Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Mitä on yrittämisen keveys? “Stressi väheni ja energian saa keskittää oikeaan työhön”

$
0
0

Kutkuttaako mielesi sopukoissa idea tai ajatus omasta yrityksestä, mutta askel sitä kohti tuntuu liian suurelta? Tai oletko yrittäjä, jolle byrokratia on joka kuukautinen päänvaiva? Kevytyrittäjyys voi olla paperitöitä kaihtavalle yrittäjälle tai sellaiseksi haluavalle paras ratkaisu.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä kevytyrittäjyyspalvelu Omapajan kanssa. Jututimme pajayrittäjiä ja selvitimme, miksi he ovat valinneet kevytyrittäjyyden.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä Omapajalla »

Palkkatyö vaihtui kevytyrittäjyyteen

Kuopiosta kotoisin oleva Pauli Rönkkö on tehnyt yhtiökumppaninsa kanssa videopalveluita yrityksille nyt noin puolen vuoden ajan. Kevytyrittäjä on luonut ja tuotteistanut oman liiketoimintansa ja myynyt sitä asiakkaille, mutta paperityöt ja veroasiat hoitaa Omapaja. “Tähän mennessä on sujunut hyvin ja olemme saaneet hyvin töitä. Kysyntää ei kuitenkaan kevytyrittäjänäkään voi odotella, vaan täytyy olla itse aktiivinen ja kertoa omasta palvelustaan”, Pauli kertoo.

Oululainen Janica Alasimonen teki vuonna 2015 suunnanmuutoksen – aiempi työ myynnin ja markkinoinnin puolella ei tuntunutkaan enää omalta, ja Janica päätyi kouluttautumaan ravintovalmentajaksi. “Innostuin heti ja tiesin, että tämä on se mun juttu. Kun sain koulun päätökseen, aloitin työt yrittäjänä.” Vuoden 2016 lopulla tarvittiin kuitenkin tuumailutauko: kalenteri oli täynnä asiakkaita, mutta kassavirtaa tarvittaisiin enemmän. Sitten Janicalle tarjottiin työtä ravintovalmentajien kouluttajana. “Tilaisuus oli niin hyvä, että paikka oli pakko ottaa vastaan. Oikeastaan samalla minulle tarjottiin vielä toistakin työtehtävää samasta firmasta.”

Koska yritys ei ollut valmis ottamaan palkkatöihin, Janica pohti vaihtoehtojaan tarkasti. “Olin aiemmin tutustunut henkilöön Omapajalta, joten toiminta oli siinä mielessä tuttua. Lopulta se oli aika luonteva vaihtoehto”, hän sanoo. Nyt työviikot koostuvat asiakaspalveluassistentin töistä ja koulutuksista ja siihen päälle vielä oman yrityksen ravintovalmennuksista, jotka kaikki pyörivät Omapajan kautta.

Pauli tekee yhtiökumppaninsa kanssa monipuolisia videototeutuksia yrityksille.

Paljon työssään matkustava Matti Seppänen on ollut haastattelupäivänä reissun päällä jo aamukuudesta. Eläkkeelle jäänyt rakennusinsinööri ei ole malttanut vielä jäädä pois auton ratista, vaan tekee edelleen työkseen erilaisia rakennusten kuntotarkastuksia. Autossa istumiseen on hänen mukaansa tottunut, kun on kotoisin syrjäisestä Vaalasta. Aiemmin työurallaan työnjohtajan töitä tehnyt Matti on matkustanut työmaalle jopa 170 kilometriä aamuin illoin.

Maaliskuusta asti Omapajan palvelua käyttänyt Matti kertoo tuntevansa yrittäjyyttä ja on kokeillut sitä vuosia sitten itsekin. “Mitä helpommalla pääsee, sen parempi. Näinhän se karkeasti on”, hän toteaa viitaten byrokratiaan. Matti täyttää tiedot laskutusta varten Omapajan nettipalvelussa, jonka jälkeen Omapaja hoitaa loput.

Keskity byrokratian sijasta oikeaan työhön – ”Stressi toimeentulosta on jäänyt vähemmälle”

Kevytyrittäjyyden parhaisiin puoliin lukeutuu mahdollisuus keskittyä itse työhön ja jättää byrokratia muiden huoleksi. Janica myöntää, että yrittäjänä toimiessaan paperityöt olivat hänelle aina “pakkopullaa”. “Olen tosi tyytyväinen, sillä hirveän iso stressi on jäänyt pois. Se vaikuttaa positiivisesti myös omaan työhön, kun on enemmän energiaa ja aikaa siihen mikä on tärkeintä: pystyy tekemään laadukkaampaa ja parempaa työtä ilman perinteisiä yrittäjähuolia.” Janica kertoo yllättäen myös säästäneensä. Kirjanpitokulut tulivat ennen kalliimmaksi kuin nykyinen järjestely Omapajan kautta, joka osoittautui vertailussa selkästi edullisimmaksi.

Janicalle suuri hyöty on myös varmempi tunne toimeentulosta: kevytyrittäjä saa Omapajalta palkan kerran kuukaudessa ja näin hän on pystynyt suunnittelemaan tulevaisuutta paremmin myös taloudellisesta näkökulmasta. Omalla tavallaan riskit ovat pienemmät.

Kevytyrittäjyys on yleistä mm. hyvinvointialalla.

Omapaja on kevytyrittäjälle vastuullinen yhteistyökumppani, joka neuvoo ja opastaa tarpeen vaatiessa niin aloittelijaa kuin konkariakin. Jokainen haastateltava on kokenut kommunikoinnin Omapajan henkilökunnan kanssa erityisen sujuvaksi ja välittömäksi. “Ihan kuin soittaisi hyvän päivän tutulleen”, Janica naurahtaa. Pauli kertoo, että oli asia sitten mikä tahansa, langan päästä löytyy iloisia opastajia, jotka auttavat mielellään ja ovat helposti lähestyttäviä.

Uuden lakimuutoksen mukaisesti kaikki laskutuspalvelut siirtyvät nyt vakuuttamaan asiakkaansa työntekijöiden sijaan yrittäjinä. Omapajalla kevytyrittäjä on saanut vaihtaa vakuutuksensa yrittäjäpuolelle jo aiemminkin, mikä on Paulin mukaan tuonut selviä säästöjä.

Muutakin kuin laskutuspalvelu – Hyvät valmiudet myös myöhempään yrittäjyyteen

Pauli kertoo, että Omapaja tarjoaa apua myös itse liiketoiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä erilaisten valmennusten muodossa. Neuvoja saa joustavasti niin puhelimitse kuin webinaariin osallistumalla. Paulin kohdalla alkuvaiheen toimenpiteet sujuivat puhelimitse, mutta Omapajalta tarjouduttiin myös käymään tarvittaessa paikan päällä.

“Kevytyrittäjyys ei sulje pois varsinaista yrittäjyyttä – päinvastoin, se antaa yrittäjyyteen hyvät eväät ja asiakkaita pystyy hommaamaan valmiiksi”, Pauli toteaa. Matista parasta hänen työssään on vapaus. “Hinnoittelee itsensä sitten niin korkeaksi, jos ei kiinnosta saada keikkaa. Jos sitten saakin, niin on ainakin hyvä hinta”, hän vitsailee. Omapajan kautta ei tarvitse laskuttaa tiettyä määrää, vaan palvelua voi käyttää esimerkiksi myös kesätöitä varten. “Tätä voi tehdä myös toisen työn ohella. Tekee vaikka silloin tällöin töitä ja on helppo laittaa lasku nettiin ja saa palkkaa perään. Tässä on hyvää myös se, ettei ole mitään painetta, vaan voi mennä fiiliksen mukaan”, Pauli kertoo.

Kevytyrittäjänä on mahdollista keskittyä siihen tärkeimpään: oikeaan työhön ja siihen, mitä haluaa tehdä.

Janica oli ennen yrittäjäksi ryhtymistään ollut aina sitä mieltä, ettei hänestä tulisi ikinä yrittäjää. “Kun löysin oman alani ja kouluttauduin siihen, tajusin, että jos ja kun haluan tätä työtä tehdä, ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin lähteä yrittäjäksi.” Hänelle miehen kannustus oli tarpeellinen potku yrittäjyyteen uskaltautumiseen. “Jos on millään tasolla miettinyt yrittämistä, kannattaa tutustua ja lähteä rohkeasti ottamaan yhteyttä Omapajaan. Sitä kautta on hyvä kokeilla, eikä tipu kovin korkealta”, Paulikin sanoo.

Omapaja kannustaa pajayrittäjiään kasvamaan. Siksi se järjestää heille kuukausittain verkkovalmennuksen, jossa sparrataan yrittäjän valmiuksia ja kasvuun tarvittavaa osaamista. Jos joku pajalaisista haluaa ottaa oman y-tunnuksen ja perustaa oman osakeyhtiön, kumpikin osapuoli on onnistunut isosti.

Haastattelupäivä on ollut Janicalle tyypillinen: aamupäivä on sujunut assistentin työssä ja iltapäivällä hän jatkaa oman yrityksensä verkkovalmennuksen suunnittelun parissa. Koulutukset ajoittuvat yleensä viikonlopulle. “Parasta on tehdä sitä, mitä on haaveillutkin tekevänsä. Pystyn yhdistämään kolme erilaista työtä normaaliin työviikkoon.”

Kiinnostuitko kevytyrittäjyydestä? Tutustu Omapajaan tarkemmin:

Lue lisää kevytyrittäjyydestä »

Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles