Toimeentulon ja osaamisen lisäksi työn mielekkyyteen vaikuttaa se, kuinka merkitykselliseltä työ tuntuu. Merkityksellistä työtä tekee mielellään, eikä se aina tunnu edes työltä. Se saa työntekijän tuntemaan itsensä tärkeäksi osaksi yhteiskuntaa ja parantaa työn tuloksia. Pienillä keinoilla jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka merkityksellistä oma työ on.
Työn merkityksellisyys on tärkeää sekä työntekijälle että koko työpaikalle
Työn merkityksellisyys on yksilölle yhtä tärkeää kuin työn rakenteet, muodot ja sen tuoma toimeentulo. Hyvä työ voi tuoda tekijälleen arvostusta ja merkitystä koko elämään. Kun työntekijä kokee olevansa arvokas ja tekevänsä tärkeää työtä, hän työskentelee tuottavammin. Työn tuottavuuden kasvaessa yritykset saavat hyvän pohjan investoida ja kasvaa. Pikkuhiljaa merkityksellinen työ hyödyntää sekä yrityksiä että koko yhteiskuntaa. Työn merkityksellisyys motivoi työskentelemään yhä tehokkaammin. Motivoituneet työntekijät ovat itseohjautuvia, luovia ja pyrkivät saavuttamaan yhteisiä tavoitteita.
Työtä ei pidä nähdä pelkästään toimeentulona. Se on myös keino kiinnittyä yhteiskuntaan. Suomalaisen työn liitto on määritellyt merkitykselliseksi ja arvokkaaksi työksi työn, joka on tuottavaa, kestävää ja osallistavaa. Tällaista työtä tekevä luo jatkuvasti uutta arvoa ja tuo sitä paitsi yrityksille, myös työkavereille ja koko yhteiskunnalle.
Tee työstäsi merkityksellisempää pienillä muutoksilla
Kaikki eivät ole niin onnekkaita, että he olisivat päässeet tekemään itselleen merkityksellistä työtä. Jokainen voi kuitenkin tehdä osansa, jotta työstä tulisi yhä merkityksellisempää. Listasimme keinot, joilla teet työstäsi merkityksellistä:
1. Ole oma itsesi
Tuo inhimillisyytesi mukanasi töihin. Merkityksellisissä yrityksissä arvostetaan usein pehmeitä taitoja, joita inhimillisyys tuo mukanaan. Rakenna rohkeasti uusia ihmissuhteita ja katso suurempaa kuvaa. Ole empaattinen työkavereitasi, asiakkaitasi ja yhteistyökumppaneita kohtaan.
2. Saa työstä muutakin arvoa kuin rahaa
Toki toimeentulo on tärkeää, mutta pyri saamaan työstäsi irti muutakin kuin rahaa. Näe työnteko tilaisuutena oppia uusia taitoja, kerryttää tietoa ja verkostoitua.
3. Huolehdi itsestäsi
Kun pidät itsestäsi hyvää huolta, suorituskykysi paranee, olet onnellisempi ja työt sujuvat. Hyvinvoivana pystyt osallistumaan työpaikan asioihin paremmin.
4. Haasta työpaikkaasi
Kysy työkavereiltasi ja esimiehiltä rakentavia kysymyksiä. Se auttaa organisaatiota olemaan avoimempi ja voitte tehdä paremmin töitä. Jos huomaat jonkin toimintatavan, jota voisi parantaa, kokeile sitä rohkeasti.
5. Löydä intohimosi
Miten voisit yhdistää asiantuntijuutesi ja innostuksesi? Kun intohimosi löytyy, pohdi, miten saisit tuotua sen työpaikallesi.
Lähteet:
Kalevi Sorsa Säätiö
Suomalaisen työn liitto
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Hyvä stressi lisää työtehoa, huono heikentää – Näin otat stressin haltuun!
Taitava ajanhallinta parantaa työntekoa – Näillä vinkeillä onnistut!