tiimi kokoontuu vaikka kymmenen päivän välein yhteen.”

Omien työpisteiden kadotessa työpaikalla olisikin lähinnä neuvotteluhuoneita. Muu kanssakäyminen hoidettaisiin teknologian välityksellä.

Saarikko uskoo, että työelämän muutos herättää paljon pelkoja ja vastustusta, mutta se olisi syytä nähdä mahdollisuutena. Varsinkin, kun muutos tapahtuu väistämättä.

”Miksei esimerkiksi työaikaa voitaisi vapauttaa kokonaan? Tärkeintä ei ole aikarajoite vaan se, mitä ollaan tekemässä. Kyseessä on iso muutos, jossa tarvitaan kaikilta osapuolilta uutta ajattelua ja tekemistä.”

Toimistonomadi antaa asiantuntemustaan ja saa työyhteisön

Janne Saarikko alkoi toden teolla pohtia työn tekemisen fyysisiä paikkoja ollessaan yksinyrittäjänä.

Saarikkoa ei houkutellut työskentely kotona ”kalsarikonttorissa”, koska liian usein vaimo joutui patistelemaan häntä työkoneen ääreltä vielä myöhään illalla: työpäivä oli valunut ties mihin. Vuokrattavat työhuoneet taas tuntuivat yksinäisiltä kopeilta.

Saarikko keksi toimistonomadismin. Sen idea on, että yksinyrittäjä tai mikä tahansa työntekijä, jolla ei ole työyhteisöä tai joka kaipaa siihen vaihtelua, hakeutuu kerrallaan kuukaudeksi työskentelemään toisen yrityksen tiloihin. Raha ei vaihda toimistonomadismissa omistajaa, vaan vastaanottava yritys saa nomadilta esimerkiksi tietoa ja kokemuksia, kun taas nomadi saa työyhteisön ja kontakteja. Saarikko on kuljettanut toimistonomadina mukanaan myös espressokonetta ja tarjonnut isäntäfirman työntekijöille baristaopetusta.

Vaikka Saarikon mielestä nomadiuden tärkein anti yksinyrittäjälle on työyhteisö, myös verkostoituminen sen kautta on merkittävä etu. Nomadina se mahdollistuu paremmin kuin esimerkiksi työhuonetta vuokratessa. Vakituisessa työssä olevat taas saattavat kaivata uusia virikkeitä, joihin toisessa työyhteisössä piipahtaminen antaa oman mahdollisuutensa.

Nomadiuteen ei Saarikon mielestä juuri liity riskejä. Yrityssalaisuuksien vuotamisesta ollaan joskus huolissaan, mutta niiden suhteen toimistonomadismi ei Saarikon mukaan ole sen riskialttiimpaa kuin muukaan työ.

”Firmat käyttävät alihankkijoita, joten tietoturva-asiat pitää joka tapauksessa hoitaa kuntoon. Lisäksi toimistonomadit kirjoittavat aika usein yrityksen kanssa salassapitosopimuksen.”

Saarikon mukaan toimistonomadille myös oma maine on niin tärkeä, että epäluotettavan maineen hankkinut ei nomadina pitkälle pötkisi.

Kun Saarikko oli saanut nomadismin alkuun, hetkessä sana levisi puskaradion kautta niin nopeasti, että työntekopaikkoja olisi halutessaan voinut buukata kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

Sittemmin Saarikko on itse ehtinyt olla töissä projektissa, joka vaati fyysistä läsnäoloa yhdessä paikassa, mutta nomadismin ilosanomaa hän on jakanut mielellään muillekin, vaikkei itse edes tee nomadismilla minkäänlaista bisnestä. Hän arvelee, että aktiivisia nomadeja on tällä hetkellä kymmenkunta. Tulevaisuudessa konseptia olisi tarkoitus laajentaa ulkomaillekin.

”Toimistonomadius on vain yksi osa siitä, mitä työ on tulevaisuudessa. Se on kuitenkin merkittävä osa tulevaisuuden työelämää, koska mahdollistaa vapaan verkottumisen.”


Ja voita väliin – Näin konfliktit voidaan ratkaista työpaikalla

$
0
0
unsplash-calm-coffeehouse

Työpaikan konfliktien ratkaisu parantaa tuottavuutta ja vapauttaa energiaa. Hyvällä työpaikalla ei vältellä erimielisyyksiä vaan otetaan niistä opiksi.


Tämä artikkeli on julkaistu Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTOn Toimi-lehdessä. Tekstin on kirjoittanut Terhi Hautamäki. Tutustu ammattiliitto ERTOon »


 

Tavallisessa suomalaisessa työyhteisössä riidellään, kuten Turun yliopistossa. Siellä arkisia konflikteja syntyy satunnaisesti niin tutkijoiden kuin hallintohenkilöstön kesken.

Useimmat riidat pysyvät asiassa ja ratkeavat saman tien keskustelemalla. Toiset kuitenkin jäävät kytemään, laajenevat ja iskevät syvälle tunteisiin.

Ismo Saario työskentelee Turun yliopistolla henkilöstön kehittämispäällikkönä. Hän kertoo, että riidat kärjistyvät usein siksi, että vuorovaikutus lakkaa toimimasta. Ihmiset eivät ymmärrä toisiaan tai tulkitsevat asioita eri tavoin.

Usein taustalla on jokin yksittäinen, hyvin pienikin tapahtuma: esimerkiksi loukkaantuminen, joka on lakaistu maton alle.

“Myös puutteet johtamisessa voivat saada henkilösuhteet huonoon jamaan”, Saario sanoo.

Riitoja on kaikilla työpaikoilla. Riitojen ratkaisussa Turun yliopisto on kuitenkin monia edellä. Siellä otettiin vuonna 2007 käyttöön työyhteisösovittelu. Nykyään 3 300 ihmisen työpaikalla on 15 sovittelukoulutuksen saanutta sovittelijaa, niin henkilökunnan kuin työterveyshuollon edustajia.

Kahdeksan vuoden aikana vajaat kolmekymmentä riitaa on kärjistynyt siihen pisteeseen, että niitä on pitänyt sovitella ajan kanssa. Useimmat on myös saatu ratkaistuksi.

Riitapukareiden kokous kahden sovittelijan johdolla ei kuulosta äkkiseltään miellyttävältä tilaisuudelta. Nytkö aletaan hakea syyllisiä ja puntaroida, kuka oli oikeassa?

“Sovittelussa ei haeta syyllisiä tai anneta tuomioita. Sen sijaan haetaan sopua ja sovintoa”, Saario kertoo.

Tarkoitus on, että osallistujat itse ratkaisevat riidan.

“Sovittelija toimii ohjaajana ja keskinäisen ymmärryksen lisääjänä ja tukee näin sopimuksen syntymistä.”

Jotkut ovat ensin vastahakoisia sovitteluun. Saarion mukaan useimmat kuitenkin suostuvat mukaan, kun sovittelun luonne käy heille selväksi. Tyypillisesti lähin esimies tekee aloitteen sovitteluun.

Sovittelu ei poista esimiehen vastuuta arkisesta keskusteluyhteydestä. Saarion mukaan työyhteisön orastavat konfliktit pitäisi aina ratkaista osana päivittäistä johtamista ja mahdollisimman nopeasti.

“Organisaatio tulee tueksi vasta siinä vaiheessa, jos keinot loppuvat ja ongelmat pitkittyvät”, Saario sanoo.

Sovittelussa ei ratkota esimerkiksi palkkakiistoja tai hallinnollisia kysymyksiä, vaan nimenomaan tulehtuneita henkilösuhteita. Mukana voi olla useampikin työyhteisön jäsen.

“Jokainen tarina on yhtä arvokas, ja jokainen näkökulma yhtä oikea. Sovittelussa pitää suostua usean rinnakkaisen todellisuuden samanaikaiseen läsnäoloon”, Saario kuvaa.

Sovittelu alkaa infotilaisuudella, sitten tulevat yksilöhaastattelut ja sen jälkeen varsinainen sovittelutapaaminen, joka kestää usein neljä–kuusi tuntia. Kiireen tuntua ei saa olla.

Jos kaikki sujuu hyvin, osapuolet kirjaavat lopulta paperille sovittelusopimuksen, jonka sanamuotoja viilataan huolella kuin mitä tahansa sopimusta. Seurantatapaaminen järjestetään kahden–kolmen kuukauden päähän.

“Ratkaisuissa sitoudutaan uuteen käyttäytymisen muutokseen. Esimerkiksi sovitaan, että jatkossa otetaan häiritsevä asia suoraan puheeksi, eikä mennä selän takana puhumaan.”

Samaan tiimiin kuuluvien Liisan ja Riitan välille oli muodostunut konflikteja jo vuosia aiemmin, kun Liisa oli paljon poissa lasten sairastaessa. Liisa oli innokas oppimaan ja ottamaan käyttöön uutta teknologiaa. Tämä ärsytti Riittaa, jolla oli aiemmin ollut tiimin vanhimpana selkeä valta-asema.

Riitan mielestä Liisa mielisteli esimiehiään.

Liisa sai uusia, keskittymistä vaativia töitä, joihin hän toivoi työrauhaa. Liisan tekstin naputtelu ja työrauhavaatimus kiristi muiden tiimin jäsenten pinnaa. Riitta epäili, että Liisa kantelee esimiehelle tiimin asioita, ja tästä Liisa olikin joskus jäänyt kiinni.

Liisa koki Riitan kiusaavan häntä. Muut tiimin jäsenet kokivat esimiehen suosivan Liisaa. Yhteisessä palaverissa asioiden selvittely riistäytyi käsistä, ja esimies lopetti keskustelun.

Nimet ovat keksittyjä mutta tapaus tosi. Se sattui yhdessä työpaikoista, joita Suomen sovittelufoorumin hallituksen puheenjohtaja Timo Pehrman tutki sovittelua käsittelevässä väitöstyössään.

Aikuiset ihmiset ovat vastuussa omasta käytöksestään, mutta kyseisessä tapauksessa tuli esiin myös esimiehen rooli. Kokematon esimies ei osannut ratkaista tilannetta, vaan vältteli konfliktin kohtaamista ja esti osapuolia puimasta asioita.

Pehrman on itse ollut sovittelemassa satoja riitoja. Hän kertoo, että huomattavan usein ongelmat juontuvat ainakin osittain huonosta johtamisesta ja esimiestyöstä. Työyhteisöjen riidat eivät ole paljon aikojen saatossa muuttuneet: avoin keskustelu on yhä monelle työyhteisölle aivan uusi juttu.

Esimerkkitapauksen sovittelussa riidan osapuolet myöntyivät lopulta huomaamaan oman vastuunsa työpaikan ilmapiiristä. Sopimus syntyi.

“Ihmisillä on voimakas tarve tulkita asioita, ja väärät tulkinnat ylläpitävät konflikteja. Kun heillä on mahdollisuus kuulla toisia ja tiedostaa oma käyttäytymisensä, moni pystyy muuttumaan”, Pehrman sanoo.

Pehrman päätyi sovittelun pariin sattumalta toimiessaan 1970-luvulla työnjohtajana teollisuudessa. Ensikosketus riitojen sovitteluun oli hänelle niin mieleenpainuva, että tarina päätyi vuosikymmeniä myöhemmin hänen väitöskirjansa esipuheeseen.

Tehtaan esimies oli riitaantunut työntekijän kanssa, ja työntekijä oli suuttuneena painunut kotiinsa.

Esimies pyysi Pehrmania suostuttelemaan tämän takaisin. Pehrman meni illalla kollegan luo juttelemaan. Tämä oli edelleen suuttunut ja sanoi, ettei aio palata.

Pehrman keskusteli pitkään ja diplomaattisin sanakääntein. Lopulta, kahden tunnin jälkeen, kun Pehrman oli jo ulko-ovella lähdössä, kollega huusi perään: “Hyvä on, tulen huomenna kuudelta töihin.”

Pehrmaniin aloitti sovittelu-uransa rikos- ja riita-asioiden parissa Vantaalla. 2000-luvun alussa hän käynnisti työyhteisösovittelun työpaikallaan Valiolla, jossa hän oli koulutuspäällikkönä.

Jälkikäteen Pehrman on ymmärtänyt, että hän oli 1970-luvulla työnjohtajana tiedostamattaan toiminut juuri niin kuin sovittelijan kuuluu: suhtautunut riidan osapuoleen arvostavasti ja syyttelemättä ja antanut tämän itse tehdä päätöksen. Mielipaha tuli perusteellisesti käsitellyksi, eikä kollega menettänyt kasvojaan.

“Kaikki sovittelut ovat tietyllä tavalla ahdistavia, myös sovittelijalle. Tilannetta täytyy vain kestää ja keskittyä ohjaamaan prosessia, jotta ihmiset itse löytävät ratkaisun”, Pehrman kertoo.

Paras palaute on Pehrmanin mukaan se, kun näkee, että ihmiset puhuvat syvällisesti keskenään. Pyytävät anteeksi. Ovat armeliaita toisilleen.

Ristiriitojen selvittely kannattaa muutenkin kuin inhimillisen hyvinvoinnin vuoksi. Eripurat ja huono työilmapiiri maksavat vuosittain valtavia summia työpaikoille.

Kustannukset syntyvät siitä, kun työteho laskee, stressioireilu aiheuttaa sairauspoissaoloja tai pahimmillaan ihmisiä irtisanoutuu.

Kun riidat vievät energiaa ja kommunikaatio ei toimi, ideointi, tiimityö ja päätöksenteko hidastuvat. Näistä koituu piileviä kustannuksia, joita on hankala laskea.

Työturvallisuuskeskuksen mukaan työyhteisöiden häiriökäyttäytyminen aiheuttaa koko kansantaloudessa useiden satojen miljoonien eurojen välittömät menetykset joka vuosi.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy julkaisi toissa vuonna esimerkkilaskelman.

Tehy kartoitti jäsenkunnan kyselyllä häiriökäyttäytymisen yleisyyttä ja seurannaisvaikutuksia: kuinka negatiivinen ilmapiiri konkretisoituu yritteliäisyyden ja työtehon vähenemisenä, poissaoloina, työajan lyhentämisinä, työpaikan vaihdoksina ja ylimääräisinä rekrytointikustannuksina.

Kyselyn tulosten pohjalta Tehy laski, että häiriökäyttäytyminen maksaa hieman keskikokoista suuremmalle sairaanhoitopiirille yli 30,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Työpaikoilla ei todellakaan olisi varaa huonoon ilmapiiriin.

Hannu ja Juha toimivat asiantuntijatehtävissä samalla työpaikalla. Hannu koki, että Juha oli tullut hänen vastuualueelleen ja hyödyntänyt sitä omassa työssään. Hannu vaali oman erityisosaamisensa reviiriä. Juha taas osasi verkostoitua rahoittajien kanssa ja Hannu tulkitsi hänen lietsovan kilpailuasetelmaa. Asiaa ei auttanut se, että Juha sai mediajulkisuutta yhteisessä projektissa ja Hannu jäi julkisuuden ulkopuolelle.

Vähitellen Hannu ja Juha alkoivat vältellä keskustelemasta keskenään ja jopa tervehtimästä toisiaan. Välttämättömät asiat hoidettiin sähköpostitse. Esimies huolestui tilanteesta ja teki lopulta aloitteen sovittelusta.

Sovittelun jälkeen osapuolet kykenivät taas yhteistyöhön. Huomattiin, että ongelmiin voidaan löytää ainakin osittaisia ratkaisuja.

Mitä jos erilaiset ajatukset tai erilaiset tavat toimia eivät olisikaan pahoja peikkoja, joita täytyy välttää viimeiseen asti?

Monilla työpaikoilla taloudellinen epävarmuus, työnkuvien ja roolien epäselvyys ja muutostilanteet ruokkivat riitoja. Ihmiset puolustavat reviirejään ja tuttuja valta-asetelmia. Kun työpaikalle tulee uusi, erilainen persoona, hänet saatetaan kokea uhaksi.

“Epävarmuus saa ihmiset pelokkaiksi ja puolustautumaan, jolloin helposti syntyy erilaisia konflikteja”, sanoo työelämän kehittämisen asiantuntija Tarja Räty Työturvallisuuskeskuksesta.

Rädyn mukaan ristiriitoja pyritään liikaa välttelemään työpaikoilla. Toisinkin voisi toimia.

“On aika tylsää ja pelottavaakin, jos ihmiset ajattelevat liian samalla tavalla. Eri tavoin ajattelemalla tuodaan työhön lisää mahdollisuuksia, tuotetaan uutta ja rohkeaa.”

Jos erimielisyyksiä ei saada selvitettyä, kannattaa miettiä, mitkä asiat työpaikalla pitävät riitoja hengissä.

Joskus ongelmiin löytyy ratkaisu heti. Usein konfliktit ovat kuitenkin monimutkaisia, tunnevaltaisia vyyhtiä, joissa ehtii pitkän ajan kuluessa kasautua väärinkäsityksiä, oletuksia tai arvoristiriitoja.

“Myös nämä tunnevaltaiset kokemukset on syytä käsitellä. Ihmiset voivat olla hyvin loukkaantuneita ja vihan tunteen vallassa. Jos ohitetaan tunteet eikä pidetä niitä hyödyllisenä informaationa, se vaikeuttaa entisestään ratkaisua”, Räty sanoo.

Ristiriitojen esiin tuominen voi myös pelottaa. Esimerkiksi halveksunnan ja vähättelyn kokemukset ovat niin vaikeasti todistettavia, että ne tuntuvat olevan vain oman pään sisällä.

“Miten tuot sen esiin, että tuo kohautti olkapäitä tietyllä tavalla ja katsoi halveksuvasti”, Räty pohtii.

Rädyn mukaan työpaikoilla on herätty laatimaan ohjeistuksia kiusaamis- ja häirintätapauksiin. Se ohjaa kuitenkin helposti ajattelemaan, ettei pienemmistä riidoista tarvitse välittää.

Tärkeää olisi kuitenkin luoda toimintamallit myös vähemmän dramaattisten ristiriitojen selvittelyyn.

Toimivassa työyhteisössä asioita lähestytään ratkaisujen näkökulmasta. Mikä tekisi ilmapiirin paremmaksi? Millaiset konkreettiset muutokset helpottaisivat yhteistyötä?

Suomen sovittelufoorumin Timo Pehrman sanoo, että työnantajien pitäisi ylipäätään kuunnella ihmisiä enemmän.

“Ihmisillä on paljon hyviä ideoita. Silti heitä määräillään ja käskytetään töissä, jolloin he lannistuvat. Jos tämäkin energia osattaisiin hyödyntää, se olisi valtava lisä työyhteisöön”, Pehrman sanoo.

Pehrman on tehnyt kiinnostavan havainnon omassa sovittelutyössään: nuoria, vähän päälle parikymppisiä työntekijöitä on harvoin mukana sovitteluun asti päätyvissä konflikteissa.

Pitkät tulehtuneet riidat ovat enemmän keski-ikäisten ja ikääntyvien ongelma.

Syytä tähän Pehrman ei osaa sanoa. Joka tapauksessa riitojen ratkaisun taitoja halutaan nykyään kehittää jo nuoresta pitäen.

Suomen sovittelufoorumi on levittänyt sovittelevaa työotetta päiväkoteihin. Päiväkotien henkilökuntaa on koulutettu sovitteluun, ja lapsille asia on esitetty nukketeatterin keinoin. Niin ikään kouluissa on käytössä oppilaiden vertaissovittelua.

“Tähän asti sovittelua ei ole opetettu missään. Nyt pyrimme lisäämään tätä kansalaistaitoa jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, Pehrman sanoo.

“Ehkä siten tulevaisuudessa työelämään tulee jollain tavoin valmiimpia ihmisiä.”

Lähteet:

  • Inga Järvinen & Tuula Luhtaniemi: Ratkaisukeskeinen työyhteisösovittelu. Työterveyslaitos 2014.
  • Timo Pehrman: Paremmin puhumalla. Restoratiivinen sovittelu työyhteisössä (2011).

Kursivoidut esimerkit ovat Pehrmanin väitöskirjasta. Nimet on keksitty. Väitöstyössä ei mainittu henkilöiden nimiä eikä sukupuolta.

Sovittelu lyhyesti

Mitä työyhteisösovittelija tekee?

  • Sovittelee henkilösuhteiden pitkittyneitä ongelmia.
  • Auttaa asianosaisia itseään löytämään ratkaisun.
  • Sallii tunteiden käsittelyn, moraalisen pohdinnan ja arvokeskustelun.
  • Huolehtii sopimuksen kohtuullisuudesta.
  • Huolehtii vuorovaikutuksen pelisäännöistä.

 Ja mitä hän ei tee?

  • Ei ratko palkka- ja työehtokiistoja eikä hallinnollisia kysymyksiä.
  • Ei osoittele syyllisiä.
  • Ei pyri penkomaan lopullista totuutta.
  • Ei sanele eikä ehdottele ratkaisuja riitoihin.
  • Ei ole passiivinen vetäytyjä vaan aktiivinen kuuntelija.

Ristiriidoista voimaa

  1. Hyväksy rinnakkaiset todellisuudet. Ihmisillä on usein samoista tilanteista täysin eri tulkinnat, eikä yksikään näistä tulkinnoista ole välttämättä lopullinen totuus. Kerro, mitä sinun näkökulmastasi on tapahtunut ja kuuntele, millainen on toisen näkökulma.
  2. Älä pelkää tunteita. Työpaikallakin pitää voida näyttää tunteita. Niitä ei kannata lakaista maton alle. Kannattaa tiedostaa tunteet, joiden varassa itse toimii. Kateus, muutosten pelko tai huoli omasta asemasta ovat inhimillisiä ajatuksia, mutta niiden ei tarvitse antaa hallita käytöstä.
  3. Puhu suoraan. Moni riita olisi ohi saman tien, jos osapuolet puhuisivat keskenään sen sijaan että märehtivät ongelmia yksin tai paheksuvat toisiaan selän takana.
  4. Älä siedä häiriköintiä. Epäasiallista käytöstä ei tarvitse jäädä seurailemaan, vaan siitä kannattaa huomauttaa heti. Voi olla, että toinen ei ole edes huomannut käytöksessään mitään ongelmaa.
  5. Vatvomisesta ratkaisuihin. Erimielisyyksien taustoista voisi jauhaa loputtomiin, mutta se ei lopulta vie asioita eteenpäin. Toimivassa työyhteisössä kysytään mieluummin: Miten tästä eteenpäin? Mikä muuttaisi tilannetta parempaan suuntaan?
  6. Ota erilaisuus haasteena. Ihmisten eri tapoja ajatella ja toimia ei tarvitse ottaa loukkauksena omia näkemyksiä kohtaan. Samanmielisyydestä syntyy harvoin mitään uutta ja luovaa.

Kolme syytä ratkaista riidat työpaikalla

  1. Katkaistaan kierre. Asiat voivat järjestyä myös itsestään. Konfliktitilanteissa kommunikaatio kuitenkin helposti vääristyy. Kahden ihmisen konfliktiin saattaa pian liittyä epäsuorasti muita, ja ennen pitkää huono ilmapiiri voi laajentua koko työyhteisöön.
  2. Parannetaan tuottavuutta. Pitkittyneet ristiriidat vievät energiaa koko työyhteisöltä. Ne voivat aiheuttaa sairauspoissaoloja ja halvaannuttaa päätöksenteon. Pahimmillaan tieto työyhteisön ongelmista kantautuu talon ulkopuolelle, jolloin rekrytointi voi vaikeutua ja asiakkaita kadota.
  3. Opitaan avoimuutta. Konflikteja ei voi välttää, joten niitä ei kannata pelätä. Selän takana puhumisen ja juonittelun sijaan tuodaan ristiriidat rakentavasti esiin. Kun kommunikaatio on suoraa, työpaikalla on jatkossakin helpompi tuoda esiin eriäviä mielipiteitä – ja etsiä yhdessä ratkaisuja.

Finnair-kisan satoa: ”Positiivinen asenne on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkeimpiä ominaisuuksia”

$
0
0
Finnair business crew 01 Low

Finnair rekrytoi tänä kesänä yli 100 uutta lentoemäntää ja stuerttia. Aiheen tiimoilta Duunitori on listannut 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä, tutustunut matkustamohenkilökunnan koulutuskeskukseen Finnair Flight Academyyn ja selvittänyt miten matkustamohenkilökunnan työ on vuosien varrella muuttunut.

Lisäksi Duunitori järjesti yhteistyössä Finnairin kanssa kilpailun, jossa kysyimme ihmisiltä sosiaalisessa mediassa:

Mikä on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus?

HUOM! KILPAILU ON PÄÄTTYNYT 22.7.2015 KIITOS KAIKILLE OSALLISTUNEILLE!

Finnair business cabin attendant 01 Low

Kilpailuun on tullut paljon hyviä vastauksia niin Facebookissa, Twitterissä kuin Instagramissakin. Suurin osa vastaajista kertoo, että heidän mielestään hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus on positiivinen asenne, hymy ja/tai ystävällisyys. Myös hyvät asiakaspalvelutaidot, tilannetaju ja turvallisuudesta huolehtiminen saivat useita mainintoja. Lue kilpailun satoa alta:

Vastauksia Facebookista:

”Hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus on ehdottomasti iloinen asenne! Kun suhtautuu työhön positiivisella asenteella, pelkästään olemus kertoo henkilöstä jo paljon. :) Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat avoin mieli, erinomainen paineensietokyky ja asiakaspalveluhalukkuus. Näin matkustaja palaa lennolle mielellään uudelleenkin.” – Henrika

”Pitkä pinna ja positiivinen palveluasenne.” Leena

”Iloinen ja jokaisesta matkustajasta tasapuolisesti huolehtiva.” – Petri

”Kielitaito sekä hymyileväinen olemus.” – Sini

”Tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa, palvelualtis ja sietää työskentelyä kovan paineen alaisena ihmisiä kunnioittaen.” – Marja-Leena

”Vaikka tykkään hirmuisesti lennolla tarjottavasta mustikkamehusta, ei se mukavana tarjoilijana toimiminen ole tärkeintä. Lentohenkilökunnan tärkein työ on pitää huoli turvallisuudesta. Hymyt ja palvelualttiudet on vain tosi hyvää plussaa, jolla pidetään yllä luottamusta matkustajia kohtaan.” – Maarit

”Hymy, joka ei hyydy.” – Eetu

”Auttavainen ja sellainen hymy, joka tarttuu jokaiseen” – Visa

”Iloinen asenne sekä luotettavuus” – Nina

”Oikea asenne asiakaspalvelutyöhön. Iloinen ja reipas.” – Satu

”Hyvältä lentoemännältä ja stuertilta löytyy erinomainen paineensietokyky, optimistinen, iloinen ja rauhallinen asenne asiakkaita ja myös työtä kohtaan huonoinakin päivinä. Sosiaaliset taidot ja ulospäinsuuntautuneisuus on myös hyviä ja arvostettavia puolia kyseisen alan ammattilaisella! Sekä laaja kielitaito” – Jonna

””Ehdottomasti iloisuus. Itse pelkään lentämistä niin tapanani on tuijottaa iloisia työntekijöitä ja psyykata niin itseni rauhoittumaan.” –  Tiina

”Asiakaspalvelun tärkeimmät piirteet: huumorintaju ja ystävällisyys.” – Marjaana

”Innostuneisuus omaan työhön, rauhallisuus ja hyvät asiakaspalvelutaidot erilaisia turvallisuustaitoja unohtamatta.” – Kata

”Iloinen luonne, ripeä ja ammattitaitoinen ote työhön ja hyvä tilannetaju.” – Anette

”Positiivinen elämänasenne luovii läpi haastavimmankin tilanteen, myös työpaikalla. Samalla välittää ympäristöönsä levollista fiilistä ja hyvää mieltä. Siinäpä tärkein.” – Piia

Myös Twitterissä nousi esille monia hyviä pointteja:

Instagramin vastaussatoa:

  Yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi matkustamohenkilökunnan ominaisuuksista nostan asiakaspalvelun. Omasta, eli matkustajan näkökulmasta mainitsen erityisesti lentopelkoisen kohtaamisen. Kärsin vuosia lentopelosta vaikka lensin ja lennän edelleen melko paljon. Tapanani on mennä aina viimeisenä tai viimeisten joukossa koneeseen ja kysyä lentosäästä. Turbulenssi ja take-offit ovat lentämisessä kamalinta minulle, joten haluan aina vähintään varautua siihen millainen lento on luvassa. Henkilökunta on aina vastannut rehellisesti tai kysynyt lentäjiltä, ollut kiinnostunut ja luvannut huolehtia minusta ja käydä tsekkaamassa tilannetta. Pari kertaa on jopa kesken lennon tultu sanomaan juuri minulle, että kohta saattaa täristää, ei mitään hätää, se menee pian ohi. Tällä inhimillisellä suhtautumisella olen vähitellen oppinut lentämään toisinaan täysin ilman pelkoja. Lentohenkilökuntakin on lennolla vain töissä, ja kuka kestäisi työtä jossa joutuu pelkäämään kokoajan. Aina koneen täristessä, kaikista paras ”lääke” on katsoa miten tärinä ei hetkauta matkustamohenkilökuntaa millään tavalla. Asiakkaita palvellaan, hymyillään ja huolehditaan turvallisuudesta. Kuva on otettu eräällä onnekkaalla Finnairin lennolla RVN-HEL kun pääsin matkan ajaksi ohjaamoon istumaan ja lentopelkoani parantamaan! Paljon matkustavana minulle on suositeltu taannoin lentouraa, mutta taidan istua kaikista mieluiten lennolla ihan matkustajan roolissa :) #joinfinnair @duunitori   Kuva, jonka Maarit Johanna (@magellant) julkaisi


Tutustu myös seuraaviin artikkeleihin:
Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella
Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertit
Työpaikka taivaalla – Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä?

Näin italialainen pizzamestari muuttaa suomalaisten käsitystä pizzasta, yksi pala kerrallaan

$
0
0
Pizzariumin perustajat Salla ja Luca Platania. Kuva: Pizzarium

Unohda Master Chef, seuraava kuumin trendi on leipominen. Tämä on tarina kahdesta yrittäjästä, eräästä turkulaisesta pizzeriasta sekä suomalaisen oppipojan ja italialaisen pizzamestarin kohtaamisesta.

Artikkeli on osa Duunitorin ravintola-alasta kertovaa juttusarjaa, joka on tehty yhdessä Royal Konseptiravintoloiden kanssa. Sarjassa pääset tutustumaan alan ammattilaisten työhön ja kurkistamaan ravintoloiden kulissien taakse. Pizzarium rekrytoi uusia pizzataiteilijoita Helsinkiin. 

Italialaisen nuoren unelma-ammatti

Kuva19-pizzarium3
Perinteinen ”perunapizza” Kuva: Pizzarium / Royal Ravintolat

Luca ja Salla Platanialla oli unelma; he halusivat muuttaa suomalaisten käsitystä pizzasta. Monelle pizza saattaa tarkoittaa roskaruokaa, johon lisätään mahdollisimman paljon täytteitä, mutta Italiassa kyse on kuitenkin tasapainoisesta ateriasta. Vuonna 2012, ennakkoluuloista ja vanhempien varoittelusta huolimatta Salla ja Luca päättivät perustaa pizzerian. Ei kuitenkaan ihan minne tahansa, vaan kauppakeskukseen Turkuun.

Ensimmäiset kuukaudet asiakkaat suhtautuivat varauksella Pizzariumin konseptiin ja uusiin makuihin. Luca ja Salla eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan uskoivat liikeideaansa. Se kannatti, sillä kolmen vuoden jälkeen he avaavat uuden toimipisteen Helsingin keskustaan yhdessä Royal Ravintoloiden kanssa.

Yrityksen kasvaessa pizzeriaan kaivataan lisää työntekijöitä, mutta miten suomalainen henkilökunta opetetaan italialaisen keittiön ja pizzan leipomisen saloihin? Yrittäjät myöntävät, että uusien kokkien löytäminen on ollut haasteellista. Italiassa monen nuoren haaveammatti on tulla taitavaksi pizzaleipuriksi, mutta täällä asiat ovat toisin. Luca ja Salla ottivat haasteen vastaan ja lähestyivät ongelmaa eri kulmasta; he palkkasivat ravintolaan suomalaisen oppipojan neljän kuukauden oppimisjaksolle. ”On hauskaa opettaa ensimmäistä kertaa suomalaiselle kokille, mistä aito pizza tehdään. Suomalaiset työntekijät ovat rauhallisempia ja he osaavat kuunnella, kun taas italialaiset ovat aika temperamenttisia”, Luca Platania kertoo.

Uusi työpaikka odotti Turussa

Vielä keväällä kokki Juuso Holopainen työskenteli vuoropäällikkönä Helsingissä, kun hän sai tietää mielenkiintoisesta työtarjouksesta entiseltä esimieheltään. ”Kuulin, että kyseessä on italialainen konsepti ja työhön kuuluisi oppimisjakso Turussa Lucan opissa. Sanoin miettiväni asiaa ja taisi mennä vain pari tuntia kunnes soitin takaisin ja sanoin, että eiköhän lähdetä Turkuun.” Koulutus aloitettiin perusteista. “Olin aika tyypillinen mitä enemmän täytteitä sitä parempi tyyppinen pizzan kuluttaja, joten se asia tuli korjattua nopeasti. Luca kertoi myös, miksi juuri näitä makuyhdistelmiä käytetään heidän pizzoissaan ja painotti todella paljon niin sanottua taikinan elinkaarta taikinakoneelta valmiiksi tuotteeksi.”

Kuva10-pizzarium
Pizzariumista saa myös muutakin kuin pizzaa, kuvassa arancino. Kuva: Pizzarium / Royal Ravintolat

Pizzan valmistaminen vaatii paljon harjoittelua ja kärsivällisyyttä: ”Suurin osa asioista näyttää helpolta, mutta käytäntö onkin aivan eri asia. Ehdottomasti parasta on ollut se, kun Luca on sanonut että pizza näyttää hyvältä. Siitä tulee itselle onnistunut olo”, Juuso kertoo.

Näin Juuso kuvailee Pizzariumin tavallista työpäivää: ”Aamulla käydään läpi mitä pitää esivalmistella päivää varten ja katsotaan missä vaiheessa päivän taikina on. Sen jälkeen tehdään vitriini täyteen pizzaa asiakkaita varten. Lisäksi leikataan taikina, joka on tehty päivää aikaisemmin ja laitetaan kohoamaan uudestaan ”palleroiden” muodossa.” Juuso kouluttaa myös uusia työntekijöitä Helsinkiin, pizzamestarin valvovan silmän alla. Oppipoika on mentorinsa mukaan kehittynyt työssään nopeasti, vaikkakin taitavaksi leipuriksi kehittyminen vie vuosia. ”Työtä ei opi parissa kuukaudessa. Jos luulee, että kyseessä on vain pizza ja taikina, on todella väärässä. Laadukkaan tuotteen tekeminen vaatii paljon työntekoa“, Luca paljastaa.

”Opettajana Luca on varmasti ollut paras ketä voisi edes toivoa opettamaan pizzan valmistuksesta. Lucalla on valtava intohimo, tieto ja taito kyseisestä asiasta. Kiitosta pitää myös antaa pitkästä pinnasta”, Juuso kertoo.

Kuva25-pizzarium-pohjat
Pizzapohja italialaiseen tyyliin. Kuva: Pizzarium / Royal Ravintolat

Tarkkuus ja intohimo ovat pizzaleipurin tärkeimpiä ominaisuuksia

”Tärkeimmät asiat keittiössä ovat puhtaus ja tarkkuus. Seuraavana on intohimo ja kolmas on se fiilis, mikä työntekijälle tulee aineksista ja ruoanlaitosta. Esimerkiksi rucolan tai tuoreen mozzarellan tuoksu ja maku voivat herättää tunteita. Työtä pitää tehdä tunteella, eikä liukuhihnalta”, Luca painottaa. Työ ravintola-alalla on usein hetkistä, joten työssä tarvitaan Lucan ja Sallan mukaan myös stressinsietokykyä.

Pizzarium rekrytoi kokkien lisäksi tarjoilijoita. ”Myyntipuolelle etsimme persoonallisia, ulospäinsuuntautuneita ja rohkeita tyyppejä”, Salla kertoo. Rohkeutta vaaditaan, sillä tarjoilijan on osattava kertoa esillä olevista tuotteista ja välittää asiakkaalle ravintolan fiilistä. ”Meillä on palvelukonsepti, jota kaikki työntekijät noudattavat. Toimintatapojen lisäksi on tärkeää ymmärtää ideologia ja syyt, miksi toimitaan tietyllä tavalla.”

Hihat ylös ja kädet taikinaan

Syksyllä, monen pizzan rakastajan onneksi, Pizzarium avaa toisen toimipisteensä Helsingin ydinkeskustaan. Tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaa, mutta samalla säilyttää ravintolan ydin: italialainen makumaailma, reseptiikka ja tietenkin täydellinen taikina. ”Haluamme, että pizzeriamme säilyy autenttisena, joten toivomme, että saamme sitoutuvia ja innokkaita henkilöitä myös töihin. Pitää olla motivoitunut oppimaan ja ymmärtämään italialaisesta ruokakulttuurista”, Salla sanoo.

Kuva12-pizzarium
Pizzariumin pyöreä pizza. Pizzan juustona käytetään vain aitoa mozzarellaa. Kuva: Pizzarium / Royal Ravintolat

Ravintolatyö sopii Juuson mielestä henkilölle, joka pitää hyvästä asiakaspalvelusta ja pystyy pitämään asiat hallinnassa kovasta kiireestä huolimatta. ”Epäonnistumisia ei pidä pelätä ja jokaiseen haasteeseen pitää tarttua ja yrittää parhaansa, sekä pitää olla halua antaa ihmisille kokemuksia hyvän ruoan merkeissä. Tietenkin pitää olla myös asiakaspalvelusta pitävä ihminen ja hyvä ryhmätyöskentelijä”, Juuso tiivistää.

Kaipaatko sinä työhösi intohimoa, naurua ja yhdessä tekemisen meininkiä? Nyt sinulla on tilaisuus saada kaikkea sitä ja enemmänkin, kun Pizzarium avaa uuden toimipisteen Helsingin keskustaan. Jos sinulla on jo jonkin verran työkokemusta erilaisista ravintola-alan työtehtävistä ja ennen kaikkea olet innokas ja halukas oppimaan kaikkia ravintolan työtehtäviä, hae töihin Pizzariumille!

Haluatko oppia valmistamaan huippupizzaa huipputyypin johdolla? Pizzataiteilijan etsintä jatkuu edelleen!

Käy kurkkaamassa myös Pizzariumin Facebook-sivut facebook.com/PizzariumFinland sekä pizzarium.fi.

Unelmana uusi työpaikka? Katso nämä ilmoitukset!

$
0
0
keyboard-417090_1280

Kaipaatko uusia haasteita ja onko unelmanasi uusi työpaikka? Nostimme tähän artikkeliin esiin muutamia mielenkiintoisia myynnin ja markkinoinnin, IT-alan sekä ravintola-alan työpaikkoja Duunitorilta. Kurkkaa ilmoitukset läpi ja hae paikkoja pikaisesti tai vinkkaa niistä eteenpäin sopivalle osaajalle!

Oletko myynnin tai markkinoinnin nykyinen tai tuleva ammattilainen?

Vakuutusyhtiö If etsii Content ja SEO Manageria Espooseen ja tässä olisikin huippupaikka tarjolla digitaalisen markkinoinnin osaajalle:

Positio: Content and SEO Manager
Yritys: If Vahinkovakuutusyhtiö Oy
Sijainti: Espoo
Hakuaika päättyy: 23.8.2015

Kiinnostaisiko kansainvälinen työkokemus ja suuren yrityksen etenemismahdollisuudet? Vakuutusyhtiö AIG etsii suomen kielen taitoisia vakuutuskäsittelijöitä Liettuan toimistoonsa:

Positio: Specialist – Insurance Claims
Yritys: AIG
Sijainti: Vilna, Liettua
Hakuaika päättyy: 31.8.2015

Elisa Appelsiini tarjoaa mielenkiintoisen ja haastavan työpaikan kokeneelle tuotepäällikölle, jolla on pilvi-infrastruktuuripalvelut hallussa:

Positio: Tuotepäällikkö, julkisen pilven infrastruktuuripalvelut
Yritys: Elisa Appelsiini Oy
Sijainti: Helsinki
Hakuaika päättyy: 30.8.2015

ZEP kasvattaa paraikaa Suomen myyntiorganisaatiotaan ja hakee myyntiedustajia neljälle paikkakunnalle, Espooseen, Jyväskylään, Ouluun ja Turkuun:

Positio: B2B myyntiedustaja
Yritys: Zep Finland Oy
Sijainti: Espoo
Hakuaika päättyy: 30.8.2015

Positio: B2B myyntiedustaja
Yritys: Zep Finland Oy
Sijainti: Jyväskylä
Hakuaika päättyy: 30.8.2015

Positio: B2B myyntiedustaja
Yritys: Zep Finland Oy
Sijainti: Oulu
Hakuaika päättyy: 30.8.2015

Positio: B2B myyntiedustaja
Yritys: Zep Finland Oy
Sijainti: Turku
Hakuaika päättyy: 30.8.2015

Mahdollisuuksia IT-alan osaajille

Kaipaatko askelta eteenpäin urallasi? Elisalla olisi nyt monipuolinen järjestelmäarkkitehdin paikka avoinna kokeneelle koodarille:

Positio: Järjestelmäarkkitehti
Yritys: Elisa Oyj
Sijainti: Helsinki
Hakuaika päättyy: 16.8.2015 – hae pikaisesti!

Elisa Appelsiini hakee tuotepäällikön lisäksi käyttöpalvelujen puolelle järjestelmäasiantuntijaa. Nyt olisi siis mahdollisuus liittyä mukaan kasvavaan ja kehittyvään asiantuntijajoukkoon:

Positio: Järjestelmäasiantuntija, Käyttöpalvelut
Yritys: Elisa Appelsiini Oy
Sijainti: Helsinki
Hakuaika päättyy: 30.8.2015

Huikea tilaisuus ravintola-alan ammattilaisille

Royal Konseptiravintoloiden Pizzarium avaa toimipisteen Helsinkiin ja hakee nyt työntekikjöitä niin keittiön kuin salinkin puolelle. Yritys tarjoaa muun muassa hyvät etenemismahdollisuudet ja henkilökuntaedut!

Positio: Sali- ja keittiöhenkilökuntaa
Yritys: Pizzarium
Sijainti: Helsinki
Hakuaika päättyy: 8.9.2015

Duunitorilta löydät myös tuhansia muita avoimia työpaikkoja! Lisäksi pysyt kätevästi ajantasalla uusimmista työpaikoista myös seuraamalla LinkedIn-, Twitter- ja Facebook-ryhmiämme. Työnhakuvinkkejä löydät Duunitorin Työnhakuoppaasta sekä Työelämä-osiomme artikkeleista.

Työnantaja, näin vältät yleisimmät sudenkuopat työhaastattelussa

$
0
0
entrepreneur-593358_1920

Salaisuus yrityksen menestykseen on tässä; rekrytoi oikeat ihmiset. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta uusien työntekijöiden rekrytointi on yrityksen kannalta iso päätös, johon sisältyy myös riskejä.

Tämä artikkeli on osa Duunitorin rekrytointialasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhdessä Rekrytointipalvelu Sihdin kanssa. Sarjassa pääset tutustumaan rekrytointiammattilaisten työhön. Katso myös Sihdin avoimet työpaikat Duunitorilla.

Työnantajalle » Työntekijälle »

Miten työnantaja valmistautuu työhaastatteluun? Millä perusteella työnhakijalta kysytään kysymyksiä? Rekrytointipalvelu Sihdin organisaatiopsykologi Katja Smolander antoi vinkit, miten välttää yleisimmät sudenkuopat rekrytoinnin ja työhaastattelun aikana. Näistä vinkeistä hyötyvät myös työnhakijat!

1. Selvitä, minkälaista osaamista tarvitaan

Ennen rekrytoinnin aloittamista työnantajan pitää selvittää, minkälaista henkilöä yritykseen haetaan. ”Tärkeintä on selvittää hakijan substanssiosaaminen, mutta myös muut tekijät, jotka vaikuttavat henkilön soveltuvuuteen tehtävään. Haastattelijalla pitää olla ymmärrys siitä, minkälaista osaajaa työpaikka tarvitsee”, Smolander kertoo. Profiili voi muuttua matkan varrella sen perusteella, minkälaisia osaajia on tarjolla. Joskus myös työnantajan visio siitä, mihin suuntaan rooli voi kasvaa muuttuu haun aikana. ”Alussa saatetaan hakea valmistunutta ja kokenutta henkilöä, mutta haun aikana mietitään, pitäisikö sittenkin ottaa vastavalmistunut kasvamaan tehtävään. ”

Internetistä on helppo löytää ohjeita, joiden avulla sekä työnhakija että työnantaja voivat valmistautua työhaastatteluun. Vaikka ohjeet ovat hyödyllisiä, Smolander toivoo, että työhaastattelussa vältettäisiin liikaa ulkoa opettelua. ”Joskus törmää sellaiseen, että ihminen oman luonteensa vastaisesti sanoo työhaastattelussa jotain vain siksi, että jossain ohjeessa on neuvottu tekemään niin.”

Aitous toimii siis myös työnhaussa. ”Ei kannata yrittää antaa sellaisia vastauksia, mitä kuvittelee toisen haluavan kuulla”, Smolander painottaa.

2. Kiinnitä huomiota oikeisiin asioihin

Rekrytointipäätökseen vaikuttavat monet tekijät, valitettavasti usein myös ne väärät. Työnantaja saattaa usein kiinnittää liikaa huomiota esimerkiksi hakijan ikään ja tämänhetkiseen työtilanteeseen. ”Suomessa on ihan erilainen tilanne kuin vuosia sitten. Se, että ihminen on työtön ei todellakaan tarkoita, etteikö hän voisi olla pätevä ja hyvä työntekijä.” 

”Työnantajien pitää myös lopettaa ikään tuijottaminen. Jos työnhakija on 55-vuotias, ei kannata ajatella, että hän olisi liian vanha. Jos hän tekee 65-vuotiaaksi asti töitä, hänellä on kymmenen vuotta työuraa jäljellä. Kuinka moni työpaikkaa hakeva nuori voi taata olevansa niin kauan yhdessä paikassa töissä?”

”Työnantajien pitäisi osata mennä hakijan iän ja numeroiden taakse ja katsoa oikeaa osaamista, motivaatiota ja suhtautumista työelämään.”

3. Valmistaudu ensimmäiseen työhaastatteluun hyvin

Työhaastattelu voi olla ensimmäinen laatuaan myös pöydän toisella puolella istuvalle työnantajalle. Miten työnantaja varmistaa, että kaikki asiat saadaan käytyä läpi haastattelun aikana, varsinkin jos hänellä ei ole aikaisempaa kokemusta työhaastatteluiden pitämisestä?

Smolander suosittelee ottamaan työhaastatteluun mukaan henkilön, jolla on jo kokemusta rekrytoinnista. ”Ota avuksi yrityksestä tai sen ulkopuolelta henkilö, joka on tehnyt aikaisemmin haastatteluja. Lisäksi on hyvä tehdä haastatteluun perusrunko, jonka avulla saa vastaukset niihin asioihin, jotka ovat oikeasti merkityksellisiä työnkuvan ja organisaation kannalta.”

4. Suunnittele kysymykset etukäteen

Oletko koskaan miettinyt, millä perusteella työnantaja kysyy kysymyksiä haastattelun aikana? Ovatko kysymykset spontaaneja vai tarkkaan mietittyjä? ”Joissakin tapauksissa on hyvin perusteltua tehdä strukturoitu haastattelu, jotta prosessi olisi mahdollisimman tasapuolinen kaikille hakijoille.”

Smolander kannustaa työnantajia kysymään myös kysymyksiä, joita ei löydy perinteisistä haastattelurungoista. ”Silloin saa vastauksia kysymyksiin, joihin ei ole voinut valmistautua etukäteen. Haastattelija voi esimerkiksi pyytää työnhakijaa määrittelemään työhaastattelun tärkeimmän kysymyksen ja vastaamaan siihen itse tai pyytää vastaamaan kysymykseen ‘miksi olemme tässä’ heti haastattelun alussa.”

5. Kierrä kielletyt kysymykset myös virallisen haastattelun ulkopuolella

Kaikki tietävät, mitä kysymyksiä työhaastattelussa ei saa kysyä, mutta miten on small talkin laita? Tyypillisesti ennen työhaastattelua työnantaja juttelee niitä näitä samalla kun odotetaan kahvin valmistumista. Small talk on hyvä tapa rikkoa jäätä, varsinkin jos työnhakija vaikuttaa hermostuneelta. Jutusteluun sisältyy kuitenkin yllättävä sudenkuoppa; työnantajalla ei ole lupaa kysyä mitään henkilön persoonaan ja henkilökohtaiseen elämään liittyvää, mikä ei liity työnhakuun ja työn tekemiseen. Tähän vaikuttaa myös lainsäädäntö. ”Työnantaja voi joutua jäätä murtavaksi tarkoitetun small talkin jälkeen miettimään, kokiko työnhakija, että häneltä kysyttiin henkilökohtaisia asioita.”

6. Varmista tosiasiat, kehitä tilannetajua

Työhaastattelu voi olla työnhakijalle jännittävä tilanne. Hänen pitää vakuuttaa yhden tunnin aikana työnantajalle olevansa oikea valinta yritykseen. Jotkut saattavat olla hermostuneita työhaastattelutilanteessa, mikä voi saada työnantajan epäilykset heräämään. ”Tietyt faktat ja referenssit ovat tarkastettavissa ja aina voi kysyä lisäkysymyksiä, jos joku asia epäilyttää. Jos puhutaan substanssiosaamisesta, niin keskustelun voi viedä niin pitkälle, että työnantaja näkee, puhutaanko oikeasti ihan samasta asiasta.”

Mitä jos vaikuttaa siltä, että työnhakija valehtelee työhaastattelussa? ”Edes oikeusjärjestelmä ei ole vielä keksinyt aukotonta ratkaisua totuuden löytämiseen. Ihmisten kohtaamiseen liittyvät samat lainalaisuudet työhaastattelussa kuin normaalissa arjessa, pitää osata tulkita tilannetta.”

7. Helpota päätöksentekoa testaamalla

Yritykset hyödyntävät testausta selvittämään työnhakijan osaamista ja sopivuutta tiimiin. Testauksen voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään; 1) ensimmäisten hakijoiden karsinta laajasta hakijajoukosta, 2) haastattelun yhteydessä tehtävät testit tai muut pintapuolisemmat testit sekä 3) syvälliset soveltuvuusarvioinnit, jotka tehdään vain kärkikandidaateille. ”Pitää olla tarkkana, minkälaisesta testauksesta puhutaan, milloin se on psykologista ja milloin jotakin muuta. Minulla on tapana sanoa, että jokainen testi on täydellinen; eri asia on mistä tulokset kertovat ja mitä sillä oikeasti testataan.”

Tärkeintä Smolanderin mielestä on muistaa työnhakijan oikeusturva. ”Testien pitää olla tarkoituksenmukaisia ja asiansa ajavia. Työnhakijalle pitää olla selvää, missä vaiheessa häntä testataan, miten ja minkä takia.”

8. Tarkista referenssit vasta loppusuoralla

Kokemusta kartuttaneen työnhakijan ansioluettelosta voi löytyä suosittelijoiden yhteystietoja. Missä vaiheessa työnantaja tarkistaa referenssejä? ”Referenssien tarkistus tehdään työhaastattelun jälkeen ja siitä pitää sopia ensin työnhakijan kanssa.”

Referenssit kannattaa Smolanderin mielestä ehdottomasti tarkistaa, mutta vain työnhakijan luvalla ja vasta silloin, kun henkilön valintaa oikeasti harkitaan. Tämä vähentää työnantajan työkuormaa, mutta myös työnhakijan kannalta on hyvä, ettei referenssejä tarkisteta turhaan.

”Tässäkin tilanteessa pitää ajatella työnhakijan oikeuksia. Keneltä tahansa ei voi lähteä kysymään työnhakijan taustoista, vaikka olisi tuttava samassa yrityksessä töissä.”

9. Valitse perustellusti kahden hyvän työntekijän välillä

Rekrytointiprosessin lopussa työnantaja saattaa olla haastavan tilanteen edessä; kuinka valita paras kahden hyvän kandidaatin välillä? ”Listaa syitä, miksi kyseiset henkilöt ovat samalla viivalla; ovatko ne samoja tekijöitä vai erilaisia. Sen jälkeen pohditaan, mitkä ovat työpaikalle ja roolille tärkeitä tekijöitä. Jos selkeitä vastauksia ei löydy, voi tehdä uuden haastattelukierroksen, johon ottaa mukaan muita ihmisiä organisaatiosta”, Smolander neuvoo.

”Kolmas keino on ottaa työntekijä tutustumaan työympäristöön, jolloin voi avautua minkälainen osaaja henkilö on. Samalla hakija näkee minne ja minkälaiseen rooliin hän on tulossa.” Smolander suosittelee miettimään rekrytoinnin aikana tiiviisti yrityksen tulevaisuutta ja sitä, miten uusi työntekijä voi kasvaa ja kehittyä kyseisessä roolissa.


Vinkit antoi Rekrytointipalvelu Sihdin Katja Smolander. Rekrytointipalvelu Sihti on asiantunteva kumppani johto- ja asiantuntijatason rekrytoinneissa, HR-palvelujen tuottamisessa sekä henkilöstövuokrauksessa. Jos etsit uutta työpaikkaa suuntaa Duunitorille ja katso Sihdin tarjoamat avoimet työpaikat!

Työnantajalle » Työntekijälle »

Sihti-logo

Duunitori on nyt myös WhatsAppissa – tilaa uutisviesti!

$
0
0
picjumbo.com_IMG_3894

Duunitori on tehnyt uuden aluevaltauksen – olemme nyt myös WhatsAppissa! Duunitori tuo työpaikat WhatsAppiin ensimmäisenä työnhakupalveluna Suomessa. Tilaa Duunitorin WhatsApp-viesti ja saat parhaimmat neuvot työnhakuun sekä työpaikkavinkit suoraan puhelimeesi!


 

Miksi?

Me Duunitorilla haluamme tuoda työnhakijoille mielenkiintoisimmat työpaikat ja uusimmat työelämän uutiset ja käänteet sekä tehokkaimmat työnhakuvinkit kätevästi suoraan puhelimeen. Duunitori täydentää sosiaalisen median verkostoaan WhatsAppilla. Duunitori on valmiiksi jo Facebookissa, Twitterissä, LinkedInissä, Instagramissa, Google+:ssa sekä Pinterestissä.

Mikä on Duunitorin uutisviesti?

Tällä hetkellä valittavanasi on kaksi uutisviestiä. Valitse jompi kumpi tai molemmat!

Sinulla on mahdollisuus tilata Duunitorin yleinen uutisviesti työnhakijoille, jossa saat tietoa työelämän käänteistä, työnhakuvinkkejä ja kiinnostavimmat työelämäuutiset! Lisäksi voimme tiedottaa mielenkiintoisista työpaikoista sekä satunnaisesti esimerkiksi kilpailuista.

Toinen vaihtoehto on tilata Duunitorin uutisviesti media-ja viestintäalalle. Tämä viestin pääpaino on työpaikkailmoitukset – viesti sisältää tuoreimmat, kuumimmat ja kiinnostavimmat työpaikat median ja viestinnän alalta. Lisäksi saatat saada työelämän uutisia ja vinkkejä työnhakuun liittyen.

Kuinka voin tilata Duunitorin WhatsApp-viestin?

Toimi näin:
  1. Tallenna Duunitorin puhelinnumero

    Lisää puhelimesi yhteystietoihin Duunitorin numero 044 980 3558 ja anna yhteystiedolle nimi, vaikkapa “Duunitorin WhatsApp” tai “Duunitori / Media- ja viestintäala WhatsApp”. Whatsapp ei toimi, ellemme ole puhelimesi yhteystiedoissa.

  2. Lähetä meille viesti WhatsAppissa

    Lähetä äsken luomaasi yhteystietoon WhatsAppissa viesti, josta käy ilmi, että haluat tilata uutisviestin. Voit kirjoittaa esimerkiksi “Moikka! Tilaan Duunitorin uutisviestin työnhakijoille! Terkuin, Maija” tai “Haluan tilata Duunitorin viestinnän ja median uutisviestin”. Jos haluat vastaanottaa sekä Duunitorin yleisviestin työnhakijoille, että media- ja viestintäalan viestin, mainitse tämä viestissäsi – näin osaamme lähettää sinulle oikeaa sisältöä! Muistathan laittaa viestin nimenomaan WhatsAppin kautta, eikä tekstiviestillä.

  3. Vastaanota uutisviesti

    Kun olet lähettänyt meille viestin, niin lisäämme sinut listalle. Pian saat ensimmäisen uutisviestin!

Huom! Muut viestin vastaanottajat eivät näe numeroasi, sillä käytämme WhatsAppin Broadcast-toimintoa. Emme luovuta yhteystietojasi eteenpäin. Viestejä lähetetään arkena korkeintaan viisi kertaa viikossa ryhmää kohden. Huomioi, että jos tilaat sekä Duunitorin yleisen viestin työnhakijoille, että media- ja viestintäalan viestit, voi viestejä kertyä maksimissaan 10 viikossa.

Jos haluat peruuttaa viestien tilaamisen, voit tehdä sen koska tahansa lähettämällä meille viestin “PERU / Duunitori yleinen” jos haluat peruuttaa Duunitorin yleisviestin, tai “PERU / Media- ja viestintä” jos haluat peruuttaa Media- ja viestintäalan uutisviestin.

Lähetä palautetta

Emme valitettavasti pysty vastaamaan kaikkiin meille päin lähetettäviin viesteihin, mutta otamme silti mielellämme vastaan kommentteja, palautetta ja kehitysehdotuksia! Kun lähetät viestin Duunitorin numeroon, vain me, Duunitorin tiimi, pääsemme sen lukemaan, eivät muut uutisviestin tilaajat.

Eikö sinulla ole vielä WhatsApp-sovellusta? Voit ladata sen helposti ja maksuttomasti puhelimesi sovelluskaupasta!


 

Duunitori on Suomen kolmanneksi suurin kaupallinen työpaikkamedia, ja ainoa suomalainen työnhakukone, joka julkaisee työpaikkailmoituksia myös Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä. Duunitorilta löytyy suurin osa maan avoimista työpaikoista ja Facebookissa palvelun työpaikkasivuja seuraa yhteensä yli 200 000 henkilöä. Palvelussa vieraillaan keskimäärin yli 100 000 kertaa viikossa. 

Osallistu kilpailuun ja voita Finnairin lahjakortti! #JoinFinnair

$
0
0
Finnair economy boy and cabin attendant 01 Low

Tiesitkö, että Finnair rekrytoi tänä kesänä matkustamohenkilökuntaa? Lentoemännän ja stuertin työ on mielenkiintoista ja monipuolista.

Tästä inpiroituneena Duunitori järjestää yhteistyössä Finnairin kanssa kilpailun, johon voit osallistua toimimalla seuraavasti:

Suuntaa joko Instagramiin, Twitteriin tai Facebookiin ja vastaa kysymykseen:

Mikä on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus?

ja tägää vastauksesi #JoinFinnair ja @duunitori. Tarkemmat säännöt voit lukea alta.

HUOM! TÄMÄ KILPAILU ON PÄÄTTYNYT.

Finnair check in man 02 low

Kilpailun säännöt

1. Kilpailuaika

6.7.-22.7.2015. Kilpailuun ei voi osallistua kilpailuajan ulkopuolella.

2. Kilpailun järjestäjä

Kilpailun järjestävät Skyhood Oy ja Finnair Oyj. Myöhemmin ”järjestäjät”.

3. Osallistumiskelpoisuus ja osallistumisohjeet

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa pysyvästi asuvat luonnolliset henkilöt, joilla on Facebook-profiili, Twitter-tili tai julkinen Instagram-profiili. Skyhood Oy:n tai Finnair työntekijät sekä muut tämän kilpailun järjestämiseen osallistuneet henkilöt tai heidän perheenjäsenensä eivät voi osallistua kilpailuun.

Kilpailuun osallistutaan vastaamalla kysymykseen ”Mikä on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus?” joko viestillä tai kuvalla Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Facebookissa kilpailuun osallistutaan kommentoimalla kilpailupäivitystä Duunitorin Facebook-sivulla. Instagramissa ja Twitterissä kilpailukuvissa ja viesteissä tulee käyttää hashtag-tunnistetta #joinfinnair ja tägätä Duunitorin tili @duunitori.

Kilpailuun on mahdollista osallistua useammalla kuvalla tai viestillä.

Kilpailun osallistujalla tulee olla täydet oikeudet lähettämäänsä kuvaan. Kilpailun järjestäjillä on oikeus poistaa kilpailusta sellaiset kuvat, joiden tekijänoikeudet eivät ole kilpailun osallistujan hallinnassa. Järjestäjät saavat poistaa myös sellaiset kuvat tai viestit, jotka eivät vastaa kilpailun luonnetta tai jotka voidaan katsoa asiattomiksi.

4. Voittajien valinta ja palkinnot

Voittaja arvotaan viikolla 30. Palkintona on 200 euron arvoinen lahjakortti Finnairille. Palkinto toimitetaan sellaisenaan, eikä sitä voi muuttaa rahaksi.

Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti joko Facebookin, Instagramin tai Twitterin välityksellä. Mikäli kilpailun voittajaa ei tavoiteta kahden viikon sisällä voittajan julkistamisesta, tilalle voidaan valita uusi voittaja.

Voittajien nimet tai nimimerkit, sekä kilpailuun lähetetyt kuvat voidaan julkaista järjestäjän internet-sivuilla (www.duunitori.fi) , järjestäjän Facebook-sivuilla, Instagram-tilillä sekä Twitter-tilillä.

5. Järjestäjien vastuu

Osallistujat vastaavat itse mahdollisista kilpailun osallistumiseen liittyvistä kustannuksista.

Kilpailun voittaja vastaa mahdollisista palkinnon vastaanottamisen tai sen käyttöön liittyvistä kustannuksista. Voittaja vapauttaa järjestäjän kaikesta vastuusta palkinnon käyttöön liittyen, mukaan lukien palkinnossa mahdollisesti ilmenevät viat ja mahdolliset vammat tai vahingot, jotka syntyvät palkintoa käytettäessä.

Järjestäjä ei kerää kilpailun avulla tietoja markkinointitarkoituksiin.

Palkinnon voittaja vapauttaa kilpailun järjestäjän kaikesta vastuusta, joka voisi mahdollisesti aiheutua osallistumisesta kilpailuun, palkinnon lunastamisesta tai palkinnon käyttämisestä.

Facebook, Instagram ja Twitter eivät ole vastuussa kilpailusta.

6. Sääntöjen noudattaminen

Osallistumalla kilpailuun osanottajat sitoutuvat noudattamaan kilpailun sääntöjä ja järjestäjän kilpailua koskevia päätöksiä.
Skyhood Oy ja Finnair pidättävät itsellään oikeuden muutoksiin.


Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertit

$
0
0
Finnair cabin attendant and pilot 01 Low

Lentoyhtiö Finnair rekrytoi tänä kesänä yli 100 uutta työntekijää matkustamohenkilökuntaan. Ennen lentoemännäksi tai stuertiksi ryhtymistä jokaisella kokelaalla on edessä yli kuukauden intensiivinen koulutusjakso, joka antaa valmiudet työskentelyyn vaativalla ilmailualalla. Duunitori pääsi tutustumaan päivän ajaksi Finnair Flight Academyyn – koulutuskeskukseen – jossa koulutetaan uudet matkustamotyöntekijät sekä lentäjät. Lisäksi koulutuskeskuksessa järjestetään kertauskoulutuksia nykyisille työntekijöille.

Tämä artikkeli on osa ilmailualasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhteistyössä Finnairin kanssa. Lue myös sarjan muut artikkelit: Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä? sekä Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella

Kattavaa koulutusta jo vuodesta 1950

Finnair Flight Academy
Finnair Flight Academy

Tiesitkö, että Finnair Oyj, entinen Aero Oy, perustettiin jo vuonna 1923 ja se on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista lentoyhtiöistä? Tämän jälkeen perustettiin Finnairin koulutuskeskus virallisesti ensimmäisen simulaattorin myötä vuonna 1950 ja Finnair Flight Academy aloitti toimintansa vuonna 2010.

Finnair Flight Academy järjestää koulutuksia ja kertausta päivittäin matkustamohenkilökunnalle ja lentäjille. Head of Safety and Service Training Riikka Saarela vastaa muun muassa matkustamo- ja ohjaamohenkilökunnan turvakoulutusten organisoinnista ja myös hän on aloittanut uransa lentoemäntänä Finnairilla. Saimme kutsun kierrokselle Finnairin Vantaalla sijaitsevaan koulutuskeskukseen, jossa Saarela kertoi lisää matkustamohenkilökunnalle suunnatusta peruskoulutuksesta.

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien peruskoulutus kestää noin kuusi viikkoa, riippuen opiskelijan omasta työtaustasta. Jos henkilö on jo lentänyt työkseen aikaisemmin ja takataskusta löytyy eurooppalainen koulutustodistus, alkaa koulutus hieman myöhemmin. ”He, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta, aloittavat yleisistä lentämisen perusteista; mitä lentäminen on, miten lentokone pysyy ilmassa ja miten toimitaan eri työtilanteissa.” Matkustamohenkilökunta on lentokoneessa ensisijaisesti matkustajien turvallisuuden varmistamiseksi ja tämä korostuu jo haku- ja koulutusvaiheessa. Kurssi alkaa heti laajoilla turva- ja ensiapukoulutuksilla, jotka käsittävät lähes puolet koko koulutusjaksosta.

Autenttiset tilat mahdollistavat tosielämän tilanteiden harjoittelun

ditching-pool-small
Finnair Flight Academy

”Matkustamohenkilökunnan laaja turvakoulutus ei näy lentokoneessa välttämättä matkustajalle, muuten kuin niin, että näytetään missä on varauloskäynnit ja miten pelastusliiviä ja happinaamareita käytetään.” Ensiapu ja turvallisuus ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeitä osa-alueita ja Saarelan mukaan työntekijöistä koulutetaan ilmailualan lisäksi turvallisuusalan ammattilaisia. Eikä ihme, sillä matkustamohenkilökunnan on osattava muun muassa käyttää tarvittaessa erilaisia ensiapulaitteita, oltava ensiaputaitoisia, evakuoida, sammuttaa tulipaloja ja paljon muuta.

Finnairin Flight Academyssa opitaan harjoittelemalla tosielämän tilanteita erilaisten simulaattoreiden ja laitteiden avulla. Simulaattoreilla voidaan harjoitella esimerkiksi sellaisia hätätilanteita, joita ei oikealla koneella olisi mahdollista harjoitella. Koulutuskeskus näyttää ulkoapäin tavalliselta toimistorakennukselta, mutta sen sisälle on rakennettu suuret ja autenttiset tilat matkustamon ja lentäjien harjoitteluun. Turvallisuushallin keskeltä löytyy jopa uima-allas vesipelastuksia varten.

Paljon opitaan käytännön kautta

door-trainers-small
Finnair Flight Academy

Turvallisuuden ja ensiavun lisäksi opiskellaan muun muassa Finnairin operoimia konetyyppejä ja asiakaspalvelua sekä Finnairin tuote- ja palvelukonsepteja. Tähän sisältyy muun muassa palvelu turisti- ja J- eli business-luokassa, kulttuurierot, viestintä, kuulutukset ja tullimääräykset.

Viestinnän pohjana on tietenkin myös turvallisuus; ”Onnettomuuksia ennaltaehkäistään avoimella viestinnällä koko henkilökunnan välillä ilmassa ja maassa. Jokaisen pitää uskaltaa viestiä kaikista, hankalistakin asioista.” Voidaan sanoa, että henkilökunnalla on lentokoneessa oma kielensä, jonka pohjana on englanti ja ilmailualan termit. Oman haasteensa tuo ensiavussa käytetty sanasto, jossa suurin osa termeistä on latinaksi.

Finnairin Flight Academyssa opitaan paljon työstä käytännön kautta, jonka lisäksi opiskellaan teoriaa muun muassa etänä eLearning muodossa. Opiskelijoiden oppimista testataan useaan otteeseen myös kokeilla. ”Kokeita on paljon. Turvallisuus- ja ensiapupuolella kokeet kuuluvat viranomaismääräyksiin ja vastauksista vähintään 80 prosenttia pitää olla oikein. Aika paljon pitää opetella tietoa ulkoa, eli ei voi aina soveltaa, mikä voi tulla monelle yllätyksenä. Alun turvallisuuskokeet voivat olla monelle haastavimpia.” 

Haastava koulutusjakso on myös itsensä voittamista

safety-training-devices-small
Finnair Flight Academy

Monelle voi tulla yllätyksenä ilmailualan työn rutiinit ja hierarkia lennoilla. ”Työ vaatii rutiinien ja auktoriteetin sietämistä. Miehistön työtehtäviä koneessa määrittää virkaikäjärjestys ja palvelua lennolla johtaa purseri. Tämä helpottaa työskentelyä kun omat tehtävät ovat jo ennen työvuoroa selvillä.”

Finnairin peruskurssi on tiivis paketti. Siinä ei paljon ehdi muuhun keskittyä, illat pitää käyttää omaan opiskeluun ja viikonloppuisin pitää lukea kokeisiin. Opiskelu on jännää ja mielenkiintoista, mutta vaativaa.” Saarela muistaa erään stuerttikokelaan kenelle koulutuksen sisältö saattoi tulla yllätyksenä, mutta joka tunsi lopulta voittaneensa itsensä. Muutaman haastavan ensiaputilanteen, kuten hätäsynnytyksen harjoittelun jälkeen stuertti totesi ääneen: ”Nyt ei äiti kyllä usko, mitä olen tehnyt!”

Kun kaikki kurssit on käyty, uudet tulokkaat pääsevät harjoituslennoille. ”Laki vaatii, että pitää lentää vähintään kaksi lentoa siinä konetyypissä, jossa aikoo työskennellä, ennen kuin saa lentokelpuutuksen voimaan.” 

Kertaukset kerran vuodessa

cabin-crew-first-aid-training-small
Finnair Flight Academy

Valmistumisen jälkeen matkustamohenkilökunnan jäsenet käyvät kerran vuodessa kertaamassa ja uusimassa lentokelpuutuksensa. Kertaukset kestävät kaksi päivää ja ne käsittävät käytännössä turva- ja ensiapukoulutukset. Jos henkilö on ollut pitkään poissa lentotyöstä, hänen pitää tulla myös uudelleen kertaamaan.

Kouluttajat suunnittelevat koulutuspäivän viranomaisen vaatimusten mukaan, joiden pohjalta tehdään caseja ja harjoituksia. ”Euroopan lait määrittelevät koulutuksen sisällön, sillä ilmailuala on hyvin säänneltyä viranomaisten toimesta. Käymme kerran vuodessa harjoittelemassa yhdessä matkustamon kanssa lennon aikana tapahtuvia tilanteita. Joka vuosi on ollut myös Finnairin palvelukoulutukseen liittyvää kertausta.”

Lentopelko hallintaan turvakurssilla

cabin-crew-service-training-small
Finnair Flight Academy

Matkustamohenkilökunnan koulutuksen lisäksi FFA:lla järjestetään kursseja myös matkustajille. Lentopelkokurssi, oikealta nimeltään Matkustajan turvakurssi kestää kaksi päivää. ”Lentopelon takana on yleensä tietovaje ja tunne hallinnan puutteesta. Turvakurssille voi osallistua kuka vaan. Paikalla on psykologi sekä liikennelentäjä ja matkustamon edustaja kouluttamassa.” 

Kurssilla käydään läpi lentämiseen ja psykologiaan liittyviä asioita sekä vieraillaan lentokoneessa ja simulaattorissa. Kurssilla on Saarelan mukaan saatu hyviä tuloksia aikaan. ”Moni sanoo, että nyt voi taas mennä lentämään, kun ei ole vaikka yli 30 vuoteen uskaltanut.”

Ainutlaatuinen tilaisuus kouluttautua ilmailualan ja asiakaspalvelun ammattilaiseksi

Finnair-economy-comfort-longhaul-cabin-attendant-woman
Finnair

Saarelan mukaan suurin muutos koulutuksessa on vuosien aikana ollut opetusmetodien kehittyminen. Jopa akatemian luokkahuoneet on suunniteltu yhteiseen käytännön harjoitteluun ja tilat mahdollistavat vuorovaikutuksellisen opiskelun. Tylsien pulpettien sijaan esimerkiksi voi vaikkapa seurata opetusta business-luokan penkeiltä. Kurssin pääteemoina ovat aina olleet turvallisuus, ensiapu ja palvelu, mutta opiskelu on tänä päivänä entistä osallistavampaa. Opiskelu on oppilaskeskeistä. Kannattaa siis olla aktiivinen kurssin aikana ja kysyä aina jos jotain tulee mieleen.”

Riikka Saarela antaa lopuksi vinkkinsä Finnair Flight Academyn uusille tulokkaille: ”Kannattaa panostaa todella hyvin ja varata aikaa opiskelulle. Koulutus on tiivis paketti, johon sisältyy paljon kokeita, mutta opiskelu on silti antoisaa. Aika menee kamalan nopeasti, joten kannattaa nauttia täysin siemauksin ja avoimin mielin.” Koulutuksen päätyttyä jokainen valmistunut saa lisäksi matkaansa virallisen koulutustodistuksen, joka on samanlainen jokaisella eurooppalaisella lentoyhtiöllä.

 

Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella

$
0
0
Kuva Finnair cabin

Kuinka matkustamohenkilökunnan työ on vuosien varrella muuttunut? Mitä mieltä henkilökunta on ilmailutyön muuttumisesta? Finnair on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista lentoyhtiöistä. Monet ovat työskennelleet yhtiön leivissä parikymppisestä aina eläkeikään asti. Duunitori pääsi jututtamaan Finnairin kokenutta matkustamohenkilökuntaa – lue myös, millaisia vinkkejä he antavat pian rekrytoitavalle uudelle sukupolvelle!

Onko unelmasi viettää työpäivät pilvien päällä, työskennellä asiakaspalvelussa ja matkustaa mielenkiintoisiin kohteisiin? Finnair rekrytoi kesä-elokuun aikana yli 100 työntekijää matkustamoon.

Tämä artikkeli on osa ilmailualasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhteistyössä Finnairin kanssa. Lue myös sarjan aiemmat artikkelit: Työpaikka taivaalla – Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä? ja Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertit

Asko Hämäläinen, purseri. Aloittanut Finnairilla vuonna 1979. ”Minä olin numero 559 kun tulin taloon.”

Maria Jacksen, purseri. Lentänyt ensimmäisen lentonsa Finnairilla 1.5.1989. ”Parasta tässä työssä on työkaverit.”

Sami Kotipelto, stuertti. Finnairin vuosikurssi 1998. ”Erilaiset kohteet ovat rikkaus.”

Nykypäivän lentomatkustaja osaa käyttäytyä

Kuinka useasti sinä olet lentänyt viimeisen vuoden aikana? Aikaisemmin lentäminen painottui liikematkoihin, kun taas nykyään moni saattaa lentää useita kertoja vuodessa lomalle. “Silloin 90-luvun alussa business-luokat olivat hirveän suuria. Koneessa saattoi olla 120 business-matkustajaa ja vain 20 turistiluokan matkustajaa”, muistelee purseri Maria Jacksen uransa alkua.

Kuva: Finnair
Nykyään moni saattaa lentää useita kertoja vuodessa lomalle. / Kuvituskuva: Finnair

Koen, että lentäminen oli aiemmin vielä vähän hienompaa. Nyt se on hyvin arkipäiväistynyt. Se on enemmänkin liikkumista paikasta A paikkaan B”, kuvailee stuertti Sami Kotipelto lentämisen luonnetta.

 

Aikaisemmin ateriat ja juomat kuuluivat lennon hintaan, ja ne olivatkin tärkeä osa matkantekoa. Matkustajat ovat kuitenkin muuttuneet – nykyään pääasia on paikasta toiseen liikkuminen, muut seikat ovat vain ekstraa. “Silloin aikanaan se oli sellaista yleistä häslinkiä ja juhlimista”, muistelee Jacksen entisajan matkustajia. ”Nykyään kun alkoholi on maksullista, niin lennot ovat paljon rauhallisempia”, Kotipelto täydentää.

Finnairin matkustamohenkilökunnan mukaan häiriötilanteita lennoilla on nykyisin todella harvoin, kun niitä esiintyi aiemmin useammin. ”Kyllä minun mielestäni nykyaikana lentomatkustajat osaavat 99,9 prosenttisesti käyttäytyä, lentäminen on niin yleistä nykyisin”, kertoo Jacksen.

Kaukokohteisiin lentäminen aloitetaan aiemmin

Finnair
DC-3-koneet otettiin Finnairilla käyttöön vuonna 1947. Kuvituskuva: Finnair

Aiemmin Finnairilla lennettiin enemmän kotimaan sisällä: “Kotimaan lennot ovat vähentyneet”, Jacksen kertoo. Myös koneet olivat pienempiä. Purseri Asko Hämäläinen kertoo aloittaneensa uransa 50-paikkaisessa koneessa kotimaassa lentäen: “Ne keikat olivat sellaista aikamoista pomppimista täällä koti-Suomessa, välillä ei tiennyt mikä kaupunki on seuraavana.” Hämäläinen on ehtinyt kokea uransa varrella myös suorat lennot Tokioon Pohjoisnavan yli: ”Silloin ei ollut lupaa lentää Venäjän yli, vaan se piti kiertää. Ihmisille jaettiin todistuksia Pohjoisnavan ylityksestä, ne olivat hyvin eksoottisia asioita.”

Aikaisemmin stuertit ja lentoemännät lensivät uransa alussa useita vuosia kotimaan ja Euroopan lentoja: “Ensin lensin 5-6 vuotta Eurooppaa ja kotimaata. Vasta näiden vuosien jälkeen sain kelpuutuksen kaukoreittikoneisiin”, kertoo Kotipelto. Nykyisin kaukokohteisiin lentäminen aloitetaan aiemmin.

Lyhyelläkin layoverilla pääsee tutustumaan kohteeseen

Finnair
Nykyisin perhe-elämän ja työn yhdistäminen on helpompaa. Kuvituskuva: Finnair

Aikaisemmin, kun lentoja oli harvemmin, kohteessa myös pysyttiin pidempään. Monella lentoemännäksi tai stuertiksi pyrkivällä voikin siintää mielessä pitkät layoverit, eli kohteessa viipymiset. “Alkuaikoina maailman suuriin metropoleihin päästiin viikoksi oleskelemaan, kun nykyään kohteessa ollaan vain yksi yö”, Hämäläinen kertoo. “Kyllä se tahti on tiivistynyt. Kohteessa ollaan pääsääntöisesti vuorokausi ja sitten tullaan pois”, Kotipelto täydentää.

Myös Jacksen muistelee uransa alkupuolelta aikaa, jolloin esimerkiksi Bangkokiin lennettiin kahdesti viikossa, kun nykyisin määrä on talvisin kahdesti päivässä. Työrupeama kesti yhteensä yhdeksän päivää. Pitkät layoverit tarkoittivat myös pitkää eroa perheestä ja kodista. Jacksen kertoo eräästä vuosien takaisesta Bangkokin reissusta, jossa teki mieli soittaa kotiin: “Siihen aikaan soitettiin hotellihuoneesta, ja puhuimme ehkä 10-15 minuuttia minun mieheni kanssa. Kun sain laskun siitä puhelusta, niin se oli 625 markkaa. Ei tarvinnut miettiä, että mihin ne päivärahat sillä reissulla menivät!” Toisin on nykyään: “Ja tänään kun lähden Bangkokiin, niin olen ylihuomenna kotona.” Nykyisin perhe-elämän ja työn yhdistäminen onkin helpompaa, kun työrupeamat ovat lyhyempiä.

Haastateltavat kertovat, että myös lyhyellä layoverilla ehtii nähdä ja kokea, jos vain haluaa: ”Vaikka kohteessaoloaika on lyhyt, kannattaa tutustua paikalliseen kulttuuriin, ruokaan ja nähtävyyksiin”, Jacksen kehottaa. ”Eläkkeellä olevat ystäväni sanovat, että mieti, kenellä olisi varaa mennä yhdeksi yöksi Japaniin, ja syödä kaksi kertaa sushia! Nauti!” Hämäläinen kertoo. Kotipelto muistuttaa kuitenkin, että lisäksi tärkeää on riittävä lepo, että jaksaa myös paluulennon työvuoron.

Työvuoro voi sattua vuoden jokaiselle päivälle

Helsinki-Vantaa Finnair
Helsinki-Vantaan lentoasema on auki 365 päivää vuodessa. Kuvituskuva: Finnair

Nykyisin monet lähtevät lomilla etelän lämpöön. “Siihen aikaan kun minä tulin Finnairille, niin lentoasema meni vielä jouluksi kiinni”, muistelee Jacksen. “Silloin supistettiin usein kesäliikennettä ja juhannuksena ei ollut niin paljon lentoja.Jacksenin mukaan lentoemännän ja stuertin työssä tulee olla varautunut siihen, että lentoasema on auki 365 päivää vuodessa – työvuoro voi sattua omalle kohdalle milloin tahansa, ja aina työvuorotoiveet eivät mene läpi. “Alkuvaiheessa ei ollut toivomusjärjestelmiä. Silloin tehtiin sitä työtä mitä oli tarjolla. Tänä päivänä tietysti voidaan antaa mahdollisuuksia toivoa, kun on vaihtoehtojakin”, Hämäläinen muistuttaa.

Kotipelto kertoo, että vaihtelevat työajat on yksi työn monista positiivisista puolista: ”Nautin siitä, että minulla on arkivapaita. Arkena pääsee hoitamaan pankki- ja virastoasiat rauhassa. Viikonloput eivät ole minulle enää niin merkityksellisiä, se on vain työpäivä muiden lomassa.”

Vinkit uusille lentoemännille ja stuerteille

Kuva: Finnair
Matkustamohenkilökunnan työ on ryhmätyötä. / Kuvituskuva: Finnair

Finnair uudistaa laivastoaan ja syksyllä otetaan ensimmäiset uudet A350-koneet käyttöön. Kotipelto uskoo, että uudessa koneessa on mietitty pitkälle myös matkustamohenkilökunnan työskentelyn sujuvuutta: “Tekniikka vanhoissa koneissa ei tue työntekoa niin paljon kuin uusissa koneissa. Odotan positiivisella mielellä, mitä kaikkea uudet koneet mahdollistavat palvelun näkökulmasta. Uskon, että parannuksia on.”

Uusia tulokkaita kokeneet työntekijät neuvovatkin itsensä huolehtimisen tärkeydestä: “Oma fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi on koko työssäjaksamisen a ja o!” Jacksen muistuttaa. “Omaan työhönsä, omiin työkavereihin sekä päivän kulkuun pystyy vaikuttamaan omalla asenteella”, hän lisää. Kotipelto taas rohkaisee uusia tulokkaita tarttumaan konkareita hihasta työuran alkumetreillä: “Me autamme mielellämme ja meistä on kiva, että tulee niin sanotusti uutta verta koneeseen ja uusia kasvoja ja uusia tyyppejä. Tämä on kuitenkin ryhmätyötä.

Haastateltavilla on ollut jo ennen uraa Finnairilla kokemusta asiakaspalvelusta: Hämäläinen on toiminut muun muassa asiakaspalvelutehtävissä, Jacksen hoitajana ja Kotipelto tarjoilijana sekä junaisäntänä. Hämäläinen muistuttaakin hakijoita siitä, että asiakaspalvelutaustasta ja kansainvälisestä kokemuksesta, kuten ulkomailla oleskelusta, on hyötyä työssä: “Että on vähän laajempi näkökulma elämään yleensä. Se helpottaa sopeutumaan tällaiseen työympäristöön. Minä ainakin suosittelen tätä työpaikkana ihan jokaiselle”, Hämäläinen lopettaa.

 

Finnair-kisan satoa: ”Positiivinen asenne on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkeimpiä ominaisuuksia”

$
0
0
Finnair business crew 01 Low

Finnair rekrytoi tänä kesänä yli 100 uutta lentoemäntää ja stuerttia. Aiheen tiimoilta Duunitori on listannut 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä, tutustunut matkustamohenkilökunnan koulutuskeskukseen Finnair Flight Academyyn ja selvittänyt miten matkustamohenkilökunnan työ on vuosien varrella muuttunut.

Lisäksi Duunitori järjesti yhteistyössä Finnairin kanssa kilpailun, jossa kysyimme ihmisiltä sosiaalisessa mediassa:

Mikä on hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus?

HUOM! KILPAILU ON PÄÄTTYNYT 22.7.2015 KIITOS KAIKILLE OSALLISTUNEILLE!

Finnair business cabin attendant 01 Low

Kilpailuun on tullut paljon hyviä vastauksia niin Facebookissa, Twitterissä kuin Instagramissakin. Suurin osa vastaajista kertoo, että heidän mielestään hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus on positiivinen asenne, hymy ja/tai ystävällisyys. Myös hyvät asiakaspalvelutaidot, tilannetaju ja turvallisuudesta huolehtiminen saivat useita mainintoja. Lue kilpailun satoa alta:

Vastauksia Facebookista:

”Hyvän lentoemännän tai stuertin tärkein ominaisuus on ehdottomasti iloinen asenne! Kun suhtautuu työhön positiivisella asenteella, pelkästään olemus kertoo henkilöstä jo paljon. :) Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat avoin mieli, erinomainen paineensietokyky ja asiakaspalveluhalukkuus. Näin matkustaja palaa lennolle mielellään uudelleenkin.” – Henrika

”Pitkä pinna ja positiivinen palveluasenne.” Leena

”Iloinen ja jokaisesta matkustajasta tasapuolisesti huolehtiva.” – Petri

”Kielitaito sekä hymyileväinen olemus.” – Sini

”Tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa, palvelualtis ja sietää työskentelyä kovan paineen alaisena ihmisiä kunnioittaen.” – Marja-Leena

”Vaikka tykkään hirmuisesti lennolla tarjottavasta mustikkamehusta, ei se mukavana tarjoilijana toimiminen ole tärkeintä. Lentohenkilökunnan tärkein työ on pitää huoli turvallisuudesta. Hymyt ja palvelualttiudet on vain tosi hyvää plussaa, jolla pidetään yllä luottamusta matkustajia kohtaan.” – Maarit

”Hymy, joka ei hyydy.” – Eetu

”Auttavainen ja sellainen hymy, joka tarttuu jokaiseen” – Visa

”Iloinen asenne sekä luotettavuus” – Nina

”Oikea asenne asiakaspalvelutyöhön. Iloinen ja reipas.” – Satu

”Hyvältä lentoemännältä ja stuertilta löytyy erinomainen paineensietokyky, optimistinen, iloinen ja rauhallinen asenne asiakkaita ja myös työtä kohtaan huonoinakin päivinä. Sosiaaliset taidot ja ulospäinsuuntautuneisuus on myös hyviä ja arvostettavia puolia kyseisen alan ammattilaisella! Sekä laaja kielitaito” – Jonna

””Ehdottomasti iloisuus. Itse pelkään lentämistä niin tapanani on tuijottaa iloisia työntekijöitä ja psyykata niin itseni rauhoittumaan.” –  Tiina

”Asiakaspalvelun tärkeimmät piirteet: huumorintaju ja ystävällisyys.” – Marjaana

”Innostuneisuus omaan työhön, rauhallisuus ja hyvät asiakaspalvelutaidot erilaisia turvallisuustaitoja unohtamatta.” – Kata

”Iloinen luonne, ripeä ja ammattitaitoinen ote työhön ja hyvä tilannetaju.” – Anette

”Positiivinen elämänasenne luovii läpi haastavimmankin tilanteen, myös työpaikalla. Samalla välittää ympäristöönsä levollista fiilistä ja hyvää mieltä. Siinäpä tärkein.” – Piia

Myös Twitterissä nousi esille monia hyviä pointteja:

Instagramin vastaussatoa:

  Yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi matkustamohenkilökunnan ominaisuuksista nostan asiakaspalvelun. Omasta, eli matkustajan näkökulmasta mainitsen erityisesti lentopelkoisen kohtaamisen. Kärsin vuosia lentopelosta vaikka lensin ja lennän edelleen melko paljon. Tapanani on mennä aina viimeisenä tai viimeisten joukossa koneeseen ja kysyä lentosäästä. Turbulenssi ja take-offit ovat lentämisessä kamalinta minulle, joten haluan aina vähintään varautua siihen millainen lento on luvassa. Henkilökunta on aina vastannut rehellisesti tai kysynyt lentäjiltä, ollut kiinnostunut ja luvannut huolehtia minusta ja käydä tsekkaamassa tilannetta. Pari kertaa on jopa kesken lennon tultu sanomaan juuri minulle, että kohta saattaa täristää, ei mitään hätää, se menee pian ohi. Tällä inhimillisellä suhtautumisella olen vähitellen oppinut lentämään toisinaan täysin ilman pelkoja. Lentohenkilökuntakin on lennolla vain töissä, ja kuka kestäisi työtä jossa joutuu pelkäämään kokoajan. Aina koneen täristessä, kaikista paras ”lääke” on katsoa miten tärinä ei hetkauta matkustamohenkilökuntaa millään tavalla. Asiakkaita palvellaan, hymyillään ja huolehditaan turvallisuudesta. Kuva on otettu eräällä onnekkaalla Finnairin lennolla RVN-HEL kun pääsin matkan ajaksi ohjaamoon istumaan ja lentopelkoani parantamaan! Paljon matkustavana minulle on suositeltu taannoin lentouraa, mutta taidan istua kaikista mieluiten lennolla ihan matkustajan roolissa :) #joinfinnair @duunitori   Kuva, jonka Maarit Johanna (@magellant) julkaisi


Tutustu myös seuraaviin artikkeleihin:
Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella
Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertit
Työpaikka taivaalla – Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä?

Suojattu: 5 syytä tehdä luonnekartoitus ennen kuin haet uutta työpaikkaa

$
0
0
Kuva: Olu Elutu / Unsplash

Tämä sisältö on suojattu salasanalla. Syötä salasanasi näyttääksesi sisällön:

Duunitori on nyt myös WhatsAppissa – tilaa uutisviesti!

$
0
0
picjumbo.com_IMG_3894

Duunitori on tehnyt uuden aluevaltauksen – olemme nyt myös WhatsAppissa! Duunitori tuo työpaikat WhatsAppiin ensimmäisenä työnhakupalveluna Suomessa. Tilaa Duunitorin WhatsApp-viesti ja saat parhaimmat neuvot työnhakuun sekä työpaikkavinkit suoraan puhelimeesi!


 

Miksi?

Me Duunitorilla haluamme tuoda työnhakijoille mielenkiintoisimmat työpaikat ja uusimmat työelämän uutiset ja käänteet sekä tehokkaimmat työnhakuvinkit kätevästi suoraan puhelimeen. Duunitori täydentää sosiaalisen median verkostoaan WhatsAppilla. Duunitori on valmiiksi jo Facebookissa, Twitterissä, LinkedInissä, Instagramissa, Google+:ssa sekä Pinterestissä.

Mikä on Duunitorin uutisviesti?

Tällä hetkellä valittavanasi on kaksi uutisviestiä. Valitse jompi kumpi tai molemmat!

Sinulla on mahdollisuus tilata Duunitorin yleinen uutisviesti työnhakijoille, jossa saat tietoa työelämän käänteistä, työnhakuvinkkejä ja kiinnostavimmat työelämäuutiset! Lisäksi voimme tiedottaa mielenkiintoisista työpaikoista sekä satunnaisesti esimerkiksi kilpailuista.

Toinen vaihtoehto on tilata Duunitorin uutisviesti media-ja viestintäalalle. Tämä viestin pääpaino on työpaikkailmoitukset – viesti sisältää tuoreimmat, kuumimmat ja kiinnostavimmat työpaikat median ja viestinnän alalta. Lisäksi saatat saada työelämän uutisia ja vinkkejä työnhakuun liittyen.

Kuinka voin tilata Duunitorin WhatsApp-viestin?

Toimi näin:
  1. Tallenna Duunitorin puhelinnumero

    Lisää puhelimesi yhteystietoihin Duunitorin numero 044 980 3558 ja anna yhteystiedolle nimi, vaikkapa “Duunitorin WhatsApp” tai “Duunitori / Media- ja viestintäala WhatsApp”. Whatsapp ei toimi, ellemme ole puhelimesi yhteystiedoissa.

  2. Lähetä meille viesti WhatsAppissa

    Lähetä äsken luomaasi yhteystietoon WhatsAppissa viesti, josta käy ilmi, että haluat tilata uutisviestin. Voit kirjoittaa esimerkiksi “Moikka! Tilaan Duunitorin uutisviestin työnhakijoille! Terkuin, Maija” tai “Haluan tilata Duunitorin viestinnän ja median uutisviestin”. Jos haluat vastaanottaa sekä Duunitorin yleisviestin työnhakijoille, että media- ja viestintäalan viestin, mainitse tämä viestissäsi – näin osaamme lähettää sinulle oikeaa sisältöä! Muistathan laittaa viestin nimenomaan WhatsAppin kautta, eikä tekstiviestillä.

  3. Vastaanota uutisviesti

    Kun olet lähettänyt meille viestin, niin lisäämme sinut listalle. Pian saat ensimmäisen uutisviestin!

Huom! Muut viestin vastaanottajat eivät näe numeroasi, sillä käytämme WhatsAppin Broadcast-toimintoa. Emme luovuta yhteystietojasi eteenpäin. Viestejä lähetetään arkena korkeintaan viisi kertaa viikossa ryhmää kohden. Huomioi, että jos tilaat sekä Duunitorin yleisen viestin työnhakijoille, että media- ja viestintäalan viestit, voi viestejä kertyä maksimissaan 10 viikossa.

Jos haluat peruuttaa viestien tilaamisen, voit tehdä sen koska tahansa lähettämällä meille viestin “PERU / Duunitori yleinen” jos haluat peruuttaa Duunitorin yleisviestin, tai “PERU / Media- ja viestintä” jos haluat peruuttaa Media- ja viestintäalan uutisviestin.

Lähetä palautetta

Emme valitettavasti pysty vastaamaan kaikkiin meille päin lähetettäviin viesteihin, mutta otamme silti mielellämme vastaan kommentteja, palautetta ja kehitysehdotuksia! Kun lähetät viestin Duunitorin numeroon, vain me, Duunitorin tiimi, pääsemme sen lukemaan, eivät muut uutisviestin tilaajat.

Eikö sinulla ole vielä WhatsApp-sovellusta? Voit ladata sen helposti ja maksuttomasti puhelimesi sovelluskaupasta!


 

Duunitori on Suomen kolmanneksi suurin kaupallinen työpaikkamedia, ja ainoa suomalainen työnhakukone, joka julkaisee työpaikkailmoituksia myös Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä. Duunitorilta löytyy suurin osa maan avoimista työpaikoista ja Facebookissa palvelun työpaikkasivuja seuraa yhteensä yli 200 000 henkilöä. Palvelussa vieraillaan keskimäärin yli 100 000 kertaa viikossa. 

Loppuvuodesta työllistämisaikeet positiivisimpia pienissä yrityksissä

$
0
0

Millaiselta näyttävät suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet loppuvuodesta 2015? Lue eteenpäin niin tiedät, mistä päin Suomea ja miltä toimialoilta loppuvuodesta todennäköisesti löytyy avoimia työpaikkoja.

ManpowerGroup on julkaissut jälleen työmarkkinabarometrin (Manpower Employment Outlook Survey), joka arvioi työnantajien aikomuksista lisätä tai vähentää henkilöstömääräänsä seuraavan kvartaalin eli vuosineljänneksen aikana. Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkastellaan yritysten työllistämisaikeita loka-, marras- ja joulukuun osalta.

Neljästi vuodessa toteutettava tutkimus on maailmanlaajuinen. Suomessa tutkimukseen vastasi yli 600 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajaa. Kaikki haastatellut vastasivat samaan kysymykseen: ”Miten arvioitte henkilöstön kokonaismäärän toimipisteessänne kehittyvän seuraavien kolmen kuukauden aikana verrattuna meneillään olevaan kvartaaliin?”

85 % suunnittelee pitävänsä henkilöstömäärän samana

Suomessa työllistämistahti on hiljenemään päin. Työllistämisaikeet ovat huomattavasti pienempiä kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Nyt työnantajista 5 % suunnittelee lisäävänsä henkilökunnan määrää loppuvuoden aikana, kun taas 6 % ilmoitti suunnittelevansa henkilökunnan vähentämistä. Näin ollen työllistämisaikeiden indikaattori painuu miinukselle. Työnantajista 85 % arvioi, että yrityksen henkilöstömäärä tulee pysymään samana.

ManpowerGroup-Q4-1
90 % työnantajista suunnittelee pitävänsä henkilöstömäärän samana tai lisäävän sitä.

Työllistämisaikeet vahvimpia pienissä yrityksissä

Työnantajien aikeissa palkata lisää henkilöstöä on nähtävissä eroavaisuuksia riippuen yrityksen koosta. Pienet, henkilöstömäärältään 10-49 työntekijän yritykset, ovat positiivisimpia mahdollisten rekrytointien suhteen. Synkimmät työllistämisaikeet on tutkimuksen mukaan suurilla, vähintään 250 työntekijän yrityksillä, joista 15 % suunnittelee henkilöstömäärän vähentämistä.

ManpowerGroup-Q4-3
Pienet yritykset ovat positiivisimpia loppuvuoden rekrytointien suhteen. Synkimmät näkymät ovat suurilla yrityksillä.

Työtä kaipaavan kannattaa loppuvuodesta suunnata Etelä-Suomeen

Koko Suomessa, Etelä-Suomea lukuunottamatta, yritysten työllistämisaikeet eivät näytä kovin valoisilta. Kun edellisellä kvartaalilla näkymät olivat Itä-Suomen osalta valoisimmat, ovat ne nyt kaikista synkimmät. Edellisellä kvartaalilla myös Pohjois-Suomen työllistämisaikeet olivat vahvat, mutta nyt indikaattori näyttää nollaa. Myös Länsi-Suomen näkymät ovat heikentyneet edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vain Etelä-Suomessa tilanne on parantunut hieman. Etelä-Suomen työpaikkatarjonta tulee siis oletettavasti hieman kasvamaan loppuvuoden aikana.

ManpowerGroup-Q4-4
Edellisellä vuosineljänneksellä Itä- ja Pohjois-Suomen työllistämisaikeet olivat vahvimpia, nyt heikoimpia. Luvut selittyvät osittain sesonkivaihteluilla.

Teollisuuden alalla työllistämisaikeet vahvimpia

Seitsemällä toimialalla kymmenestä työnantajat ennakoivat vähentävänsä henkilöstöä loppuvuoden aikana. Heikoin tilanne on kaivos- ja louhinta-alalla sekä rakennusalalla. Lisää henkilöstöä suunnittelevat palkkaavansa teollisuuden ala, rahoitus-, vakuutus-, kiinteistö- ja liike-elämän palveluiden ala, sekä julkisen hallinnon, koulutuksen ja terveys- ja sosiaalipalveluiden ala. Näillä aloilla indikaattori on positiivinen. Varsinkin teollisuuden alan osaajille työnäkymät ovat loppuvuodesta hyvät.

Teollisuuden työllistämisaikeet ovat myönteiset, mutta samalla niissä on aimo annos epävarmuutta: 23 % vastaajista – poikkeuksellisen korkea osuus – ei tiedä, aikooko lisätä vai vähentää henkilöstömääräänsä vuoden viimeisen kolmen kuukauden aikana.
– Iikka Lindroos, toimitusjohtaja, ManpowerGroup Suomi

ManpowerGroup-Q4-2
Toimialoista teollisuudella on valoisimmat näkymät loppuvuodesta 2015.

Joillakin aloilla heikentyneet näkymät johtuvat sesonkivaihteluista, kuten majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa suurin henkilöstötarve sijoittuu kesäaikaan. ”Vuoden viimeisellä neljänneksellä työllistämisaikeet vähenevät luonnollisesti aloilla, joilla kausivaihtelut ovat voimakkaampia, kuten hotelli- ja ravintola-alalla tai alkutuotannossa. Mökki- ja matkailukauden loppu näkyy selvästi mm. Itä-Suomen tuloksissa”, ManpowerGroup Suomen toimitusjohtaja Iikka Lindroos arvioi.

Työllistämisaikeita kuvaava indikaattori (Net Employment Outlook) vuoden 2015 neljännelle kvartaalille on Suomessa -1 %. Indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus.


ManpowerGroup™ on maailman johtava henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen kehittäjä ja tuottaja. Yritys luo innovatiivisia ratkaisuja yhdistämällä inhimillisen potentiaalin ja yritysten tavoitteet. ManpowerGroup palvelee pieniä ja isoja yrityksiä ja organisaatioita eri toimialoilla.

 

5 syytä tehdä Duunitorin Tyyppitesti ennen kuin haet työpaikkaa

$
0
0
pencil-791107_1280

Miten hyödynnät persoonallisia vahvuuksiasi työelämässä? Osaatko työhaastattelussa kertoa parhaista puolistasi? Kuinka hyvin tunnet itsesi? Selvitä oma luonnetyyppisi ja löydä tulosten avulla oma urapolkusi.

Milloin viimeksi teit internetissä luonnetestin ja oikeasti uskoit tuloksiin? Testien tekeminen on kivaa ajanvietettä, mutta usein tulokset ovat yhtä tarkkoja kuin aikakausilehtien ympäripyöreät horoskoopit. Luotettavalla luonnekartoituksella voi kuitenkin olla merkittävä vaikutus työuraasi ja tulevaisuuteesi.

Duunitori lanseerasi yhdessä Human Elementin kanssa luotettavan ja helpon tyyppitestin, jonka avulla selvität, mitä ihmistyyppiä edustat. Voit hyödyntää tulosta niin työelämässä kuin ihmissuhteissakin. Tee tyyppitesti »

Lue viisi syytä, miksi sinunkin kannattaa tehdä luonnekartoitus:

1. Tunnista vahvuutesi

Huolella tehty testi auttaa sinua tunnistamaan persoonallesi ominaiset piirteet ja vahvuudet. Jos pystyt työelämässä ja ihmissuhteissa keskittymään näihin vahvuusalueisiin, tulee elämästäsi helpompaa kuin jos joutuisit elämään jatkuvasti ”vastavirtaan”. Hyvä testi toimii parhaiten itsetuntemuksen parantajana ja täsmentäjänä. Testin avulla saat osviittaa ja vinkkejä omista vahvuusalueista ja se auttaa itselle mieluisten työtehtävien kartoittamisessa ja löytämisessä.

2. Näin ajattelet, kommunikoit ja teet päätöksiä

Persoonatestillä haetaan eri osa-alueiden painotuksia. Olemme enemmän toista kuin toista. Toinen on puheliaampi ja toinen keskittyy mieluummin omiin ajatuksiinsa. Tilanteet vaikuttavat myös paljon siihen, millaisia olemme. Joku voi olla työroolissaan hyvinkin erilainen kuin vapaa-ajan roolissaan. Myös vuorovaikutustilanteilla on merkitystä valitsemaamme rooliin ja toimintatapaamme.

Tyyppitestin persoonaprofiilista selviää muun muassa:

  • Mistä saat energiaa. Tuleeko se ensisijaisesti ulkopuolisesta vai sisäisestä maailmasta
  • Ajattelutapasi eli kuinka konkreettisesti tai abstraktisti havaitset asioita
  • Oletko enemmän käytännönläheinen vai abstrakti
  • Painavatko päätöksenteossasi enemmän järki- vai tunneperusteet

3. Löydä uusia urapolkuja

Työhakemusta kirjoittaessa ja työhaastattelun aikana pitäisi tuoda esille omia taitoja ja motivaatiota sekä vakuuttaa työnantaja, mikä voi tuntua monelle työnhakijalle haasteelliselta. Omien vahvuuksien tunnistaminen helpottuu testin avulla, jonka tulokset kertovat juuri sinuille ominaisista luonteenpiirteistä. Parhaassa tapauksessa saatat kiinnittää huomiota uramahdollisuuksiin, joita et ole osannut aikaisemmin edes ajatella.

4. Opi tuntemaan kollegasi ja heidän työskentelytapansa

Jos kaverisi tai kollegasi ovat tehneet saman testin kuin sinä, on hyödyllistä ja palkitsevaa käydä profiileita yhdessä läpi ja oppia toinen toisesta erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tämä on hauska tapa oppia erilaisuudesta ja samanlaisuudesta. Samalla saat ymmärrystä siihen, miten ajattelu ja toiminta sujuvat joidenkin ihmisten kanssa helposti, kun joidenkin toisten kanssa se vaatii enemmän panostusta.

Tiesitkö? Vahvuudet painottuvat eri ihmisillä eri tavoin. Lopputuloksena on variaatioiden kirjo, joten kahta täysin samanlaista ihmistä on lähes mahdotonta löytää.

5. Työnantajat käyttävät testejä rekrytoinnissa

Erilaisia testejä on käytetty apuvälineinä johtamisessa, organisaatioiden kehittämisessä ja myös rekrytoinnissa. Yritykset hyödyntävät testausta selvittääkseen työnhakijan osaamista ja sopivuutta tiimiin. Yleensä testit tekee psykologi tai soveltuvuusarviointeihin perehtynyt ammattilainen, mutta nyt myös työnhakijalla on mahdollisuus tehdä itse kevyt tyyppitesti.

Mitä testi ei kerro

Muista, että saamasi profiili ei ole täydellinen kuvaus sinusta kaikkine ominaisuuksineen. Tulos ei ole työhakutilanteissa riittävä kuvaamaan hakijan ajattelu- ja toimintatavan sopivuutta tai sopimattomuutta johonkin tehtävään. Profiilin tiedoista voi olla hyötyä ja ne voivat toimia työhaastattelussa keskustelun pohjana, mutta päätöksenteossa pelkän persoonaprofiilin tiedon käyttö on profiilin väärinkäyttöä.

Selvitä oma ihmistyyppisi Duunitorin tyyppitestillä!

duunitori-tyyppitesti-banneri-og-image


6 syytä, miksi Viro on seuraava kohde suomalaisille IT-alan ammattilaisille

$
0
0

Jos olet haaveillut kansainvälisestä työurasta, meillä on sinulle hyviä uutisia; uusi työpaikkasi voi olla lähempänä kuin uskotkaan. Naapurimaamme Viro on lyhyessä ajassa noussut tunnetuksi tietoyhteiskunnan innovaatioista, startupeista sekä positiivisesta asenteesta digitaalisuuden tuomiin mahdollisuuksiin. Virolaiset työnantajat rekrytoivat parhaillaan satoja uusia osaajia, joten tämä voi olla sinun tilaisuutesi!

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Viron elinkeinoelämän edistämissäätiö Enterprise Estonian Work in Estonia -hankkeen kanssa.

Work in Estonia – Katso avoimet työpaikat »

Vaikka Tallinna on tuttu matkakohde meille suomalaisille, harva tietää minkälaiset uramahdollisuudet odottavat laivamatkan päässä ja millainen palkkaus, verotus sekä työkulttuuri virolaisissa yrityksissä on. Selvitimme vastaukset monien työnhakijoiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin Viron työelämästä:

1. Avoimia työpaikkoja on paljon tarjolla

Suomessa työllisyystilanne voi ajoittain vaikuttaa synkältä, joten nyt jos koskaan on hyvä tilaisuus lähteä hankkimaan työkokemusta maasta, jossa työpaikkoja on paljon tarjolla. Virolaiset IT-yritykset, kuten esimerkiksi Skype, PipedriveTransferWise ja moni muu rekrytoivat parhaillaan uusia osaajia, myös Suomesta. Praxis-tutkimuslaitoksen mukaan pelkästään Viron IT-sektorille syntyy vuoteen 2020 mennessä jopa yli 4 000 uutta työpaikkaa.

Suomalaiselle ajatus työnhausta Virossa voi tuntua aluksi vieraalta, mutta pölyttyneet ennakkoluulot kannattaa kuitenkin heivata ennen työnhakua. Vaikka kotimaasta ei löytyisi omalta alalta sopivaa työpaikkaa, uusi mahdollisuus voi löytyä yllättävän läheltä. ”Virolainen IT-ala kehittyy nopeasti ja paikallisten startup-firmojen lisäksi myös kansainväliset yritykset ovat perustaneet Viroon kehityskeskuksia ja tämä trendi on kasvussa”, kertoo Work in Estonia -hankkeen projektijohtaja Karin Patune EAS:sta.

2. Viroon muuttaminen on vaivatonta

Ennen uuteen maahan lähtöä tulee työpaikan lisäksi löytää asunto. Asuminen on Tallinnassa halvempaa kuin vaikkapa Helsingissä ja esimerkiksi kaikille tutun vanhan kaupungin läheltä voi saada kaksion jopa alle 500 eurolla kuussa. Moni työnantaja auttaa myös uusia tulokkaita oman asunnon metsästyksessä.

Vertailua Suomen ja Viron elinkustannuksista. Kuva: Work in Estonia

“Pääkaupunkiseudulta katsottuna perinteisen 80 kilometrin työssäkäyntialueen rajoilla sijaitseva Viro on suomalaiselle osaajalle erinomainen vaihtoehto uudeksi työ- ja asuinmaaksi, sillä se on innovatiivinen ja vähäbyrokraattinen, matalaverotteinen euroa valuuttanaan käyttävä EU-maa”, kertoo EAS:in Suomen toimintojen johtaja Valdar Liive. Ja jos koti-ikävä iskee, Virosta on helppo matkustaa laivalla vaikka viikonloppuvierailulle Suomeen.

3. Palkat ovat kilpailukykyisiä

Fonteksen palkkatutkimuksen mukaan IT-alan työntekijän keskipalkka Virossa oli viime vuonna 2 200 euroa kuukaudessa. Useat yritykset hakevat jopa pariakymmentä IT-alan ammattilaista työpaikkoihin, joiden palkkataso on vastoin yleisiä odotuksia erittäin kilpailukykyinen Suomen palkkoihin verrattuna. Vaikka Viron keskipalkka on matalampi kuin Suomessa, tekevät Suomea matalampi verotus ja edullisempi asuminen, liikkuminen sekä ylipäätään eläminen Virossa työskentelystä usein palkitsevaa.

4. e-Estonia – Digiajan edelläkävijä

Viro on e-maa, mikä tarkoittaa sitä, että useimmat ihmiset käyttävät verkkopankkia, maksavat pysäköinnin älypuhelimella sekä maksavat veroja ja myös äänestävät internetissä. Ei siis ole yllättävää, että myös langaton internetyhteys on lähes kaikkialla ja lähes aina ilmainen. Digitaalisuus ja sen hyödyntäminen näkyy kaikilla elämän osa-alueilla, työelämästä koulutukseen ja vapaa-aikaan. Tiesitkö, että Virossa jo ala-asteikäiset lapset voivat opiskella koodausta?

Vuodesta 2014 lähtien ulkomaalaiset ovat voineet hakea myös Viron e-kansalaisuutta, ensimmäisenä koko maailmassa. E-kansalaisuus helpottaa asiointia; esimerkiksi yrityksen perustaminen ja muut viranomaisasiat onnistuvat sitä kautta helpommin.

5. Työkulttuuri on rennompi kuin Suomessa

“Virolainen bisnes- ja työkulttuuri on usein hyvin epämuodollinen. Työyhteisöt ovat pieniä ja organisaatiot matalia. Työkulttuuri on keskustelevampi ja kuuntelevampi kuin Suomessa. Joukkoittamista eli crowdsourcingia käytetään paljon työyhteisöjen sisällä. Skypen aktiivinen käyttö on virolaisille itsestäänselvyys”, kertoo Samuel Sorainen, Virossa useita vuosia asunut viestintäalan ammattilainen. Virossa on Soraisen mukaan myös mahdollista edetä nopeammin uralla kuin Suomessa. ”Erityisesti luovilla aloilla ja it-alalla on kova tekemisen meininki, eikä siellä juurikaan törmää perinteisiin virkamies- ja insinööriyhteiskunnan rajoitteisiin.”

6. 96% suosittelee – Suomalaiset viihtyvät Virossa

Virossa asuu 6 500 suomalaista. Maaliskuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suomalaisia työskentelee eniten it-alalla (14 prosenttia) sekä kaupan alalla (12 prosenttia). Lisäksi suomalaisia työskentelee teollisuudessa ja tuotannossa, koulutustoiminnassa, markkinointi-, mainonta- ja media-alalla sekä matkailussa. Jopa 96 prosenttia Virossa asuvista suomalaisista suosittelisi maata myös muille suomalaisille.

Mitä vielä odotat?

Ota askel uudelle urallesi ja hae töihin Viroon! Tutustu virolaisten työnantajien tarjoamiin mahdollisuuksiin:

Work in Estonia – Katso avoimet työpaikat »

Kilpailu: Millaista on työelämän sankaruus? #työelämänsankarit

$
0
0
Napapiirin sankarit 2
Film directed by Teppo Airaksinen
Producer Jarkko Hentula / Yellow Film & TV

Pari muuttujaa kuuluu elämään niin napapiirillä kuin työelämässäkin ja nyt etsimmekin työelämän sankareita. Duunitori päätti selvittää yhdessä StaffPointin kanssa minkälaisista asioista työelämän sankaruus muodostuu. Osallistu kilpailuun kertomalla meille:

Millaista on mielestäsi työelämän sankaruus?

Virheistä oppiminen? Työkaverin auttaminen? Uteliaisuus uusia mahdollisuuksia kohtaan? Hymyileminen aikaisissa aamuvuoroissa? Kerro millaista on mielestäsi työelämän sankaruus tai minkälaisissa tilanteissa olet kohdannut sitä: kommentoi Facebookissa, nappaa kuva Instagramissa tai twiittaa Twitterissä, tägää vastauksesi #työelämänsankarit ja voita!

Palkitsemme parhaat vastaukset leffalipuilla, joilla voit käydä tsekkaamassa esimerkiksi juuri ensi-iltaan tulleen Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan!

tyoelamansankari_twitter2

Kilpailun säännöt

1. Kilpailuaika

30.9.-15.10.2015. Kilpailuun ei voi osallistua kilpailuajan ulkopuolella.

2. Kilpailun järjestäjä

Kilpailun järjestävät Duunitori / Skyhood Oy ja StaffPoint Oy.

3. Osallistumiskelpoisuus ja osallistumisohjeet

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa pysyvästi asuvat luonnolliset henkilöt, joilla on Facebook-, Twitter-tili tai julkinen Instagram-profiili. Skyhood Oy:n tai StaffPoint Oy:n toimihenkilöt eivät voi osallistua kilpailuun.

Kilpailuun osallistutaan vastaamalla kysymykseen ”Millaista on työelämän sankaruutta?” joko viestillä tai kuvalla Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Kilpailukuvissa ja viesteissä tulee käyttää hashtag-tunnistetta #työelämänsankarit.

Kilpailuun on mahdollista osallistua useammalla kuvalla tai viestillä.

Kilpailun osallistujalla tulee olla täydet oikeudet julkaisemaansa kuvaan. Kilpailun järjestäjillä on oikeus jättää huomiotta sellaiset kuvat, joiden tekijänoikeudet eivät ole kilpailun osallistujan hallinnassa. Järjestäjät saavat myös jättää huomiotta sellaiset kuvat tai viestit, jotka eivät vastaa kilpailun luonnetta tai jotka voidaan katsoa asiattomiksi.

4. Voittajien valinta ja palkinnot

Parhaat vastaukset palkitaan elokuvalipuilla. Palkinto toimitetaan sellaisenaan, eikä sitä voi muuttaa rahaksi.

Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti joko Instagramin tai Twitterin välityksellä. Mikäli kilpailun voittajaa ei tavoiteta kahden viikon sisällä voittajan julkistamisesta, tilalle voidaan valita uusi voittaja.

Voittajien nimet tai nimimerkit, sekä kilpailuun lähetetyt kuvat voidaan julkaista järjestäjän internet-sivuilla (www.duunitori.fi) , järjestäjän Facebook-sivuilla, Instagram-tilillä sekä Twitter-tilillä.

5. Järjestäjien vastuu

Osallistujat vastaavat itse mahdollisista kilpailun osallistumiseen liittyvistä kustannuksista.

Kilpailun voittaja vastaa mahdollisista palkinnon vastaanottamisen tai sen käyttöön liittyvistä kustannuksista. Voittaja vapauttaa järjestäjän kaikesta vastuusta palkinnon käyttöön liittyen, mukaan lukien palkinnossa mahdollisesti ilmenevät viat ja mahdolliset vammat tai vahingot, jotka syntyvät palkintoa käytettäessä.

Järjestäjät eivät kerää kilpailun avulla tietoja markkinointitarkoituksiin.

Palkinnon voittaja vapauttaa kilpailun järjestäjän kaikesta vastuusta, joka voisi mahdollisesti aiheutua osallistumisesta kilpailuun, palkinnon lunastamisesta tai palkinnon käyttämisestä.

Facebook, Instagram ja Twitter eivät ole vastuussa kilpailusta.

6. Sääntöjen noudattaminen

Osallistumalla kilpailuun osanottajat sitoutuvat noudattamaan kilpailun sääntöjä ja järjestäjän kilpailua koskevia päätöksiä. Skyhood Oy ja StaffPoint Oy pidättävät itsellään oikeuden muutoksiin

Haaveena työpaikka ulkomailla? Näitä ammattilaisia tarvitaan nyt Virossa

$
0
0
EAS_WiE_pilt_1068x712px

Oletko IT-alan ammattilainen tai vastavalmistunut tulevaisuuden tähti? Tiesitkö, että useat virolaiset työnantajat etsivät parhaillaan uusia osaajia monipuolisiin työtehtäviin? Jos kansainvälinen työkokemus ja mahtavat työtilaisuudet lahden toisella puolella kiinnostavat, jatka lukemista!

Yhteistyökumppanimme Work in Estonia -sivustolta löydät kymmeniä työnantajia, jotka rekrytoivat työntekijöitä Viroon. Katso parhaat poiminnat avoimista työpaikoista ja hae heti!

Katso kaikki avoimet työpaikat »

tieto1. Tieto Estonia

Tieto on Pohjoismaiden suurin IT-palvelualan yritys, joka työllistää noin 13 000 ammattilaista yli 20 maassa. Tieto Estonia rekrytoi nyt useita suomen ja ruotsin kielen taitoisia IT-asiantuntijoita Viroon.

Avoimet työpaikat

Katso Tiedon avoimet työpaikat »

2. Ignite

IGNITEsloganIgnite on Virosta lähtöisin oleva ohjelmistokehitykseen erikoistunut yritys, jonka palveluihin kuuluvat muun muassa mobiilisovellukset, finanssialan IT-ratkaisut ja kryptovaluutan kehittäminen.

Avoin työpaikka

Katso Igniten avoimet työpaikat »

3. Kuehne + Nagel

kKuehne + Nagel on yksi maailman johtavista huolinta- sekä logistiikka-alan yrityksistä. Yritys työllistää maailmanlaajuisesti 63 000 logistiikan ammattilaista yli tuhannessa toimipisteessä sadassa maassa.

Avoimet työpaikat

Katso Kuehne + Nagelin avoimet työpaikat »

4. Pipedrive

logo-dark-for-screenPipedrive on virolainen asiakashallintaan tarkoitettu ohjelmisto, joka on tunnettu myynnin työkalu Suomessa ja maailmalla. Yritys voitti äskettäin ”the Best Enterprise SaaS B2B Startup” – palkinnon European Tech Startup Awardseissa.

Avoimet työpaikat:

Katso Pipedriven avoimet työpaikat »

5. CTRL

myjarCTRL.ee on virolainen rekrytointiyritys, joka on erikoistunut ICT-alan rekrytointeihin. Työnhakijana voit myös jättää tietosi ja ansioluettelosi yrityksen tietokantaan tulevia työmahdollisuuksia varten.

Avoimet työpaikat:

Katso CTRLn avoimet työpaikat »

6. Cash on Go

logo1_vaeike2Cash on Go tarjoaa moderneja ohjelmistoratkaisuja finanssialalle. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Tallinnassa, Tartussa ja Manchesterissa.

Avoimet työpaikat:

Katso Cash on Go:n avoimet työpaikat »

7. Fortumo

fortumoFortumo on SMS-pohjaisiin mobiilimaksuihin erikoistunut palveluntarjoaja. Yritys toimii nyt yli 92 maassa. Fortumolla on kansainvälinen tiimi ja yritys tarjoaa uusille osaajille tukea ja neuvoa Viroon muuttamiseen.

Avoimet työpaikat:

Katso Fortumon avoimet työpaikat »

 

Osallistu uusien osaajien löytämiseen ja voita 1000€!

Work in Estonia järjestää Talenthunt -kampanjan 23.9.-20.10.2015. Katso tarkemmat ohjeet täältä »

Kurkistus kulissien taakse – Näin tehtiin Napapiirin Sankarit 2

$
0
0
Napapiirin sankarit 2
Film directed by Teppo Airaksinen
Producer Jarkko Hentula / Yellow Film & TV

Oletko koskaan miettinyt millaista on työskennellä elokuvien parissa? Tai oletko peräti haaveillut työpaikasta elokuva-alalla? Lue, miten tehtiin Napapiirin Sankarit 2.

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä StaffPointin kanssa, joka on yksi Napapiirin sankarit 2 -elokuvan yhteistyökumppaneista. StaffPoint on suomalainen henkilöstöalan yritys, joka tuottaa henkilöstö- ja rekrytointipalveluja, valmennuspalveluja sekä HR-ohjelmistoja. Osallistu Duunitorin ja Staffpointin #Työelämänsankarit -kisaan ja voit voittaa leffaliput! »

Yrityksille »  Työnhakijoille »

Duunitori pääsi kurkistamaan elokuvien ja elokuva-avustajien rekrytoinnin maailmaan ja selvittämään, miten Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan avustajia rekrytoitiin. Haastattelimme elokuvassa avustanutta Janna Lehikoista sekä kysyimme myös Staffpointin rekrytoijilta, millaista oli rekrytoida elokuvaan.

Miten elokuvaan pääsee avustajaksi?

StaffPoint oli mukana Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan esituotantovaiheessa kun elokuvaan rekrytoitiin avustajia. Avustajien rekrytointiprosessi lähti käyntiin suunnittelusta: StaffPoint kartoitti tuotantoyhtiön kanssa, minkälaisia avustajia elokuvaan haluttiin. Tämän jälkeen selvitettiin parhaat hakukanavat. Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan rekrytoinneissa pyrittiin hyödyntämään mahdollisimman paljon sosiaalista mediaa.

”Rekrytointiprosessi osoittautui äärimmäisen antoisaksi”, kertoo Markkinointijohtaja Johanna Ylitalo StaffPointilta. Rekrytointi toteutettiin videohaastatteluiden avulla: ”hakijoiden tuli vastata kolmeen ennalta sovittuun kysymykseen videon muodossa.” Hakijoita oli paljon, ja StaffPoint saikin runsaan määrän todella hyviä ja hauskoja videopätkiä arvioitavakseen.

”Eniten elokuvaan rekrytoiminen erosi tavallisista rekrytoinneista siinä, että tässä rekrytoinnissa pääasiassa olivat hakijan taidot kameran edessä”, Ylitalo kertoo. Lähetetyistä videoista parhaat valittiin jatkoon, ja nämä videot käytiin läpi tuotantoyhtiön kanssa. Lopuksi henkilöt vielä haastateltiin.

Napapiirin sankarit 2 Film directed by Teppo Airaksinen Producer Jarkko Hentula / Yellow Film & TV
Napapiirin sankarit 2 kuva: Yellow Film & TV

Yksi valkokankaalle päässeistä oli StaffPointin palveluksessa kuvausten aikaan työskennellyt Janna Lehikoinen, joka erottui videohakemuksellaan joukosta edukseen luontevan esiintymisensä vuoksi.

Kuvauspäivänä Lehikoisen matka kameran eteen alkoi aamujunalla Helsingistä, elokuva kun kuvattiin nimensä mukaisesti pohjoisessa. Lehikoinen kertoo, että hänellä ei ollut sen suurempia odotuksia kuvausten suhteen, ja eniten tilanteessa yllättikin se, kuinka vähän tietoa kuvauksista oli saatavilla etukäteen. Sen verran hän tiesi, että tulee esiintymään baarikohtauksessa.

”Kuvauspaikalla alun hämmennys hälveni ja avustajille annettiin hyvin selkeät ohjeet siitä, miten toimia”, Lehikoinen kertoo. ”Kannattaa varautua odottelemaan, sillä lyhyen kohtauksenkin kuvaaminen saattaa kestää tunteja.”

Lehikoinen esiintyy elokuvassa baarikohtauksen taustalla ja hän vahvistaakin, että hänen ollessaan kuvauksissa muutamaa kohtausta kuvattiin koko ilta. Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, että esimerkiksi jotta elokuvan kohtaukseen saadaan eri kuvakulmia, tulee kohtaus kuvata moneen otteeseen. Yksittäisen kohtauksen perusteella ei Lehikoisen mukaan saanut esimerkiksi elokuvan juonesta mitään käsitystä.

Isot elokuvatuotannot työllistävät monien alojen ammattilaisia

Elokuvan tekeminen lähtee usein ideasta, joka jalostetaan edelleen käsikirjoitukseksi. Tuotanto on pitkä prosessi, joka koostuu kolmesta vaiheesta: esituotannosta, varsinaisesta tuotannosta eli kuvauksista ja jälkituotannosta. Käsikirjoitusvaiheen lisäksi esituotantoon kuuluvat muut kuvauksia edeltävät toimenpiteet, kuten rahoituksen hankkiminen, kuvauspaikkojen etsiminen sekä näyttelijöiden, avustajien ja muiden työntekijöiden rekrytoiminen.

Se, monta ihmistä yhden elokuvan tekeminen työllistää riippuu useimmiten tuotannon koosta. Pienen budjetin elokuvat tehdään pienellä porukalla; isommat elokuvatuotannot taas työllistävät paljon eri alojen ammattilaisia. Elokuvatuotannon perustan muodostavat tuottaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Tuottaja vastaa elokuvatuotannon toteutuksesta, hän hoitaa taloudellisen puolen, valvoo tuotantoa ja palkkaa muut tekijät. Kuten yllä mainittiin, käsikirjoittaja tekee elokuvan käsikirjoituksen, joka toimii ikäänkuin elokuvan pohjapiirroksena. Ohjaajalla on päävastuu luovasta puolesta ja ohjaaja osallistuukin moniin tuotannon vaiheisiin aina esituotannosta jälkituotantoon asti. Osassa projekteista sama henkilö voi olla useammassakin roolissa. Näyttelijöillä on näkyvin osa elokuvissa ja myös avustajat ovat tärkeitä elokuvan tunnelman luomisessa.

Yllämainittujen henkilöiden lisäksi elokuvatuotantojen parissa työskentelee lukuisia muita ammattilaisia, kuten kuvaajia, äänittäjiä, lavastajia, maskeeraajia, puvustajia, säveltäjiä, ohjaajan oikeana kätenä toimivia apulaisohjaajia, kuvaussihteereitä… lista on pitkä. Elokuva-alan ammattilaisten lisäksi tuotannot työllistävät myös muiden alojen ammattilaisia, kuten kuvausten ruokapuolesta huolehtivaa catering-henkilöstöä, kuljetusalan ammattilaisia sekä mahdollisia turvallisuusalan ammattilaisia.

Napapiirin sankarit 2 Film directed by Teppo Airaksinen Producer Jarkko Hentula / Yellow Film & TV
Napapiirin sankarit 2 Kuva: Yellow Film & TV

Tyypilliset elokuvakuvaukset kestävät muutaman kuukauden ja ne ovat vain pieni osa koko tuotannossa, sillä esimerkiksi esituotantovaihe voi hyvin kestää jopa vuosia. Kuvaukset etenevät yleensä hyvin järjestelmällisesti, sillä kuvaaminen on kallista. Jälkituotannolla viitataan kaikkeen siihen, mitä tapahtuu kuvausten päätyttyä. Esimerkiksi elokuvan leikkaaminen, editointi ja erikoistehosteiden lisääminen ovat jälkituotantoa.

Näin voit päästä elokuvaan töihin

Reittejä niin kameran eteen kuin taaksekin on monia. Suomessa voi kouluttautua elokuva-alalle esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa ja myös monet kansanopistot tarjoavat elokuva-alan kursseja. Avustajilta ei useimmitenkaan vaadita koulutusta eikä välttämättä edes kokemusta, tärkeintä on olla luonteva kameran edessä. Lehikoinen uskoo, että hänen valintaansa edesauttoi hänen taustansa; hän on harrastanut näyttelemistä pitkään ja osasikin taustansa ansiosta esiintyä hakuvideollaan luontevasti. Lisäksi hän oli tehnyt kandintyönsä ensimmäiseen elokuvaan liittyen.

Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan avustajarekrytoinneissa eniten valintoihin vaikutti se, minkälaisia persoonia elokuvaan haettiin. ”Jatkoon pääsivät parhaat ja eniten positiivista energiaa huokuneet videot”, StaffPointilta kerrotaan.

Lehikoisen mukaan kokemus oli hyvin antoisa ja hän suositteleekin avustajaksi lähtemistä kaikille elokuvan teosta kiinnostuneille. ”Parasta kuvauksissa oli se, että kuvauksissa pääsi konkreettisesti näkemään miten elokuvaa kokonaisuutena tehdään – ja tietty bongaamaan julkkiksia!” Lehikoinen hehkuttaa.


Napapiirin sankarit 2 nyt nähtävillä elokuvateattereissa! Osallistu Duunitorin ja StaffPointin #Työelämänsankarit -kisaan ja voit voittaa leffaliput! »

Yrityksille »  Työnhakijoille »

Sushiguru Jesper Björkell: Näin tein intohimostani ammatin

$
0
0
Hanko Sushi / Japanilainen chef Katsunori Ikeda

Konnichiwa! Tällä kertaa otamme sivuaskeleen viikoittaisista työnhakuvinkeistä ja sukellamme ravintola-alan ja erityisesti japanilaisen ruokakulttuurin ihmeelliseen maailmaan. Oppaanamme toimii Jesper Björkell, joka työskentelee ravintolapäällikkönä Espoon Iso Omenan Hanko Sushi –ravintolassa. Lisäksi Jesper vastaa ketjun tuotekehityksestä. Hanko Sushi on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut Suomen suurimmaksi sushiravintolaketjuksi.

Tämä artikkeli on osa Duunitorin ravintola-alasta kertovaa juttusarjaa. Sarjassa pääset tutustumaan alan ammattilaisten työhön ja kurkistamaan ravintoloiden kulissien taakse. Juttusarja tehdään yhdessä Royal Konseptiravintoloiden kanssa. Tutustu Hanko Sushin uramahdollisuuksiin.


 

Hanko Sushi rekrytoi ravintolatyöntekijöitä ja vuoropäälliköitä usealle eri paikkakunnalle! Hae tai vinkkaa työpaikasta kaverille!

Hanko Sushin avoimet työpaikat »

Lue ravintolapäällikkö Jesper Björkellin uratarina ja vinkit, miten sinäkin voit ottaa askeleen uudelle uralle ja tehdä harrastuksestasi ammatin:


Isä ilmoitti salaa kokkikouluun

“Urani alkoi jo alle 10-vuotiaana, leikin kotona ravintolaa, suunnittelin ruokalistoja ja katoin pöytiä.”

Jesper Björkell / Kuva: Tuukka Ervasti
Jesper Björkell / Kuva: Tuukka Ervasti

Jos haluaa menestyä työelämässä, on löydettävä työ, josta todella nauttii ja joka tarjoaa mielenkiintoisia haasteita ja kehittymismahdollisuuksia. Monet löytävät intohimonsa harrastuksen kautta, mutta mitä tapahtuu, kun omasta intohimosta tuleekin ammatti? “Tykkäsin jo lapsena osallistua ruoanlaittoon perheeni kanssa. Olin myös aikamoinen Turtles-fani, joten kaikki veitsiin liittyvä oli todella siistiä.”

Eräänä kesänä Jesper leikkasi vanhempien varoittelusta huolimatta jäätelöä kodin terävällä veitsellä ja osui samalla sormeensa. Tämä ei kuitenkaan lannistanut nuorta kokinalkua, päinvastoin. “Reippaana poikana hoidin haavan ja pääsimme kaverini kanssa syömään jäätelöä. Sen sijaan, että olisin masentunut tästä tapauksesta, innostuin yrittämään entistä enemmän ja tein myös joskus vanhemmille yllätyksenä ruokaa.”

Jesperin mielestä oli enemmänkin sattumien summa, että hän lopulta päätyi tekemään kokin töitä, sillä nuorempana hän oli ollut kiinnostunut kahdesta asiasta; ruoanlaitosta ja urheilusta. “Olin ylivilkas ja aika huono koulussa. Olen ollut hyvä niissä jutuissa mitä teen ja huono kaikessa mitä en halua tehdä. Faija tiesi, että minulla on intohimoa ruoanlaittoon, joten hän ilmoitti minut kokkikouluun peruskoulun jälkeen sanomatta minulle mitään. Kun tuli lappu kotiin, että olen päässyt kokkikouluun, luulin, että koulumme opo oli ilmoittanut minut.”

Hanko Sushin herkkuja puulautasella / Kuva: Tuukka Ervasti
Hanko Sushin herkkuja puulautasella / Kuva: Tuukka Ervasti

Oma paikka löytyi jo 17-vuotiaana, keittiöstä. “Päätin, että käyn katsomassa minkälaista kokkikoulussa on ja kun ensimmäistä kertaa pääsin keittiöön niin minulle aukesi, että tämä on se juttu.”

“Olin perushulttio ja ihan käsi monessa mielessä. Mietin, että saako minusta sellaisen rauhallisen ranskalaisen bistrokokin, jota opettajat mielestäni yrittivät minusta tehdä. He kuitenkin vakuuttelivat, että tulen olemaan ihan ässä ja istumaan keittiöön hyvin. En tajunnut mitä he tarkoittivat, ennen kuin vasta toisessa työharjoittelussa olin nostamassa Papa Joe’ssa äijien kanssa. Keittiö on aikamoinen viidakko ja lastentarha välillä. Luulen, että se johtuu kiireestä ja isoista paineista ja siksi ilmapiiriä yrittää koko ajan keventää.”

Kokkikoulussa olennainen osa opiskelua ovat harjoittelujaksot erilaisissa ravintoloissa. Ennen sushikokin uraa Björkell ehti kokeilla useita eri tyylejä, kunnes Japanin ruokakulttuuri vei mukanaan. Björkellistä ei loppujen lopuksi kuoriutunut rauhallista bistrokokkia ja hyvä niin. ”Koulun jälkeen sushi jäi moneksi vuodeksi, kunnes Hanko Sushi tuli kuvioihin vuonna 2009.”

Ravintolan avajaisista arkeen

“Kokit haluavat nähdä kun muut nauttivat. Syöt vaikka itse sitten kuinka huonosti, kunhan muilla on hyvä fiilis.”

Hanko Sushin kesäravintola Nauvossa / Kuva: Tuukka Ervasti
Hanko Sushin kesäravintola Nauvossa / Kuva: Tuukka Ervasti

Björkellin mielestä on kahdenlaisia kokkeja; niitä jotka tykkäävät olla omissa oloissaan ja niitä, jotka haluavat olla asiakkaiden kanssa tekemisissä ja nauttivat siitä, että saavat heti palautetta. Björkell tunnustautuu kuuluvansa jälkimmäiseen ryhmään. “Hyvä palaute ja onnistumiset motivoivat minua. Avokeittiö on se juttu.”

“Ennen Hanko Sushia minulla oli varmaan kymmenessä paikassa verokortti ja työkeikkoja tuli tehtyä paljon. Olin Hanko Sushin ensimmäinen rekrytointi ja sanoin, etten alussa halua mitään vastuuta, haluan vain tehdä duunia. Omistajat eivät tietenkään kuunnelleet minua tässä asiassa yhtään.”

Hanko Sushin kokki leikkaamassa makirullia / Kuva: Tuukka Ervasti
Kokki leikkaamassa makirullia / Kuva: Tuukka Ervasti

Vastuunottaminen tuntuikin sopivan Björkellille ja Hanko Sushin perustajat Rolf Wirta ja Mika Laakio antoivat hänelle vapaat kädet kokeilla uutta ja kehittyä entistä paremmaksi kokiksi. “Se oli makeeta, että sai tehdä ihan omaa juttua. Siinä on oma paineensa kun perustetaan uusi ravintola ja avajaiset ovat aina kaoottisia. Hanko Sushin perustajat uskoivat menestymiseen ja sama asenne tarttui minuun nopeasti. Ne jätkät olivat pistäneet rahansa tähän, joten halusin, että me onnistumme. Jos minä teen työni huonosti, niin toi jätkä voi menettää kämppänsä.”

Uuden yrityksen pyörittäminen uudella tiimillä ei ollut aina ruusuilla tanssimista. Muutaman hermoja kiristävän tilanteen jälkeen Björkell halusi sisäistää kaikille Hanko Sushissa työskenteleville oikean asenteen työntekoon. “Kun saimme kaikkiin työntekijöihin sen mentaliteetin ja meiningin, että tehdään aina parhaamme, työnteko muuttui. Lopulta tilanne oli omistajille se, että he omistivat firman, mutta se ei ollut enää heidän keittiönsä.”

Uusia kikkoja ja inspiraatiota Japanin matkalta

”Japanissa, jos olet todella hyvä, pääset ravintolan takakeittiöstä riisin pesusta kolmessa vuodessa. Jos olet keskiverto, niin aikaa menee viisi vuotta.”

Kokki leikkaamassa lohta / Kuva: Tuukka Ervasti
Kalan leikkaaminen vaatii tarkkuutta ja teräviä työkaluja / Kuva: Tuukka Ervasti

Kymmenen vuotta sushin valmistamisen parissa on opettanut Jesperille kärsivällisyyttä, yksityiskohtien arvostamista ja tarkkuutta. Inspiraatiota ja lisäoppeja pohjoismaisen sushin tekemiseen Björkell on käynyt hakemassa ympäri maailmaa, erityisesti Japanista.

Keväällä 2014 Björkell lähti Japaniin Tokyo Sushi Academyyn oppimaan uutta. ”Halusin murtaa myyttejä ja nähdä kuinka hyvä sushikokki olen.” Matkallaan Björkell pääsi ensimmäisenä suomalaisena opiskelemaan kyseiseen sushikouluun ja hän sai opettajakseen kolmannen polven sushimestarin Norin.

”Japanissa, jos olet todella hyvä, pääset ravintolan takakeittiöstä riisin pesusta kolmessa vuodessa. Jos olet keskiverto, niin aikaa menee viisi vuotta.” Hanko Sushissa ei sentään toimita yhtä tiukkojen oppien mukaan, mutta uusien käytäntöjen juurruttaminen työhön oli alussa haasteellista. “Olen hakannut paljon päätäni seinään. Lopulta tein puolisen vuotta sitten manuaalin siitä miten sushia tehdään, että kaikki tekevät saman standardin mukaan. Se nopeuttaa myös uusien työntekijöiden perehdyttämistä aika paljon, kun tiedetään mitä halutaan, esimerkiksi kalasta leikataan 6cm kokoisia siivuja pikkurillin mukaan.”

Suomessakin ollaan lähentymässä japanilaista ruokakulttuuria. Laadukkaat raaka-aineet kiinnostavat yhä enemmän einesten sijaan. ”Sushi on tullut jäädäkseen, mutta sen tekeminen kotona on työlästä. Pitää osata pestä, keittää, maustaa ja käsitellä riisiä oikein. Esimerkiksi soijakastike tehdään edelleen käsin ja se on luontainen prosessi jota on tehty satoja vuosia. Se kertoo aika paljon Japanin ruokakulttuurista.”

”Tärkeintä sushin valmistuksessa ovat riisi ja tuoreet ja hyvät raaka-aineet, sekä erittäin terävä veitsi. Jos pizzassa pohja on tärkein, niin sushissa se on riisi. Lisäksi työkalut pitää olla kunnossa, jotta kalaa tai mitä tahansa saa leikattua ja kaikki pysyy kasassa.” 

Hanko Sushi – Suomen suurin sushiperhe

”Hanko Sushi on helposti lähestyttävä ravintola, jonne koko perhe on tervetullut syömään. Suosio perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin, maukkaisiin annoksiin sekä mutkattomaan palveluun.”

Hanko Sushin kokki valmistamassa sushia / Kuva: Tuukka Ervasti
Hanko Sushin kokki valmistamassa sushia / Kuva: Tuukka Ervasti

Hanko Sushi on tänä päivänä Suomen suurin ja tunnetuin sushiravintolaketju. Ensimmäinen Hanko Sushi -baari perustettiin kesäiseen Hankoon ja saariston henkeä ja japanilaisuutta yhdistävä ravintola sai suuren suosion.

”Japaniksi Hanko tarkoittaa henkilökohtaista leimasinta. Hanko Sushi on helposti lähestyttävä ravintola, jonne koko perhe on tervetullut syömään. Suosio perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin, maukkaisiin annoksiin sekä mutkattomaan palveluun.”

Sushin valmistaminen on oma taitolajinsa ja vaatii erilaisten tekniikoiden ja kädentaitojen opettelua. Ennen Hanko Sushia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla aikaisempaa kokemusta sushin tekemisestä. Tiettyä paloa ja tekemisen meininkiä kuitenkin vaaditaan. “Hyville tyypeille löytyy aina töitä, jos on vain asenne kohdillaan ja osaa kysyä paljon. Silloin on latu auki vaikka millaisiin hommiin.”

Hanko Sushi, Itäkeskus Helsingissä
Hanko Sushi, Itäkeskus Helsingissä

Tällä hetkellä Hanko Sushi työllistää yli 120 henkilöä ja pääasiassa pääkaupunkiseudulla sijaitsevat 15-16 ravintolaa työllistävät 5-15 ravintolatyöntekijää toimipisteen koosta riippuen. Jokaisessa ravintolassa on ravintolapäällikkö, vuoropäällikkö ja useita muita työntekijöitä riippuen ravintolan koosta. ”Suurin osa porukasta on ravintolatyöntekijöitä; kokit, tarjoilijat ja esimiehet. Kaikki leikkivät samaa leikkiä ja tavoitteet ovat samat. Tämä on meidän ravintolamme ja kaikki pääsevät tekemään kaikkea.“

Hanko Sushi rekrytoi jatkuvasti lisää työntekijöitä kesän kiireitä varten. ”Henkilöstökoordinaattorimme hoitaa rekrytoinnit ja vastaanottaa hakemukset, jonka jälkeen haastattelemme potentiaaliset hakijat ravintolapäällikön kanssa ja katsomme, onko henkilö sopiva legopalikka tiimiin.”

Rekrytoinnin jälkeen uusi työntekijä perehdytetään sushin valmistamisen saloihin aikaisemman kokemuksen pohjalta. Usein laitan uudet tyypit treenaamaan kalakouluun, jossa harjoittelemme ylijäämien kanssa. Noin neljän kuukauden sisällä nähdään, tuleeko uudesta työntekijästä mitään, puolessa vuodessa voi tulla hyväksi ja vuodessa todella hyväksi. Itsestä se on lopulta kiinni. Minä en voi tehdä ihmisestä hyvää kokkia, mutta voin auttaa siinä. Meillä on todella hyviä tyyppejä töissä, joilla ei ole ollut mitään aiempaa kokemusta.”

Kun vain taivas on rajana

”Maailmalla on paljon makeita juttuja, joita pitäisi tuoda Suomeen.”

Hanko Sushi / Sushilajitelma laiturilla / Kuva: Tuukka Ervasti
Sushilajitelma laiturilla / Kuva: Tuukka Ervasti

Hanko Sushin perhe kasvaa joka vuosi. Miten näin iso ryhmä ammattilaisia pidetään kasassa ja hyvin toimivana kokonaisuutena? Björkell huomasi yhteisön tärkeyden vietettyään kesän Hanko Sushin kesäravintolassa Nauvossa. “Nauvossa asiat tehdään vähän eri tavalla. Täällä pääkaupunkiseudulla kaikki on niin suurta, että pärjää hyvin omillaan, mutta siellä tarvitsee muita ja silloin tällöin vähän naapurin jeesiä.Hankolaisuus on sitä, että olet mukana yhteisössä.”

Björkellin ja Hanko Sushin suunnitelmissa on laajentamisen lisäksi muun muassa uusi ruokalista, joka entistä haastavampi ja teknisempi. “Oma limiitti on maailman valloituksessa. Olemme Suomen isoin toimija ja nyt jo muuttaneet käsityksiä, mitä on suomalainen sushi. Seuraava tavoite on muuttaa käsitys siitä, mitä on pohjoismaalainen sushi ja mitä se voi olla. Maailmalla on paljon makeita juttuja, joita pitäisi tuoda Suomeen.”

Syksyllä 2014 Hanko Sushi siirtyi osaksi Royal Konseptiravintoloita. ”Sain lisäboostia siitä, että Royal Ravintolat tulivat mukaan kuvioihin. Aikaisemmin halusin olla Suomen kovin ja nyt kyllä haluan olla maailman kovin. Konseptina Hanko Sushi toimii myös ulkomailla ja näen, että vain taivas on rajana. Haluamme myös parantaa suomalaista ravintolakulttuuria, ettei tarvitsisi enää käydä ABC:lla syömässä.”

Sinustako seuraava sushikokki?

Hanko Sushi rekrytoi ravintolatyöntekijöitä ja vuoropäälliköitä usealle eri paikkakunnalle! Hae tai vinkkaa työpaikasta kaverille!

Hanko Sushin avoimet työpaikat »

Lue ravintolapäällikkö Jesper Björkellin uratarina ja vinkit, miten sinäkin voit ottaa askeleen uudelle uralle ja tehdä harrastuksestasi ammatin:

Viewing all 449 articles
Browse latest View live