Oletko koskaan miettinyt omaa sosiaalisen median käyttöäsi? Some kulkee tänä päivänä mukanamme koko ajan ja samalla siitä on tullut osa arkea. Moni meistä käyttää sosiaalista mediaa pelkästään viihtymiseen ja yhteydenpitoon kavereiden kesken. Se ei missään nimessä ole väärin, mutta kannattaa pitää mielessä, että some taipuu moneen muuhunkin käyttötarkoitukseen.
Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa.
Mikä on sosiaalisen median strategia?
Sosiaalisen median strategia on tuttu termi somen parissa työskenteleville ja sitä aktiivisesti käyttäville. Strategia eli suunnitelma tähtää aina tavoitteen saavuttamiseen, oli kyseessä sitten brändin tunnettuuden lisääminen, myynnin kasvattaminen tai henkilötasolla työpaikan saaminen. Henkilökohtainen sosiaalisen median strategia ei ole vain hienolta kuulostava termi. Se on toimintojen summa, joiden avulla saavutat asettamasi tavoitteet sosiaalista mediaa hyödyntäen.
Suunnittele sisällöt ja valitse kanavat
Työnhakijalle tavoitteen asettaminen on varsin selkeää. Lopullinen päämäärä on työllistyminen. Strategian kivijalan muuraaminen alkaa usein kanavasuunnitelmalla, vaikka tätä ennen tulisi miettiä, minkälaista sisältöä haluaa tuottaa ja pohtia sen jälkeen, missä sosiaalisen median kanavassa se onnistuu parhaiten. Työnhakua voi edistää monella tavalla ja alle on listattu muutamia esimerkkejä.
- Osaamisen kehittäminen – kysy neuvoja, seuraa mitä muut tekevät
- Oman osaamisen esille tuominen – ole aktiivinen
- Itsensä tunnetuksi tekeminen – luo verkostoja, hanki seuraajia
- Ota hyöty irti myös niistä kanavista, jotka ei suoraan ole yhteydessä työnhakuun
Ei ole olemassa yhtä tiettyä tapaa, jolla sosiaalisesta mediasta saisi suurimman hyödyn irti työnhakua ajatellen. Liikkeelle voi lähteä kevyesti luomalla LinkedIn-profiilin, jossa on selkeästi tuotu esille koulutus- ja työhistoria. Kun tili on luotu, seuraava askel on luonnollisesti aktivoituminen. Mahdollisuuksia on monia kanavasta ja omasta innostuksesta riippuen. Olemalla aktiivinen ja tuottamalla mielenkiintoista sisältöä teet itseäsi koko ajan tunnetummaksi ja rakennat samalla henkilöbrändiäsi.
LinkedIn-profiilinen luominen tai päivitysaiheiden keksiminen voi tuntua aluksi hankalalta varsinkin, jos kanava ei entuudestaan ole tuttu. Tällöin kannattaa seurata muiden tekemistä ja ottaa parhaat ideat omaan käyttöön. Tutki omalla alallasi työskentelevien henkilöiden profiileja ja katso, minkälaista sisältöä he ovat tuottaneet. Vältä kuitenkin suoraa kopiointia. Tuo aina omaa persoonaasi ja näkökulmaasi mukaan oli kyse profiilin luomisesta tai blogitekstistä.
Voit kehittää osaamista myös huomaamattasi sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Snapchatissa ei juurikaan työpaikkoja jaeta tai luoda verkostoja LinkedInin tapaan, mutta esiintymistaidon kehittämiseen se on mitä parhain väline. Punomalla lyhyitä videoklippejä yhtenäiseksi MyStoryksi parannat automaattisesti omaa ilmaisuasi, mistä on suuri hyöty esimerkiksi työhaastattelutilanteessa. Harrastukseesi liittyvä blogi kehittää puolestaan kirjoittamisen taitoa. Tee siis rohkeasti ja monipuolisesti sisältöjä, sillä suurin virhe on jättää asioita tekemättä.
Mittaa onnistumista
Omaa tekemistä ja kehittymistä kannattaa ja pitää mitata. Helpoiten mitattava asia sosiaalisessa mediassa on kontaktien ja seuraajien määrää kanavasta riippuen. Esimerkiksi LinkedInissä verkoston koolla on hyvinkin suuri merkitys työnhakijaa valittaessa. Henkilö, jolla on yli 200 kontaktia, on luonnollisesti haluttavampi kuin työnhakija, jonka verkostossa on alle 20 henkilöä. Kontaktien määrä kertoo osittain myös siitä, kuinka kiinnostava henkilö olet somessa. Kiinnostusta luot ainoastaan omalla toiminnalla, et sivusta seuraamalla. Vaikka osaamista olisi kuinka paljon, ei siitä ole hyötyä, jos sinua ei löydetä.
Analysoi tuloksia
Kirjoititko blogin, joka saavutti enemmän näyttökertoja kuin muut kirjoitukset? Katsottiinko LinkedIn-profiiliasi tiettynä ajanjaksona useammin kuin normaalisti? Mikään ei tapahdu sattumalta, vaan kaikki on jonkin toiminnan seurausta. Syy-seuraus-suhteen tiedostaminen ja oman tekemisen kehittäminen sen pohjalta on tärkeässä roolissa, halusit sitten kasvattaa seuraajamäärääsi tai saada lukijoita blogikirjoituksillesi. Tulosten mittaaminen on loppujen lopuksi vain numeroita paperilla, jos et tiedä, mitkä ovat toimet niiden taustalla.