Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Vierasblogi: Ihmistaitojen vastaisku

$
0
0

Vierasblogisarjassamme Tuomas Pitkänen kertoo, keitä ovat 2020-luvun megatrendien luojat.


 

Mielenkiinnolla olen seurannut hypetystä siitä, kuinka digitalisaatio, keinoäly ja IoT ratkaisevat kohta kaiken. Tyypillistä tällaiselle kohkaamiselle on, että suurin häly laantuu muutamassa vuodessa ja tilalle tulee ihan oikeaa, kestävää ja tervettä liiketoimintaa sekä ratkaisuja, joita ihmiset aidosti haluavat.

Kuuntelin taannoin esitystä, jossa esiteltiin Netflixin tekninen valmius tunnistaa kasvonilmeistä ja eleistä sen, pitääkö katsoja jostain elokuvasta vai ei, ja sillä perusteella suosittelee automaattisesti saman kaltaisia elokuvia. Edellytyksenä on, että palvelulle annetaan lupa käyttää laitteen kameraa, joka uusimmissa televisioissa onkin jo kätevästi sisäänrakennettuna. Tämä on digitalisaation, keinoälyn ja IoT:n hyödyntämistä parhaimmillaan!

Tunne siitä, että tekoäly kategorisoi minua ihmisenä ja yksilönä on ainakin minusta melko luotaantyöntävä.

Robotti vai ihminen?

Mutta kuka oikeasti haluaa tällaista? Tai kuka oikeasti haluaa robotin palvelevan aidon ihmisen sijaan tai tekevän laina- tai vakuutuskorvauspäätöksiä tai muita elämän kannalta oleellisia ratkaisuja? On aivan selvää, että kaikki tämä teknologia on erittäin tervetullutta ja toivottavaa arkisiin tilanteisiin, joissa ei koeta tarvetta yksilöllisyyteen.

Tunne siitä, että tekoäly kategorisoi minua ihmisenä ja yksilönä on ainakin minusta melko luotaantyöntävä. Koska hyviä hyödyntämiskohteita on kuitenkin olemassa lukematon määrä, digiteknologian osaamisesta ja hallitsemisesta tulee 2020-luvulla työelämän perustaitoja, mutta sillä ei enää erottauduta.

Käyttäytymisestä tulee aito tiede

Rohkenen väittää, että käyttäytymistieteiden, psykologian ja ihmistaitojen osaaminen tulee olemaan 2020-luvun megatrendi. Jo nyt näkyy hyviä orastavia merkkejä tunneälyn ja empatian lisääntyvästä esiintulosta ihan vakavassa liiketoimintaympäristössäkin.

Aivokuvantamisen ja muiden fysiologisten ilmiöiden huimasti parantuneet tutkimustekniikat ovat mahdollistaneet sen, että käyttäytymistieteessä pystytään tekemään aitoja tieteellisiä kokeita ja muodostamaan syy-seuraus suhteita ihmisten toiminnassa. Tästä on mainio esimerkki Harward Business Review’n tämä englanninkielinen artikkeli luottamuksesta.

Jos 2020-luvun alussa olet käyttäytymisen osaaja ja osaat muutosjohtamista tai asiakastyötä höystettynä digitalisaatio- ja keinoälyosaamisella, voit onnitella itseäsi siitä, että olet tällä kertaa megatrendin rakentaja etkä vain seuraaja.

2020-luvun trendien luojat

Useimmiten on helpompaa lainata toiselta osaamisalueelta parhaita paloja omaan ydinosaamiseen kuin soveltaa omaa ydinosaamista täysin uuteen ympäristöön. Tämän takia uskon, että käyttäytymistieteiden hyödyntäminen liike-elämässä tulee ensisijaisesti liiketoiminnan, johtajuuden ja asiakastyön asiantuntijoiden eikä psykologien ja käyttäytymistieteilijöiden kautta.

Jos 2020-luvun alussa olet käyttäytymisen osaaja ja osaat muutosjohtamista tai asiakastyötä höystettynä digitalisaatio- ja keinoälyosaamisella, voit onnitella itseäsi siitä, että olet tällä kertaa megatrendin rakentaja etkä vain seuraaja.

Tuomas Pitkänen

Kirjoittaja on ihmiskeskeisen muutosjohtamisen ammattilainen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles