Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Vierasblogi: Yrityskulttuuri on rekrytoinnin ja työntekijäpidon avain

$
0
0

Duunitorin vierasblogisarja jatkuu! Uusimassa blogistekstissä kirjoittaa markkinoinnin asiantuntija ja CMO Maria Heimonen, joka työskentelee eCraftilla. Heimonen painottaa kirjoituksessaan yrityskulttuurin tärkeyttä parhaiden työntekijöiden saamiseksi ja pitämiseksi.


Senioritason digi- ja it-osaajista käydään kiihtyvää rekrytointikamppailua. Isokaan raha ei riitä, jos paras talentti ei pysy talossa tai sulaudu osaksi porukkaa. Siksi yrityskulttuuri ratkaisee, mitkä yritykset menestyvät.

Uber on malliesimerkki yrityskulttuurin voimasta. Uber on arvostettu ja paljon puhututtanut uuden talouden johtoyritys. Samalla se on pahassa mainekriisissä. Yhtiötä on ravistellut skandaali toisensa perään, kun Uberin yrityskulttuuriin liitetyt pimeät puolet ovat tulleet julki. Peräti yhdeksän korkeimpaan johtoon kuulunutta pomoa on irtisanoutunut vain lyhyen työssäolon jälkeen. Talentti toisensa jälkeen ottaa hatkat. Lisäksi firma on joutunut potkimaan pääkonttorista pihalle kymmeniä työntekijöitä väärinkäytösten vuoksi. Miksi huippuosaaja enää valitsisi Uberin, kun työpaikkoja on tarjolla muuallakin?

Työntekijät valitsevat sinut. Ei toisinpäin

Kokeneita ja tulosta tekeviä senioritason hakijoita on houkuteltava vastuullisilla ja kehittävillä tehtävillä, palkkapaketeilla – ja yrityskulttuurilla. Hyvinä työpaikkoina pidetyt yritykset saavat parhaat tekijät. Kun nousukausi pääsee vauhtiin, nämä yritykset ovat ainoita, jotka pystyvät pitämään hyvistä tekijöistään myös kiinni!

(artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Kiehtova yrityskulttuuri auttaa pitämään parhaat osaajat talossa myös nousukautena.
Kun nousukausi pyörähtää vauhtiin, on useilla yrityksillä hankaluuksia pitää parhaista osaajistaan kiinni. Silloin parhaat ja houkuttelevimmat työpaikat menestyvät muiden jäädessä rannalle nuolemaan näppejään.

Fiksu yritys osaa houkutella myös parhaat freelancerit

Suomi on perinteisten työsuhteiden maa. Silti kysytyimpien osaajaprofiilien ihmisiä siirtyy yhä enemmän keikkatyöläisiksi. Viisaat yritykset osaavat houkutella palkollisten lisäksi parhaat freelance-koodarit, -AI-asiantuntijat, -IoT-velhot, -asiakaskokemussuunnittelijat ja -analytiikkagurut. Jokainen keskisuuri ja suuri yritys käyttää jatkuvasti freelancereita, usein sen kummemmin asiaa ajattelematta. Esimerkiksi it-palveluita tai työterveydenhuoltoa ostettaessa ostetaan tosiasiassa freelancereita, jotka sattuvat olemaan palveluyrityksen nimissä. Palveluyritys lähettää tiimin paikalle rakentamaan ratkaisuja ja seuraavaan hankkeeseen lähetetään taas erilainen tiimi. Vakiokokoonpanoa tai usein edes vakiohenkilöstöä ei ole. Tehtäväsi on houkutella parhaita freelancereita aivan samalla tavoin, kuin houkuttelet parhaita työntekijöitä. Tämä on monelle henkilöstöjohtajalle uutta, mutta it-alan yrityksissä arkipäivää.

(artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Yrityskulttuuri merkitsee paljon myös freelancer-työntekijöiden houkuttelussa.
Freelancer-työvoiman käyttäminen saattaa tuntua monelle vieraalta, vaikka se ei poikkea paljon vaikkapa talon ulkopuolisten it-palveluiden ostosta.

Yrityskulttuuri on tärkein keino houkutella ja pitää talentti

Mitä yrityskulttuuri sitten tarkoittaa? Onko se karkkikaappeja, ilmaisia limuja ja rentoa meininkiä? Ehkä hieman sitäkin, mutta yrityskulttuurin vahvimmat vetovoimatekijät ovat:

1. Kasvukeskeisyys

Kun yritys tunnetaan kyvystä tarjota haasteita, vaihtelevia työtehtäviä ja etenemismahdollisuuksia, syntyy tarina, johon työntekijät haluavat mukaan.

2. Työntekijälähettilyys

Hyvä työpaikka synnyttää henkilöstössä aidon innostuksen viestiä omasta työpaikastaan paitsi somekanavissa, myös muissa yhteyksissä. Työntekijät viestivät työpaikastaan työnsä ulkopuolella joka tapauksessa – miksei sitä saman tien hyödynnettäisi yrityksen markkinoinnissa?

3. Asiakasprojektien portfolio

Haluttavalla työpaikalla on haluttavia asiakastöitä. Ei aina, mutta riittävästi. Huippuosaajat pysyvät töissä, kun he saavat haastaa itsensä ja oppia uutta. Yrityksesi myyntiporukka luo siis kasvualustan yrityskulttuurillesi, kun se myy kiehtovia projekteja asiakkaille. Ilman hyviä asiakasprojekteja talentti lähtee talosta.

4. Johdon työ

Johdon aktiivinen työ talentin hankkimiseksi ja pitämiseksi nostaa firman mainetta paikkana, jossa osaajia arvostetaan. Senior-talentti arvostaa sitä, että toimitusjohtaja tulee mukaan rekrytointiin ja käyttää aikaansa houkutteluun. Kokenut ammattilainen arvostaa myös sitä, että johtaja tuntee vähintään osan alan parhaista tekijöistä nimeltä. Ei liigatason lätkäjoukkueen valmentajakaan laita rekryilmoitusta lehteen – kyllä hän tietää, ketkä ovat hyviä hyökkääjiä tai maalivahtikandidaatteja. Sitten alkaa houkuttelu.

Maria Heimonen vertaa rekrytoijan työtä jääkiekkovalmentajan työhön. Valmentaja tuntee pelaajat henkilökohtaisesti ja houkuttelee heidät siten joukkueeseensa.

Maria Heimonen on markkinoinnin asiantuntija ja CMO yrityksessä eCraft Oy Ab. Heimonen on mukana rekrytoinneissa markkinointipuolen edustajana, ja hän on kasvukeskeisen yrityskulttuurin puolestapuhuja. Heimonen kokee innostavan sekä hauskan työpaikan olevan edellytys talenttien haalimiselle ja sitä hän haluaa tuoda rekrytoinneissa ilmi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles