Kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamat terveyshaitat ovat yleistyneet ja niille altistuu päivittäin arviolta 600 000 – 800 000 ihmistä. Vaurioita on suhteellisesti eniten kuntien omistamissa rakennuksissa, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksissa. Ongelmia on kuitenkin monissa erilaisissa rakennuksissa. Tulevaisuudessa onkin kiinnitettävä huomiota terveelliseen rakentamiseen.
Home- ja kosteusvauriot on otettava vakavasti, sillä ne voivat johtaa terveysongelmiin ja pahimmissa tapauksissa sairastumisiin. Ongelmat sisäilmassa voivat muun muassa pahentaa astmaa ja aiheuttaa oireita hengitysteissä, iholla ja silmissä. Vuonna 2012 työterveyslaitos selvitti, että 7-10 % pien- ja rivitaloista esiintyy homeongelmia. Kerrostaloista ongelmia on 6-9 %, kouluista ja päiväkodeista 12-18 % ja hoitolaitoksista 20-26 %. Toimistoissa kosteusvaurioita on 2,5-5 % kerrosalasta.
Rakennusten home- ja kosteusvaurioihin on monia syitä
Rakentamisen ratkaisut voivat aiheuttaa homeongelmia. Tiivis rakentaminen ja kerrokselliset rakenteet saavat aikaan rakennetaskuja, joihin pääsee helposti pesiytymään kosteutta. On väitetty, että Suomessa homeongelmat lähtivät liikkeelle, kun 70-luvulla alettiin rakentaa tiiviimmin energiansäästöjen vuoksi parantamatta kuitenkaan ilmanvaihtoa. Mikrobit pääsevät helposti lisääntymään kosteassa, liikkumattomassa ilmassa ja orgaanisissa rakennusaineissa. Homevauriot voivat monesti aiheutua pienten asioiden summasta. Rakennuksessa on ehkä käytetty liian pehmeitä materiaaleja, höyrynsulku saattaa olla heikko ja ilmanvaihdossa voi olla ongelmia.
Tärkeimpiä syitä rakennusten pahoihin homevaurioihin ovat puutteet kiinteistönhoidossa ja kunnossapidossa. Huonokuntoisten rakennusten korjausten viivästyminen saattaa aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita. Erityisesti kuntien kiinteistöissä on lykätty tärkeitä korjauksia, mikä on pahentanut kosteusongelmia entisestään. Myös liika puhtaanapito voi johtaa homeen villiintymiseen. Desinfioivat puhdistusaineet tappavat heikommat mikrobit jättäen tilaa haitallisille mikrobeille.
Terveellisellä rakentamisella ehkäistään sisäilmaongelmia
Terveellisellä rakentamisella tarkoitetaan rakentamista, jossa huomioidaan rakennuksen käyttäjien terveyteen vaikuttavia kosteus- ja sisäilma-asioita. Terveys on huomioitava jokaisessa rakentamisen vaiheessa hankesuunnittelusta valmiin rakennuksen käyttöön.
Rakennusta suunniteltaessa on pohdittava, miten alueen ulkoilman laatu, maaperä ja ilmasto vaikuttavat sisäilmaan. Alueille, joilla on erityisen paljon ilman epäpuhtauksia esimerkiksi liikenteen tai teollisuuden takia ei kannata rakentaa. Rakennesuunnittelu ja materiaalien valinnat on tehtävä huolellisesti. Kun rakennus on valmis, sitä tulee käyttää suunnitelman mukaisesti ja oikein. Tärkeimpiä edellytyksiä hyvälle sisäilmalle ovat hyvä ilmanvaihto ja toimivat rakenteet. Niiden avulla voidaan ennaltaehkäistä useimmat homeongelmat.
Lähteet:
Rakennusteollisuus
Rakennuslehti – Miksi home on Suomessa muita maita yleisempi ongelma?
Rakennuslehti – Home kuumentaa keskustelua
Rakennuslehti – Näin Suomi homehtui
Hengitysliitto
Sisäilmayhdistys – Terve talo kriteerit
Sisäilmayhdistys – Sisäilman tekijät
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Rakennusala kansainvälistyy niin ulkomaille kuin kotimaassakin