Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Hyvä stressi lisää työtehoa, huono heikentää – Näin otat stressin haltuun!

$
0
0
Stressi tyoelamassaStressi tyoelamassa

Pieni määrä stressiä kuuluu työelämään. Stressi on hyvästä niin kauan, kun siitä saa lisää tehoa työpäivään, mutta liika stressi rasittaa hyvinvointia. Se voi heikentää keskittymistä, tärkeiden töiden priorisointia ja tiedonkäsittelykykyä. Pitkittynyt stressi saattaa vaikuttaa ihmissuhteisiin ja pahimmillaan johtaa sydän- ja verisuoniongelmiin. Listasimme vinkit, joiden avulla saat stressitasot pidettyä kurissa.

1. Tunnista huono stressi

Hyvässä tilanteessa stressi on myönteistä. Sen tarkoitus on saada sinut selviytymään haastavasta tilanteesta kunnialla. Kohtuullinen stressi lisää tarkkaavaisuutta ja parantaa keskittymiskykyä. Kannattaa siis ottaa kaikki ilo irti ja nähdä stressi voimavarana niin kauan, kun se ei uuvuta sinua!

Vaarallinen stressi näkyy tavallisesti levottomuutena. Keskittyminen vaikeutuu, pinna on kireällä ja tunteet pinnalla. Joillekin stressi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten unettomuutta. Jos huomaat, että stressitasot nousevat turhan korkealle, on aika ottaa tilanne takaisin haltuun. Jos tuntuu, että tilanne ei helpotu, stressistä voi puhua ammattilaisen kanssa esimerkiksi työterveyshuollossa.

2. Pidä kiinni terveellisistä elämäntavoista

Syö säännöllisesti, nuku riittävästi ja harrasta liikuntaa. Säännöllinen liikunta auttaa sietämään stressiä paremmin, vahvistaa tunnetta elämänhallinnasta ja parantaa itsetuntoa. Tarkkaile myös alkoholinkäyttöäsi. Alkoholin avulla ei saa päätä nollattua raskaan työviikon jälkeen – päinvastoin! Alkoholi heikentää unenlaatua, mikä johtaa entistä pahempaan uupumiseen ja pahentaa stressiä.

3. Lepää ja rentoudu

Hektisessä elämänvaiheessa itselle tärkeät asiat pääsevät helposti unohtumaan. Muista virkistäytyä vaikkapa harrastusten parissa ja käyttää luovuuttasi. Kokeile tehdä listaa asioista, joiden olet huomannut lataavan akkujasi. Stressaavassa tilanteessa sinun on helppo palata tuohon listaan! Voit välillä olla hyvillä mielin tekemättä yhtään mitään.

stressinhallinta
Ystävien seura ja mukava tekeminen auttavat stressinhallinnassa.

4. Hae tukea muista ihmisistä

Keskustele ystäviesi, tuttaviesi ja työkavereidesi kanssa. Puhu myös tunteistasi. Henkisesti hyvinvoivilla ihmisillä on usein paljon sosiaalisia suhteita ja he viettävät aikaa muiden kanssa. Pidä siis kiinni ystävistä myös silloin, kun stressaa. Kokeile myös tehdä hyviä tekoja vähintään joka viikko. Ne vahvistavat minäkuvaasi ja helpottavat stressiä.

5. Kuuntele ajatuksiasi

Kiinnitä huomio siihen, miten ajattelet. Koita vähentää kielteistä ajattelua ja ylläpitää rakentavia ajatuksia. Katso asioita eri näkökulmista mustavalkoisuuden sijaan. Vastoinkäymiset eivät tunnu niin vaikeilta, kun ajattelet oppivasi niistä.

6. Hallitse stressi myös työpaikalla.

Pidä pieniä taukoja, äläkä jumitu koko työpäiväksi paikoillesi. Pidä huoli rajoistasi ja siitä, että tavoitteesi ovat realistisia. Tee itsellesi aikataulu ja työjärjestys, josta näet helposti, mitkä työt ovat nyt tärkeitä ja mitä teet milloinkin. Pidä työ ja vapaa-aika selkeästi erillään toisistaan. Katso myös seitsemän tapaa vähentää stressiä työpäivän aikana.

Tarvittaessa stressistä kannattaa jutella työnantajan, luottamusmiehen tai esimiehen kanssa. Pyydä rohkeasti apua, jos töitä tuntuu olevan liikaa!

Lähteet: 

Mehiläinen
Mielenterveysseura
Terveyskirjasto


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles