Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Konflikti – tie kaaokseen tai parempaan alkuun

$
0
0

Elämä on täynnä konflikteja. Pahimmillaan konflikti voi viedä terveyden, parhaimmillaan se johtaa uuteen alkuun. Uskallatko sinä kohdata epävarmuuden?

Kirjoitus on osa Duunitorin laajempaa työhyvinvointiin ja vuorovaikutustaitoihin liittyvää artikkelikokonaisuutta.

Meistä jokainen joutuu elämänsä aikana kohtaamaan konflikteja. Toisille niistä selviäminen on haastavampaa kuin toisille. Joku jopa haluaa tietoisesti hakeutua konflikteihin muiden kanssa – herättääkseen keskustelua, laajentaakseen omia näkemyksiään tai ihan pelkästä huomiontarpeesta. Toinen taas välttelee kaikkia ristiriitatilanteita parhaansa mukaan, koska ei kestä riitoja. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että konfliktista voi seurata haasteiden lisäksi myös hyvää.

Konfliktin olemassaoloa ei kannata kieltää. Se ei katoa itsestään.

Konfliktin kohtaaminen on haaste

Konfliktin läsnäoloa ei kannata kieltää. Päinvastoin se pitää tunnistaa, tunnustaa ja sitä pitää alkaa avata. Vain niin konflikti voi johtaa jatkuvan pahoinvoinnin sijasta edes jossain määrin tyydyttävään ratkaisuun.

Konfliktien ratkaisemisessa kriittistä ovatkin seuraavat asiat:

1. Konfliktin tunnistaminen

Jotta konfliktia voidaan edes lähteä setvimään, tulee ensin tunnustaa sen olemassaolo. Usein konflikti kuitenkin pyritään vaikenemaan kylmäksi – ikään kuin erimielisyydet poistuisivat, kun niistä ei puhuta.

Puhumattomuus on kuitenkin surkea lähtökohta. Selvittämätön konflikti synnyttää lisää ristiriitoja, jotka kumpuavat usein vanhoista asioista. Ja mitä pidempään konflikti on jatkunut, sitä vaikeampi sitä on ratkoa. Konflikti olisikin syytä nostaa esille jo varhaisessa vaiheessa, jotta pienetkin epäkohdat saadaan purettua ajoissa eikä simpusta kasva sinihaita.

2. Toisen osapuolen näkökulman näkeminen ja sen arvostaminen

Tämä on varmasti yksi vaikeimpia asioita maailmassa. Mitä kiivaammin olemme asiasta tiettyä mieltä, sitä haastavampaa meidän on löytää vastapuolen näkemyksistä järkeä.
Konfliktin ratkaiseminen kuitenkin vaatii tätä. Jotta ristiriitaan löydetään ratkaisu, on molempien osapuolien pakko avata silmät myös vastapuolen näkökulmalle. Tärkeää on myös pyrkiä ymmärtämään sitä edes jossain määrin. Vain niin voidaan avata avoin keskustelu.

3. Avoin keskustelu

Varmin tapa päästä tyydyttävään lopputulokseen on se, että osapuolet ymmärtävät tämän: me yhdessä olemme saaneet tilanteen solmuun ja me yhdessä voimme solmun myös avata. Tässä toimii vain ja ainoastaan avoin keskustelu. Ilman sitä ei ole mitään.

Avoin keskustelu ei välttämättä ole ainoa päämäärä, yleensä toki toivotaan konfliktille jonkinlaista ratkaisua. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista – ainakaan heti – ja tällöin on iso harppaus ylipäänsä se, että asiasta puhutaan ja ollaan samalla raiteella pidemmän aikavälin tavoitteiden kanssa.

4. Yhteinen ymmärrys yhteistyön tarpeesta

Pienemmät konfliktit selviävät usein yhteistyössä. Näin käy etenkin, jos osapuolet ovat halukkaita ja kyvykkäitä ratkomaan ongelmia läpi yhdessä. Toisinaan tilanne kuitenkin vaatii ulkopuolisen sovittelijan, joka osaa katsoa asiaa neutraalisti molempia osapuolia kuunnellen. Sovittelijalla ei kuitenkaan ole virkaa, jos jompikumpi riitapuoli on sitä mieltä, ettei tätä tarvita.

Ristiriidan ratkaiseminen kannattaa

Konflikti vaikuttaa aina koko yhteisöön. On naiivia kuvitella, ettei vain kahden ihmisen välinen eripura heijastuisi myös muihin ihmisiin: vanhempien kinat lapsiin, kahden kollegan välinen piikittely koko tiimiin ja somesota seuraajiin.

Pahimmillaan kahden henkilön välinen konflikti saa koko työyhteisön jakautumaan vastakkaisiin puoliin.

Konfliktitilanne vie aina energiaa, vaikka se ei olisi akuuttikaan. Konflikti kannattaa siksi aina pyrkiä selvittämään. Toisinaan konfliktin ratkaisuyritykset voivat johtaa uusiin konflikteihin. Usein niistä kuitenkin syntyy jotain ihan uutta: entistä toimivampi parisuhde, uusia järkeviä toimintatapoja ja jopa uusia innovaatioita.

Uskallatko sinä kohdata omat konfliktisi ja tunnustaa myös toisen näkökulman arvokkaaksi?

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
5 syytä miksi nauru kannattaa
Valoa tunnelin päässä! 5 keinoa pysyä positiivisena kun työnhaku tuntuu ylivoimaiselta
Motivoitunein oppija oppii parhaiten – Vinkit motivaation löytämiseen

The post Konflikti – tie kaaokseen tai parempaan alkuun appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles