Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Robotit töissä ja työelämässä

$
0
0
Robotit ja robotisaatio töissäRobotit ja robotisaatio töissä

Roboteista ja robotiikasta povataan yhtä tulevien vuosikymmenten suurinta yhteiskunnan ja työelämän mullistajaa. Tässä jutussa koitamme ennustaa robottien vaikutusta erityisesti työelämään. Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa yritämme hahmottaa työelämän tulevaisuutta.

Robotin määritelmä

Sana robotti tulee tsekin kielen sanasta robota, joka voi tarkoittaa orjuutta, pakkotyötä tai raatamista. Sana robotti esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1921 ensi-iltansa saaneessa Karel Čapek:n näytelmässä R.U.R. Näytelmässä yritys tuotti keinotekoisesti työvoimaa, joka suoritti ihmisille epämieluisia tehtäviä.

Tänä päivänä robotilla tarkoitetaan laitetta tai ohjelmistoa, joka pystyy suorittamaan monimutkaisia ja monissa tapauksissa toistuvia toimintoja itsenäisesti. Selvyyden vuoksi tässä artikkelissa keskitytään fyysisiin robottilaitteisiin, eikä tietokoneohjelmistoihin.

Arjen duunarit ja robottimanagerit

Ennen tietokoneita yrityksissä ei tunnettu sellaisia titteleitä kuin IT-tuki, ICT-johtaja tai tietoturva-asiantuntija. Jos ja kun robotit alkavat yleistyä, myös niiden ylläpitoon ja hallinnointiin tulee aivan uusia työtehtäviä. Ehkäpä Duunitorin työpaikkailmoituksissa haetaan vielä joku päivä robottitukea ja robottimanageria.

Robottien oletetaan olevan tulevaisuudessa erottamaton osa useimpien työpaikkojen arkea. Olipa kyseessä sitten pihaa vahtiva robottikoira tai pikaruoka-alalla hampurilaispihvejä kääntelevä robottikokki, nämä uudet työntekijät täytyy ottaa huomioon myös työpaikan arjessa. Turvallisuusmääräykset, tilat, työtehtävät ja asiakkaat tulevat kaikki kokemaan konkreettisia muutoksia työpaikoilla.

Robottilait kuntaan ja työpaikalle

Nykyiset halleihin suljetut teollisuusrobotit ja itsestään kotona suhisevat pölynimurit eivät juuri hetkauta yritysten HR- ja lakiosastoja. Tämä asia muuttunee siinä kohtaa, kun robotit liikkuvat ja työskentelevät ihmisten keskellä. Kuka kantaa vastuun, jos robotti tönäisee sinut kumoon ja tuloksena on sairaalareissu? Tai jos polvenkorkuinen robotti köpöttelee parkkipaikalla ja ajat sen yli? Minkälaisia vastuuvapautuslausekkeita niin työnantaja kuin työntekijä jatkossa hyväksyvät? Entäs robottivakuutukset?

Myös julkisella sektorilla joudutaan ottamaan kantaa robottien yhteiskuntaan tuomiin muutoksiin. Jo nyt lainsäätäjät pähkäilevät, kuinka toimia taivaalla lentävien drone-lentokoneiden suhteen. Lainsäätäjien kiinnostus herää sitä mukaa mitä isommiksi, itsenäisemmiksi ja liikkuvammiksi robotit kehittyvät.

Uusi robotyökulttuuri

Tulevaisuudessa ihmisten välisien erimielisyyksien lisäksi saatamme työpaikoilla joutua ratkaisemaan myös robottien ja ihmisten välisiä ristiriitoja sekä suhdekiemuroita. Aika moni on kiroillut hidastelevalle tietokoneelle, mutta tulevaisuudessa masiina saattaa jopa inttää vastaan tai osoittaa tuntevansa kipua, jos sitä murjaisee nyrkillä.

Lisäulottuvuuksia kuvioon tulee eläinten ja ihmisten sekä koneiden yhdistelmistä, kyborgeista. Tiedemiehet ovat jo onnistuneet kontrolloimaan koppakuoriaisia ja jotkut niin sanotuista biohakkereista hämärtävät ihmisruumiin ja teknologian rajapintaa hyödyntämällä teknolgiaa kehossaan.

Ja vaikka nykyiset robotit ovat pääosin aika kolhoja möhkäleita, ovat tutkijat havainneet ihmisten kiintyvän näihinkin robotteihin. Näin on käynyt varsinkin silloin, kun ihmiset ovat työskennelleet yhdessä robottien kanssa stressiä aiheuttavissa tilanteissa. Toisaalta kiintyminen robotteihin voi olla positiivinenkin asia. Esimerkiksi terveydenhuollossa potilaat voivat tämän ansiosta suhtautua robottiapureihin rauhallisemmin ja robotit tuottavat inhimillistä arvoa.

Robotti työpaikalla
Ihmismäiset ja oikeasti hyödylliset humanoidirobotit ovat vielä aikamoisen matkan päässä.

Mistä robottivallankumous alkaa?

Tämänhetkisten arvioiden mukaan fyysisessä maailmassa toimivat robotit aiheuttavat isoimpia muutoksia seuraavilla aloilla:

  • Logistiikka ja varastointi
  • Valmistava teollisuus
  • Rakennusteollisuus
  • Terveydenhuolto

Korkeasti koulutetun ja luovan työvoiman kysynnän uskotaan kasvavan rutiinitöiden siirtyessä koneille ja robottien vaatiessa ylläpitoa. Tämä voi nostaa keskipalkkoja ainakin robotisaation alkuvaiheessa.

Robottien hoitaessa rutiiniasiat ihmisläheinen asiakaspalvelu ja luovan ratkaisun hakeminen ongelmatilanteissa nousevat ihmisten valttikorteiksi. Vaikka robotit tunkeutuvat varmasti myös palvelusektorille, suurin osa ihmisistä halunnee edelleen jutella asiakaspalvelupuhelimessa ihmisen eikä robotin kanssa.

Lähteet:

Science Friday

Wikipedia

Suomen Yrittäjät

Merriam-Webster

Miso Robotics

Boston Dynamics

Forbes

YLE

LiveScience

Biohakkerit.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles