Rakennusprojekteissa on usein mukana useita tekijöitä ja jokainen projekti on erilainen. Ei mikään ihme, että virheitä sattuu ja laatu vaihtelee. Hyvällä yhteistyöllä ja tarkalla työskentelyllä projektin jokaisessa vaiheessa saadaan kuitenkin aikaan laadukas lopputulos. Laadukkaan rakentamisen tunnistaa helposti. Siihen kuuluu onnistumiset niin virheettömyydessä ja rakentamisprosessin sujuvuudessa kuin onnistuneissa asiakaskohtaamisissakin.
Rakentamisen laadun ongelmat aiheutuvat usein monen tekijän summasta
Rakennusalalle on tyypillistä, että lopputulokseen vaikuttavat useat eri osapuolet. Työmaalla ovat tilaajat, suunnittelijat ja rakennuttajat. Lisäksi rakentaessa on huomioitava viranomaisten ohjeistukset. On luonnollista, että virheitä pääsee syntymään, mutta niitä voidaan ennaltaehkäistä tekemällä huolellista työtä jokaisessa rakentamisen vaiheessa. Myös riskialttiit tilanteet ja materiaalit on hyvä tuntea, jotta niiden kanssa osataan tehdä huolellista työtä.
Pahimmillaan heikko rakentamisen laatu saattaa johtaa esimerkiksi sisäilmaongelmiin, huurtuviin ikkunoihin ja teollisuuslattioiden halkeiluun. Virheiden korjauksista tulee lisäkustannuksia, ja tilaaja on tyytymätön lopputulokseen ja itse rakennusprosessiin. Laatuongelmiin voi olla monia syitä. Virheitä voi tulla suunnittelussa, materiaalivalinnoissa, työmaalla sekä rakennuksen käytön ja ylläpidon aikana. Puutteelliset lähtötiedot, kiireinen aikataulu ja alhaisimman hinnan priorisointi johtavat helposti tilanteisiin, joissa virheitä sattuu ja rakentamisen laatu kärsii.
Rakennusala luo ratkaisuja rakentamisen laadun parantamiseksi.
Rakennusalalla on jo pitkään panostettu voimakkaasti rakentamisen laatuun. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Rakennusteollisuus RT:n vuonna 2011 käynnistämä Laatupolku-hanke ja vuonna 1997 perustettu Rakentamisen laatu RALA ry. Laatupolku muun muassa tuottaa tietoa ja oppaita laadukkaan rakentamisen tueksi. RALA ylläpitää pätevyysrekisteriä ja myöntää yrityksille sertifikaatteja.
Viimeisin panostus rakentamisen laadun parantamiseksi on Paremman laadun puolesta -hanke, jossa on mukana useita rakennusalan toimijoita ympäri Suomen. Hankkeessa etsitään hyviä toimintamalleja, jotka tuodaan laajasti koko alan tietoon. Hankkeen osallistujat katsovat rakennuksia koko elinkaaren näkökulmasta. Rakennettavissa taloissa huomioidaan laadukkaat ratkaisut alusta alkaen mutta muistetaan myös rakennuksen ylläpidettävyys sen valmistuttua. Tavoitteena on, että rakennusten sisäilma pysyy terveellisenä ja kaikki toimii suunnitellusti heti valmistumisesta lähtien. Tämä vaatii sitä, että tilaajat, suunnittelijat ja rakentajat tekevät tiivistä yhteistyötä.
Rakennusalan toimijat ovat huomanneet, miten tietyt asiat vaikuttavat rakentamisen laatuun. Esimerkiksi Skanska on tehnyt listan asioista, joita rakentamisessa suositellaan välttämään. Listalta löytyy muun muassa äänieristetyt, pehmennetyt muovimatot sekä ohutseinämäiset sähkösinkityt putket holvien läpivienneissä. Listalla on myös asioita, joihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Näitä ovat muun muassa vuodonilmaisimilla varustetut puristusliittimet, hormielementit ja viemäreiden tuenta. Skanska pyrkii rakentamaan suositustensa mukaisesti mutta olosuhteet huomioiden. Myös muun muassa rakennusliike Pohjola on julkaissut listan tyypillisimmistä rakentamisen virheistä, joiden kanssa on syytä olla tarkkana. Näitä ovat muun muassa kylpyhuoneiden kaatovalut, putkivuodot, halkeamat seinissä ja katoissa sekä ikkunoiden säädöt ja huurtuminen. Sekä Skanskan että Pohjolan listat ovat luettavissa kokonaan Rakennuslehden artikkelista.
Lähteet:
Rakennusteollisuus
Sisäilmauutiset
Rakennuslehti
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Rakennusala kansainvälistyy niin ulkomaille kuin kotimaassakin
Homeongelmia voidaan ennaltaehkäistä terveellä rakentamisella
Rakennusala tuo omat haasteensa työturvallisuuteen
Aliurakointi rakennusalalla – Joustoa talonrakentamiseen ja infrarakentamiseen
Putkiremontti pitää rakennuksen kunnossa – Muista remontoida asukkaat ja taloyhtiö huomioiden
Kerrostalojen uudisrakentaminen – Asuntoja sijoittajille, pienille perheille ja tyylitietoisille