Miten löytää se oma kutsumustyö, jonka parissa jaksaa ja eritoten haluaa ahertaa? Kimmo Pulkka jakaa vinkkinsä Duunitorin vierasblogissa siihen, kuinka oman kutsumustyön voi löytää ja miten siihen lopulta pääsee.
Sanat intohimo ja kutsumustyö ovat olleet kovassa nosteessa viime vuosina. Halutaan tehdä niin kivaa työtä, ettei työnteko tunnu työnteolta vaan kutsumukselta. Miten tällaisen työn löytää? Entä jos ei ole mitään hajua, mitä haluaa tehdä?
Olettamuksena ei ole, että yhtäkkiä tietäisit, mikä kutsumustyösi on. Kutsumustyötä tulee lähteä etsimään.
Me lähdemme etsimään sitä nyt sinun kanssasi hieman erilaisesta näkökulmasta, mihin olet ehkä tottunut.
Sydänmagneetti
Laita silmäsi kiinni ja kuvittele, että sydämesi on magneetti. Sellainen magneetti, joka vetää puoleensa kaikkea sinulle tärkeää. Tee tätä minuutin ajan. Ensimmäisellä kierroksella mieleesi tuli todennäköisesti eri ihmisiä, asioita, esineitä, eläimiä tai jotain, mistä voit pitää konkreettisesti kiinni. Nämä asiat olisivat sinulle kuitenkin merkityksettömiä ilman tunteita.
Siksi tehdään sama harjoitus uudestaan. Nyt pidä kahden minuutin ajan silmiäsi kiinni ja mieti, millaisia hetkiä sydämesi vetää puoleesi. Kuvitteellisia tai menneitä. Mieti niin vapaa-aikaa kuin työympäristöä. Millaisia tunnetiloja hetkiin liittyy ja millaisia tunnetiloja sinä luot ympärillä oleville ihmisille? Missä kohtaa tunne tuntuu kehossasi?
Harjoituksen ideana on kaivaa esiin niitä tunnetiloja, joista juuri sinä pidät ja joita haluat aiheuttaa muille ihmisille. Miksi? Ihmisen koko toiminta perustuu pitkälti tunteisiin. Kukaan ei tekisi mitään, jos niistä ei tulisi jotain tunnetta. Urheilulajit, yhdessäolo ja ylipäätään kaikki olisivat täysin merkityksettömiä ilman tunteita. Siksi sinun tulee miettiä tätä: Millaisen tunnetilan sinä haluat luoda itsellesi ja millaisen tunnetilan haluat luoda muille ihmisille omalla tekemiselläsi?
Kirjoita siis ylös jokin tunne, josta pidät. Nyt lähde rakentamaan sen ympärille kaaviota, joka kertoo mitä tekemällä voit saavuttaa sen.
Tätä voi verrata kaupassa käyntiin. Ruoan ostaminen on hyvin vaikeaa, jos et mieti yhtään, mitä tekee mieli. Tai jos mielesi tekee porkkanoita, niin et saavuta mielihalujasi ostamalla perunoita. Jos mielesi tekee haastaa ja ylittää itsesi, niin et saavuta sitä tunnetta tekemällä sellaista asiaa, missä et voi kehittyä. Älä siis mieti, mitä haluat tehdä, vaan mieti millaisen tunnetilan haluat ja mitä tekemällä voisit sen saavuttaa.
(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)
Päiväkirja
Kirjaa ylös päivän aikana kaikki mitä teet. Pohdi, miksi teet niitä asioita ja miksi valitset juuri kyseisen tyylin tehdä niitä. Mikä on lempikellonaikasi? Miksi? Millaisia uutisia luet ja millaisia et? Jätätkö jotkin uutiset lukematta siksi, ettet saisi jotain tiettyä tunnetilaa? Luetko taas vastaavasti jotkin uutiset, jotta saisit jonkin haluamasi tunnetilan?
Mitkä asiat pyrit tekemään nopeasti? Käytkö esimerkiksi lähimmässä mutta kalliimmassa kaupassa siksi, ettet halua käyttää kaupassa käyntiin aikaa, jotta sitä jäisi enemmän johonkin muuhun? Mihin? Mihin kiinnität kodissasi eniten huomiota? Siisteyteen? Sisustukseen? Elekroniikkaan?
Mitä teet täysin vapaaehtoisesti? Minkä asian pariin palaat yhä uudestaan ja uudestaan? Miksi?
Tätä voi jatkaa loputtomiin. Tärkeimmät kysymykset ovat kuitenkin:
- Mitä? (Teemoja, tapoja asioita.)
- Miksi?
- Mikä tunnetila?
Kun vastaat näihin kysymyksiin, alat huomata, mitä tunnetilaa havittelet jatkuvasti täysin huomaamattasi.
Tee päätös
Haluan löytää kutsumustyöni! Vain sinä voit sen päättää ja vain sinä voit sen estää. Päätöksessä nimensä mukaisesti jokin päättyy. Etsimättömyys päättyy ja etsiminen alkaa. On vaikea lähteä etsimään, jos ei ole suuntaa. Siksi tee edellä mainittuja harjoituksia. Kun olet itsetutkiskelun avulla löytänyt suunnan – oman kenttäsi johon lähteä – niin lähde. Lopulta löydät sen mitä olet etsinyt.
Kutsumuksesi.
Kimmo Pulkka on freelance copywriter, joka on löytänyt kutsumuksensa kirjoittamisen parista. Kimmon terävä kynä, terävä mieli ja lempeä ote kirjoittamiseen tekevät tekstistä mukaansatempaavaa. Ota Kimmoon yhteyttä, jos tarvitset apua sisällöntuotantoon!