Vaivaako mieltäsi epävarmuus tulevasta kesästä ja työtilanteestasi? Ei hätää, me Duunitorilla haluamme helpottaa kesätyönhakuprosessiasi ja kokosimme artikkelin parhaista kesätyönhakuvinkeistä tälle vuodelle. Tämän lisäksi sivuiltamme löydät lisätietoa muun muassa avoimista kesätyöpaikoista, työnhausta sekä työhakemuksen laatimisesta. Menestystä kesätyönhakuun!
Milloin kesätöiden haku kannattaa aloittaa?
Aloita jo nyt! Kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian vuoden alussa. Suuret yritykset aloittavat rekrytointinsa alkuvuodesta, mutta monet pienemmät yritykset rekrytoivat kesätyöntekijöitä vasta myöhemmin keväällä. Jotkut yritykset tietävät jo edellisenä vuotena, kuinka monta henkilöä he aikovat rekrytoida ja toiset taas arvioivat tilannetta alkuvuodesta. Kesätyöhaku on kuumimmillaan tammikuusta maaliskuuhun.
Miten otan yhteyttä työnantajiin?
Jos yritys hakee uusia työntekijöitä työpaikkailmoituksella, kannattaa ilmoituksen hakuohjeita noudattaa. Jos siis ilmoituksessa pyydetään täyttämään sähköinen hakulomake tai lähettämään sähköposti, niin kannattaa tehdä. Jokaisella on varmasti kokemuksia turhauttavista hakulomakkeista, mutta ne ovat usealla yrityksellä silti käytössä. Huomioi myös, että hakemuksen kielen on oltava sama kuin ilmoituksen. Jos siis ilmoitus on englanniksi, siihen tulee vastata englanniksi.
Sosiaalisen median hyödyntäminen rekrytoinnissa on yleistynyt. Jos siis sanavalmiutta ja rohkeutta riittää, kannattaa olla yhteydessä työnantajiin myös heidän omien some-kanaviensa kautta.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen kannattaa soittaa työnantajalle. Puhelun aikana on mahdollisuus kysyä kysymyksiä hakuprosessiin liittyen, mutta vältä kysymästä täysin itsestään selviä asioita.
Jos haet esimerkiksi liikkeeseen töihin, paikan päällä vierailu voi olla hyvä idea. Jos kyse on isommasta ketjusta, paikalla tuskin on ketään, joka voi vaikuttaa rekrytointeihin. Toisaalta käymällä paikan päällä saat heti hyvän kontaktin työnantajaan ja jäät varmasti henkilön mieleen. Uusi työpaikka voi löytyä myös esimerkiksi rekrytointimessuilta. Katso tästä myös Duunitorin ohjeet miten valmistaudun työhaastatteluun.
Kuinka haen oman alani kesätöitä?
Joissakin työpaikoissa vaaditaan oman alan koulutusta tai toivotaan ainakin, että opiskelee alaa parhaillaan. Kesätyö tai työharjoittelu oman alan yrityksessä on oiva ponnahduslauta opiskelijalle, vaikka työsuhde olisikin vain määräaikainen. Kannattaa siis ottaa selvää omalla alalla toimivista yrityksistä ja hakea rohkeasti myös tuntemattomiin firmoihin. Mitä tunnetumpi yritys, sitä enemmän he vastaanottavat työhakemuksia ja sitä enemmän on kilpailua.
Perinteisten työnhakukanavien lisäksi oman alan työpaikkoja kannattaa katsoa myös koulun ilmoitustauluilta ja intrasta. Yritykset, jotka hakevat nimenomaan alan opiskelijoita, ilmoittavat yleensä näiden kanavien kautta.
Työhakemuksessa ja ansioluettelossa kannattaa kertoa, mitä alaa opiskelee, mitä kursseja on käynyt ja mitä on oppinut. Työhakemuksessa kannattaa myös ehdottomasti tuoda esille, mikä omassa alassa ja kyseisessä yrityksessä kiinnostaa.
Mistä kesätöitä kannattaa etsiä?
Internet ja sosiaalinen media ovat nousseet tärkeiksi rekrytointikanaviksi perinteisten medioiden rinnalle ja työnhakuprosessi on siirtynyt vahvasti nettiin. Duunitori.fi kerää avoimia työpaikkoja useasta eri lähteestä ja oman sivumme lisäksi löydät kesätyösivujamme Facebookista ja Twitteristä.
Kesätyöpaikkoja löytyy myös yritysten omilta sivuilta, monilta erilaisilta työnhakusivuilta, henkilöstövuokrausta tekevien yritysten sivuilta ja sosiaalisesta mediasta. Kevään aikana järjestetään paljon myös rekrytointimessuja ympäri Suomea, esimerkiksi ContactExpo Turussa. Messuilla on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan ja luomaan kontakteja yrityksiin.
Työpaikan löytäminen ja saaminen helpottuu, kun aloittaa verkostoitumisen jo opiskeluaikana. Mieti, onko tuttavapiirissäsi joku, joka työskentelee tai tuntee jonkun joka työskentelee haluamallasi alalla. Heiltä kannattaa kysyä vinkkejä mahdollisista työnantajista ja uramahdollisuuksista.
Kesätyön hakeminen voi tuntua rankalta. Varsinkin, jos sinulla on lisäksi opiskelut ja mahdolliset muut työt hoidettavana. Kesätyöpaikkojen etsimiseen ja hakemusten kirjoittamiseen menee paljon aikaa, mutta hyvään kesätyöhakemukseen kannattaa panostaa. Se on sinun paikkasi näyttää motivaatiosi ja kertoa tulevalle työnantajallesi, miksi juuri sinä olet paras valinta kesätyöhön.
Kesätyöt ovat todella haluttuja ja yhteen paikkaan voi olla jopa satoja hakijoita. Työnantajalla on vain vähän aikaa tutustua yksittäiseen hakemukseen, joten sinun on tehtävä vaikutus nopeasti. Hyvä kesätyöhakemus on selkeä, ytimekäs ja myyvä ja se vastaa kesätyöilmoituksessa kuvailtuihin kriteereihin. Samat säännöt pätevät niin kirjallisiin kesätyöhakemuksiin kuin esimerkiksi videohakemuksiinkin. Jos et vielä tiedä, mihin haluat hakea, voit katsoa kesätöitä tarjoavia työnantajia täältä.
Taitavasti rakennettu kesätyöhakemus vakuuttaa työnantajan
Huolehdi, että hakemuksesi on selkeä ja etenee johdonmukaisesti. Keskity olennaiseen, jotta hakemus pysyy lyhyenä ja ytimekkäänä. Hyvä rakenne kesätyöhakemukselle on kertoa aluksi, miksi haet tehtävää ja miksi sopisit siihen. Seuraavaksi voit kertoa kokemuksestasi ja osaamisestasi. Kerro vielä luonteestasi ja vahvuuksistasi työntekijänä. Lopuksi voit kertoa palkkatoiveen, jos sitä on pyydetty sekä halukkuudestasi jatkaa keskustelua työpaikasta. Panosta erityisesti hakemuksen alkuun ja loppuun, sillä ne antavat työnantajalle ensivaikutelman ja viimeisen silauksen.
Kiinnitä huomiota myös hakemuksen kieleen. Kielivirheitä tai takeltelevia lauseita sisältävä hakemus jättää helposti muuten hyvän kesätyönhakijan varjoon. Tarkista siis hakemus pariinkin otteeseen, jotta voit olla varma, ettei siinä ole turhia virheitä. Tarvittaessa voit pyytää jotakuta tarkistamaan hakemuksesi ja auttamaan kielen kanssa. Huolehdi myös siitä, että puhuttelet kesätyöhakemuksen lukijaa tai videohakemuksen katsojaa kohteliaasti. Voit vaikkapa kiittää häntä ajasta ja mielenkiinnosta hakemustasi kohtaan.
Erotu kesätyönhakijoiden joukosta ja myy osaamisesi
Yllättävän moni hakee kesätöitä sillä taktiikalla, että he lähettävät samankaltaisen hakemuksen mahdollisimman moneen paikkaan. Jo se, että teet jokaista kesätyöpaikkaa varten eri hakemuksen, erottaa sinut monista muista. Korosta hakemuksessasi itsestäsi niitä asioita, joita hakijalta on toivottu työpaikkailmoituksessa ja joista uskot olevan hyötyä tulevassa kesätyössä. Varo pahimpia kliseitä ja kuvaile itseäsi ja osaamistasi rehellisesti.
Muista kertoa vain kesätyön kannalta olennaisia tietoja, jotta hakemus ei venähdä.
Kesätyöhakemuksen tarkoitus on myydä sinut ja osaamisesi työnantajalle. Kerro, kuinka hyvin vastaat työpaikkailmoituksen kriteereihin. Muista perustella vakuuttavasti esimerkiksi käyttämällä konkreettisia esimerkkejä. Kerro myös, mitä lisäarvoa juuri sinä toisit työpaikalle. On aina plussaa, jos hakemuksestasi näkyy, että olet perehtynyt huolellisesti työpaikkailmoitukseen ja tutustunut työnantajaan.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
CV tai ansioluettelo on tärkeä dokumentti kesätyönhaussa. Hyvä CV näyttää työnantajalle kesätyönhakijan kokemuksen ja osaamisen nopealla silmäilyllä ja takaa paikan jatkopinossa. Ansioluettelon tekemiseen kuluu helposti aikaa ja vaivaa, mutta se kannattaa. Sinua kuvaava, mutta napakka CV jää taatusti rekrytoijan mieleen.
Selaa kesätyöpaikkoja ja löydä sinua kiinnostavat työnantajat. Kun olet löytänyt sinulle sopivia työpaikkoja, katso ansioluettelosi ja hakemuksesi kuntoon. Listasimme kahdeksan vinkkiä, joilla hiot CV:sta kiinnostavamman:
1. Tee jokaista kesätyöpaikkaa varten oma CV
Jokainen kesätyö on erilainen ja niitä varten haetaan erilaisia taitoja. Älä siis lähetä samaa ansioluetteloa joka paikkaan. Kun haet kesätyötä, tarkista, millaisia ominaisuuksia hakijalta toivotaan. Voit CV:ssasi korostaa hakemassasi työssä tarvittavia taitoja ja kokemuksiasi, joista on kesätöissä hyötyä.
2. Aloita lyhyellä kuvauksella itsestäsi
Kirjoita ansioluettelon alkuun muutaman lauseen esittely itsestäsi. Voit kertoa esimerkiksi hakemaasi kesätyöpaikkaan liittyvistä mielenkiinnoista ja työelämän tavoitteistasi.
3. Kerro tärkeimmät oppisi koulutuksesta
CV:ssa listataan koulutus tuoreimmasta vanhimpaan. Kerro koulutuksen lisäksi kesätyön kannalta tärkeistä kursseista ja koulutukseen liittyvistä aktiviteeteista, kuten tuutoroinnista tai vanhojen tanssien järjestämisestä.
4. Listaa kokemuksen lisäksi, mitä lisäarvoa olet antanut työnantajillesi
Myös työkokemus listataan tuoreimmasta vanhimpaan. Jos sinulla ei ole työkokemusta, voit kertoa esimerkiksi tet-harjoittelusta ja harrastuksiisi liittyvistä luottamustehtävistä. Kerro, mitä kaikkea olet tehnyt ja miten olet auttanut työnantajaasi.
5. Kerro kesätyön kannalta olennaisesta osaamisesta
Ansioluetteloon merkitään yleensä kielitaito ja IT-taidot. Voit kertoa myös esimerkiksi sosiaalisista taidoistasi, viestintätaidoista ja muista erityistaidoista, jos uskot niistä olevan hyötyä kesätyössä.
6. Anna persoonasi näkyä
Ole rohkeasti oma itsesi myös CV:ssa. Koska kesätyöt ovat melko lyhyitä työpätkiä, kesätyönantajat etsivät usein nopeasti työporukkaan sopeutuvaa henkilöä. Kun persoonasi näkyy jo ansioluettelossa, työnantajan on helppo arvioida, miten sopeutuisit työpaikalle.
7. Erotu muista kesätyönhakijoista
Voit tehdä esimerkiksi visuaalisesti näyttävän CV:n tai aloittaa ansioluettelosi mieleenpainuvilla ja myyvillä lauseilla itsestäsi. Kuvat jäävät tekstiä paremmin mieleen, joten lisää itsestäsi edustava kuva. Muista pitää CV kuitenkin selkeänä ja ytimekkäänä.
8. Muista lisätä yhteystietosi
Ansioluetteloon kuuluu perinteisesti kesätyönhakijan nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti ja syntymäaika. Huolehdi siitä, että lisäät vähintään puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen, jotta työnantaja saa helposti otettua yhteyttä. Lisää myös linkki LinkedIn-profiiliisi. Jos kesätyössä tarvitaan sosiaalisen median osaamista tai olet somettanut työhön liittyvistä asioista, voit lisätä linkit myös muihin someprofiileihisi.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Katso parhaat kesätyöpaikat» Kutsuttiinko sinut työhaastatteluun kesätöitä varten? Onnea! Olet päässyt jo ison askeleen eteenpäin, kun kesätyöhakemuksesi ja CV:si ovat tehneet vaikutuksen tulevaan työnantajaasi. Vielä ei kuitenkaan kannata huokaista helpotuksesta, koska myös työhaastatteluun on valmistauduttava kunnolla. Tee taustatyösi huolellisesti ja mene haastatteluun reippaana ja itsevarmana, niin pääset taatusti rekrytoijan harkintalistalle.
Kesätyöhaastatteluja voidaan pitää monella eri tavalla. Tavallisesti työhaastattelu pidetään yksilöhaastatteluna, jolloin olet ainoa haastatteluun osallistuva kesätyönhakija. Toinen tapa pitää kesätyöhaastattelu on järjestää ryhmähaastattelu, johon osallistuu esimerkiksi viidestä kymmeneen hakijaa. Ryhmähaastattelussa kesätyönantaja pääsee näkemään hakijoiden sosiaalisia taitoja käytännössä. Joskus haastattelu voidaan pitää myös esimerkiksi puhelimitse tai videon välityksellä.
Huolellinen valmistautuminen luo hyvän pohjan kesätyöhaastattelulle
Tutustu ennen haastattelua työnantajaan mahdollisimman hyvin. Katso, mitä he kertovat itsestään esimerkiksi nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Haastattelutilannetta on hyvä harjoitella etukäteen. Valmistaudu kertomaan itsestäsi ja motivaatiostasi kesätyötä kohtaan. Pohdi vahvuuksiasi, heikkouksiasi ja sitä, mihin suuntaan haluat urapolkusi johtavan tulevaisuudessa. Voit katsoa täältä yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä. Kertaa vielä ennen haastattelua, mitä olet kertonut itsestäsi kesätyöhakemuksessa.
Vaikka olisit varautunut kiperimpiinkin haastattelukysymyksiin, joku kysymys saattaa yllättää. Älä kuitenkaan ala panikoida. Haastattelija saattaa testata reaktiotasi haastaviin ja yllättäviin tilanteisiin. Kaikkiin kysymyksiin ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Jos et osaa vastata, voit kertoa rehellisesti, että et tiedä, mutta voit selvittää asian. Työhaastattelun lopuksi on yleensä tilaisuus kysyä kesätyöstä tai yritysestä. Aina kannattaa kysyä jotain, koska se osoittaa mielenkiintoa kesätyötä kohtaan. Voit esimerkiksi kysyä kesätyön haasteista tai siitä, mitä aiemmat kesätyöntekijät ovat päässeet tekemään. Jos sinulle ei vielä kerrottu, miten rekrytointiprosessi jatkuu, kysy.
Pukeudu haastatteluun hakemasi tehtävän mukaisesti
Työhaastatteluun kannattaa aina pukeutua siististi. Vaikka osaaminen ja motivaatio kesätyötä kohtaan ovat tärkeimpiä ominaisuuksia, joita kesätyöntekijältä odotetaan, voi pukeutumisella olla suurikin vaikutus. Ensivaikutelmat ovat tärkeitä ja saattavat muodostaa pohjan myös jatkossa tekevillemme päätelmille, vaikka emme haluaisikaan. Pukeutumisen lisäksi ensivaikutelmaan vaikuttavat muun muassa itsevarmuutesi ja hymysi.
Oikeanlainen pukeutuminen riippuu hieman kesätyöpaikan alasta ja työtehtävästä. Kaikkia tehtäviä varten tärkeintä on, että sinulla on siistit ja ehjät vaatteet. Siisti kokonaisuus syntyy hyvin istuvista vaatteista, harkituista väreistä sekä hillityistä asusteista. Voit tarkistaa ennen työhaastattelua pariinkin kertaan, ettei vaatteissasi ole esimerkiksi tahroja tai reikiä. Ota selvää, miten hakemallasi alalla on tapana pukeutua. Esimerkiksi mainosalalla voit käyttää hieman luovuutta, mutta rahoitusalalla kannattaa pukeutua siististi. Jos et ole täysin varma siitä, miten sinun kannattaisi pukeutua, ylipukeudu mieluummin. Liian rennot vaatteet antavat negatiivisemman vaikutelman kuin liian hienot vaatteet.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Taksialan uudistus puhuttaa ja internetin foorumeilla saattaa törmätä monenlaiseen tietoon taksinkuljettajan työstä ja alan yrityksistä. Haastattelimme artikkelia varten kuljetuspalvelujohtaja Jukka Iivosta ja mursimme muutamia huhuihin perustuvia myyttejä. Tutustu faktoihin Kovasella työskentelystä!
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Kovasen kanssa. Kovanen rekrytoi parhaillaan uusia taksin- ja pienoislinja-autonkuljettajia.
1. Myytti: ”Siellä on alhaisempi provisioprosentti ja siksi siellä saa vähemmän palkkaa.”
Provisioprosentit ovat usein ykköspuheenaihe taksialalla, niin myös Kovasesta puhuttaessa. Monet eivät ehkä ole kuitenkaan ottaneet huomioon, että yleisestä taksikeskuksesta jaettujen ajojen lisäksi Kovasella on taksi- ja tilausajoja oman tilauspalvelukeskuksen kautta. “Meillä on hyvä brändi ja paljon vakioasiakkaita, jotka käyttävät meitä aina kun mahdollista. Kassa ei ole pelkästään perinteisen taksikeskuksesta välitetyn taksiajon varassa, vaan autoillamme on paljon muutakin ajoa”, Iivonen kertoo.
Taksin- ja pienoislinja-autonkuljettajien palkka on Kovasellakin provisiopohjaista. Toisin sanoen kuljettajat saavat päivän aikana keräämästään kassasta palkan tietyn prosentin mukaisesti. Mitä isomman kassan ajaa, sitä enemmän saa palkkaa. “Haasteena on, että usein vertaillaan vain provisioprosenttia, eikä todellista ajojen – ja sitä kautta kassan – määrää”, Iivonen toteaa ja lisää: “Kassasta ne eurot lasketaan. Prosentilla ei saa kaupasta mitään, mutta eurolla saa.” Huomattavaa palkan suhteen on myös se, että Kovanen maksaa palkan lisäksi myös työeläkemaksut.
Päätoimisten kuljettajien palkkahaitari on Iivosen mukaan suhteellisen laaja. Paljon on kuitenkin itsestä kiinni. Iivonen kertoo, että palkan suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi ahkeruus ja kyky suunnitella, mitä milloinkin tekee. Tehokkuuteen vaikuttaa aina se, kuinka paljon autoa ajaa tyhjänä ilman asiakasta. “Kun asiakas on kyydissä ja määränpää selvillä, kannattaa aktiivisesti miettiä, mistä voisi löytää seuraavan asiakkaan. Kokeneet ja fiksut kuljettajat tietävät, mihin kannattaa milloinkin mennä ja missä heitä eniten tarvitaan”, Iivonen toteaa.
Todellisuus:Provisioprosentti ei ole kaikki kaikessa – kannattaa ottaa huomioon myös ajojen määrä ja sisältö.
2. Myytti:“Taksinkuljettajaksi ryhtyminen on vaivalloista ja kallista.”
Joitakin kuljettajiksi aikovia jarruttaa ajatus pitkästä ja kalliista prosessista ennen varsinaisen työn aloittamista. Kovasella aloittaminen on tehty helpoksi ja ratin taakse pääsee nopealla aikataululla. Taksinkuljettajaksi haluavan tulee käydä taksikurssi, joka kestää päivätoteutuksena noin kaksi viikkoa. Kurssilla käydään läpi esimerkiksi paikallistuntemusta, ja lopuksi on läpäistävä kokeet. Ajamaan pääsee tästä jo muutaman viikon kuluttua, kun viranomaisasiat on hoidettu.
Taksikurssin hinta on normaalisti 660 euroa, jonka lisäksi kuluja kertyy noin 100 euroa lääkärintodistuksesta, passikuvista ja ajolupahakemuksesta. Kovasella maksettavaa jää vähemmän: “Jos tulee meille ajamaan ja tekee koulutussopimuksen, Kovanen maksaa kurssiosuuden ja kuljettajalle jäävät vain viranomaismaksut”, Iivonen sanoo. Vaatimuksena taksinkuljettajan ammatin saamiseen on perusterveys ja nuhteeton tausta, jonka viranomaiset tarkistavat.
Todellisuus:Taksinkuljettajaksi voi päästä helposti ja nopeasti – ja edullisemmin kuin luullaan.
3. Myytti: “Työaikalakia ei noudateta ja tunnit lasketaan väärin.”
Taksialasta puhuttaessa kuullaan joskus työaikalain noudattamatta jättämisestä tai tuntien laskemisesta väärin. Palkan saa Kovasella kahden viikon välein ja sunnuntaisin kuljettajille maksetaan korotettua prosenttia. “Totta kai noudatamme työaikalakia ja palkka maksetaan ajallaan”, Iivonen toteaa. Hän kertoo, että kesällä Kovasella toteutetun työtyytyväisyyskyselyn tulosten mukaan erityisesti palkanmaksun oikeellisuus ja täsmällisyys nousivat positiivisesti esille.
Ajoaikalainsäädännön mukaiset tauot kuuluvat Kovasen noin 10-12 tuntisiin työvuoroihin. “Tehokasta työaikaa kertyy ehkä 9,5-10 tuntia. Lainsäädännön vaatimuksiin kuuluvat tietyn mittaiset tauot sekä esimerkiksi vuorokausi- ja viikkolepomääräykset, joita esimiehet seuraavat ajotuntien ohella”, Iivonen painottaa. Työvuorot on suunniteltu siten, että autoilla ajettaisiin mahdollisimman paljon ja kuljettajille kertyisi näin mahdollisimman hyvät ansiot.
Todellisuus:Palkanmaksu tapahtuu tasaisessa syklissä ja työaikalakia seurataan tarkasti.
4. Myytti: “Se on uusien kuskien kierrätyspaikka, johon ei jäädä pidemmäksi aikaa.”
Työntekijöiden vaihtuvuus on tyypillistä taksialalla. Myös Kovasella aihe on tuttu, mutta pysyvyyden eteen tehdään töitä ja viime vuosina sitä onkin saatu parannettua. ”Meille hakeutuu esimerkiksi korkeakouluopiskelijoita, jotka tekevät kuljettajan työtä opintojensa ohessa ja vaihtavat valmistuttuaan töihin omalle alalleen. Meille on kuitenkin tärkeää panostaa pysyvyyteen ja auttaa työntekijöitämme kehittymään”, Iivonen kertoo.
Kovasella kuljettajan täytyy käytännössä huolehtia vain ajamisesta, kun yritys huolehtii henkilöstöön liittyvistä asioista, palkoista, työvaatteista sekä autojen huollosta. Myös työyhteisö on tärkeä. “Meillä työyhteisö on aktiivinen ja tekee itse asioita. Ongelmien sattuessa tai sairastuessa ei tarvitse olla yksin, vaan tarjolla on tukiverkosto”, Iivonen kuvailee. Hänen mukaansa Kovasella kannustetaan myös harrastamaan. Henkilökunnasta koostuva urheilu- ja kulttuurikerho ideoi ja suunnittelee virkistyspäiviä sekä erilaisia tempauksia, kuten esimerkiksi keväällä toteutetun sisäsurffaus- ja kiipeilypäivän. Suuremman yrityksen etuja ovat myös muun muassa asianmukainen työterveyshuolto ja mahdollisuus työsuhdeautoon.
Todellisuus:Työhyvinvointiin panostetaan, työssä on mahdollista kehittyä ja työyhteisöltä saa tukea.
5. Myytti:“Siellä ei saa ajoja, keikat menevät kokeneimmille, eikä vuorotonta taksia kannata ajaa.”
Joskus kuulee puhuttavan siitä, että keikat menisivät vain kokeneimmille kuskeille. “Tilauskeskuksesta keikan saa lähin auto, ellei ole jotakin erityistä perustetta toimia toisin”, Iivonen sanoo ja jatkaa: “Esimerkiksi tilausajoihin tarvitaan joskus tietynkokoinen auto tai tiettyä kieltä osaava kuljettaja.” Lähimmän auton periaate on perusteltua sekä asiakkaan että yrityksen kannalta: auto saapuu tilattaessa nopeasti, eikä sen tarvitse ajaa tyhjänä kovin pitkään, mikä on myös ympäristöystävällistä.
Jos saat Kovasen työvuorollasi alle vuorottoman auton, se ei välttämättä tarkoita sitä, että ajoa olisi sinä päivänä tiedossa niukasti. Itse asiassa jotkut kuljettajat haluavat vuorottoman auton, jos sellainen on vapaana. “Vuorottomat taksit saavat Kovasella keikkaa taksitolppien ja kadunreunojen lisäksi omasta tilausvälityskeskuksestamme. Meidän tapauksessamme vuoroton ajo ei siis ole yleensä ongelma, koska kuljettajat voivat ajaa myös Kovasen taksi- ja tilausajoja ja lisätä näin ajotuloaan.”
Todellisuus:Keikkojen jaossa tärkeintä on asiakkaan etu ja hukka-ajon minimointi – vuorottomalla autolla on mahdollisuus ajaa sekä taksi- että tilausajoa.
Kesätyönhaku ei ole helppoa. Sinun on tehtävä töitä jokaisessa vaiheessa, jotta pääset seuraavaan. Hakemuksesi on oltava mieleenpainuva, CV:si on oltava mieleenpainuva ja sinun on jäätävä haastattelijan mieleen kesätyöhaastattelussa. Sinnikkyys kuitenkin palkitaan. Jos pystyt osoittamaan olevasi kaikista kesätyönhakijoista se paras vaihtoehto, voit napata kesätyön.
Joka vuosi on tarjolla monia tuhansia kesätyöpaikkoja, mutta niin on kesätyönhakijoitakin. Yhtä kesätyöpaikkaa saattaa hakea yli sata ehdokasta, joten sinun on erotuttava joukosta, jotta edes hakemukseesi tutustutaan kunnolla. Kokosimme parhaat vinkit erottautumiseen.
Kesätyöhaun avainsana on aktiivisuus
Kesätyöpaikasta soittaminen on hyvä keino näyttää kiinnostuksesi työtä kohtaan. Onnistunut puhelu näyttää rekrytoijalle, että olet kiinnostunut kuulemaan kesätyöpaikasta lisää ja kanssasi käyty keskustelu jää mieleen. Kaikissa tapauksissa soittaminen ei kuitenkaan kannata. Jos sinulla ei ole mitään syytä soittaa, älä soita. Muutenkin soita vain siinä tapauksessa, että yhteystiedot on annettu työpaikkailmoituksessa selkeästi. Ennen soittamista on hyvä valmistautua puheluun. Mieti, mitä haluat saavuttaa. Jos soitat ennen hakemuksen lähettämistä, voit kysyä esimerkiksi lisää kesätyön tehtävänkuvasta. Voit saada hyviä vinkkejä hakemuksen tekemiseen. Jos soitat hakemuksen jälkeen, voit kysyä, onko se mennyt perille ja miten hakuprosessi etenee. Rekrytoijat saavat kuitenkin tällaisia puheluita paljon, joten koita keksiä muutakin asiaa. Muista pitää puhelu tiiviinä ja keskity asiaan.
Voit korostaa omaa aktiivisuutta myös perehtymällä yritykseen huolellisesti. Tutustu nettisivuihin ja somekanaviin. Nettisivuilta kannattaa tarkistaa erityisesti yrityksen strategia ja arvot, jotka antavat osviittaa työpaikan kulttuurista ja työskentelytavoista. Somekanavista huomaat, mitkä asiat yrityksessä ovat ajankohtaisia juuri nyt. Kun olet tehnyt taustatyösi, näytä se. Voit esimerkiksi kertoa hakemuksessasi sopivasi yritykseen, koska omat arvosi kohtaavat sen arvot tai haastattelussa näyttää, että tiedät paljon yrityksen toiminnasta.
Ole oma itsesi myös hakiessasi kesätöitä
Persoonattomat hakemukset tai kesätyöhaastateltavat, jotka eivät jätä rekrytoijan käteen mitään itsestään, jäävät harvemmin mieleen. Kesätyötä hakiessa kannattaakin olla rohkeasti oma itsensä ja korostaa kesätyön kannalta olennaisia hyviä puolia itsessään. Muista, että kesätyönhaku on itsensä markkinointia. Ole siis oma itsesi näyttämällä työnantajille paras – ja kiinnostavin – versio sinusta. Huolehdi siitä, että antamasi kuva on johdonmukainen korostamalla samankaltaisia asioita hakemuksesta työhaastatteluun.
Voit huoletta antaa innostuksesi kesätyötä kohtaan näkyä. Kun rekrytoija näkee, että tosissasi haluat juuri tähän työpaikkaan ja tähän kesätyötehtävään, pääset helposti jatkopinoon. Motivoitunut ja työstään aidosti innostuva kesätyöntekijä on työnantajalle arvokas. Kesätyö voi hyvinkin olla sinun, kun onnistut lisäksi vakuuttamaan kesätyönantajan osaamisestasi ja sopivuudestasi työyhteisöön.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Kesätöitä ei ole helppo saada. Työnhaku on täysin oma taiteenlajinsa, jonka haltuun ottaminen vaatii aikaa ja huolellista perehtymistä. Jopa täysin pätevä kesätyöntekijäehdokas saattaa jäädä ilman työhaastattelukutsua. Jos kutsua haastatteluun ei kuulu, ei kannata jäädä murehtimaan. Löydät varmasti muitakin kiinnostavia kesätyöpaikkoja.
Ei riitä, että luettelet osaamiasi asioita ja saavutuksiasi. Perustele osaamisesi ja se, miksi siitä on hyötyä juuri tässä kesätyöpaikassa. Kun sinulla on kunnolliset perustelut, osaamisesi on uskottavaa ja voit hyvinkin saada kutsun kesätyöhaastatteluun!
2. Anna kiinnostuksesi kesätyöpaikkaa kohti näkyä
Työstään innostuva työntekijä hoitaa tehtävänsä taatusti kunnialla ja on aidosti kiinnostunut kehittämään työpaikan asioita eteenpäin. Myös rekrytoijat tietävät tämän. Anna siis kiinnostuksesi kesätyöpaikkaan näkyä ja kerro, kuinka motivoitunut olet ja miksi.
3. Panosta sekä kesätyöhakemukseen että ansioluetteloosi
Sekä hakemus että ansioluettelo ovat tärkeitä dokumentteja työnhaussa ja molempien tekemiseen kannattaa käyttää aikaa. Et voi tietää, kumman rekrytoija katsoo ensin, joten hän voi saada ensivaikutelman sinusta kummasta tahansa. Selkeät ja johdonmukaiset CV ja hakemus antavat hyvän kuvan kesätyönhakijasta.
4. Kohdista hakemuksesi hakemaasi kesätyöhön
Kirjoita aina uusi hakemus jokaiseen kesätyöpaikkaan. Jokaisessa tehtävässä odotetaan hakijoilta eri asioita ja jokainen työpaikka on erilainen. Miksi siis lähettäisit niihin samanlaisia hakemuksia? Tarkista huolellisesti kesätyöpaikkailmoituksessa kerrotut vaatimukset ja vastaa niihin. Tutustu yritykseen, jotta osaat tehdä hakemuksen juuri heille. Tee jokaiseen paikkaan myös eri ansioluettelot, joissa kerrot juuri sen kesätyön kannalta olennaisista taidoistasi.
5. Markkinoi osaamistasi
Kesätyönhaku on itsensä markkinoimista. Miten haluat brändätä itsesi? Kerro kiinnostavasti parhaista puolistasi ja maalaa työnantajalle selkeä kuva siitä, mitä sinulla on annettavana kesätyöpaikalle. Työhaastattelukutsu saattaa kolahtaa juuri sinulle.
6. Soita rekrytoijalle, jos siihen on annettu ohjeet
Lyhyt puhelinkeskustelu antaa rekrytoijalle konkreettisemman kuvan sinusta ja jäät paremmin mieleen. Valmistaudu puheluun ja mieti etukäteen, mitä aiot kysyä. Huonosti suunniteltu tai sisällötön puhelu saattaa kuitenkin heikentää mahdollisuuksiasi työhaastatteluun. Soita vain, jos sinulla on jotain kysyttävää, joka ei selviä työpaikkailmoituksesta. Jätä soittaminen väliin myös silloin, kun ilmoituksessa ei ole annettu puhelinnumeroa.
7. Ole ajoissa liikkeellä
Kesätyöhakemuksia aletaan monissa paikoissa käydä läpi jo ennen hakuajan umpeutumista. Hakemalla mahdollisimman pian voit jäädä paremmin mieleen ja saada kutsun kesätyöhaastatteluun ensimmäisten joukossa. Noudata vähintään työpaikkailmoituksessa annettuja aikatauluja.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Saitko kesätyöpaikan? Onneksi olkoon! Heti työsuhteen alussa sinun kannattaa huolehtia, että tiedät oikeutesi. Työsopimus tuo varmuutta työsuhteeseen ja ongelmatilanteessa löydät helposti apua. Kun sinä ja työnantajasi pidätte kiinni sovitusta, kesäsi sujuu varmasti mukavasti ja saat hyvää kokemusta työelämästä.
Työsopimus tuo varmuutta kesätöihin
Tee kesätyöstä aina kirjallinen sopimus. Vaikka myös suullinen sopimus on täysin pätevä, kirjallisessa sopimuksessa on kaikki asiat mustaa valkoisella. Jos kesän aikana tulee epäselvyyksiä esimerkiksi palkasta, työajoista tai kesätyön kestosta, saat sovitut asiat tarkistettua helposti työsopimuksesta.
Tarkista ennen työsopimuksen kirjoittamista, että siinä on kaikki kunnossa. Lue sopimus huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että siinä on kaikki samalla tavalla kuin on ollut puhetta. Kesätyösopimuksessa on hyvä sopia ainakin palkasta, työajasta, työtehtävistä ja työsuhteen kestosta. Sopimuksesta tulee käydä ilmi myös sopimuksen osapuolet, koeaika ja irtisanomisaika. Työsopimus tehdään usein kahtena kappaleena, jotta se jää sekä sinulle että työnantajallesi.
Kesätyöntekijän oikeudet ja työnantajan velvollisuudet
Työnantajasi on vastuussa siitä, että saat kesätyöt hoidettua oikein ja turvallisesti, joten tarvittaessa voit vaatia kunnollista perehdytystä. Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu opastaa mahdollisten koneiden ja laitteiden käyttö sekä työpaikan olosuhteet ja toimintatavat. Sinun kuuluu saada myös asianmukaiset turvavarusteet, jos niitä tarvitaan kesätyössäsi. Jos jokin asia jää sinulle epäselväksi, kysy.
Kesätöitä aloittaessasi sinun kannattaa tutustua myös lainsäädäntöön ja mahdolliseen työehtosopimukseen. Jos työpaikallasi on käytössä työehtosopimus, se koskee myös sinua. Työtä koskevia lakeja ovat muun muassa työsopimuslaki, työaikalaki ja yhdenvertaisuuslaki. Lainsäädäntöä on noudatettava kaikilla työpaikoilla. Voit tutustua lain pääpiirteisiin, jotta tiedät, että sinua kohdellaan oikein. Voit tutustua nuoren työntekijän työsuhteen erityispiirteisiin tyosuojelu.fi:ssä.
Palkanmaksun kanssa kannattaa aina olla tarkkana. Sinun kuuluu saada palkanmaksun yhteydessä palkkaselvitys, josta näkyy peruspalkkasi kesätyöstä, maksetut korvaukset ja perityt maksut. Tarkista, että saamasi palkka vastaa sovittua ja tekemiäsi työtunteja ja että se sisältää mahdollisesti sinulle kuuluvat korvaukset. Jos et pidä vuosilomaa kesätyön aikana, huolehdi, että saat lomakorvaukset kesätyön loppuessa. Pyydä kesätyön päätteeksi myös työtodistus.
Mitä tehdä, jos kesätyöpaikalla tulee ongelmia?
Ensimmäisenä mahdolliset ongelmat kannattaa yrittää selvittää työnantajan kanssa. Jos jokin asia ei ole kunnossa, voit rohkeasti mainita siitä esimiehellesi. Epäselvyydet voivat johtua esimerkiksi inhimillisestä virheestä, jolloin työnantajasi saa ne helposti takaisin kuntoon. Nuori kesätyöntekijä voi pyytää ongelmatilanteissa apua myös vanhemmiltaan.
Jos työpaikallasi on työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies, sinun kannattaa tutustua heihin. He voivat kertoa sinulle lisää mieltä askarruttavista kesätyöasioista ja työehtosopimuksesta. Jos joudut työnantajasi kanssa erimielisyyksiin tai kesätyössäsi tulee ongelmia, voit pyytää heiltä apua. Ongelmista voi olla yhteydessä myös suoraan ammattiliittoon tai työsuojeluviranomaiseen. Neuvoja saat myös kesäduunari-infosta.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Sosiaalinen media on osa nykypäivää ja se näkyy myös työnhaussa. Somessa työnantajat saavat kesätyöpaikkailmoituksen helposti ja edullisesti monen potentiaalisen kesätyöntekijän näkyville. Sosiaalinen media on loistava työkalu myös kesätöitä etsivälle. Sieltä voi löytää työpaikkoja ja siellä voi aktiivisesti kertoa omasta työnhaustaan. Verkostoituminen ja avoimien kesätyöpaikkojen etsiminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Miksi et valjastaisi sosiaalista mediaasi myös kesätyönhakuun?
Seuraa alaasi ja löydä kesätöitä sosiaalisesta mediasta
Ota sinua kiinnostavia yrityksiä seurantaan eri somekanavissa hyvissä ajoin ennen kesätöiden etsintää. Voit sitä kautta seurata yrityksen toimintaa ja saada arvokasta tietoa tulevaa kesätyönhakua ajatellen. Yritys saattaa kertoa kesätyöpaikoistaan somessa. Sosiaalisessa mediassa voit myös nähdä, minkälainen kulttuuri työpaikalla on ja sinun on helpompi arvioida, sopeutuisitko joukkoon ja viihtyisitkö kesätöissä. Somen kautta pysyt kärryillä niin yrityksen kuin koko alankin ajankohtaisista asioista.
Sosiaalisessa mediassa ilmoitetaan paljon kesätyöpaikkoja. Voit löytää niitä esimerkiksi Twitteristä hashtageilla #rekry, #duunit, #kesätyö tai #kesäduuni. Seuraa myös alasi vaikuttajia ja rekrytoijia, jotka somettavat alaasi liittyviä asioita ja saattavat jakaa tietoa työpaikoista. Myös pk-yritykset rekrytoivat monesti somessa. LinkedIn on tärkeä somekanava työnhakijalle. Voit kertoa siellä selkeästi itsestäsi ja osaamisestasi, voit saada suosituksia ja hakea kesätöitä.
Duunitorin somekanavia seuraamalla saat uusia avoimia työpaikkoja nopeasti tietoosi. Keräämme sivuillemme työpaikkailmoitukset monista eri palveluista ja jaamme niitä sosiaalisessa mediassa. Ota seurantaan alueesi kesätyöpaikat sekä sinua kiinnostavien alojen työpaikat! Katso vaikkapa alueelliset kesätyösivumme, kaikista suosituimmat sivut ja alakohtaiset sivut.
Hae kesätöitä avoimesti somessa
Monet asiantuntijat brändäävät itseään somessa oman alansa osaajina. Myös kesätöitä etsivä voi hyödyntää sosiaalista mediaa ja näyttää osaamisensa. Voit esimerkiksi jakaa ja kommentoida alaan liittyviä uutisia sekä antaa näkökulmia ajankohtaisiin asioihin. Jos haluat panostaa kunnolla, voit perustaa aiheen ympärille vaikkapa blogin tai vlogin. Mahdolliset työnantajat voivat törmätä sisältöihisi ja kiinnostua sinusta. Voit myös linkata somekanavasi ansioluetteloosi, jotta työnantajat pääsevät tutustumaan niihin ja näkevät, että olet aidosti kiinnostunut alan töistä.
Voit somettaa myös työnhaustasi. Kerro avoimesti kiinnostuksen kohteistasi, osaamisestasi ja siitä, että haet töitä. Voit tehdä kesätyönhaustasi pinterest-taulun, nettisivun tai vaikkapa videon. Tee huolellista työtä ja pyydä jotakuta tarkistamaan tuotoksesi ennen niiden julkistamista. Kun olet valmis huolehdi, että päivityksesi ovat julkisia ja pyydä tuttujasi rohkeasti jakamaan niitä. Tuttavasi kaverilistalla saattaa hyvinkin olla tuleva kesätyönantajasi.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Löydät tästä artikkelista perustiedot työttömyyden varalle. Tiivistämme myös, mitä työttömyysturva pitää sisällään vuonna 2017. Artikkeli on osa työttömän tietopakettia, johon kokoamme vastauksia yleisimpiin työttömyyttä koskeviin kysymyksiin.
Työttömäksi työnhakijaksi määritellään henkilö, jolla ei ole työpaikkaa ja hän on työmarkkinoiden käytettävissä.
Tämä tarkoittaa, että työtön ei samaan aikaan:
Ole päätoiminen opiskelija tai yrittäjä
Suorita ase- tai siviilipalvelusta
Suorita vankeusrangaistusta
Ole sairaalassa tai laitoshoidossa
Ole muulla vastaavalla syyllä estynyt vastaanottamaan työpaikkaa
TE-toimisto antaa Kelalle sinusta työvoimapoliittisen lausunnon. Annettu lausunto määrittelee, oletko työtön työnhakija, jolle voidaan maksaa Kelan työttömyyskorvauksia. Huomaa, että alat saamaan työttömyyskorvauksia vasta, kun omavastuuaikasi on kulunut. Jos olet työttömyyskassan jäsen esimerkiksi ammattiliiton jäsenyyden kautta, muista tehdä työttömyyskassasi ohjeiden mukainen hakemus ansiosidonnaisen päivärahan maksamisesta.
Työttömyys ja omavastuuaika
Saat työttömyyskorvauksia vasta omavastuuajan jälkeen, joka on 7 arkipäivän mittainen jakso. Tämän ei tarvitse olla yhtämittainen jakso vaan voit laskea mukaan kaikki työttömyyspäivät kahdeksalta edelliseltä kalenteriviikolta.
Peruspäivärahaa kannattaa hakea Kelasta vasta omavastuuajan jälkeen. Voit hakea työttömyyskorvausta maksettavaksi ensimmäisestä työttömyyspäivästäsi lähtien ja yleensä peruspäiväraha maksetaan myös omavastuuajalta.
Työttömyys ja karenssi
Työ- ja elinkeinotoimisto voi joissakin tapauksissa määrätä sinulle karenssin, jonka aikana sinulle ei makseta työttömyysetuuksia. Karenssi voi olla 15-90 päivän mittainen.
Karenssin voit saada esimerkiksi seuraavista syistä:
Työstä eroaminen ilman pätevää syytä
Itse aiheutettu työsuhteen päättyminen
Tarjotusta työstä kieltäytyminen
Et saavu työllistymissuunnitelmasi laadintaan tai tarkistukseen
Työttömyysjakson kesto vaikuttaa Kelan maksamaan peruspäivärahaan ja työttömyyskassasi maksamaan ansiosidonnaiseen päivärahaan eli ansiopäivärahaan. Voit saada peruspäivärahaa tai ansiosidonnaista päivärahaa vuodesta 2017 alkaen maksimissaan 400 päivää. Jos olet ollut työelämässä alle kolme vuotta, raja on 300 päivää. Maksimiajan päätyttyä sinulle maksetaan Kelan työmarkkinatukea.
Keskimääräinen työttömyyden kesto on pidentynyt Suomessa selvästi. Elokuussa 2016 yhtäjäksoisen työttömyyjakson pituus oli keskimäärin 60 päivää. Vastaavasti vuoden 2010 elokuussa työttömyysjakson kesto oli keskimäärin vain 38 päivää eli työttömän keskimääräinen työttömyysaika on pidentynyt kuudessa vuodessa 22 päivää.
Samassa ajassa avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin kasvanut. Uusia mahdollisuuksia on siis tarjolla varsinkin, jos olet valmis vaihtamaan alaa, kouluttautumaan tai muuttamaan töiden perässä.
Työnhaussa riittää yksi täyosuma.
Varautuminen tulevaisuuteen
Hyvällä asenteella pärjää pitkälle. Kannattaa pyrkiä pysymään positiivisena ja aktiivisena, vaikka se voikin olla vaikeaa, jos työttömyys pitkittyy.
Muista, että sinulla on työttömyysaikana velvollisuus hakea aktiivisesti töitä ja ottaa vastaan tarjottua työtä tai koulutusta. Työnhakusi ja työttömyyskorvauksesi pysyvät virallisesti voimassa, kun asioit TE-toimiston kanssa sovitulla tavalla. Työttömyyskassat ja ammattiliitot antavat myös paljon työttömyyteen ja töiden hakemiseen liittyvää apua jäsenilleen.
Yllättävän suuri osa Rajavartiolaitoksen toiminnasta Suomessa tapahtuu lentokentällä, missä päätehtävänä ovat rajatarkastukset ja koko rajanylityspaikan valvonta. Pääsimme ylimerivartijan ja vanhemman merivartijan mukaan katsomaan, millaisia rajavartijoiden työpäivät ovat Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Suomalainen matkustaja kohtaa lentokentällä rajavartijan yleensä passintarkastuksen yhteydessä, jos silloinkaan, sillä sekin on pakollista vain Schengen-alueen ulkopuolelle matkustaessa. Toisin kuin monet luulevat, Rajavartiolaitos ei liity esimerkiksi Tullin tai turvatarkastuksen toimintaan, vaan kaikki rajavartijat ovat sotilasvirassa ja valvovat henkilöiden maahantuloedellytyksiä.
Lentoasemalla jo 16 vuotta – “En lähtisi muualle, vaikka saisin nyt vaihtaa mihin vaan”
Kun ylimerivartija Jenny Piironen aloitti rajavartijana 16 vuotta sitten, uudet rajavartijat laitettiin oppi-isän valvonnassa töihin jo ennen peruskurssin käymistä. Nykyisin peruskurssi on edellytys virkaan pääsemiseksi ja työn aloittamiseksi. Piironen päätyi hakemaan töihin Rajavartiolaitokseen varusmieskaverinsa suosituksesta ollessaan Mikkelissä töissä ylikersanttina. “Olen viihtynyt ihan älyttömän hyvin. En lähtisi muualle, vaikka saisin nyt vaihtaa mihin vaan”, Piironen toteaa.
Ensimmäiset vuodet kuluivat Piirosella rajatarkastuksessa tulo- ja lähtöpuolella, hallipartioinnissa sekä päivystäjän tehtävissä. Päivystyksestä hän siirtyi neljä vuotta sitten vuoropäälliköksi, ja nykyisin hän toimii myös päivystysryhmän ryhmänjohtajana.
Vuoropäällikön työssään Piironen tekee kolmivuorotyötä: aamu-, ilta- ja yövuoroa. “Esimerkiksi aamuvuorossa vuoropäällikkö laatii seuraavan päivän listan, jossa näkyy jokaisen työvuorossa olevan päivän tehtävä tunneittain esimerkiksi rajatarkastuslinjastolla. Päivän mittaan päällikkö johtaa työvuoroaan ja valvoo ja ratkaisee päivystykseen tulleita keissejä.” Asiakkaat tulevat rajanylityksestä tai rajavalvonnasta, esimerkiksi ulkomaalaisvalvonnasta. Vuoropäälliköt vastaanottavat myös kysymyksiä yhteistyökumppaneilta ympäri maailmaa liittyen erilaisiin asiakkaisiin ja asiakirjoihin. Kysymyksessä voi olla esimerkiksi asiakkaan päästäminen lentokoneeseen.
Asiakkaan tunnetilaan ei saa lähteä mukaan
“Työ on vaihtelevaa, koska sitä tehdään tutkijoiden kanssa yhdessä ja kaikki keissit ovat erilaisia. Aluksi saattaa tuntua, että tapaus on selkeä ja rajan ylityksen edellytykset eivät täyty, mutta kun tutkija on hetken jututtanut asiakasta, niin koko asia kääntyykin ympäri”, Piironen sanoo. Ensimmäiseen päätökseen ei voi tukeutua, vaan siitä pitää osata tarvittaessa luopua uusien perusteiden ilmetessä.
Työ on vaihtelevaa, koska sitä tehdään tutkijoiden kanssa yhdessä ja kaikki keissit ovat erilaisia.
Ratkaisut ja päätökset on tehtävä riippumatta siitä, miten asiakas käyttäytyy. Ääripäitä löytyy tunteisiin vetoamisesta aggressiiviseenkin käytökseen. Tällaisiin tilanteisiin Piironen harjoittaa tosin mielellään puhejudoa – kuumana käyvä asiakas saadaan usein rauhoittumaan ilman voimankäyttöä. “Haastavat tilanteet liittyvät usein kieleen ja kulttuuriin, jotta asiakas ymmärtää, että asioita tehdään lakiin ja säädöksiin perustuen”, vanhempi merivartija Juha Santala lisää.
Kun päätös on tehty, sitä ei voi Piirosen mukaan jäädä miettimään: “Jos alkaa miettimään olisiko sittenkin pitänyt, astuu kyllä miinaan.”
Asiakasvirtaa pyritään ennustamaan ja siihen varaudutaan
Merellisestä Vaasasta kotoisin oleva Santala kiinnostui työstä Rajavartiolaitoksessa tajuttuaan, että työ on paljon muutakin kuin merellä tapahtuvaa. Hallinnollisessa tutkinnassa pian neljä vuotta työskennellyt Santala teki ykköslinjan rajatarkastusta ensin nelisen vuotta ja tykästyi hallinnolliseen puoleen käytyään siellä tutustumiskäynnillä eli kierrolla. “Suoritamme ensisijaisesti toisen linjan tarkastukset, otamme turvapaikkahakemuksia vastaan ja siirrämme ne eteenpäin.”
Toisen linjan tarkastukseen tuotavien asiakkaiden kohdalla rajatarkastuksessa on havaittu jotakin epänormaalia. “On mielenkiintoista, kun töihin tullessa ei tiedä, millaisia tilanteita tulee eteen. Tietenkin on tiettyjä suuntauksia, ja esimerkiksi tiettyihin kellonaikoihin tiedetään tulevan riskilentoja, joista osataan odottaa tietynlaisia asioita”, Santala kertoo.
Lentokenttä tuo kaikkeen toimintaan oman mausteensa niin kansainvälisyyden ja erilaisten kulttuurien kuin lentoyhtiöidenkin muodossa.
“Lentokenttä tuo kaikkeen toimintaan oman mausteensa niin kansainvälisyyden ja erilaisten kulttuurien kuin lentoyhtiöidenkin muodossa”, hän jatkaa ja selittää, ettei esimerkiksi käännytettyä pystykään aina saman tien lähettämään takaisin kotimaahan, kun lento ehtii lähteä käännytystoimenpiteen aikana. “Mielekkyys tähän työhön tulee onnistumisista näissä haastavissa tilanteissa.”
Rajavartijalle on kentällä monenlaisia mahdollisuuksia
Uudet rajavartijat aloittavat lentoasemalla rajatarkastustehtävistä, mitkä tunnetaan yleisemmin passintarkastuksena. Tarkastuskopissa tapahtuvaa työtä kutsutaan ensimmäisen linjan toiminnaksi. “Ykköslinjan toiminta täytyy omaksua ensin, sillä päätehtävän toiminta täytyy olla kristallinkirkkaana mielessä, jotta voit jalostaa sitä myöhemmin erityisryhmissä”, Piironen sanoo. Ykköslinjassa halukkuutensa etenemiseen voi näyttää esimerkiksi hakeutumalla kierroille erityisryhmiin.
Ykköslinjan toiminta täytyy omaksua ensin, sillä päätehtävän toiminta täytyy olla kristallinkirkkaana mielessä, jotta voit jalostaa sitä myöhemmin erityisryhmissä.
Rajatarkastustehtävien lisäksi on mahdollista työskennellä esimerkiksi hallinnollisessa tutkinnassa, rikostorjunnassa, päivystyksessä, valvontaryhmässä, asiakirjatutkinnassa tai esimerkiksi abc-ryhmässä, joka vastaa rajatarkastusautomaateista. “Ykkös- ja kakkoslinjan lisäksi on olemassa myös nollalinja, joka tekee ennakkotarkastuksia lentolistojen ja -varausten perusteella”, Santala lisää.
Reiluus ja varmuus sitouttavat
Piiroselta kysytään joskus, miten hän kokee naisena olemisen Rajavartiolaitoksessa. “Haluan ajatella, että olen rajavartijana rajavartijoiden keskuudessa. Tämä laitos ei ole koskaan kyseenalaistanut minua mihinkään tehtävään sukupuolen takia”, hän painottaa. Molemmat pitävät Rajavartiolaitosta reiluna ja kannustavana työnantajana, joka antaa hyvät mahdollisuudet etenemiseen.
Työpaikan varmuus on myös asia, jota molemmat arvostavat. “Kun et riko lakia ja hoidat tehtäväsi hyvin, voit olla luottavaisin mielin. Esimerkiksi äitiyslomalle jäätyäni ei tarvinnut miettiä, että sillä aikaa joku kiilaa ohitseni”, Piironen kuvaa. Hänelle parhaita hetkiä ovat myös esimerkiksi pakkisuoritteisiin kuuluvat rynnäkkökivääriammunnat, joihin liittyen hän ei unohda kertoa ampuneensa viimeksi 18/18.
Tuntuuko rajavartijan työ lentokentällä sinun jutultasi? Kiinnostuneet pääsevät nyt hakemaan rajavartijan peruskurssille, jonka suoritettuaan voi sijoittua esimerkiksi lentokentälle!
Haaveiletko urasta autoalalla? Kiinnostaisiko mielenkiintoinen ja käytännönläheinen työ Suomen myydyimmän kuorma-automerkin parissa? Volvo Finland Ab hakee uusia Volvomekaanikkoja useille paikkakunnille, ja rekryt ovat käynnissä nyt!
Volvo kuorma- ja linja-autojen sekä Renault kuorma- ja pakettiautojen maahantuonnista ja markkinoinnista Suomessa vastaava Volvo Finland Ab toimii maassamme yhteensä 10 eri paikkakunnalla, ja nyt etsitään osaajia kuudelle eri paikkakunnalle.
”Etsimme hakijoita, joilla on tekniikan peruskoulutus ja kokemusta ja/tai kiinnostusta raskaasta kalustosta”, Volvolta kerrotaan. ”Tarjoamme tilaisuuden päästä kehittymään maailman parhaaksi mekaanikoksi.”
Jätä hakemuksesi 15.2. mennessä
Töitä on tarjolla Volvo Truck Centereissä Forssassa, Jyväskylässä, Turussa, Porissa, Porvoossa ja koko Euroopan suurimmassa Volvo Truck Centerissä Vantaalla.
Puuttuiko oma paikkakuntasi listalta? Ei hätää, sillä voit jättää myös avoimen hakemuksen! Volvolaiset lupaavat lukea kaikki hakemukset, ja osaavalle mekaanikolle löytyy kyllä paikka, vaikkei varsinaista avointa työpaikkaa juuri tällä hetkellä olisikaan.
Viihdytkö nykyisessä työpaikassasi täydellisesti? Jos vastasit kyllä, onneksi olkoon, sinulla on asiat hienosti! Jos vastasit ei, ei hätää! Hotelli- ja ravintola-alan esimiehille on avattu nyt uusi palvelu, jonka avulla voit tiedustella vaivihkaa parempia työmahdollisuuksia.
Onko sinulla salaisia haaveita vaihtaa toiseen työhön? Ainakin hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisille on avautunut nyt yksi mahdollisuus tiedustella matalalla profiililla uusia työmahdollisuuksia, jos vanhassa työssä ei syystä tai toisesta enää viihdy.
StaffPoint on juuri lanseerannut uuden HoReCa Managers CV-pankin, joka auttaa hotelli- ja ravintola-alan esimiestöiden löytämisessä. Palveluun voi jättää luottamuksellisesti CV:nsä ja toiveensa uudesta työstä. Sen jälkeen StaffPointin rekrytointiammattilaiset alkavat etsiä CV:n jättäjälle uusia työmahdollisuuksia. Mikäli hakijalle löytyy sopivalta kuulostava työpaikka, hän saa suoraan kutsun työhaastatteluun.
”Nykyään työpaikan hakeminen ja vaihtaminen on tunnetusti työlästä”, toteaa StaffPointin HoReCa-alan toimialapäällikkö Katriina Rantanen. ”Me Staffpointilla haluamme helpottaa työpaikkojen etsimistä ja kannustamme ihmisiä antamaan uuden työn etsimisen meille. Palvelun käyttö ei maksa hakijoille mitään”, hän kertoo.
Apua piilotyöpaikkojen löytämiseen
Hotelli- ja ravintola-alalle on tyypillistä, että avoimia työpaikkoja on kyllä paljon, mutta ne eivät läheskään aina päädy julkiseen hakuun. Työnhakijan pitäisi osata tiedustella työpaikkoja avoimin hakemuksin ja verkostojensa avulla. HoReCa Managers CV-pankin avulla hakija saa rekrytointiammattilaisten osaamisen käyttöönsä myös piilotyöpaikkojen etsinnässä.
Rantanen kertoo, että palvelu on suunnattu kahdenlaisille työnhakijoille. On niitä, jotka ovat valmiita tekemään urahypyn välittömästi mutta ovat kiireisiä ja kiinni nykyisessä työssään. Heille StaffPointin palvelu on yksi lisäkeino työn hakemisessa oman aktiivisuuden lisäksi. Toinen hakijaryhmä ovat taas ne henkilöt, jotka eivät juuri nyt pala halusta vaihtaa työtä mutta ovat avoimia uusille mahdollisuuksille. Palvelun avulla he saavat tietoa eri uramahdollisuuksista ilman, että käyttävät aikaa ja energiaa työpaikkailmoitusten seurantaan.
Rantanen kertoo, että ”rekrytointiammattilaisilla on osaamista tunnistaa, mikä voisi olla seuraava siirto kullekin hakijalle, vaikka hakija itsekään ei osaisi muotoilla kaikkia toiveita ja halujaan täsmällisesti.”
Uuden työn suhteen saa olla nirso
Palvelun avulla työtä voi hakea valikoivasti. ”Jos uutta työpaikkaa on aikaa odottaa hieman pidempään, niin sille voi asettaa kriteereitä esimerkiksi työpaikan brändiin ja yrityskulttuuriin liittyen”, Rantanen kertoo.
”Tietysti työn saaminen on viime kädessä hakijasta itsestään kiinni. Meidän palvelu auttaa kuitenkin etsimis- ja hakemisvaiheen yli suoraan haastatteluvaiheeseen. Loppu on sitten hakijan ja työnantajan käsissä”, Rantanen sanoo.
Me Duunitorilla toivotamme tervetulleeksi kaikki keinot, joilla työntekijät ja työnantajat voivat löytää toisensa paremmin. HoReCa Managers CV-pankki on yksi apuväline tähän, ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan palvelun kehittymistä.
Haaveiletko kesätyöpaikasta, mutta oikeiden työpaikkojen löytäminen tuntuu hankalalta ja aikaa vievältä? Duunitorin sivuilta löydät uusimmat kesätyöpaikkailmoitukset helposti ja nopeasti. Myös seuraamalla kesätyöpaikkakaupunkien Facebook-sivuja varmistat, ettei haluamasi työmahdollisuus mene ohitse!
Julkaisemme joka viikko artikkelin, johon keräämme juuri nyt auki olevia, mielenkiintoisia kesätöitä. Tämän lisäksi löydät sivuiltamme paljon hyödyllisiä vinkkejä kesätöiden etsimiseen.
Positio:Turvatarkastajia lentokentälle Työnantaja: Airpro Sijainti: Vantaa Hakuaika päättyy: 28.02.2017 Lisätietoja: Vaaditaan 18 vuoden ikä. Tehtävään koulutetaan.
Positio:Ohjaajia kesäsijaisiksi sijaishuollon yksiköihin Työnantaja: Nuorten Ystävät –palvelut Oy Sijainti: Tornio/Kemijärvi/Oulu Hakuaika päättyy: 12.02.2017 Lisätietoja: Kelpoisuusvaatimuksena on sosiaali- ja terveysalan AMK- tai perustutkinto.
Positio: Marjamyyjiä Työnantaja: RGU Import Sijainti: Tampere Hakuaika päättyy: 28.02.2017 Lisätietoja: Useita sijainteja eri puolilla Tamperetta
Positio: Elintarviketeollisuuden kesätyöntekijöitä Työnantaja: Go On Oulu / Rikimet Oy Sijainti: Pyhäntä Hakuaika päättyy: Kesätyöntekijöiden valinnat tehdään huhtikuun loppuun mennessä. Lisätietoja: Täysi-ikäisyyttä toivotaan, mutta se ei ole ehdoton edellytys.
Positio: Huvipuistotyöntekijöitä Työnantaja: SkyWheel Helsinki Oy Sijainti: Katajanokka, Helsinki Hakuaika päättyy: 12.02.2017 Lisätietoja: Auki on useita eri tehtäviä tämän Suomen korkeimman näköalamaailmanpyörän parissa.
Positio:Kausityöntekijöitä hautausmaille Työnantaja: Kouvolan seurakuntayhtymä Sijainti: Kouvola ja lähiseutu Hakuaika päättyy: 05.03.2017 Lisätietoja: Tarjolla on 1-7 kuukauden pituisia työjaksoja.
Positio: Kesätyöntekijöitä Työnantaja: Boliden Harjavalta Oy Sijainti: Pori ja Harjavalta Hakuaika päättyy: 12.02.2017 Lisätietoja: Useita erilaisia työtehtäviä. Haetaan pääosin yli 18-vuotiaita, mutta alle 18-vuotiaille on kahden viikon työelämään tutustumisjaksoja.
Pidätkö töistä asiakaspalvelun parissa? Oletko miettinyt uraa turvallisuusalalla? Kesätyöt tarjoavat hyvän mahdollisuuden alaan tutustumiseen. Duunitori haastatteli kolmea AVARN Securityllä alunperin kesätöissä aloittanutta. Lue alta miksi he suosittelevat kesätöitä turvallisuusalalla!
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä AVARN Securityn kanssa. AVARN Security on yksi Suomen suurimmista yksityisen turvallisuusalan toimijoista ja työllistää noin 2800 turvallisuusalan ammattilaista. AVARN Security etsii nyt 150-200 kesätyöntekijää eri puolelle Suomea »
”Halusin työn, jossa saan auttaa muita ja olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa”
”Kiinnostuin turvallisuusalasta, sillä olen aina halunnut tehdä sellaista työtä, joka edesauttaa jollain tapaa yhteistä hyvää, ja jossa pääsee työskentelemään ihmisten parissa”, kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla turvatarkastajana Lotta Hiltunen. Turvatarkastajaksi Hiltunen päätyi turvallisuusalan opintojensa kautta. ”Hain tänne kesätöihin vuonna 2013, ja jatkoin sitten opintojeni ohessa, kunnes valmistuttuani työllistyin tänne kokoaikaisesti”, hän kertoo. ”Parasta työssäni ovat työkavereiden ohella matkustajat. Pidän ihmisten kanssa kanssakäymisestä ja täällä tapaa jatkuvasti koko ajan erilaisia ihmisiä eri maista.”
Samoilla linjoilla on Gitta Sariola, joka aloitti työt AVARN Securityllä viime kesänä aulapalvelutyöntekijänä, ja työskentelee nyt järjestyksenvalvojana. ”AVARN on reilu työnantaja. Hain tänne töihin, sillä olin kuullut alasta paljon positiivista ja halusin töitä asiakaspalvelun parista”, Sariola kertoo. ”Työhöni kuuluu asiakaspalvelun ohella esimerkiksi kuluvalvontaa ja lippujen tarkastamista. Aulapalvelussa työni piti sisällään muun muassa asiakkaiden ja vieraiden vastaanottamista sekä avaus- ja sulkukierroksia kiinteistössä. Parasta asiakaspalvelutyössä on sen monipuolisuus. Pääsen tutustumaan erilaisiin ihmisiin, ja hyödyntämään esimerkiksi kielitaitoani”, hän kertoo.
Piirivartijana Espoossa työskentelevä Joonas Häkkinen aloitti uransa alalla muutama vuosi sitten kesätöissä. Kesän jälkeen Häkkinen palasi ICT-asentajaopintojensa pariin, ja palasi valmistuttuaan AVARN Securitylle piirivartijaksi. ”Parasta työssäni on se, että saan tehdä töitä omatoimisesti. Piirivartijana liikun kentällä yksin pääosin autolla, ja olen itse vastuussa omista tekemisistäni.” Häkkisen työtehtäviin kuuluu niin kutsuttua peruspiirivartiointia, eli eri kohteissa vierailua. Tämän lisäksi työpäiviin saattaa kuulua erilaisia palvelutehtäviä, kuten pieniä kiinteistönhuoltotehtäviä. ”Vuorot ovat tyypillisesti hyvin rauhallisia.”
Kattava perehdytys takaa sen, että jokainen oppii työn
Oli uusi työtehtäväsi mikä tahansa, AVARN Securityllä perehdytetään työhön perusteellisesti. ”Muistan itse hyvin sen, kuinka jännitin alussa sitä, että en osaisi riittävästi asioita. Mutta meillä oli niin hyvä perehdytys, että kaikki meni lopulta tosi hyvin”, Hiltunen muistelee. Hän kehottaakin kaikkia kiinnostuneita hakemaan rohkeasti kesätöihin, sillä kattava perehdytys takaa sen, että kaikki kyllä oppivat työnsä. Sariola kertoo samaa. Hänellä itsellään esimerkiksi ei ollut lainkaan alan kokemusta ennen viime kesää. ”Työskentelin aiemmin hevosalalla, ratsastajana ja valmentajana, eli tulin ihan toisenlaiselta alalta”, hän kertoo. Osaan AVARN Securityn tarjoamista avoimista kesätyöpaikoista vaaditaan jo ihan lainkin vuoksi vartijakurssin käymistä, mutta jos kurssisuoritus uupuu, talo voi tarjota kurssin. Sariola kävi kurssin ennen töiden aloittamista. ”Kurssilla oppi paljon tästä alasta, ja tämän lisäksi jokaisessa kohteessa on oma perehdytys.” Häkkiseltä vartijakortti löytyi jo valmiiksi, mikä helpotti työnsaantia.
Moni voi jännittää kesätöiden alkaessa myös sitä, pääseekö työporukkaan mukaan. ”Täältä löytyy varmasti sellaisia tyyppejä, joiden kanssa ystävystyy”, Hiltunen vakuuttaa. ”Porukkamme on mielestäni loistava. Täällä on kaiken ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, ja meillä on hyvä yhteishenki.” Häkkinen komppaa: ”Meillä on hyvä porukka, ja käymme esimerkiksi kerran viikossa porukalla pelaamassa salibandya.”
Loistoduuni opiskelijalle – ja myös pidemmästä urasta turvallisuusalalla kiinnostuneelle
Hiltunen ja Häkkinen ovat tällä hetkellä kokoaikaisesti töissä, ja Sariola opiskelee. ”AVARN on loistava työpaikka opiskelijalle. Työvuoroja on tarjolla monipuolisesti ja työvuorotoiveita kuunnellaan”, Sariola kertoo. Monille kesätyöntekijöille tarjotaan mahdollisuus jatkaa töissä myös kesän jälkeen, ja joustava työ turvallisuusalalla sopiikin hyvin muun muassa opiskelijoille.
Kesätyö AVARN Securityllä voi lisäksi toimia myös ensimmäisenä askeleena kohti pidempää uraa turvallisuusalalla – tulevaisuuden huippuosaajat löytyvät monesti kesätyöntekijöiden joukosta. ”Täällä on monipuolisesti mahdollisuuksia, ja työtä voi vaihtaa myös talon sisällä, esimerkiksi turvatarkastajasta vartijaksi tai toisinpäin”, kertoo Hiltunen. ”AVARN on työnantajana mielestäni tosi kannustava. Täällä kuunnellaan työntekijöitä, tieto kulkee ja esimiehet ovat ajan tasalla asioista. Minulle itselleni esimerkiksi tarjoutui mahdollisuus tehdä vuoroja myös käräjäoikeuksien turvatarkastuksessa, kun kaipasin työhöni vaihtelua.” Häkkinen kehuu talon etenemismahdollisuuksia hyviksi: ”Se on ihan omasta kiinnostuksesta kiinni. Yhtiö tukee kouluttautumista hyvin.”
Kenelle työ turvallisuusalalla haastateltavien mielestä sopii? ”Vartijan työ sopii rauhalliselle ihmiselle, joka on hyvä asiakaspalvelija”, vastaa Häkkinen. ”Tämä työ sopii avoimelle, iloiselle ja asiakaspalveluhenkiselle ihmiselle, joka uskaltaa tarttua toimeen”, lisää Sariola. ”Sosiaalisesta luonteesta on hyötyä, ja turvatarkastustilanteissa on oltava uskottava”, Hiltunen kertoo.
Entäpä miksi he suosittelisivat kesätöitä AVARN Securityllä? ”Jos on kiinnostunut turvallisuusalasta, niin täältä löytyy monipuolisia tehtäviä. Ja lentokenttä on työympäristönä tietenkin ihan ainutlaatuinen”, Hiltunen vastaa. ”Täällä riittää töitä ja kohteet ovat kivoja”, Sariola sanoo. ”Meillä on tiivis porukka, jossa on hyvä tehdä töitä. Työ ei aina edes tunnu tämän ansiosta työltä. Hyviä tyyppejä tarvitaan aina, eli tervetuloa vaan tänne töihin!”, kiteyttää Häkkinen.
Kiinnostuitko?
AVARN Security rekrytoi ensi kesäksi 150-200 kesätyöntekijää monipuolisiin turvallisuusalan tehtäviin eri puolille Suomea. Haku on käynnissä 27.2. asti!
Myyntiin liittyvissä keskusteluissa sukkuloivat automaatio, erilaiset työkalut ja uudenlainen data. Millaiset näkymät myynnillä on tulevaisuudessa, ja miten myyjän rooli tulee muuttumaan?
Tämä artikkeli on osa Duunitorin ja Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten MMA:n myyntialan ammattilaisista kertovaa juttusarjaa. Artikkelisarjaa varten haastattelimme myyjiä Vainulta, Academic Workilta sekä Duunitorilta. Myyjien tarinoihin voit tutustua sarjan aiemmin julkaistuista artikkeleista.
Myyntiprosessi muuttuu ja jopa osittain helpottuu
Kasvava datan uudenlainen hyödyntäminen näkyy myynnissä ja muuttaa prosesseja. Tarjolla on jo useita erilaisia myynnin työkaluja, jotka helpottavat potentiaalisten asiakkaiden löytämistä. Tuotemyynnistä ollaan pyrkimässä tilaan, jolloin asiakas lähestyy ostoaikeissa myös itse.
“Myynnin työkalujen suuren määrän myötä nyt ja tulevaisuudessa on yhä helpompaa löytää prospekteja ja tehdä diilejä”, Duunitorin Janne Tolonen sanoo. Myyjän aktiivinen käyttäytyminen esimerkiksi somessa mahdollistaa sen, että asiakkaille voi itse asiassa myydä olematta heihin suoraan yhteydessä. “Some on myös paikka, jossa myyjä voi todistaa asiantuntijuuttaan”, Tolonen jatkaa.
Haastatellut myyjät uskovat, että B2B-myynnin arvostus kasvaa tulevaisuudessa entisestään. “Maailma on menossa siihen suuntaan, että olit sitten insinööri tai hr-asiantuntija, niin jonkunlainen myyntitaito täytyy joka tapauksessa olla”, Sini Elomaa Vainulta sanoo.
Tulevaisuudessa myyjä on yhä enemmän asiantuntija
Entä miten myyjän rooli tulee mahdollisesti muuttumaan? Haastateltavat ennustavat suoran kontaktoinnin vähenemistä, myyjän kentän laajenemista ja yhdistymistä muihin rooleihin, asiantuntijuuden korostumista ja myyntiprosessin alkupään automatisoitumista entisestään. Samaa mieltä ollaan siitä, että myyjän rooli ei ole häviämässä mihinkään, vaikka se muuttuukin.
Mediassa on viime aikoina ehdotettu sitäkin, että B2C- tai B2B-myynnin sijasta puhuttaisiinkin Human-to-human -myynnistä. Kauppaa tehdään kuitenkin aina ihmiseltä ihmiselle, kuten Duunitorilla työskentelevä Lauri Iso-Markku muistuttaa: “Väliin vaaditaan myyjä, joka pystyy hahmottamaan kokonaisuuden ja tarjoamaan oikean ratkaisun. Sitä ei ainakaan lähitulevaisuudessa voida automatisoida.”
Hyvä asiantuntemus myy.
Tulevaisuuden myyjä on ennen kaikkea asiantuntija. Elomaa toteaa, ettei enää riitä, että myyjä tulee tapaamiseen ja kyselee paljon kysymyksiä. Moderni myyjä on tutustunut taustoihin ja tietää todella paljon alaan ja asiakkaan tilanteeseen liittyvistä asioista.
“Hyvä asiantuntemus myy. Kuka tahansa voi lukea perusasiat mistä tahansa tuotteesta tai palvelusta, mutta asiantuntemus on tärkein lisäarvo, jonka myyjä voi tarjota”, Academic Workin Anni Absetz painottaa.
Absetz jatkaa, että nykyisin ostajat tietävät yhä enemmän asioista myös itse, joten myyjä ei voi jäädä tiedon määrässä jalkoihin.
“Myyjä on tasan niin hyvä kuin hänen viimeisin kauppansa”
Academic Workilla työskentelevän Juuso Helanderin mielestä myynnissä kehittymiseen liittyy myös epäonnistuminen: “Kun pyrit kehittymään, haet rajoja eri suunnista. Se tarkoittaa, että jossain vaiheessa epäonnistut.” Epäonnistumista ei kuitenkaan pidä pelätä, eikä sen pelossa kannata jättää mitään tekemättä.
Lauri Iso-Markku tietää, että kehitys myynnissä tapahtuu aktiivisuuden ja toistojen kautta. Jatkuva kehittyminen edellyttää esimerkiksi systemaattista uuden opettelua ja käytyjen tapaamisten analysointia.
“Itseään ei voi alkaa taputella olkapäälle. Myyjä on tasan niin hyvä kuin hänen viimeisin kauppansa”, Iso-Markku toteaa. Samaa mieltä on myös Sini Elomaa: “Omaa työtään kohtaan pitää olla kriittinen, eikä vaan tuudittautua ihan hyviin onnistumisiin.”
Vainun Dani Nukarinen muistuttaa, että avoimuus ja innostuneisuus tulisi aina säilyttää. Myyntitapaamisiin tulee mennä samalla innolla kuin ensimmäisinä kertoina. Varsinkin aloittelevan myyjän kannattaa kysyä vinkkejä kokeneemmilta ja tarkkailla, miten he tekevät myyntiä.
Omaa työtään kohtaan pitää olla kriittinen, eikä vaan tuudittautua ihan hyviin onnistumisiin.
Puhuttaessa myyntityössä kehittymisestä ei voida unohtaa mittaamista. Yksinään aktiviteettien – esimerkiksi soittojen ja buukkausten – määrästä voi päätellä jo paljon. Jos myynti ei jostakin syystä suju, on lukujen tarkastelu usein lähtökohtana tilanteen selvittämiseksi.
Anni Absetzin mukaan myynnissä viehättääkin se, että koko ajan näkee ja tietää, miten itse menestyy: “Monessa muussa asiantuntijatyössä ei välttämättä näe konkreettista työnsä tulosta. Omat luvut kertovat itse asiassa aika hyvin siitä, miten tulee menestymään.”
Liity myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten verkostoon!
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on yli 27 000 myynnin, markkinoinnin ja oston ammattilaisen sitoutumaton edunvalvonta- ja palvelujärjestö.
Mikä vaikuttaa taustalla esimerkiksi pääkaupunkiseudun suurten Audi ja Volkswagen Centerien toimintaan? VV-Auto on laittanut panoksia koulutukseen, mikä näkyy suoraan työntekijöiden osaamisessa. Täällä kaikilla on mahdollisuus oppia ja edetä!
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä VV-Auton kanssa. Duunitorin toimittaja vieraili VV-Auton koulutuskeskuksessa Vantaalla, jossa koulutusta saavat sekä uudet että vanhat tekijät. Tutustu uramahdollisuuksiin.
Suurin osa koulutuksista toteutetaan sisäisesti
Koulutuskeskus on paikka, joka tulee lähes jokaiselle jälleenmyyjäliikkeen työntekijälle tutuksi ympäri Suomen. Tilan sisältämät avarat viisi luokkahuonetta ovat suuria, enemmänkin pieniä halleja kuin huoneita. Koulutuksen käytännönläheisyys näkyy jo tilasuunnittelussa: autot ovat tilassa välittömässä läheisyydessä, joten teorian muuntaminen käytäntöön käy kursseilla näppärästi. Tätä pitävät ehdottomana vahvuutena sekä koulutuspäällikkö Tuukka Laasio että teknisestä koulutuksesta vastaava Kimmo Perhoniemi.
Laasio koordinoi työssään talon kaikkea koulutusta. Hän arvioi, että VV-Auton koulutusorganisaatio on autoalan maahantuojista suurin. Suuren organisaation etu näkyy siinä, että suurin osa koulutuksista tehdään talon sisällä ja yhteistyökumppaneita hyödynnetään vain pienessä osassa.
Valtuutetuilla merkkiliikkeillä on luonnollisesti tietynlaiset velvollisuudet myös koulutuksen suhteen. “Jokaiselle autoliikkeen toimenkuvalle on suunniteltu koulutuspolku, joka sisältää peruskoulutuksen ja sen jälkeen vuosittaisia lisäkoulutuksia. Peruskoulutus eli pätevöityminen pitäisi saavuttaa aloittamisesta kahden vuoden aikana”, Laasio toteaa. Koulutuskeskuksessa käyvät siis niin mekaanikot kuin huoltoneuvojat, huoltopäälliköt ja myyjätkin.
Kurssit kestävät yleensä päivästä neljään päivään. Kaikista pienimmistä uudistuksista ei ole Perhoniemen mukaan mahdollista pitää kurssia, mutta esimerkiksi uusi automalli on tyypillinen aihe koulutukselle. “Jos koulutukseen tulee esimerkiksi uusi asentaja, hänen on käytävä tietyt peruskoulutukset. Sitten katsotaan toimenkuvan mukaan. Eli jos ollaan vaikka moottoreiden kanssa tekemisissä, käydään niihin liittyviä kursseja”, hän kertoo.
Laadukas koulutus takaa työssä pärjäämisen – “Keskitymme siihen, millä on merkitystä arjessa”
VV-Auton koulutuksesta tekee Laasion mielestä laadukkaan etenkin viimeisin saatavilla oleva tieto merkkeihin liittyen. Kouluttajat kouluttautuvat myös itse useita kertoja vuodessa – koulutukset järjestetään merkkien alkuperäismaissa, esimerkiksi Saksassa ja Espanjassa. Perhoniemi muisteleekin olleensa viime vuonna reissussa jopa yhdeksän kertaa.
Laatua vahvistaa Perhoniemen mukaan myös koulutustiimin hyvä ymmärrys siitä, mitkä asiat ovat koulutettavan työn ja arjen kannalta oikeasti merkityksellisiä. Laasio on samaa mieltä: “Keskitymme paljon siihen, miten koulutuksesta siirretään asioita työpaikalle. Asiakasnäkökulma on mukana yhä enemmän myös teknisissä koulutuksissa.” Perhoniemi lisää naurahtaen, että varsinkin teknisellä puolella täytyy ymmärtää, että asiakas on kuitenkin aina henkilö, eikä huollettava auto.
Keskitymme paljon siihen, miten koulutuksesta siirretään asioita työpaikalle. Asiakasnäkökulma on mukana yhä enemmän myös teknisissä koulutuksissa.
Koulutuskeskuksen autot ja niiden nostimet mahdollistavat tekniikoiden kokeilemisen myös käytännössä. Opin, että autoihin saatetaan esimerkiksi tehdä itse vikoja, joihin sitten perehdytään yhdessä koulutuksessa.
“Harjoittelemme paljon erilaisia tilanteita ja opettelemme toimintatapoja. Samalla tavoin käymme tekniikan lisäksi läpi myös erilaisia asiakaspalvelu- ja myyntikoulutuksia, vuorovaikutusta ja haastavia asiakastilanteita”, Laasio sanoo.
Tekniikan kehityksen vauhti ja alue-erot haastavat kouluttajia
Haasteitakin kouluttajille löytyy: uusia malleja ja ominaisuuksia satelee niin huimaa vauhtia, että täytyy tosissaan opiskella, jos haluaa pysyä kärryillä. Ja kärryillä on pysyttävä, jotta taataan henkilöstölle paras mahdollinen tietämys asiakkaan hyväksi.
“Markkinatilanne on VV-Auton kannalta edelleen hyvä. Kun ollaan isoja, se tuo monta hyvää asiaa, mutta toisaalta painetta siitä, että kyllähän meitä pyritään haastamaan”, Laasio toteaa ja jatkaa: “Sitä kautta haastetaan meidän henkilökuntaa, jota meidän pitää pystyä kouluttamaan hyvin, jotta he pärjäävät työssään.”
Oman mausteensa koulutusten suunnitteluun ja läpivientiin tuovat myös alue-erot Suomessa. “Esimerkiksi pohjoisemmassa elämänrytmi on erilainen. Asiakaspalvelutyö saattaa olla henkilökohtaisempaa, kun henkilökunta tuntee pitkään asioineet hyvin”, Laasio pohtii. Täytyy muistaa, että ihmiset ja liikkeet ovat erilaisia, eivätkä kaikki ole verrattavissa esimerkiksi pääkaupunkiseudun suuriin liikkeisiin.
Keskustelu ja kokemusten jakaminen on itse asiassa erittäin tärkeää. Kurssilaisilla on usein huimasti kokemusta ja sitä on hyvä saada jaettua muillekin.
Perhoniemi huomauttaa, että usein kouluttajankin tietämystä laajempaa tietoa löytyy pöydän toiselta puolelta, kurssilaisilta. “Keskustelu ja kokemusten jakaminen on itse asiassa erittäin tärkeää. Kurssilaisilla on usein huimasti kokemusta ja sitä on hyvä saada jaettua muillekin.”
Laasion mukaan koulutukseen saapuu paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat oikeasti innostuneita työstään ja hakevat koulutuksista lisää virtaa ja osaamista. Kouluttajan täytyy osata hyödyntää tälläisten ihmisten osaaminen ja tieto myös muun ryhmän hyväksi.
Oletko samaa mieltä siitä, että laadukas koulutus on pohja hyvin tehdylle työlle? Lue lisää työstä VV-Autolla.
Borealis Polymers Oy on suuresta koostaan huolimatta monelle tuntematon yritys. Duunitorin toimittajalle selvisi, että Porvoossa sijaitsevat tuotantolaitokset tarjoavat monipuolisia työtehtäviä, ystävällisen työyhteisön ja turvallisen työpaikan. Kesätyöntekijöiden rekrytointi on nyt käynnistynyt!
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Borealis Polymersin kanssa. Yritys rekrytoi erityisesti kemian, prosessitekniikan sekä sähkö-, kone- ja automaatioalan osaajia. Katso avoimet kesätyömahdollisuudet Duunitorilla »
Borealis toimittaa muovin raaka-aineita ja petrokemian tuotteita kansainvälisille markkinoille. Kansainvälinen yritys työllistää Suomessa noin 900 henkilöä ja palkkaa vuonna 2017 kesäharjoittelijoita ainakin tuotantoon, materiaalinkäsittelyyn, kunnossapitoon ja laboratoriopalveluihin. Saadakseen paremman kuvan kesäharjoittelijan työstä, Duunitori haastatteli entisiä kesäharjoittelijoita, Jasmin Valkamaa ja Alex Anderssonia.
Työt jatkuivat harjoittelun jälkeen
Petrokemian laboratoriossa työskentelevä Jasmin hehkuu tyytyväisyyttä. Kiitosta saavat niin työnantaja kuin työkaveritkin. Laborantiksi vuonna 2014 valmistunut nainen aloitti harjoittelijana keväällä 2013 jatkaen laboratoriossa kesän ja syksyn. Esimies suositteli häntä hakemaan maaliskuussa 2014 avautunutta vakituista työpaikkaa, johon hän myös tuli valituksi.
Alex on prosessiteollisuuden perustutkinnon suorittanut ylioppilas, joka aloitti harjoittelunsa tammikuussa 2016. Oppilaitos teki yhteistyötä Borealiksen kanssa, joten harjoittelupaikka löytyi kivuttomasti. Aluksi mies työskenteli käyttöhyödykkeiden puolella, jolloin tehtäviin kuului esimerkiksi tehtaan saniteettilaitoksen ja poistovesien hoitoa. ”Kaikki muovitehtaan yksiköt tarvitsevat suolavapaata vettä, jonka teossa olin mukana”, Alex kertoo.
Harjoittelujakson jälkeen Alex siirtyi tuotannon päivätöihin. Työt päiväoperaattorina jatkuvat ainakin vuoden 2017 loppuun saakka. ”Tällä hetkellä tuen tuotantoa. Hoidan esimerkiksi kuormien vastaanottoa ja lähetystä”, Alex kuvailee työtehtäviään. Hän kertoo myös pitävänsä työympäristöä siistinä ja osallistuvansa peroksidien tekemiseen.
Kun opettaja ohjasi Jasminin hakemaan Borealikselle harjoittelijaksi, kellot eivät soineet. ”En ollut kuullutkaan sellaisesta yrityksestä kuin Borealis”, Jasmin toteaa, mutta huomasi mielenkiintonsa heränneen. ”Ensimmäisessä haastattelussa minua jännitti hirveästi”, hän tunnustaa. Laboratoriossa nainen otettiin lämpimästi vastaan. ”Minulle on annettu aikaa oppimiselle”, hän iloitsee.
Työvuoroja moneen makuun
Alexin harjoittelujaksoa helpottivat aiempi harjoittelukokemus toisesta petrokemian yrityksestä ja koulussa opetettujen asioiden palauttaminen mieleen. ”Poistovedet käytiin koulussa läpi, mistä oli hyötyä. Ja aina kun joku puhuu jostain laitteesta, tulee mieleen, että tästähän me koulussakin puhuttiin”, Alex jatkaa. Työ on Alexin mukaan melko itsenäistä, vaikka työt jaetaankin etukäteen tiimin kesken. Näin kenenkään ei tarvitse arpoa, kuka tekee mitä.
Alex tekee päivävuoroa, mikä sopii hyvin hänen elämäntilanteeseensa: ”Saan viikonloput vapaaksi ja ehdin tavata kavereita.” Mies harrastaa teatteria, johon liittyviin esityksiin osallistuminen onnistuu parhaiten päivävuorolaisena. Jasmin tekee puolestaan vuorotyötä. Työvuorokierto menee siten, että ensin on kaksi aamuvuoroa ja kaksi yövuoroa, jonka jälkeen on kuusi vapaapäivää. Työpäivät ovat 12-tuntisia, mutta pitkien vapaiden aikana ehtii levätä ja nauttia vapaa-ajasta. ”Itse voin entisenä kesätyöntekijänä sanoa, että hyvin siihen sopeutui. Nuorena on kiitollinen pitkistä vapaista – ehtii lähteä festareilla ja tehdä muuta kivaa”, toteaa Jasmin.
”Kyllä työpäivät ovat pitkiä mutta niin ovat vapaatkin.” – Jasmin
Jasmin tekee prosessin laadunvalvontaa. ”Tarkistamme, että tuotteet täyttävät vaatimukset”, hän tarkentaa. Jasmin analysoi näytteitä, joista selvitetään eri tavoin, mitä ne sisältävät. Laboratoriossa käsitellään etenkin aikataulunäytteitä. ”Tiettyyn aikaan tulee vaikkapa kymmenen näytettä tietystä paikasta”, hän kertoo. Jasmin kehuu vuolaasti yhteistyökumppaneitaan: ”Meillä on ihana porukka operaattoreina ja vuoromestareina, joiden kanssa kommunikointi pelaa tosi hyvin.”
Jasminin työnkuva on laajentunut harjoittelun jälkeen. ”Meillä on vuoropuolella kolme laboratoriota. Aluksi sain työskennellä vain kahdessa, mutta vakituisen työn saatuani pääsin harjoittelemaan kolmanteen laboratorioon, jossa käsitellään vaarallisempia aineita”, Jasmin kuvailee. Työntekijöiden ikähaitari on laaja: nuorin työntekijä on hieman yli 20-vuotias ja kokenein lähes kuusikymppinen. Yhteistyö on kaikkien kanssa mutkatonta.
Seuraavankin vuoron elämästä helpompaa
”On tosi tärkeää, että meillä on laitteet kunnossa, jottei tule vahingossakaan virheellisiä tuloksia”, Jasmin korostaa. Vaikka laboratorioissa on siistijät erikseen, vetokaapeista ja työtasojen siisteydestä laborantit huolehtivat itse. Tilat laitetaan kuntoon ja pullot täytetään seuraavaa vuoroa varten. ”Ei tarvitse silloin seuraajien aloittaa työvuoroa siivoamalla”, Jasmin perustelee.
Alexin työ on monipuolista ja liikkuvaista: ”Teemme kenttäkierroksia ja varmistamme, että kaikki on kunnossa. Tyhjennämme pytyt tarvittaessa, teemme peroksideja, olemme yhteistyössä ohjaamo-operaattorien kanssa ja autamme vuorohenkilöstöä tarpeen mukaan. Suunnittelemme maanantaina viikon työt, mutta jos tulee jotain ekstraa, nekin hoidetaan.” Yksikään työpäivä ei ole samanlainen, vaan yllättäviä tilanteita tulee eteen. Työturvallisuus on tärkeää. ”Työvaatetus, turvakengät ja kypärät on pidettävä päällä”, Alex opastaa.
Siitä on ollut hyötyä, että Alexilla on kokemusta niin tuotannon päivävuorosta kuin käyttöhyödykepuolestakin. ”Tuotannon päivävuoro ja käyttöhyödyke toimivat samassa tilassa. Koska osaan molempien työtehtäviä, voin olla apuna joustavasti”, Alex kertoo. Kun tehtävänkuva muuttuu, työntekijä saa opastuksen. Jatkuvasti on uutta opeteltavaa. Tällä hetkellä Alex pyrkii kehittymään SAP-ohjelmiston käyttäjänä. Oma-aloitteisuutta tarvitaan oppimisessakin. ”Ei voi olla nollat taulussa ja tehdä vasta sitten, kun joku pyytää”, Alex kuvaa. Jasmin antaa kehittymistään kiitosta muille laboranteille. ”He pitävät huolta meidän nuorempien kouluttamisesta”. Erityiskiitoksen saa kokenut Pasi: ”Hän on ihminen, joka jaksoi selittää vielä viidennenkin kerran.”
”Itse pitää olla aktiivinen, se on a ja o koko hommassa.” – Alex
Jasmin kertoo, että parasta hänen työssään on työkavereiden lisäksi mahdollisuus työskennellä kolmessa eri laboratoriossa. Myös satunnaisnäytteiden käsittely on mielenkiintoista. ”Pitää itse keksiä, millä tavalla voin selvittää näytteen sisällön. On kivaa päästä oikein kunnolla funtsailemaan”, Jasmin kuvailee. Alex kertoo olevansa iloinen päästyään uuden harjoittelijan perehdyttäjäksi. ”Näytän ensin, kuinka hommat tehdään, ja seuraavalla kerralla harjoittelija saa itse työskennellä valvonnassani”, hän kuvailee rooliaan. Muutoinkin apua saa aina pyydettäessä: ”Työvuorossa olevalta tuotantomestarilta voi aina kysyä, jos on jokin epäselvää.”
Työt hoidetaan, vaikka läppä lentää
Alexin mielestä on mukavaa saada kehuja hyvin hoidetuista töistä. Työntekijän osaaminen mitataan, kun tulee yllätyksiä. ”Jos tilanne tulee päälle, täytyy pysyä rauhallisena”, hän kertoo. Jasmin tuntee työssään onnistumisen riemua keksiessään, millä menetelmällä näytettä kannattaa analysoida saadakseen selville haluamansa tiedon.
Alexin mukaan kesäharjoittelijana pärjää parhaiten oma-aloitteinen ja sosiaalinen ihminen, joka haluaa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Pitää myös olla aktiivinen ja uskaltaa kysyä, jos jokin on epäselvää. Huumorintajuakin tarvitaan. ”Heitämme aika paljon läppää työn lomassa”, mies toteaa. Työhön kuuluu jonkin verran painavien esineiden nostamista, joten hyvästä fyysisestä kunnostakin on etua.
”On ollut kyllä ehdottomasti omista kokemuksista paras kesätyöpaikka.” – Jasmin
”Nopeasti näkee, millainen ihminen sopii meille”, Jasmin kertoo. ”Pitää olla tarkka ja muistaa kunnioittaa aineita, joita käsitellään, koska osa niistä on oikeasti vaarallisia. Niitä ei pidä kuitenkaan pelätä”, hän korostaa. Alexille Borealis on ollut hyvä työpaikka. ”Olen hemmetin tyytyväinen, että nykypäivänä saa töitä pidemmäksi aikaa”, hän perustelee. Borealiksen vahvuuksista puhuttaessa Alex mainitsee ystävällisen ilmapiirin: ”Aamuisin morjestetaan kaikille, myös niille, joita ei tunneta.” Miehellä on tunne, että Borealis haluaa pitää henkilöstöstään huolta.
Palkka on Jasminin mukaan vähintään kohtuullinen: ”Meitä palkitaan siitä, että teemme vuorotöitä”, Jasmin kertoo. Hän kehuu myös työkavereita sekä mahdollisuutta oppia käyttämään kunnolla kaasukromatografia. Jasmin haluaa jatkaa Borealiksella vielä pitkään. ”Tuntuu, että täällä saa olla turvassa, kun muualta kuulee yt-neuvotteluista”, hän kertoo.
Kiinnostuitko työstä Borealiksella?
Hae kesäharjoittelijaksi oheisten linkkien kautta!
Suuntaatko IT-alalle tai kiinnostaisiko alan uudet mahdollisuudet? Keräsimme kokoon 7 tämän hetken kiinnostavinta IT-alan paikkaa, joita et halua missata!
Capgemini etsii vastavalmistuneita tai opintojen loppuvaiheissa olevia opiskelijoita liittymään Young Professionals Academyyn, jonka kuuden kuukauden harjoitusjakson jälkeen työllistyt täysipäiväisesti Capgeminille. Positio muokkaantuu omien mielenkiintojesi ja opiskelutaustasi mukaan!
Positio:Young Professionals Academy Työnantaja: Capgemini Sijainti: Espoo Hakuaika päättyy: 19.2.2017
Adecco tekee yhteistyötä Oulun mielenkiintoisimpien ohjelmistoalan yritysten kanssa, ja lähettämällä hakemuksen sinulle saattaa avautua sellaisia työmahdollisuuksia, joita et itse ole edes ajatellut!
Positio: Koodareita Oulun parhaille ohjelmistoalan yrityksille Työnantaja: Adecco Finland Sijainti: Oulu Hakuaika päättyy: 1.3.2017
Experis IT tarjoaa konsulteille, freelancereille sekä IT-yrityksille eripituisia toimeksiantoja ja projekteja eri puolilla Suomea. Tälläkin hetkellä Experiksen asiakasyrityksissä työskentelee yli 200 konsulttia mm. ohjelmistokehitys-, arkkitehtuuri- ja sovellusasiantuntijan rooleissa.
Positio: IT-yrityksiä ja konsultteja verkostoomme Työnantaja: Experis IT / ManpowerGroup Oy Sijainti: Koko Suomi Hakuaika päättyy: 6.3.2017
Bilot hakee Trainee-ohjelmaansa vastavalmistuneita tai juuri valmistumassa olevia it-alan opiskelijoita. Trainee-ohjelmassa kehityt ohjelmistokehityksen ammattilaiseksi mielenkiintoisten asiakasprojektien parissa ja saat loistavan ponnahduslaudan IT-uralle!
Positio: Java Developereita Bilotin Trainee-ohjelmaan Työnantaja: Bilot Oy, rekrytoinnin hoitaa Academic Work Sijainti: Helsinki Hakuaika päättyy: 2.3.2017
Barona etsii jatkuvasti uuden luomisesta kiinnostuneita nuoria ja lupaavia devaajan alkuja asiakkailleen pääkaupunkiseudulle. Tehtävässä tulet työllistymään Barona IT:n työntekijäksi, mutta useissa toimeksiannoissa on tavoitteena rekrytoitua vakituiseen työsuhteeseen toimeksiantajalle.
Bitfactor tarjoaa sinulle paikan palkitussa kasvuyrityksessä, joka vie osaamisesi uudelle tasolle. Tehtävissä pääset yhteistyöhön niin kasvuyritysten kuin suurten kansainvälisten organisaatioiden kanssa, joten Bitfactorilla monipuolinen ja kovatasoinen osaaminen pääsee oikeuksiinsa.
Positio: Ohjelmistokehittäjiä, datatietelijöitä ja data-analyytikkoja Työnantaja: Bitfactor Sijainti: Helsinki Hakuaika päättyy: 28.2.2017
Accenture etsii kokeneita osaajia työskentelemään teknologian konsultteina Accenturen asiakasyritysten kanssa. Tehtävässä pääset tekemään yksityiskohtaisia analyyseja ja raportointeja liiketoiminnan prosesseista, ihmisistä ja teknologiasta.
Positio: Technology Consultants for Resources Industry Työnantaja: Accenture Sijainti: Helsinki Hakuaika päättyy: 21.2.2017
Kiinnostaisiko mahdollisuus päästä kehittämään omaa uraasi ja osaamistasi yrityksessä, joka on juuri nyt hyvin mielenkiintoisessa vaiheessa? Duunitori vieraili BDO:n Suomen pääkonttorilla Helsingin Lauttasaaressa ja selvitti, miksi sekä opiskelijoiden että kokeneempien asiantuntijoiden kannattaisi hakea töihin BDO:lle juuri nyt.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä BDO:n kanssa.
BDO on Suomen viidenneksi suurin tilintarkastus- ja muita asiantuntijapalveluita yrityksille tuottava organisaatio ja kuntien tilintarkastuksen markkinajohtaja, joka työllistää yli 170 asiantuntijaa eri puolilla Suomea. Helsingin Lauttasaaren konttorin hyvän tunnelman aistii vierailijakin. Vaikka konservatiivisella alalla ollaan, vallitsee konttorilla rento ilmapiiri. ”Täällä on tosi hyvä henki. Vaikka aamulla väsyttäisi kuinka, niin viimeistään siinä vaiheessa kun näkee työkaverit, tulee hyvä työfiilis”, kertoo avustavissa tilintarkastustehtävissä talossa työskentelevä Maria Porokka, jonka kanssa istun alas ensimmäisenä.
Nuori asiantuntija nauttii vastuusta ja haasteista
Kauppatieteen maisteriopintojaan viimeistelevä Maria Porokkaon työskennellyt BDO:lla avustavissa tilintarkastustehtävissä nyt vuoden verran. ”Minulla oli tosi palava into päästä tekemään koulutustani vastaavaa työtä. Kun luin BDO:n työpaikkailmoituksen, tuli sellainen fiilis, että tämä voisi olla minun juttuni.” Mikä yhtiössä sitten herätti nuoren asiantuntijan mielenkiinnon? ”Kansainvälisyys. Halusin työhön, jossa saan tehdä kansainvälisiä työtehtäviä”, Porokka kertoo. BDO:lla tämä toive toteutui, sillä BDO on globaali yritys, joka toimii 158 maassa ja työllistää maailmanlaajuisesti yli 67 000 asiantuntijaa. ”Meillä on paljon kansainvälisiä asiakkaita, ja myös työympäristömme on kansainvälinen. BDO tarjoaa myös mahdollisuuden päästä ulkomaille töihin, jos kiinnostusta on. Haluaisin itsekin tulevaisuudessa hyödyntää tätä mahdollisuutta.”
Porokan monipuoliset työpäivät koostuvat erilaisista tilintarkastukseen liittyvistä tehtävistä. ”Vierailemme eri yrityksissä ja olemme yhteydessä asiakkaisiin. BDO:n asiakaskunta on hyvin laaja, ja olen päässyt mukaan hyvin erilaisiin asiakastoimeksiantoihin. Tämä on yksi työni parhaista puolista.” BDO:lla uskalletaan antaa vastuuta myös nuorille asiantuntijoille, ja nimenomaan tämä tekee työstä Porokan mielestä ammatillisesti kiinnostavaa. ”Olen saanut täällä niin paljon vastuuta kuin olen vain halunnut. Se on ollut ammatillisesti haastavaa ja hyvin mielenkiintoista.”
BDO on mielenkiintoisessa vaiheessa – ”kokeneen asiantuntijan kannattaa hypätä mukaan juuri nyt”
Mitä tämä mystinen ”mielenkiintoinen vaihe”, johon alussa viitattiin, tarkoittaa käytännössä? ”Kasvamme vauhdikkaasti, ja täällä on nyt panostettu hyvin vahvasti vero- ja neuvontapalveluihin sekä Suomessa että globaalilla tasolla”, vastaa veroasiantuntija AnttiPaloniemi. Hän aloitti BDO:lla viime vuoden elokuussa, työskenneltyään tätä ennen kymmenisen vuotta toisessa alan yrityksessä. ”Minulle avautui tilaisuus siirtyä tänne, ja sillä tiellä tässä nyt ollaan”, hän kertoo. ”En ole katunut tänne tulemista päivääkään. Kasvu ja uudet aluevaltaukset tuovat mukanaan hyvin mielenkiintoisia työtehtäviä, kehittymismahdollisuuksia ja kehittämismahdollisuuksia. Omaa uraa pääsee täällä kehittämään niin horisontaalisesti kuin vertikaalisestikin.”
Paloniemi vastaa työssään kansainvälisestä yritysverotuksesta, yrityskaupoista ja verokysymyksistä sekä kotimaisesta yritysverotuksesta. Hän kertoo nauttivansa etenkin työn vaihtelevuudesta. ”Esimerkiksi yrityskauppapuolella asiat liikkuvat monesti nopeasti, ja jokainen yrityskauppa on jossain määrin erilainen. Meille tulee paljon myös lyhyitä toimeksiantoja. Verolainsäädäntö on siitä mielenkiintoinen, että se muuttuu ja kehittyy koko ajan. Omaa osaamista on muutoksien myötä kehitettävä, mikä antaa työhön mielenkiintoa”, Paloniemi kertoo. Kansainvälisyys näkyy luonnollisesti myös verotiimin työssä. ”Teemme hyvin paljon kansainvälistä yhteistyötä ulkomaisten kollegoidemme kanssa. Esimerkiksi verolainsäädäntö on joka maassa omanlaisensa. Olemme sen puitteissa yhteydessä moniin maihin”, kertoo Palomäki.
Toimintamme ytimessä on asiakaslähtöisyys – ja poikkeuksellisen hyvä asiakaspalvelu.
Asiakaslähtöisyys on yksi BDO:n toiminnan peruspilareista. Hyvään asiakaspalveluun panostetaan talossa tosissaan. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? ”Kun miettii esimerkiksi veroasioita, niin ne ovat monesti hyvin tulkinnanvaraisia. Yksinkertaiselta kuulostava kysymys voikin olla itse asiassa älyttömän vaikea. Ammattitaito mitataan siinä, miten saat paketoitua vastauksen oikein. Asiakas on otettava huomioon hyvin vahvasti. On esimerkiksi eri asia, onko vastaus suunnattu controllerille tai vaikka verojohtajalle”, Paloniemi avaa.
Uramahdollisuuksia myös Hangosta aina Rovaniemelle saakka
Oletko kiinnostunut uramahdollisuuksista tilintarkastuksen tai neuvontapalveluiden parissa muualla Suomessa? BDO tarjoaa paljon mahdollisuuksia kautta Suomen. Istun seuraavaksi alas Keski-Suomen ja Pohjanmaan aluejohtajan, JHTT tilintarkastaja Tuomas Mettomäen kanssa. Keskustelemme BDO:n valtakunnallisesti tarjoamista mahdollisuuksista. Mettomäen ura BDO:lla lähti käyntiin Helsingistä, ja Seinäjoelle muutettuaan hän työskenteli puolisentoista vuotta vastuullisena tilintarkastajana, kunnes hänelle tarjoutui mahdollisuus aloittaa aluejohtajana. ”Otin haasteen innolla vastaan. Päätyökseni toimin julkishallinnon tilintarkastajana, ja lisäksi olen noin kymmenhenkisen, Jyväskylässä, Vaasassa ja Kokkolassa työskentelevän tiimin esimies.”
”Suurin ero pääkaupunkiseutuun verrattuna on se, että meillä ei ole isoa työyhteisöä. Toimimme pitkin Suomea keskeisissä kunnissa”, Mettomäki kertoo. Hän painottaa, että tämänkaltainen työ vaatii oma-aloitteisuutta, sillä työtehtävät ovat hyvin itsenäisiä. Omaan työhön on mahdollista vaikuttaa, ja työtehtäviä on mahdollista muokata oman kiinnostuksen mukaan. ”BDO tarjoaa työntekijöilleen monipuolisia mahdollisuuksia, ja omaa uraa pääsee rakentamaan itse. Maakunnissa on tarjolla paljon julkishallinnon tarkastustyötä ja yhtiöpuolen tarkastusta. Oman kiinnostuksen mukaan on mahdollisuus tehdä myös konsultointitöitä ja vaikkapa vero-asiakkuuksia.”
Myös Mettomäki mainitsee työn vaihtelevuuden yhtenä sen parhaista puolista. ”Tarkastuskohteet ovat hyvin poikkeuksellisia, eli kahta samanlaista päivää ei ole. Asiakkaat tarjoavat hyvinkin vaikeita haasteita, joita sitten ratkomme yhteistyössä eri asiantuntijoidemme kesken. Toimin kaikissa asiakkuuksissani vastuullisena tarkastajana, ohjaan tiimiä asiakkaalla ja olen läsnä asiakkaan arjessa.”
Fyysisesti päällä on puku, henkisesti huppari – ”tänne on kiva tulla aamuisin töihin”
”Työporukkamme on energinen, osaava ja innostunut. Tänne on tämän vuoksi aina mukava tulla aamuisin töihin. Kulttuurimme on matalahierarkkinen, voin kysyä tarvittaessa apua keneltä tahansa ja vastavuoroisesti pääsen myös itse tarjoamaan apuani muille”, Porokka kertoo. Paloniemi komppaa: ”Voit mennä koputtamaan vaikka toimitusjohtajan ovelle, jos tarve vaatii. Yhteistyö eri yksiköiden välillä toimii hyvin.”
”Työ täällä sopii ihmiselle, joka kaipaa haasteita ja on valmis kehittymään”, Porokka sanoo. ”Jos haluaa kehittää omaa uraansa ja omaa osaamistaan, niin tämä on oikea paikka. Täällä pääsee tekemään hyvin nopeasti hyvin mielenkiintoisia töitä yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Pääsee näkemään ja miettimään asioita eri kantilta”, lisää Paloniemi. ”BDO on hyvä työnantaja ja suosittelen työtä täällä ehdottomasti kenelle tahansa alasta kiinnostuneelle. Meillä on tarjolla paljon erilaisia työtehtäviä, ja oman kiinnostuksen ja osaamisen myötä työtehtävät kehittyvät. Etenemismahdollisuuksia on aina partneritasolle asti”, kiteyttää Mettomäki.