Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Työaika – näin työnantaja saa teettää sinulla töitä

$
0
0
tyoaikatyoaika

Työajaksi lasketaan kaikki aika, jonka työnantaja velvoittaa sinut tekemään töitä tai olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä. Työmatkoja ei yleensä lasketa työaikaan. Työajasta säädetään työaikalaissa, jotta työntekijöitä ei voi velvoittaa tekemään liian pitkiä työviikkoja. Työaikalaki koskee niin työ- kuin virkasuhteessa olevia ja pääasiassa kaikki palkansaajat kuuluvat lain piiriin, elleivät he ole johtamistehtävissä.

Säännölliselle työajalle on rajat

Säännöllinen työaika saa olla enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Työaika voidaan järjestää myös siten, että se on vuoden aikana keskimäärin 40 tuntia. Poikkeustapauksissa töitä voi olla myös kolmen viikon aikana enintään 120 tuntia tai kahden viikon aikana enintään 80 tuntia. Työehtosopimuksessa voidaan erikseen sopia eri rajoista säännölliselle työajalle, mutta työaika ei saa olla enempää kuin työaikalaissa määrätään.

Kokoaikaiset työntekijät tekevät töitä viisi kokonaista päivää viikossa. Kokoaikaisena työntekijänä saat tehdä siis kahdeksan tuntia päivässä tai esimerkiksi seitsemän ja puoli tuntia, jos työehtosopimuksessa on sovittu toisin. Töitä voi tehdä myös osa-aikaisena, jos työsopimuksessa niin sovitaan. Osa-aikainen työntekijä tekee lyhyempää viikkoa tai lyhyempiä työpäiviä kuin kokoaikaiset työntekijät.

Liukuva työaika tuo joustoa päiviin

Työnantajan kanssa voi työsopimuksessa sopia liukuvasta työajasta, jolloin saat työntekijänä päättää työn alkamis- ja päättymisajan päivittäin sovittujen rajojen puitteissa. Kun liukuvista työajoista sovitaan, on sovittava kiinteästä työajasta, liukumarajoista, lepoaikojen sijoittamisesta sekä siitä, kuinka paljon työajan ylityksiä ja alituksia saa yhteensä kertyä.

Liukuvan työn liukuma-aika saa olla enintään kolme tuntia ja säännöllinen työaika on keskimäärin enintään 40 tuntia. Ylimääräistä työaikaa saa kertyä enintään 40 tuntia. Voit sopia työnantajan kanssa, mitä kertyneelle työnajan ylityksille tehdään. Niitä voidaan vähentää esimerkiksi ylimääräisellä vapaa-ajalla.

liukuva tyoaika
Liukuva työaika tuo joustoa työn tekemiseen.

Lisätyö ja ylityö paikkaavat väliaikaisesti suurempaa työmäärää

Työnantaja saattaa joskus tarvita työpanostasi enemmän kuin olette työsopimuksessa sopineet. Jos olet osa-aikatöissä ja työaikasi alittaa säännöllisen työajan rajat, voit tehdä lisätöitä. Lisätyö on työnantajan aloitteesta sovittua tavallisen työajan lisäksi tehtyä työtä, joka ei kuitenkaan ylitä säännöllisen työajan rajoja. Työnantaja saa teettää lisätöitä vain työntekijän suostumuksella, jos työsopimuksessa ei ole erikseen sovittu mahdollisesta lisätyöstä. Lisätyöstä maksetaan vähintään työntekijälle tavallisesti maksettavaa palkkaa vastaava korvaus.

Ylityöllä tarkoitetaan töitä, jotka ylittävät säännöllisen työajan enimmäismäärät. Jos olet kokopäivätöissä tai tehnyt jo lisätyöt täyteen, voit työnantajan pyytäessä tehdä ylitöitä. Ylitöitä saa teettää vain työntekijän suostumuksella. Ylitöitä saa olla neljän kuukauden aikana enintään 138 tuntia ja koko kalenterivuoden aikana enintään 250 tuntia. Jos teet ylitöitä, sinulla on oikeus saada ylityötunneilta korotettua palkkaa. Päivän kahdelta ensimmäiseltä ylityötunnilta on maksettava 50 prosentilla korotettu palkka ja seuraavilta työtunneilta 100 prosentilla korotettu palkka. Voit myös sopia työnantajan kanssa lisä- tai ylityöstä maksettavan palkan vaihtamisesta vapaa-ajaksi.

Lähteet:

Työaikalaki

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:

Määräaikainen työsuhde

Millainen on hyvä työsopimus?

Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta?

Kun työsuhde päättyy – työntekijän oikeudet irtisanomistilanteessa tai työsopimuksen purkautuessa

Työntekijän sairastuminen


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles