Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Ohjelmistoyrityksessäkin hauskinta voi olla itse työ – “Vastuuta ja luottamusta sai saman tien”

$
0
0

Tamperelainen ohjelmistoyritys Eatech jatkaa kasvuaan. Duunitorin toimittaman artikkelisarjan toisessa osassa tutustumme kahden asiantuntijan, projektipäällikkö Marko Felinin ja ohjelmistosuunnittelija Teemu Sinkkosen tähänastiseen matkaan Eatechin lipun alla.

Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Eatechin kanssa.

Hae Eatechille koodaavaksi projektipäälliköksi » Hae Eatechille tekniseksi asiantuntijaksi » Lue ensimmäinen Eatechista kertova artikkeli »

Palkkatöihin siirtyneet yrittäjät

Marko Felin työskentelee Eatechilla projektipäällikkönä. Työt alkoivat vuonna 2015 ohjelmistosuunnittelijana, mutta kun mahdollisuus projektipäällikköhommiin avautui, Markon ei tarvinnut empiä. Vaikka työ on enimmäkseen projektinhallintaa, on koodaustaustastakin selvää hyötyä. Projekteja ei nimittäin ohjata norsunluutornista vaan ollaan täysillä mukana ”teknisessä touhussa”.

Marko valmistui vuonna 2011 Tampereen teknillisestä yliopistosta diplomi-insinööriksi pääaineenaan ohjelmistotuotanto. Opiskeluaikoina hän työskenteli yliopistolla tutkimusassistenttina ja valmistumisen jälkeen tutkijana. Ennen nykyistä työtään hän ehti tutustua yrittäjyyteen parin vuoden ajan toimiessaan pienyrityksessä osakkaana.

(Artikkeli jatkuu kuvan alapuolella.)

Ohjelmistosuunnittelija Teemu Sinkkonen viihtyy Eatechilla muun muassa siksi, että työssä on riittävästi vaihtelua ja kehittymismahdollisuuksia. (Kuva: Jenni Ilmola)

Teemu Sinkkonen on puolestaan mobiilikehitykseen vihkiytynyt ohjelmistosuunnittelija, joka aloitti Eatechilla vuonna 2016. Aluksi hän koodasi Android Nativea – josta hänellä oli harrastuspohjalta kokemusta –, mutta pian hän siirtyi toteuttamaan React Nativella alustariippumattomia ratkaisuja.

Ennen tietojenkäsittelyn opintoja Tampereen ammattikorkeakoulussa Teemu opiskeli muutaman vuoden englantilaista filologiaa. Opiskeluaikoina hän teki yhden kesän Cargotecilla karttasovellusta, jonka jälkeen tutuiksi tulivat tamperelainen pelifirma ja kuten Markollakin, yrittäjyys.


Mikä on ollut mieleenpainuvin projektisi tähän mennessä, Marko?

”Projektipäällikkönä ensimmäisen ison monitoimittajaprojektin onnistunut ensiasennus pilottiin. Se oli pitkä projekti, jossa oli monta mutkaa matkalla. Kun ensiasennus meni nappiin ja siitä tuli kiitosta loppuasiakkaalta asti, se lämmitti kyllä mieltä.”


Toimitusjohtajakaan ei lymyile työhuoneessaan

Marko haki Eatechille huomattuaan, että työpaikka vastasi teknologian ja toimialan puolesta hänen osaamistaan ja mielenkiinnon kohteitaan. ”Kyllä siinä tuli toiseenkin paikkaan haettua, mutta Eatech tuntui tarjoavan enemmän kehittymismahdollisuuksia.” Työhaastattelussa luvatut asiat ovatkin toteutuneet käytännössä. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että projektipäälliköksi siirtyminen toteutui suunnitellusti.

”Firmallani ei lähtenyt toiminta lentoon, joten tulin johtopäätökseen, että parempi hakeutua palkkatöihin”, kertoo puolestaan Teemu. ”Eatech oli jo voimakkaassa kasvussa, ja ajattelin, että täällä on hyvä mahdollisuus saada heti vastuuta ja hyvät edellytykset urakehitykseen”, hän jatkaa. Lopullinen päätös työhakemuksen jättämisestä syntyi Teemun luettua Eatechin julkaiseman blogikirjoituksen, jossa kerrottiin työntekijöiden harrasteprojektien tukemisesta erillisestä budjetista.

Teemu pisti heti merkille Eatechin vähäisen hierarkian. ”Toimitusjohtajankin kanssa tulee juteltua kahvihuoneessa mukavia”, hän sanoo. Muutoinkin Eatech onnistui yllättämään positiivisesti. ”Vastuuta ja luottamusta sai saman tien”, hän kiittelee.

Joustavaa mutta päämäärätietoista tekemistä asiakkaan hyväksi

Markon projekteissa on käytetty poikkeuksetta ketteriä menetelmiä. ”Kaikki ovat tottuneet niihin”, hän sanoo, mutta muistuttaa, että ketteryyttä on syytä tarkastella laajasti: ”Pyrimme reagoimaan nopeasti muutoksiin ja pitämään riittävän lyhyitä sprinttejä.” Markon arvion mukaan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä Eatechin ketterään toimintatapaan.

Kasvun myötä projektipäälliköiden lukumäärä on kasvanut nopeasti; heitä on talossa jo toistakymmentä. Projektit valikoituvat yleensä projektipäällikön erityisosaamisen mukaan. Talosta löytyy erikseen ihminen, jonka tehtävänä on varmistaa, että jokaisella projektilla on projektipäällikkö. ”Hänen kanssa sumplitaan, että kuka lähtee vetämään mitäkin projektia”, Marko kertoo korostaen vaikuttamismahdollisuuksia. Hänen projekteissaan painopiste on ollut backend-puolella, missä Eatechilla onkin erittäin vankka osaaminen.

”Kävimme pienellä porukalla Helsingissä työhyvinvointipajassa, johon osallistui paljon yrityksiä. Muut firmat olivat ratkomassa ongelmiaan, kun taas me totesimme, että meillä ei ole ongelmia, mutta tulimme katsomaan mitä voisimme tehdä vielä paremmin.”  – Marko Felin

Teemu on ollut mukana neljässä projektissa, joissa tiimiin on kuulunut mobiilikehittäjän lisäksi UX-suunnittelija ja vähintään yksi backend-kehittäjä. Suuremmissa projekteissa mukana on myös muita osaajia, kuten testaaja. Yhteistyö on saumatonta. ”Meillä on kolme kertaa viikossa dailyt, joissa käydään läpi mitä on tehty ja mitä tullaan tekemään.” Tuotetta kehitetään parin viikon sprinteissä ja viestintä asiakkaankin suuntaan on jatkuvaa.

”Tiimissämme on sitoutunut ja päämäärätietoinen tekemisen kulttuuri”, Teemu kiittelee. Kaikille on selvää, mihin pyritään. Asiakas on keskiössä: ”Sen eteen kaikki tekevät töitä, että asiakas on tyytyväinen.” Työskentely on joustavaa ja edellytykset työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiselle ovat kunnossa. ”Jos haluaa pitää vaikkapa etäpäiviä, niin se on mahdollista”, Teemu vakuuttaa.

Markon mielestä mielenkiintoisimmat projektit ovat olleet niitä, joissa on oppinut jotain uutta. ”Sillä ei ole välttämättä merkitystä, onko se uusi teknologia, uusi menetelmä tai vaikkapa uusi projektitiimi”, hän tarkentaa. Teemu on samoilla linjoilla: ”Projektit, joissa on jokin uusi elementti, jota en ole päässyt tekemään tai yhdistelmä, mikä ei ole aiemmin tullut vastaan.” Hän odottaa myös projekteiltaan riittävästi vaihtelua, mikä yleensä tarkoittaa hieman isompaa kokonaisuutta. ”Niissä pääsee näyttämään mitä osaa”, Teemu summaa.


Mikä on ollut mieleenpainuvin projektisi tähän mennessä, Teemu?

”Eräässä projektissa asiakkaan edustajia saapui eri puolilta maailmaa katsomaan tekemäämme sovellusta. Siinä painettiin viikon ajan kovaa duunia, jotta saatiin kaikki tehtyä. Kun tulin maanantaina toimistolle, kuulin että kaikki oli toiminut loistavasti. Asiakas oli innostunut asiasta niin paljon, että se halusi sovelluksen levitykseen Suomen ulkopuolellekin.”


Eatechilla ei tarvitse paeta todellisuutta – mutta sekin on mahdollista

Marko kertoo nauttivansa käytännön työn tekemiseen annetusta vapaudesta. ”Tukea esimieheltä tai organisaatiolta saa kuitenkin tarpeen mukaan”, hän sanoo. Pomolta hän kaipaa erityisesti mentorointia ja palautetta. Markon tulkinnan mukaan Eatechin kulttuurissa vapaus ja siihen liittyvä vastuu otetaan yleisesti ottaen ilolla vastaan, vaikka aina on niitäkin, jotka haluavat – ja saavat – enemmän ohjausta. Omaan työhön vaikuttaminen tuntuu motivoivan useimpia.

Projektipäällikkö Marko Felin kehuu Eatechin avointa kulttuuria, jossa jokaista työntekijää arvostetaan. (Kuva: Jenni Ilmola)

Teknologiavalinnat tehdään Markon mukaan projektikohtaisesti. Vaikka osaamista on vanhastaan enemmän tietyistä teknologioista, uteliaisuus uusien teknologioiden suhteen on välttämätöntä. Osaamisen kehittäminen lähtee ennen kaikkia työntekijän omista intresseistä. Työnantajan tehtäväksi jääkin luoda oppimista tukevat olosuhteet. ”Meillä pääsee harrastusmielessäkin opettelemaan uusia juttua, kuten Microsoftin HoloLensia”, Marko iloitsee.

Teemun mukaan HoloLensit hankittiin osittain hänen aloitteestaan. ”Minua kiinnostavat lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus pelitaustankin kautta”, Teemu kertoo ja sanoo ”värkkäävänsä” VR-juttuja myös kotonaan. ”Ensi vuonna saatankin olla lisätyn todellisuuden kehittäjä, se ei ole lainkaan mahdottomuus”, hän sanoo ja jatkaa: ”Meillä ei tarvitse juuttua yhteen lokeroon, jos ei halua.”

React Native –hommiinkaan Teemua ei suinkaan heitetty kysymättä hänen mielipidettään. Kehityskeskustelu on oivallinen tilaisuus tuoda esille tavoitteitaan. Eatechilla voikin vaikuttaa uransa suuntaan: ”Voit kertoa, haluatko syventyä enemmän tekniseen toteutukseen vai kehittyä arkkitehdiksi tai vaikkapa projektipäälliköksi.”

Miksi Juuri Eatech?

Marko:

  • Kulttuuri on erityisen avoin ja eikä asioita piilotella.
  • Täällä voi mennä juttelemaan asiasta kuin asiasta kenen kanssa tahansa.
  • Kasvu ei ole johtanut liialliseen hierarkiaan.
  • Työntekijöiden kunnioitus ja arvostus näkyvät kaikessa tekemisessä.

Teemu:

  • Monipuolinen täyden palvelun meininki.
  • Yhteishenki on erittäin hyvä ja yhteistä tekemistä on tarjolla myös työajan ulkopuolella.
  • Työolosuhteet ovat kunnossa: mm. huippuluokan työvälineet ja ergonomiset pöydät ja tuolit.

Kiinnostuitko työskentelystä Eatechilla?

Lue lisää oheisten linkkien kautta!

Hae Eatechille koodaavaksi projektipäälliköksi » Hae Eatechille tekniseksi asiantuntijaksi»

Artikkelin kuvat: Jenni Ilmola

The post Ohjelmistoyrityksessäkin hauskinta voi olla itse työ – “Vastuuta ja luottamusta sai saman tien” appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles