Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Työnhakijan some-opas: LinkedInin perusteet aloittelijalle

$
0
0

Tiesitkö, että LinkedIn on Suomen neljänneksi suosituin some-kanava? LinkedIn on sosiaalisen median kanavista ainoa työelämään keskittynyt palvelu. Se on loistava työkalu työnhakuun ja verkostoitumiseen. Käyttäjiä löytyy tällä hetkellä Suomesta peräti 0,7 miljoonaa, mikä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet työnhakua ajatellen.

Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa

LinkedIn koetaan erityisesti nuorten keskuudessa vaikeasti lähestyttävänä kanavana. Jos työhistoriaa ei ole ehtinyt kertyä paljon, voi omat ammatilliset taidot tuntua puutteellisilta. Se on kuitenkin täysin turhaa. Sinun ei tarvitse olla alasi huippuosaaja, jotta voit tuoda omaa osaamistasi esille LinkedInissä. Lähde liikkeelle perusasioista ja opi hyödyntämään palvelua askel kerrallaan.

Hyvä LinkedIn-profiili on ajantasainen, informatiivinen ja mielenkiintoinen.

Pikaohjeet profiilin luomiseen

Jos sinulla ei ole LinkedIn-tiliä, niin kaikki alkaa luonnollisesti profiilin luomisella. Olet varmasti tehnyt profiilin johonkin some-kanavaan, mutta Linkedinissä sen merkitys on normaalia suurempi. Profiilin kautta tulet löydetyksi ja herätät kiinnostuksen rekrytoijassa. Profiilin rakentamisessa on omat sääntönsä, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Suomeksi vai englanniksi? Vaikka LinkedIn on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista some-kanavista, ei kielivaihtoehdoista ainakaan toistaiseksi löydy suomea. Pääsääntöisesti suomalaiset käyttäjät tekevät profiilinsa englanniksi. Suomen kielellä tehdään LinkedInissä toistaiseksi vähän hakuja, joten löydettävyyden kannalta profiilin tiedot kannattaa täyttää englanniksi. Halutessaan englannin rinnalla voi käyttää myös suomea.

Intro: Intro-osiossa luot ensivaikutelman. Sen on oltava mielenkiintoa herättävä, selkeä ja informatiivinen, jotta katsoja haluaa jatkaa lukemista otsikkoa pidemmälle.

Profiili- ja kansikuva: Valitse itsestäsi selkeä kasvokuva, jossa ei ole mukana muita henkilöitä, eläimiä tai hassuja hattuja. Hyvä profiilikuva herättää luottamusta ja kertoo ammattimaisuudesta. LinkedInissä voi Facebookin tapaan lisätä profiilisivulle myös kansikuvan. Valitse kuva, joka kuvaa juuri sinua, kuva joka herättää katsojassa mielenkiinnon.

Perustiedot: Täytä perustiedot ja osaamiset käyttämällä sanoja perusmuodossa. Tämä parantaa löydettävyyttä! Ydinosaamisesta kertovien sanojen toistelu lisää todennäköisyyttä, että rekrytoija löytää profiilisi. Jos olet etsimässä töitä, tuo se esille heti otsikossa.

Pidä huoli, että yhteystietosi ovat selkeästi esillä. Yhteystiedot kannattaa kirjoittaa summary-osioon ensimmäiseksi, jotta ne on mahdollisimman helposti löydettävissä. Hyvä summary-osio kertoo osaamisen lisäksi myös persoonastasi.

Experience & Education: Kiinnitä huomiota, että koulutus- ja työhistoria-osioon kirjoittamasi sanat ovat osaamistasi kuvaavia ja yleisesti hauissa käytettyjä. Jos et ole varma, mitä sanamuotoja sinun tulee käyttää, voit katsoa muiden alalla työskentelevien henkilöiden profiileista mallia.

Featured Skills & Endorsements: Täytä skills-osio niin laajasti kuin pystyt. Voit käyttää synonyymejä samalle osaamiselle, jos osio tuntuu muuten jäävän liian vajaaksi. Kun olet listannut taitosi, muut käyttäjät voivat antaa suosituksia, jotka ovat kevyitä Facebook-tykkäyksiin rinnastettavia. Profiilit joissa skills-osio on täytetty, saa keskimäärin 13 kertaa enemmän näyttöjä kuin profiilit, joista se puuttuu.

Muut osiot: LinkedIn-profiiliin on mahdollista lisätä edellä mainittujen osioiden lisäksi monia lisäosia. Voit muun muassa linkittää profiiliin oman Twitter-tilisi, lisätä publications-, projects- ja organizations-osion. Tutustu niihin tarkemmin, kun olet saanut perusasiat kuntoon ja viilaa profiilistasi juuri itsesi näköinen! LinkedIn-profiilin täytyy olla ajantasainen, joten lisää ja muokkaa tietoja ajan mittaan, kun ne muuttuvat ja osaamiset kehittyvät.

Määritä asetukset niin, että sinut löydetään

Yksityisyysasetuksilla vaikutat siihen, miten paljon muut näkevät sinusta ja vastavuoroisesti sinä muista. LinkedInissä toimintaperiaate on sama kuin WhatsAppissa. Jos sinulla ei ole lukukuittaukset päällä, et näe myöskään, onko toinen lukenut lähettämäsi viestin.

Työnhakijana sinua varmasti kiinnostaa, kuka on käynyt katsomassa profiiliasi. Profiilisi on saattanut herättää mielenkiinnon potentiaalisessa työnantajassa, joten tätä tarkastelumahdollisuutta ei kannata rajata itseltään pois. Julkinen profiili lisää luonnollisesti myös kontaktointien määrää.

Kun pohjatyö on tehty, voit siirtyä seuraavalle tasolle ja alkaa hyödyntää LinkedIniä työnhaussa todenteolla. Parhaat käytännön vinkit tähän liittyen löydät seuraavasta Työnhakijan some-opas -artikkelista!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles