Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Työsopimuslaki käytännössä

$
0
0
tyosopimuslaki sitoo tyonantajia ja -tekijoitatyosopimuslaki sitoo tyonantajia ja -tekijoita

Työsopimuslaissa kerrotaan työntekijän ja työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista. Avasimme työsopimuslain tärkeimmät pointit. Koko työsopimuslain voit tarkistaa Finlexistä.

Työsopimus

Työsopimus on voimassa toistaiseksi tai perustellusti määräaikaisena. Työsuhteen aluksi voi olla koeaika, jolloin sopimuksen voi vielä purkaa. Jos työsopimuksessa on kohtuuttomia ehtoja, niitä voidaan sovitella tai ne voidaan jättää huomioimatta.

Työnantajan velvollisuudet

Työnantajan on taattava työntekijöille työkalut työstä suoriutumiseen ja kehittymiseen. Työntekijöitä tulee kohdella tasapuolisesti. Työnantajan tulee pitää huoli työturvallisuudesta ja siitä, että työntekijä tietää työnteon ehdot. Jos alalla on yleissitova työehtosopimus, työnantajan on noudatettava sitä. Työnantajan on pidettävä työsopimuslaki ja yleissitova työehtosopimus työntekijöiden saatavilla. Työnantaja on velvollinen maksamaan sairausajan palkkaa. Palkka täytyy maksaa aina ajallaan.

Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet

Työntekijän velvollisuus on tehdä työt noudattaen työnantajan määräyksiä ja huolehtia työturvallisuudesta. Työntekijä ei saa tehdä toista työtä, jos se vahingoittaa työnantajaa tai työnantajan kilpailuasemaa. Erillisellä kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa työskentelyä kilpailijalle tai kilpailevan yrityksen perustaminen myös työsuhteen päätyttyä. Työntekijän täytyy pitää liike- ja ammattisalaisuudet. Työntekijöillä on yhdistymisvapaus.

Perhevapaat

Työntekijä saa pitää äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainrahakaudet vapaina. Työntekijä voi halutessaan saada hoitovapaata lapsen hoitoon, kunnes lapsi täyttää kolme. Osittaista hoitovapaata voi pitää pidempäänkin. Vammaisen tai pitkäaikaissairaan lapsen hoitoon voi saada hoitovapaata, kunnes lapsi täyttää 18. Perhevapaista on ilmoitettava työnantajalle vähintään kaksi kuukautta ennen niiden aloittamista. Alle kymmenenvuotiaan lapsen sairastuessa työntekijä voi saada tilapäistä hoitovapaata enintään neljä työpäivää.

Tyosopimuslaki
Työsopimuslaissa määrätään työsopimuksiin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista.

Lomauttaminen

Työnantaja voi lomauttaa työntekijän. Työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät, mutta työsuhde pysyy voimassa. Lomautukseen täytyy olla taloudellinen tai tuotannollinen peruste. Työnantajan on annettava lomautettavalle ennakkoselvitys lomautuksesta ja järjestää työntekijöille mahdollisuus tulla kuulluksi. Työntekijälle on ilmoitettava vähintään kaksi viikkoa ennen lomautuksen alkua. Työntekijä saa lomautuksen aikana irtisanoa työsopimuksensa ilman irtisanomisaikaa. Työnantajan irtisanoessa työntekijän lomautuksen aikana työntekijällä on oikeus irtisanomisajan palkkaan.

Työsopimuksen päättyminen

Määräaikainen työsopimus päättyy määräajan loppuessa tai työn valmistuessa. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus voidaan irtisanoa työnantajan tai työntekijän irtisanomisella. Tällöin noudatetaan irtisanomisaikoja. Työsuhteen päättyessä työnantajan on pyydettäessä annettava työntekijälle kirjallinen työtodistus.

Perusteet irtisanomiselle

Työnantaja tarvitsee työsopimuksen irtisanomiseen aina painavan syyn. Syitä voivat olla esimerkiksi työntekijän vakavat velvoitteiden rikkomiset tai työn tarpeen vähentyminen tuotannollisista syistä. Työnantajan on tarjottava työntekijälle muuta työtä, jos se on mahdollista. Työntekijää ei saa irtisanoa raskauden tai perhevapaiden takia. Irtisanomisen sijaan työnantaja voi tarvittaessa muuttaa työsuhteen osa-aikaiseksi, mutta silloinkin noudatetaan irtisanomisaikaa ja irtisanomisperusteita.

Työsopimuksen purkaminen

Työsopimuksen purkaminen päättää työsuhteen välittömästi. Työnantaja saa purkaa työsopimuksen esimerkiksi silloin, jos työntekijä toistuvasti rikkoo velvollisuuksiaan niin vakavasti, että sopimuksen jatkaminen irtisanomisajan verran ei ole kohtuullista. Työntekijä saa purkaa työsopimuksen, jos työnantaja laiminlyö olennaisesti työhön vaikuttavia velvoitteitaan niin, että työn jatkamista ei voida edellyttää.

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:

Määräaikainen työsuhde

Millainen on hyvä työsopimus?

Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta?

Kun työsuhde päättyy – Työntekijän oikeudet irtisanomistilanteessa tai työsopimuksen purkautuessa

Työntekijän sairastuminen

Työaika – Näin työnantaja saa teettää sinulla töitä

Onko työajanseuranta tärkeä velvollisuus vai ylimääräistä työtä?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles