Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Nollatuntisopimus ja työttömyysturva

$
0
0
NollatuntisopimusNollatuntisopimus

Nollatuntisopimuksella työskentely voi vaikuttaa merkittävästi työttömyysturvaasi erityisesti työsuhteen loppuessa. Tiivistämme artikkelissa nollatuntisopimuksen ydinkohdat. Artikkeli on osa työttömän tietopakettia, johon kokoamme vastauksia yleisimpiin työttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Nollatuntisopimuksella tai nollasopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa minimityötuntien määrä on sovittu nollaksi. Tällöin työnantajalla ei ole velvoitetta tarjota työntekijälle tiettyä määrää työtunteja vaan viikottainen työmäärä voi vaihdella nollasta esimerkiksi normaaliin 40 tuntiin viikossa.

Ketkä tekevät töitä nollatuntisopimuksilla?

Vuonna 2014 Tilastokeskus arvioi Suomessa olevan noin 83 000 nollatuntisopimuksella työskentelevää, joka on noin 4% palkansaajista. Heidän keskimääräinen viikkotyöaikansa oli tuolloin 23 tuntia.

Eniten nollatuntisopimuksella työskenteleviä oli tukku- ja vähittäiskaupassa, terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä majoitus- ja ravitsemusaloilla. Valtaosa nollatuntisopimuksella työskentelevistä oli nuoria, 15-29-vuotiaita. Opiskelijoiden osuus nollatuntisopimuksella työskentelevistä olikin tuolloin 38%.

Nollatuntisopimus ja laki

Nollatuntisopimus ei ole virallinen lakikirjoista tai sopimuksista löytyvä juridinen termi vaan puhekieleen vakiintunut ilmaisu. Nollatuntisopimuksella työskentelevä onkin käytännössä hieman harmaalla alueella. Nollatuntisopimus ei siis ole sama asia kuin osa-aikainen työsopimus, keikkasopimus tai tarvittaessa töihin kutsuttavan työntekijän työsopimus.

Tarkista, täyttyykö työssäoloehtosi

Peruspäivärahan ja ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saaminen edellyttää työssäoloehdon täyttymistä. Nollatuntisopimuksella työskentelevälle tämä voi muodostua ongelmaksi, jos jäät työttömäksi, mutta viikottainen työaikasi ei täytäkään 18 tunnin minimirajaa. Tällöin et olekaan oikeutettu työttömyyspäivärahaan, vaikka olet ainakin teoriassa ollut töissä. Työssöoloehdosta saat lisätietoja sarjan aiemmasta artikkelistamme Työttömän etuudet ja Kelan sivuilta.

Nollatuntisopimuksen allekirjoittaminen
Työtuntiesi määrää kannattaa arvioida työnantajan kanssa ennen nollatuntisopimuksen tekemistä, varsinkin jos kyseinen työ on pääasiallinen tulonlähteesi.

Irtisanoutuminen voi aiheuttaa karenssin

Koska nollatuntisopimusta ei huomioida laissa erikseen, se rinnastetaan tavallisiin työsopimuksiin myös silloin, kun TE-toimisto arvioi mahdollista karenssia työttömyyden alussa. Karenssiajalta sinulle ei makseta työttömyyskorvauksia.

Sinulle saatetaan määrätä karenssi, jos irtisanoudut itse töistä. Tämä pätee myös nollatuntisopimuksiin, vaikka sinulle ei olisi kertynyt yhtään työtunteja. Artikkelimme työttömyysturvan perusasioista käsittelee myös karenssia ja yksittyiskohtaista tietoa löydät TE-toimiston sivuilta.

Nollatuntisopimus sopii tiettyihin elämäntilanteisiin

Vaikka nollatuntisopimuksessa on omat haasteensa, se sopii tiettyihin tilanteisiin hyvin. Se antaa opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä tilanteen mukaan ja nollatuntisopimuksia tehdään paljon sesonkiluontoisilla aloilla, kuten matkailualalla. Jotkut ihmiset pitävät nollatuntisopimuksen joustavuudesta. Nollatuntisopimus voi siis olla erinomainen vaihtoehto, kunhan tiedät oman tilanteesi ja sosiaaliturvasi työttömyyden varalta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles