Työnantaja ja työntekijät voivat olla hyvinkin erilaisia ihmisiä, joten ei ole mikään ihme, että työpaikoilla syntyy välillä erimielisyyksiä! Jos erimielisyydet koskevat työsopimusta tai työnteon ehtoja, ne ovat yleensä selvitettävissä. Työnteon ehdoista määrätään työehtosopimuksissa, työsopimuslaissa ja työsopimuksessa.
Vaikka työpaikallasi kaikki sujuisi nyt hyvin, eikä työnantajan kanssa ole ollut ongelmia, niihin on hyvä varautua. Ongelmat saattavat johtua yksinkertaisesti inhimillisestä erehdyksestä tai väärästä tiedosta ja ne ratkeavat nopeasti, jos tiedät, mistä saat apua ongelmatilanteen yllättäessä.
Asia voi olla selvitettävissä työnantajan kanssa
Ensimmäisenä kannattaa yrittää selvittää asiat keskustelemalla työnantajan kanssa. Monesti suuriltakin tuntuvat erimielisyydet tai ongelmatilanteet ovat ratkaistavissa puhumalla. Vaikka tuntuisi siltä, että työnantajasi olisi kohdellut sinua tahallaan väärin, kyseessä voi olla unohdus tai epähuomiossa tehty virhe. Ota siis rohkeasti asia puheeksi esimiehesi kanssa, tilanteet saattavat ratketa yllättävänkin helposti! Muista esittää asiasi asiallisesti perustellen ja pysyä rauhallisena.
Työsuhteen alkaessa kannattaa aina allekirjoittaa työsopimus kirjallisena. Molempien allekirjoituksilla varustetusta työsopimuksesta sovitut asiat on helppo tarkistaa. Voit tarvittaessa käyttää työsopimusta apunasi, kun neuvottelet erimielisyyksistä työnantajan kanssa. Työsuhteen ehtoja voit tarkistaa myös työsopimuslaista ja työpaikallasi sovellettavasta työehtosopimuksesta.
Ammattiliitosta saa tukea helposti
Mikäli et saa selvitettyä asioita keskustelemalla, ota yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen. Luottamusmiehen puoleen voit kääntyä niin pienissä kuin suurissakin ongelmissa. Luottamusmieheltä saat tukea neuvotteluihin, sillä hänellä on tietoa työsuhdeasioista ja ammattiliitto taustallaan. Tarvittaessa asiasta laaditaan erimielisyysmuistio, joka toimitetaan sekä ammattiliitolle että työnantajaliittoon. Näin asia voidaan selvittää liittojen kesken, jos se ei onnistu yhteistyössä työnantajan kanssa.
Jos työpaikallasi ei ole nimettyä luottamusmiestä, voit olla yhteydessä suoraan ammattiliittoosi. Ammattiliittojen yhteystiedot löytyvät pääosin liittojen nettisivuilta. Monilla ammattiliitoilla on neuvontapuhelimet, joihin voi soittaa ongelmista tai mieltä askarruttavista kysymyksistä. Työturvallisuusasioissa voit kääntyä työpaikkasi työsuojeluvaltuutetun puoleen.
Mitä tehdä, jos et kuulu ammattiliittoon?
Jos et kuulu ammattiliittoon, voit pyytää apua esimerkiksi kokeneemmalta kollegalta. Hänellä saattaa olla enemmän kokemusta työntekijöiden oikeuksista. Jos et halua keskustella ongelmista kahden esimiehesi kanssa, kollegasi voi olla tukenasi. Voit kysyä neuvoa myös työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta. Jos heistä ei ole sinulle apua, voit kääntyä työsuojeluhallinnon puoleen ja kysyä sieltä, mitä tehdä. Mikäli asia on hankala ratkaista, voit pyytää oikeusapua. Oikeusavusta voit saada avustajan, joka neuvoo sinua oikeudellisten asioiden hoitamisessa. Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös poliisiin, joka voi viedä asian eteenpäin.
Lähteet:
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta?
Kun työsuhde päättyy – Työntekijän oikeudet irtisanomistilanteessa tai työsopimuksen purkautuessa
Työaika – Näin työnantaja saa teettää sinulla töitä
Onko työajanseuranta tärkeä velvollisuus vai ylimääräistä työtä?