Vaikka oppiminen voi tuntua ajoittain yksinäiseltä puurtamiselta, siihen tarvitaan muitakin ihmisiä. Muiden tuki auttaa hankalissa tilanteissa ja uusien asioiden purkaminen yhdessä helpottaa niiden mieleen jäämistä. Oppiminen on kaikkein hedelmällisintä silloin, kun sitä tehdään yhteistyössä omien verkostojen kanssa. Kun ihmiset, työyhteisöt tai kokonaiset organisaatiot ovat tekemisissä toistensa kanssa, kaikki osapuolet hyötyvät. Erilaisten osaamisten ja kokemusten yhteentörmäyksistä syntyy tehokkaasti uusia oivalluksia.
Kouluissa oppiminen on alkanut valua myös luokkahuoneiden ulkopuolelle. Oppimista tapahtuu perinteisesti koulun sisällä opettajien ja muiden oppijoiden kanssa, mutta myös koulun ulkopuolella muiden omien yhteisöjen kanssa. Kun opittua asiaa käydään läpi erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa, oppiminen on monipuolisempaa. Kun tähän yhdistetään se, että koulussa tehdään yhteistyötä eri asiantuntijoiden ja organisaatioiden kanssa, monenlaiset oppimisympäristöt ja verkostoituminen tulevat oppijoille tutuiksi. Miksi siis verkostoja ei hyödynnettäisi oppimiseen myös työelämässä?
Listasimme erilaisia tapoja, joilla voit kehittyä verkostojesi avulla:
Vertaisoppimisessa kaikki opettavat toisiaan
Yhteisöissä on voimaa. Vertaisoppiminen on sitä, että jokainen oppija toimii myös opettajana toisilleen. Kaikilla on yhteinen tavoite oppia uutta ja koko yhteisö tekee yhteistyötä ratkaistakseen jonkin ongelman. Onko työpaikallasi tai verkostoissasi muitakin, jotka haluaisivat oppia uutta? Kerää kaikki yhteen ja kokoontukaa opiskelemaan yhdessä. Jos et tunne valmiiksi sopivia ihmisiä, voit haalia heitä verkostoihisi netistä. Voit löytää muita vertaisoppijoita vaikkapa alasi Facebook-ryhmistä.
Mentoroinnissa oppimishaluinen kehittyy osaajan tuella
Mentoroinnissa kokeneempi ja asiantuntevampi henkilö, eli mentori, antaa tukea kehittymistä haluavalle henkilölle, eli aktorille. Tavoitteena on saada välitettyä kokemusta ja osaamista, joiden avulla aktori voi kehittyä ammattilaisena. Kun mentori ja aktori pohtivat asioita yhdessä, molemmat saavat uusia näkökulmia ja jopa heikkouksia saadaan käännettyä vahvuuksiksi. Voit rohkeasti pyytää jotakuta mentoriksi tai osallistua mentorointiohjelmaan. Mentorointiohjelmia voi hakea esimerkiksi ammattiliitoilta tai Suomen mentoreilta.
Osaaminen liikkuu sosiaalisen median verkostoissa
Sosiaalisessa mediassa osaaminen, tiedot ja verkostot leviävät helposti. Verkostoissa on paljon ihmisiä, joilla jokaisella on omat tietonsa ja taitonsa. Osaamista voi jakaa matalalla kynnyksellä ja jakaminen voi synnyttää keskustelua, josta jokainen voi oppia lisää. Somessa keskusteluihin osallistujat tyypillisesti tuottavat ja muokkaavat sisältöjä, jakavat erilaisia aineistoja ja kommentoivat. Näin jokainen osallistuja pääsee kehittämään yhteisiä asioita tai omaa osaamista vertaistuotantona.
Lähteet:
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Oppimaan oppimista tarvitaan myös työelämässä
Työelämä kehittyy – Jatkuva oppiminen auttaa pysymään perässä