Henkilöbrändi on herättänyt somessa mukavasti keskustelua viime aikoina. Henkilöbrändi sanasta voidaan olla montaa mieltä, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on mielikuvasta, jonka toinen sinusta saa. Mielikuvaan vaikuttaa esimerkiksi se, miten käyttäydyt, puhut ja pukeudut eli minkälaisen kuvan annat itsestäsi ulospäin.
Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa
Meillä kaikilla on henkilöbrändi. Se voi olla harkitusti rakennettu tai ajan saatossa ilman suurempaa suunnitelmallisuutta syntynyt. Henkilöbrändi on loppujen lopuksi aina jokaisen omaan arvomaailmaan pohjautuva näkemys. Et voi pakottaa ihmisiä ajattelemaan sinusta tietyllä tavalla, mutta voit ohjata näkemyksiä haluamaasi suuntaan. Sosiaalisen median myötä jokaisella on mahdollisuus tuoda henkilöbrändiään tunnetuksi yli työyhteisön ja kaveripiirin rajojen.
Henkilöbrändi tuo lisäarvoa yritykselle
Työnhakija voi erottautua edukseen vahvalla henkilöbrändillä. Elisan HR-päällikkö Juho Toivola pohti Duunitorin Henkilöbrändäys podcastissa brändin samankaltaisuutta ihmisten ja yritysten välillä. Työntekijöillä on olemassa tosiasiallinen arvo eli ammattitaito ja lisäksi on olemassa brändiarvo. Sama pätee yritysmaailmassa. Yrityksellä on tuote ja kuluttajilla mielikuva tuotteesta.
Kauppojen hyllyiltä löytyy lukuisia lähestulkoon saman makuisia kolajuomia, mutta suuri osa nappaa ostoskoriinsa Coca-Cola-pullon ja on valmis jopa maksamaan siitä enemmän vahvan brändin takia. Myös työntekijä voi omalla brändillään tuottaa ammatillisen osaamisen lisäksi huomattavaa lisäarvoa yritykselle. Henkilöbrändin merkitystä kuvastaa erinomaisesti se, miten kaikki haluavat Jutta Gustafsbergin valmennukseen, vaikka Suomi on ammattitaitoisia personal trainereita pullollaan. Yritys, jonka palkkalistoilta löytyy vahvan henkilöbrändillä varustettija työntekijöitä, tekee siitä automaattisesti kiinnostavamman.
Työnhakija, näin brändäät itsesi
Kun henkilöbrändiä lähtee rakentamaan suunnitelmallisesti, on kyse tällöin henkilöbrändäyksestä. Miten henkilöbrändiä voi alkaa rakentamaan somessa? Yksi hyvä tapa on lähteä liikkeelle some-asiantuntija Marko Suomen mainitsemasta listauksesta. Laita ylös asioita, jotka kiinnostavat sinua ja joihin liittyen haluat tuottaa sisältöä. Kaiken ei tarvitse olla ammattiin liittyviä asioita, vaan tekemällä monipuolisesti eri asioita kerrot syvemmin persoonastasi.
Epäaidot ihmiset paljastuvat myös somessa, joten viesti niistä asioista, joista sinulta löytyy osaamista ja joista olet aidosti kiinnostunut. Osaaminen ei tarkoita sitä, että sinun tulee olla alan huippuosaaja, jotta voit keskustella asiasta tai tuottaa muuta sisältöä aiheeseen liittyen. Keskustelemalla ja tekemällä kehittyy sekä oppii parhaiten, joten aktiivisuus palkitsee tässäkin asiassa.
Vahva henkilöbrändi on rohkeasti esillä
Usein keskiössä oleminen ja omien mielipiteiden julki tuominen pelottaa ja tämän vuoksi valtaosa somen käyttäjistä on hiljaisia sivusta seuraajia. Tällöin voidaan puhua siitä valjuimmasta mahdollisesta henkilöbrändistä, jolla ei varmasti pysty erottautumaan muista. Hajuton ja mauton ei koskaan ole positiivinen erottautumiskeino, joten somessa ei pelon vuoksi pidä jättää asioita tekemättä. Kritiikkiä tulee aina, mutta se auttaa kehittymään.
Omaa henkilöbrändiä kannattaa myös testauttaa muilla somen käyttäjillä. Kysy rohkeasti mielipiteitä ja mieti vastausten pohjalta, vastaako henkilöbrändisi sitä mitä olet tavoitellut. Jos muiden mielikuva ei vastaa tavoitteitasi, pohdi voisitko muuttaa omassa tekemisessäsi jotain, mikä veisi henkilöbrändiäsi toivomaasi suuntaan. Väkisin ei kannata tiettyyn muottiin asettua, sillä kuten edellä mainittiin, epäaidot ihmiset paljastuvat.
Kuuntele myös Duunitorin Henkilöbrändäys podcastit! Osa1 ja Osa 2