Oletko tullut ajatelleeksi, että varastot ovat suuria työllistäjiä tarjoten monipuolisia ja joustavia vaihtoehtoja työntekoon? Varastossa asenne ratkaisee, minkä vuoksi työ sopii sekä osa-aikaisia töitä etsiville opiskelijoille että logistiikan- ja päivittäistavarakaupan alan uramahdollisuuksista kiinnostuneille! Lue alta faktat varastotyöstä ja selvitä, sopisitko sinä töihin Lidlin jakelukeskukseen.
Tämä artikkeli on osa kaupan alasta kertovaa juttusarjaa, jonka Duunitori toteuttaa yhteistyössä Lidlin kanssa. Lidl etsii nyt useita varastotyöntekijöitä kokoikaisiin ja osa-aikaisiin työsuhteisiin Janakkalaan!
Lue 6 faktaa varastotyöstä Lidlillä:
1. Lidl on reilu työnantaja
Ryhmäpäällikkö Jouko Honkanen on työskennellyt Janakkalan jakelukeskuksessa jo vuodesta 2002, eli Lidl Suomen toiminnan alusta alkaen. ”Lehdissä oli tuolloin paljon juttua siitä, että tällainen mystinen firma tulee Suomeen. Täällä oli monipuolisesti työtä tarjolla, mikä herätti kiinnostukseni. Sillä tiellä ollaan, olen viihtynyt täällä 14 vuotta. Lidl on moderni ja dynaaminen työnantaja, joka panostaa henkilöstöönsä.”
Palkat tulee ajallaan, mikä on tosi tärkeä juttu.
”Palkat tulee ajallaan, mikä on työntekijälle tärkeä juttu”, kertoo keräilypuolen varastotyöntekijä Muusa Kaitala. Hän haki Lidlille, sillä hän ei saanut edellisessään työssään tarpeeksi työtunteja. ”Täällä sain melkein heti täydet tunnit ja kuukausipalkan. Uudet työntekijät aloittavat yleensä osa-aikaisina, ja sopimustuntien korotusta on mahdollista hakea puolivuosittain.”
2. Jakelukeskukset ovat tärkeä osa Lidlin menestystarinaa
”Jakelukeskuksen toiminta pyörii täysillä seitsemänä päivänä viikossa ja tavaraa lähetetään myymälöihin joka päivä. Olemme tärkeässä roolissa varmistamassa, että myymälöissämme on aina tuoretta tavaraa tarjolla asiakkaillemme”, Honkanen kertoo.
Tehokkuuden optimoimiseksi ja dynaamisen toiminnan varmistamiseksi varasto jakautuu eri osastoihin, joilla kaikilla on oma tehtävänsä. Saapuvan tavaran osasto huolehtii laaduntarkkailusta, tavaran vastaanotosta, trukkitoiminnasta ja keräilyn auttamisesta. Eniten työllistävällä keräilyosastolla kerätään kaikki myymälöihin menevät tavarat. Lähtevän tavaran osasto taas huolehtii ilta- ja päiväsaikaan siitä, että rekat tulevat paikalle lastaamaan tavaraa, ja että tavaraa lastataan oikea määrä. Lisäksi lähtevän tavaran osasto huolehtii myös kierrätettävän materiaalin esikäsittelystä.
3. Valtavissa jakelukeskuksissa on paljon erilaisia työtehtäviä
”Vaihtelevuus on sellainen juttu, mistä tässä työssä tykkään. Teen hyvin monipuolisia hommia keräilyn puolella”, Kaitala sanoo. Myös esimiestyö on Honkasen mukaan hyvin monipuolista: ”Työni parhaita puolia on se, että jokainen päivä on erilainen, tulee kaikenlaisia muuttujia, eikä vain istuta tietokoneella tekemässä paperitöitä.”
Kaikille pyritään järjestämään sellaista työtä, jossa he viihtyvät. Työ on fyysistä, mutta sen kuormittavuutta on mahdollista säädellä. ”Eri viikoilla kerätään eri tavaroita, jotta työ ei kuormita työntekijää liikaa”, Honkanen avaa. Kaitala pitää työn fyysisyyttä hyvänä asiana. ”Itselleni työn fyysisyys on bonus. Hyvästä peruskunnosta on tässä työssä hyötyä, mutta jos sitä ei alussa ole, niin kyllä se kunto työn myötä kasvaa”, hän lisää.
4. Työssä on mahdollista edetä ja kouluttautua
Varastotyö Lidlillä tarjoaa hyvän mahdollisuuden päästä näkemään miten kansainvälinen vähittäiskauppayhtiö toimii. Talo tarjoaa myös etenemismahdollisuuksia.
Honkanen aloitti varastotyöntekijänä ja on edennyt esimiestehtäviin työn ohessa. ”Meillä on hyvä tilanne: Lidl kouluttaa omat työntekijänsä, ja olen saanut työn ohessa koulutusta myös esimiestehtäviin.” Talon sisällä on mahdollista hakea erilaisiin koulutuksiin; Kaitala kouluttautuu tällä hetkellä työn ohessa oppisopimuksella varastonhoitajaksi. Lidl kannustaa ja tukee kouluttautumista ja maksaa palkkaa myös koulutukseen kuuluvista lähiopetuspäivistä.
5. Kokemusta ei välttämättä vaadita – ”Tärkeintä on hyvä asenne”
”Mielestäni on erittäin hieno juttu, että meillä ei joitakin esimiestehtäviä lukuun ottamatta ole montaakaan sellaista työtehtävää, johon tarvitsisi erityistä kokemusta. Täällä kun aloittaa, niin meillä on oma koulutusjärjestelmä kaikille”, Honkanen kertoo ylpeänä ja jatkaa: ”Riittää, että asenne ja työmoraali ovat kunnossa. Sillä pääsee pitkälle.” Perehdytyskoulutuksen pituus riippuu työnkuvasta, tyypillisesti perehdytys kestää noin kuukauden.
Tämä on mielestäni yksi iso valtti Lidlin toiminnassa.
Varastolle voi hakea töihin, vaikkei puhuisi suomea. ”Ei tarvita oikeastaan edes alkeita. Meillä alkoi nyt lokakuussa firman sponsoroima suomen kielen koulutus, jossa kaikille halukkaille opetetaan suomea työn ohessa”, Honkanen kertoo.
6. Isossa porukassa on hyvä yhteishenki
Lidl on kansainvälinen yhtiö ja kansainvälisyys näkyy jakelukeskuksen työyhteisössä myös konkreettisesti. ”Täällä on porukkaa monista maista ja toimimme kahdella kielellä, englannilla ja suomella”, Honkanen kertoo.”Englantia pääsee työpäivän aikana puhumaan. On ollut hauska tutustua muihin kulttuureihin työn ohessa.”
Millainen työilmapiiri varastolla sitten oikein on? ”Kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Teemme kaikki töitä yhdessä ja hommat sujuu”, Honkanen kertoo. Kaitala on samaa mieltä: ”Meitä on iso porukka ja täällä on hyvä henki.”
Testaa, sopisitko sinä töihin Lidlin jakelukeskukseen?
Sopivatko nämä väittämät sinuun:
1. Olet ahkera työntekijä
Varaston työympäristö on nopeatempoinen. ”Tänne ei tulla hengailemaan, vaan täällä tehdään tosissaan töitä”, Kaitala muistuttaa.
2. Olet kiinnostunut varasto- ja logistiikka-alasta
”Asenne ratkaisee”, Honkanen sanoo.
3. Sinulla on hyvä peruskunto
”Hyvästä peruskunnosta on paljon hyötyä”, Kaitala sanoo.
4. Uskallat olla oma itsesi
”Persoonat jäävät haastattelussa mieleen”, Honkanen vinkkaa. Positiivinen asenne on plussaa!