Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Vierasblogi: Haetko myyntityötä? Myy ensin itsesi!

$
0
0

Duunitorin vierasblogin kolmannessa osassa on vuorossa rekrytointikonsultti Joel Kinnunen. Kinnunen rekrytoi työkseen myyjiä ja jakaa nyt vinkkinsä myyntityön hakemiseen.


Haetko myyntityötä? Myy ensin itsesi!

Positiivisen, ammattimaisen ja motivoituneen vaikutelman antaminen työnhaussa on tärkeää, haet sitten minkä alan tehtäviä tahansa. Myynnin työpaikkoja hakiessasi ensimmäinen tehtäväsi on myydä itsesi rekrytoijalle ja hänen kollegoilleen, esimerkiksi tulevalle esimiehellesi. Jos sinusta huokuu rekrytointiprosessin jokaisessa vaiheessa innostuneisuus, vakuuttavuus ja tavoitteellisuus, palkkauspäätöksen tekijöiden on helppoa kuvitella sinut myymässä heidän tuotteitaan tai palveluitaan.

Tässä 5 vinkkiä, joiden uskon auttavan sinua, kun tähtäät työskentelemään myynnin parissa. Vaikka kaikki viisi saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, ne tarjoavat kokemukseni mukaan mahdollisuuden erottua positiivisesti muista hakijoista.

1. Usko itse siihen, mitä haluat päästä myymään

Haastattelussa moni myyjä kertoo, että hän myy vaikka jäätä eskimoille, eikä myytävällä tuotteella ole niinkään merkitystä. Yleensä yritys haluaa kuitenkin palkata myyntitiimiinsä henkilön, joka on aidosti innostunut heistä ja uskoo vahvasti juuri heidän tarjoamiinsa tuotteisiin tai palveluihin. Toisekseen myyjän onnistumiselle ja työssä jaksamiselle on paljon paremmat edellytykset, kun hän on liekeissä myyntityönsä kohteesta. Siksi oma neuvoni on, että hae vain sellaisia myyntitöitä, joista tosissaan innostut. Tämän vahvan innostuksen avulla jätät nimittäin helposti joukon hällävälistihakijoita taaksesi!

2. Tee pohjatyöt kuin olisit menossa tapaamaan uutta asiakasta

Ajattele työhaastattelua myyntitapaamisena potentiaalisen uuden asiakkaasi kanssa. Kun menet tapaamaan uutta asiakasta, haluat jo etukäteen tutustua yritykseen ja mahdollisuuksien mukaan myös tapaamaasi henkilöön (esimerkiksi LinkedInin kautta) mahdollisimman hyvin, jotta voit tehdä hyvän vaikutuksen. Sama pätee työhaastattelutilanteeseen.

Tutustu mahdollisimman tarkasti yritykseen ja sen tarjoamiin tuotteisiin tai palveluihin. Keksi hyviä kysymyksiä: Pohdi esimerkiksi, miten itse lähtisit myymään yrityksen tuotteita tai palveluita. Mitä mahdollisia haasteita saattaisit kohdata niitä myydessäsi? Mikä erottaa tämän yrityksen kilpailijoista? Kun pohdit näitä, niin samalla myös oma kiinnostuksesi tehtävää kohtaan vahvistuu. Jos voit jo tässä vaiheessa kuvitella itsesi yrityksen palkkalistoilla, tämä välittyy todennäköisesti myös rekrytoijalle!

Työhaastattelu ja myyntityö eivät poikkea paljon toisistaan. Valmistaudu työhaastatteluun kuin asiakastapaamiseen!

3. Soita yhteyshenkilölle ja esitä fiksuja kysymyksiä

Puhelinsoitto rekrytointia hoitavalle henkilölle on sekä mainio tapa erottua positiivisesti että saada tärkeää lisätietoa avoimesta työpaikasta. Samaan aikaan se on valitettavasti myös keino antaa itsestään huono vaikutelma. Jos soitat ja pyydät rekrytoijaa ”kertomaan jotain tästä tehtävästä”, vaikuttaa siltä, että et ole lukenut työpaikkailmoitusta ollenkaan.

Voit antaa itsestäsi sekä älykkään että motivoituneen vaikutelman kysymällä tarkkoja ja fiksuja kysymyksiä. Itsensä myynti puhelun aikana on hyvästä, myyntityötähän olet hakemassa, mutta tämäkin kannattaa tehdä fiksusti. Sen sijaan että pidät minuuttien monologin CV:stäsi, kokeile vaikka seuraavaa: ”Huomasin kotisivuiltanne, että tavoittelette lisää rakennusalan yrityksiä asiakkaiksenne. Mitkä ovat tärkeimpiä kilpailuetujanne?”. Vastauksen saatuasi jatka vaikka näin: ”Loistavaa! Noita asioita olisin itsekin arvostanut, kun työskentelin yli viisi vuotta rakennusalalla!”

Kinnusen mukaan rekrytoijalle kannattaa soittaa, kun hakee myyntityötä. Mutta vain jos on jotain fiksua kysyttävää!

4. Myy itsesi työhaastattelussa

Myynnin tehtävissä tärkeitä ominaisuuksia ovat muun muassa rohkeus, sinnikkyys ja tavoitteellisuus. Kasvokkain tehtävässä myyntityössä on tärkeää myös siisti ulkoinen vaikutelma. Anna näiden asioiden huokua sinusta myös työhaastattelutilanteessa. Pyri mahdollisimman avoimeen vuorovaikutukseen ja anna oman persoonasi näkyä keskustelukumppanillesi. Kerro myyntitaidoistasi ja onnistumisistasi konkreettisten esimerkkien kautta. Luota itseesi ja anna sen näkyä haastattelijallekin; ollaanhan palkkaamassa myyntimiestä tai -naista. Muista kuitenkin samanaikaisesti nöyryys. Vaikka olisit ollut paras myyjä koko edellisen työpaikkasi historiassa, kovinkaan moni ei halua ylimielistä tyyppiä uudeksi työkaverikseen.

Pohdi myös jo etukäteen kehittymiskohteitasi. Jos olet sitä mieltä, että olet jo myyjänä täydellinen, suosittelen harkitsemaan alan vaihtoa. Mielestäni myynnissä on aina mahdollista kehittyä paremmaksi. Jos sinäkin ajattelet näin, vahvista viestiäsi keksimällä konkreettisia esimerkkejä: ”Olen mielestäni jo taitava bookkaamaan myyntitapaamisia, mutta haluaisin oppia vielä paremmin taklaamaan asiakkaiden esittämiä vastaväitteitä.” Muista haastattelussa myös aiemmin keksimäsi hyvät kysymykset, sillä ne ovat erittäin hyvä keino osoittaa sekä älykkyyttäsi ja hahmotuskykyäsi että motivaatiotasi juuri tätä työtehtävää kohtaan.

Ja lopuksi, älä hyvä ihminen tule suoraan juoksulenkiltä työhaastatteluun (näinkin on joskus tapahtunut)!

5. Muista ”follow-upit”

Pieni ja helppo juttu, jonka kuitenkin vain todella harva työnhakija tekee: lähetä haastattelun jälkeen rekrytoijalle lyhyt sähköposti, jossa kiität tapaamisesta. Samalla voit vielä kertoa, mitkä asiat keskustelussanne saivat sinut kiinnostumaan tehtävästä entistä enemmän. Näin toimimalla et voi menettää mitään, mutta sen sijaan saatat olla vaikka kolmesta muuten tasavertaisesta hakijasta se, joka valitaan mukaan seuraavalle kierrokselle!

Tsemppiä työnhakuun!

Joel Kinnunen rekrytoi työkseen myyjiä. Hän työskentelee rekrytointikonsulttina Emporella, joka on myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun tehtäviin erikoistunut rekrytointitoimisto. Aikaisemmin Kinnunen on työskennellyt myynnin ja asiakaspalvelun parissa yli 10 vuotta sekä itse kädet savessa, että välillä myös esimiesroolissa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles