Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Työehtosopimukset käytännössä

$
0
0
tyoehtosopimustyoehtosopimus

Työehtosopimuksilla on tärkeä tehtävä, sillä ne turvaavat tasavertaisen aseman työvoimamarkkinoiden eri osapuolille. Vaikka työlainsäädännössä luodaan hyvä pohja työmarkkinoiden säännöille, työehtosopimuksissa sovitaan työsuhteen ehdoista hieman yksityiskohtaisemmin. Sopimukset määrittelevät vähimmäisehdot, joita sopimuksen osapuolten on noudatettava ja joita ei saa alittaa. Lisäksi työehtosopimukset takaavat työrauhan, mikä tarkoittaa sitä, että työehtosopimuksen ollessa voimassa työntekijät eivät saa järjestää sopimusta tai sen osia koskevia lakkoja.

Työehtosopimuksissa sovitaan tärkeistä työn ehdoista

Työehtosopimukset ovat työntekijäjärjestöjen ja työnantajan tai työnantajien järjestöjen välisiä sopimuksia. Työehtosopimukset ovat alakohtaisia ja niissä määrätään työn tekemiseen liittyvistä ehdoista, kuten esimerkiksi palkoista, työajoista ja lomista. Sopimukset ovat pakottavia, mikä tarkoittaa sitä, että työsopimuksissa ei voida sopia työntekijän kannalta huonommista ehdoista. Jos työsopimuksessa kuitenkin on työehtosopimuksen kanssa ristiriitaisia ehtoja, työsopimus on näiden ehtojen osalta mitätön. Joissakin kohdissa työehtosopimus voi antaa mahdollisuuden paikalliseen sopimiseen. Tällöin ehto on neuvoteltavissa työnantajan ja työntekijän kesken. Työnantajan on huolehdittava siitä, että työehtosopimus on työpaikalla työntekijöiden nähtävillä.

Työehtosopimusten noudattamista valvovat ammattiliitot. Työehtosopimusta rikkova osapuoli joutuu maksamaan vahingonkorvauksia tai hyvityssakkoa. Sopimuksen rikkomisesta syntyneet riidat voidaan ratkaista työtuomioistuimessa. Työtuomioistuin ratkaisee muun muassa työehtosopimuksen voimassaoloon, sisältöön ja tulkintaan liittyviä kysymyksiä.

Tyoehtosopimusten solmiminen
Työehtosopimukset syntyvät työntekijäjärjestöjen ja työnantajien yhteistyössä.

Työehtosopimus voi sitoa kaikkia alan työnantajia tai vain liittoon kuuluvia

Työehtosopimus voi olla joko normaalisitova, yleissitova tai yrityskohtainen. Normaalisitova työehtosopimus velvoittaa ainoastaan niitä osapuolia, jotka kuuluvat työehtosopimuksen solmineeseen järjestöön tai ovat itse allekirjoittaneet sopimuksen. Työnantaja on siis velvollinen noudattamaan työehtosopimusta, jos se kuuluu sopimuksen solmineeseen työnantajaliittoon tai on itse allekirjoittanut työehtosopimuksen. Normaalisitovaa työehtosopimusta on noudatettava kaikkiin työntekijöihin, jotka työskentelevät yrityksessä ja kuuluvat työehtosopimuksen soveltamisalaan riippumatta siitä, kuuluuko työntekijä ammattiliittoon vai ei. Normaalisitovat työehtosopimukset voit tarkistaa ammattiliitoilta.

Yleissitovat työehtosopimukset ovat sellaisia työehtosopimuksia, joita työnantajan on noudatettava riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt vai ei. Yleissitova työehtosopimus velvoittaa kaikki sopimusalalla toimivat työnantajat noudattamaan työehtosopimuksen määräyksiä kaikkiin työntekijöihinsä. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen yleissitovuuslautakunta vahvistaa työehtosopimuksen yleissitovuuden riippuen järjestäytyneiden työnantajien ja työntekijöiden määrästä. Yleissitovat työehtosopimukset löytyvät Finlexistä.

Yrityskohtainen työehtosopimus koskee yhtä yritystä. Sopimukset neuvotellaan yleensä yhdessä mahdollisen työnantajaliiton ja yrityksen edustajan kanssa. Yrityskohtainen työehtosopimus velvoittaa vain yhden yrityksen noudattamaan sen ehtoja kaikkiin yrityksen työntekijöihin.

Lähteet:

Työehtosopimuslaki

Yrittäjät: Työehtosopimukset

Pam: Normaalisitova työehtosopimus

Pam: Yleissitova työehtosopimus

Pam: Yrityskohtainen työehtosopimus

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:

Määräaikainen työsuhde

Millainen on hyvä työsopimus?

Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta?

Kun työsuhde päättyy – Työntekijän oikeudet irtisanomistilanteessa tai työsopimuksen purkautuessa

Työntekijän sairastuminen

Työaika – Näin työnantaja saa teettää sinulla töitä

Onko työajanseuranta tärkeä velvollisuus vai ylimääräistä työtä?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles