Elinikäistä oppimista tarvitaan omassa kehityksessä, työelämässä ja aktiivisessa kansalaisuudessa. Tärkeimmät opittavat ja jatkuvasti kehitettävät taidot ovat niitä, joita kaikki tarvitsevat pärjätäkseen työelämässä ja nopeasti muuttuvassa maailmassa.
EU:ssa on määritelty kahdeksan elinikäisen oppimisen avaintaitoa, jotka ovat tärkeitä jokaiselle nyky-yhteiskunnassa. Niiden avulla voit oppia jatkuvasti ja sopeudut uusiin tilanteisiin. Avasimme, mitä nämä taidot ovat:
1. Viestintä äidinkielellä
Viestintä omalla äidinkielellä luo hyvän osaamispohjan viestinnän taidoille. Taitava viestijä osaa ilmaista ja tulkita erilaisia ajatuksia, tunteita, käsitteitä, faktoja ja mielipiteitä sekä kirjallisesti että suullisesti. Omalla äidinkielellä viestimiselle luodaan pohja jo peruskoulun aikana, mutta taitoja voi kehittää esimerkiksi lukemalla ja käyttämällä kieltä monipuolisesti eri tilanteissa.
2. Viestintä vieraalla kielellä
Vieraalla kielellä viestiessä on tärkeää osata tiivistää, kertoa asioita omilla sanoilla, tulkata ja kääntää. Kulttuurien väliset erot on aina otettava huomioon. Taitoa voi kehittää opiskelemalla ja käyttämällä vieraita kieliä säännöllisesti sekä tutustumalla eri kulttuureihin. Taitava vieraalla kielellä viestijä sopeutuu monikulttuurisiin työympäristöihin, huomioi muut ja tekee sujuvaa kansainvälistä yhteistyötä.
3. Matemaattinen sekä luonnontieteiden ja tekniikan alan osaaminen
Kaikki tarvitsevat laskutaitoa ja kykyä ymmärtää luonnonilmiöitä. Tietoa ja tekniikkaa on osattava soveltaa omien tarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi lääketieteen alalla tarvitaan erilaista tietoa kuin liikenteen alalla. Pohdi aluksi, mitä taitoja juuri sinun alallasi tarvitaan. Sen jälkeen voit opetella niitä taidoista riippuen esimerkiksi harjoittelemalla tai lukemalla kirjallisuutta.
4. Digitaaliset taidot
Digitaaliset taidot ovat kykyä hallita tieto- ja viestintätekniikkaa niin töissä kuin vapaa-aikanakin. Digitaalisiin taitoihin kuuluu myös kriittisyys. Uuteen teknologiaan kannattaa suhtautua avoimin mielin ja antaa itselleen aikaa oppia käyttämään sitä. Jos töissä käytettävä teknologia tuntuu hankalalta, voit rohkeasti pyytää apua kollegoilta ja työnantajaltasi.
5. Oppimistaidot
Taitava oppija hallitsee omaa oppimistaan ja osaa oppia sekä yksin että ryhmässä. Lue artikkelimme siitä, miten voit oppia hyväksi oppijaksi.
6. Sosiaaliset ja kansalaisuuteen liittyvät taidot
Jokaisen on hyvä osata osallistua rakentavasti yhteiskuntaan ja työelämään. Yhteiskunnat erilaistuvat jatkuvasti, joten aktiivista ja demokraattista toimintaa tarvitaan. Pyri olemaan vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa ja tarkkaile, miten itse toimit. Ota muut huomioon ja tuo omat näkemyksesi rohkeasti esille.
7. Aloitekyky ja yrittäjyys
Aloitekyvyllä ja yrittäjäasenteella tarkoitetaan kykyä saada ideoista toimintaa. Tähän tarvitaan luovuutta ja innovointia sekä riskien ottamista. Myös suunnittelutaidot ja projektinhallinnan osaaminen ovat tärkeässä asemassa, jotta uudet ideat toimivat myös käytännössä.
8. Kulttuurin tuntemus ja ilmaisumuodot
Kulttuurin tuntemus ja ilmaisumuotojen osaaminen on kykyä ymmärtää ajatusten, kokemusten ja tunteiden luovan ilmaisun merkitys. Tähän kuuluvat esimerkiksi musiikki, kuvataide ja kirjallisuus. Kulttuuria oppii hyvin kuluttamalla sitä – lue kirjoja, kuuntele musiikkia ja käy näyttelyissä ja teatterissa!
Lähteet:
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Työelämä kehittyy – Jatkuva oppiminen auttaa pysymään perässä