EY on kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa huikeita uramahdollisuuksia muun muassa kaupallisen ja teknillisen alan ammattilaisille ja rekrytoi jatkuvasti uusia osaajia. Lue, millaista on työskennellä konsulttina EY:llä.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä EY:n kanssa. Tutustu uramahdollisuuksiin EY:llä »
Huipputiimi saa ylittämään itsensä
Jukka Leponen työskentelee liikkeenjohdon konsulttina EY:n konsultointipalveluiden Finance and Performance Management -tiimissä.
“Teemme paljon projekteja suuryritysten talousjohdon kanssa; autamme yrityksiä tekemään parempia päätöksiä, parantamaan suorityskykyään ja muuttamaan toimintamallejaan. Toimeksiannot voivat keskittyä puhtaasti päätösten alustamiseen, oli kyse sitten esimerkiksi ulkoistukseen liittyvästä tai muusta investointipäätöksestä, ja lisäksi kehitämme usein informaation tuottamiseen kohdistuvia prosesseja – ja organisaatioita. Tuemme asiakkaita myös suurissa transformaatioissa. Toimimme ikään kuin strategisten ja puhtaasti teknologiaan keskittyvien konsulttien välissä. Mielestäni tämä on kiehtovin alue ja siksi halusin työskennellä nimenomaan EY:n Advisoryssa”, Leponen avaa työnkuvaansa.
EY:llä työtä tehdään tiimeissä ja työ sopiikin tiimityössä viihtyvälle. Tiimit rakentuvat erilaisten projektien ympärille. “Tavoitteenamme on luoda hyvin suoriutuvia tiimejä. Pyrimme tuomaan oikean osaamisen ja oikean taustan omaavat ihmiset projektitiimeihin. Tiimin on toimittava saumattomasti, jotta projektit saadaan vietyä menestyksekkäästi läpi. Kun yhdistää oikean osaamisen ja huipputyypit, on projekteja makea lähteä viemään eteenpäin”, Leponen kertoo.
Täällä voit luottaa siihen, että kaikki tekevät parhaansa. Juuri sen ansiosta EY:n tiimeissä on niin mahtavaa tehdä duunia.
“Tiimeissä oppii myös muilta”, Leponen jatkaa. Uudet opit kertyvät parhaiten työn ohessa, projekteissa kun pääsee työskentelemään eri alojen huippuammattilaisten kanssa. Talo tarjoaa paljon erilaisia koulutuksia, joiden kautta on mahdollista kehittää omaa erikoisosaamistaan. “Meillä on lisäksi hyvä coaching-kulttuuri, johon panostetaan. Toimin itsekin coachina, sillä haluan kehittää paitsi itseäni, myös muita. Mielestäni ihmisiltä oppii lähtökohtaisesti parhaiten”, Leponen sanoo.
Vakaampaa pankkijärjestelmää rakentamassa Lontoossa
Riskienhallinnan konsulttina EY:llä työskentelevä Anni-Mari Karvinen vastaa puhelimeen Lontoosta, jossa hän on ollut komennuksella vuodesta 2013 lähtien. “Työskentelen tällä hetkellä merkittävälle brittiläiselle pankille tehtävän projektin parissa. Täällä Britanniassa pankit valmistautuvat sääntelymuutokseen, jonka tavoitteena on tehdä pankkijärjestelmästä vakaampi ja turvallisempi eriyttämällä talousjärjestelmälle kriittiset asiakkaiden pankkitalletukset korkeampiriskisistä investointipankkitoiminnoista. Regulaation tarkoituksena on estää vuoden 2008 pankkikriisin kaltainen tilanne, jossa veronmaksajat joutuivat maksumiehiksi pankkien pelastamiseksi eli se tekee pankkimaailmasta luotettavemman kaikille toimijoille.”
Karvista motivoi työssään erityisesti sen merkitys. “Parhaimmillaan pääsen vaikuttamaan koko kansantalouden vakauttamiseen.” Toki myös yksittäisten yritysten auttaminen kiinnostaa. “On melko harvinaista päästä työskentelemään tämänkaltaisen regulaation parissa. Minua motivoi myös se, että pääsen auttamaan yksittäisiä yrityksiä kehittämään riskienhallintaansa ja havaitsemaan riskejä.”
EY tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden päästä ulkomaan komennuksille, joiden kesto vaihtelee. Karvisen komennus on kestänyt aina vuoden kerrallaan. “Itselläni ponnahduslautana oli Lontoon projekti, joka avasi ovia.”
EY:n kansainvälisyys näkyy vahvasti myös Suomessa. Koulutuksia järjestetään ulkomailla ja eri maihin ollaan päivittäin yhteydessä. Leposen mukaan kansainvälisyys näkyy eniten projektitiimeissä. “Olen esimerkiksi itse ollut mukana projektissa, jossa on ollut mukana ammattilaisia muista pohjoismaista, Turkista, Yhdysvalloista, Britanniasta, Saksasta ja Hollannista. ” Lisäksi EY:llä hyödynnetään tietysti myös yhtiön laajaa kansainvälistä verkostoa. Myös pohjoismainen yhteistyö on tiivistä. “Advisoryssä olemme Nordic-organisaatio, eli esimerkiksi kaikki koulutukset ovat Nordic-mailla yhteisiä ja saatamme hyvin Suomen päässäkin tehdä projektia vaikkapa ruotsalaiselle yritykselle”, Leponen kertoo.
Kiinnostavia haasteita myös teekkareille – “täällä ei koodata”
EY:tä ei välttämättä mielletä perinteisenä “teekkarityöpaikkana”, mutta talo tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia teknillisten alojen ammattilaisille. Tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Tampereen teknilliseltä yliopistolta valmistunut Lauri Saarivuori työskentelee konsulttina EY:n IT advisory -tiimissä. “IT-konsultoinnin osaamisemme ei ole niin tunnettua, eivätkä sidosryhmät usein tiedä mitä teemme. Täällä ei koodata – sen sijaan johdamme laajoja IT-hankkeita, toimimme asiantuntijana esimerkiksi ulkoistuksissa tai SAP-implementaatioissa ja laadimme IT-strategioita ja tietohallinnon toimintamalleja. Olemme kuin IT:n rakennusvalvojia'”, Saarivuori valottaa. “Tämä ei siis ole niinkään teknistä hommaa. Toki meiltä löytyy asiantuntijoita myös teknisiin toimeksiantoihin kuten SAP:n konfiguraatioihin tai arkkitehtuuriin.”
Saarivuori viihtyy työssään erityisesti sen mielekkyyden ja vaihtelevuuden sekä työnantajan joustavuuden ansiosta. “Täällä saa nuorenakin konsulttina paljon vastuuta. Kaikki toimeksiannot ovat olleet todella mielenkiintoisia, ja opin koko ajan uutta. Tykkään työskennellä asiakasrajapinnassa; on hienoa päästä oikeasti sinne haasteiden ytimeen ja löytää parhaat ratkaisut. Lisäksi pidän työnantajan tarjoamasta joustavuudesta: työt voi tehdä toimistolla, kotona, mökillä, ulkomailla – missä vaan, kunhan saat ne tehtyä toivotuin tuloksin.” Hyvää henkeä edistää myös turhan hierarkian puuttuminen. “Pidän työyhteisöstämme. Olemme samanhenkistä porukkaa ja kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa. Turhaa hierarkiaa ei juurikaan ole, voin hyvin tarvittaessa mennä pyytämään apua vaikkapa pitkään talossa olleelta partnerilta”, Saarivuori kuvaa.
Henkilökohtaisesti itseäni motivoi se, että kun työt sujuvat hyvin, saa koko ajan lisää vastuuta.
Miksi EY?
EY tarjoaa monipuolisen ja haastavan työympäristön niin uraansa aloittaville kuin myös jo urallaan edenneille, kokeneille ammattilaisille. Nuoret asiantuntijat pääsevät näkemään erilaisia asiakkaita, projekteja ja toimeksiantoja. “Se on valtava plussa uran alkuvaiheessa. Hain EY:lle, sillä halusin nähdä ja päästä kokeilemaan erilaisia toimeksiantoja ja työtehtäviä. Päädyin oikeaan paikkaan”, Karvinen kertoo.
Myös kokeneemmille ammattilaisille riittää haasteita. “Meillä voi jalostaa sitä substanssiosaamista tai kokemusta, mitä on urallaan jo kerryttänyt, myös yhteistyössä ulkomaisten erityisosaajiemme kanssa”, Leponen selittää. “EY tarjoaa hyvän pohjan, metodit ja työkalut uralle. Globaalit ja monimutkaiset projektit ovat mielenkiintoisia ammatillisesti ja edesauttavat oman osaamisen kehittymistä.”
Karvinen nostaa esiin myös EY:n selkeän urakehityksen viitekehyksen, jota käyttävät niin uraansa aloittelevat kuin kokeneemmatkin tekijät. “Meille on määritetty selkeitä tavoitetasoja, jotka johtavat tietynlaiseen urakehitykseen ja tiettyihin ylennyksiin. Viitekehys on selkeä ja auttaa suunnittelemaan omaa uraa alusta saakka”, hän kertoo.
“Työ EY:llä sopii kunnianhimoiselle tyypille, joka tulee toimeen ihmisten kanssa. Työ vaatii ehdottomasti myös analyyttistä otetta. Lisäksi täällä arvostetaan halua vaikuttaa: teemme kiehtovien projektien kanssa töitä, mikä vaatii sitä, että ey:läisellä on halua olla mukana isoissa kuvioissa ja nähdä, miten oma työ vaikuttaa maailmaan. Työn niin sanottu impact-kerroin on korkea ja juuri se on yksi syy, miksi olen itsekin pysynyt täällä töissä”, Leponen sanoo.
“Konsultin työ on vaativaa, mutta myös hyvin palkitsevaa. Täytyy olla työtä pelkäämätön, sillä joskus päivät venyvät ja deadlinet saattavat olla tiukkoja. Kun jonkun projektin saa tehtyä valmiiksi, on se toisaalta palkitsevaa ja tuntuu kaiken vaivan arvoiselta”, Karvinen kertoo. “Meillä korostetaan yritteliäisyyttä: omalla aktiivisuudella saa paljon aikaan”, Saarivuori komppaa.