Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Kun työttömyys loppuu

$
0
0
Kun työttömyys loppuuKun työttömyys loppuu

Työttömyyden loppuminen on iloinen asia. Uuden työ- tai opiskelupaikan huumassa on helppo unohtaa työttömyysetuuksiin liittyvät asiat, mutta byrokratiat kannattaa hoitaa kunnialla loppuun. Käsittelemme tässä artikkelissa myös muita poikkeustilanteita, jolloin työnhakusi voi virallisesti päättyä.
Artikkeli on osa työttömän tietopakettia, johon kokoamme vastauksia yleisimpiin työttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Sinun tulee ilmoittaa työttömyyden päättymisestä sekä päättymisen syy TE-palveluihin ja työttömyyskassaasi, mikäli olet sellaisen jäsen. Ilmoituksen voi tehdä vain neljä viikkoa menneisyyteen tai tulevaisuuteen, joten se kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti tilanteesi muuttuessa.

Mihin työttömyys voi loppua?

Useimmiten työttömyys loppuu työn tai opiskelun aloittamiseen, mutta virallisesti tilanteen muuttumiselle on muitakin vaihtoehtoja. Työnhakusi ja samalla myös työttömyytesi voidaan tulkita loppuneeksi, tai voit itse ilmoittaa sen loppuneeksi, seuraavista syistä:

  • Aloitat työn joko kokopäiväisenä tai osa-aikaisena
  • Siirryt varusmies- tai siviilipalvelukseen
  • Aloitat opiskelun, joka on muuta kuin työvoimakoulutusta
  • Siirryt äitiys- tai perhevapaalle
  • Aloitat työnhaun muussa EU/ETA-maassa tai Sveitsissä
  • Teet ulkomaanmatkan
  • Siirryt sairauslomalle
  • Aloitat yritystoiminnan
  • Suoritat vapausrangaistusta
  • Siirryt muulle kuin työttömyyseläkkeelle

Näiden lisäksi työttömyyden voi ilmoittaa loppuneeksi “muulla syyllä”.

Vältä etuuksien takaisinperintä

Sekä Kela että työttömyyskassat ovat oikeutettuja perimään väärin perustein maksetut etuudet takaisin. Tämän takia on tärkeää, että ilmoitat tilanteesi muuttumisesta mahdollisimman ajoissa niille tahoille, jotka maksavat sinulle työttömyysetuuksia.

Mikäli olet tehnyt osa-aikatöitä työttömyyden loppuvaiheessa, tai et ole varma oletko ilmoittanut kaikki työttömyysaikana tekemäsi työt ja palkat, kannattaa viimeisten työttömyysetuuksien hakemisessa olla tarkkana ja korjata mahdolliset virheet. Normaali työttömän tulojen tarkastelujakso on 4 viikkoa.

Kaikki kunnossa
Kaiken pitäisi olla kunnossa työttömyyden loppumista varten, jos olet ilmoittanut tulosi ja muut työttömyysetuuksiisi vaikuttavat asiat oikein jo työttömyyden aikana.

Päivitä verokorttisi

Jos olet ollut työttömänä, olet toivottamasti muistanut päivittää verokorttisi työttömyyden alkaessa. Tilanteesi muuttuessa, ja varsinkin aloittaessasi taas työskentelyn, sinun on päivitettävä myös verokorttisi. Näin vältät ikävät yllätykset verottajan puolelta. Uuden verokortin voit hakea helposti verottajan sivujen kautta: vero.fi/verokortti

Mieti uuden alun alussa myös tulevaa

Oletko saanut uuden työpaikan? Mahtavaa! Ennen kuin juokset ensimmäisen tilin saapuessa takki ja kukkaro auki lähimpää kauppaan, voi olla hyvä pysähtyä hetkeksi. Sinun kannattaa arvioida, kuinka voisit varautua siihen ikävään tilanteeseen, että jäät uudestaan työttömäksi, vaikka sen ajattelu ei varmasti houkuttelekaan. Säästäminen tai työttömyyskassan jäsenyys voi olla hyvä vakuutus tulevaisuuden varalle.

Onnea uusiin haasteisiin! Juttele avoimesti koeajan aikana työnantajasi kanssa työsuhteesi jatkosta, niin voit turvallisin mielin rakentaa uutta tulevaisuutta.

Lähteet:
TE-palvelut
Kela


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles