Konsultin työstä ja sen vaativuudesta liikkuu villejä huhuja. Selvittääkseen niiden paikkansapitävyyden Duunitorin toimittaja kävi jututtamassa kahta Accenturen Perusteollisuus-yksikössä työskentelevää asiantuntijaa.
Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Accenturen kanssa. Katso yrityksen avoimet työpaikat Duunitorilta!
Hae liikkeenjohdon konsultiksi » Hae teknologiakonsultiksi »Marraskuussa 2016 Accenturen Perusteollisuus-yksikössä analyytikkona aloittaneella Matti Takalalla oli tuotantotalouden diplomi-insinööriksi opiskellessaan vahva mielikuva konsultin työstä. ”Konsultoinnissa on mystinen verho opiskelupiireissä”, Matti kuvaa. ”Tuntui siltä, että tarvitsee olla superihminen päästäkseen Accenturelle töihin”, hän jatkaa. Mattia myös epäilytti ison yhtiön mahdollinen jäykkyys ja kylmyys.
”Harvasta yrityksestä löytyy näin paljon huipputyyppejä uratasosta riippumatta.” -Anne
Matin lisäksi Duunitori haastatteli 16 vuoden ajan Accenturen palveluksessa työskennellyttä Anne Leikasta. Nelipäiväistä työviikkoa johtavana konsulttina tekevällä Annella oli kauppatieteen maisteriksi valmistuttuaan suunnitelma: hän halusi konsultiksi. ”Minulla ei ollut suurta intohimoa tiettyyn toimialaan tai yritykseen. Konsultoinnissa oli mahdollisuus nähdä monenlaista ja tutustua erilaisiin yrityskulttuureihin”, hän perustelee uravalintaansa. Anderson Consulting -nimellä siihen aikaan toiminut Accenture valikoitui konsultointijättien joukosta kilpailijoitaan voimakkaammalla painotuksella IT-osaamiseen.
Mattia vetivät puoleensa monipuoliset projektimahdollisuudet. ”Sitä kautta pääsee haastamaan itseään ja kehittymään”, kertoo Matti ja lisää halunneensa päästä tekemään töitä alan parhaiden kanssa. Accenture erottui konsultointitalojen joukosta isoimpana toimijana. ”Täällä on jokaiseen projektiin ja hommaan ratkaisu”, Matti perustelee. Se, että Accenture on merkittävä toimija, näkyy myös kansainvälisyydessä. ”En halunnut muuttaa täysin ulkomaille, mutta päästä tekemään projekteja ulkomaille”, kertoo kansainvälistä liiketoimintaa opiskellut Anne. Toive on myös toteutunut, sillä esimerkiksi vuonna 2016 Anne teki kurssimatkojen lisäksi kaksi puolentoista viikon työreissua Kiinaan.
Konsultin vaihteleva arki
Pääsääntöisesti asiakkaan projektitiloissa työskentelevä Anne on toiminnanohjausjärjestelmien uudistamisen asiantuntija. Työhön kuuluu myös tiimin johtamista ja myyntiä. Pitkällä Accenture-urallaan hän on ollut vain muutaman päivän ilman projektia. Nytkin hän työskentelee kahdessa projektissa.
”Heti toisena työpäivän mentiin asiakkaalle workshopiin.” -Matti
Matti pääsi oikeisiin töihin ensimmäisestä työpäivästä lähtien. ”Olen ollut mukana hankinnan automatisointiin liittyvässä projektissa”, hän kertoo ja kiittää, ettei ole keltanokkana jäänyt ilman tukea: ”Tullessa jännitti, kuinka tänne sulautuu, mutta se oli tosi helppoa, koska kaikki olivat halukkaita auttamaan.”
”Tyypillistä työpäivää ei oikeastaan ole”, Matti naurahtaa. ”Esimerkiksi eilen työpäivä alkoi parin tunnin asiakastapaamisella. Sen jälkeen tulin toimistolle, purin muistiinpanoja ja valmistelin esittelymateriaaleja.” Työpäiviin mahtuu myös tiedonhakua ja opiskelua hyödyntäen laadukasta opiskelumateriaalia. ”Itseohjautuvuus on tärkeää, ja omaa ajankäyttöään täytyy johtaa”, Matti opastaa.
”Siistejä juttuja siistien tyyppien kanssa.” –Matti
Perusteollisuus-yksikössä tehdään tärkeää työtä. ”Autamme pääasiassa suomalaisia perusteollisuusyrityksiä uudistumaan ja muuntautumaan kohti uuden maailman tarpeita”, Anne toteaa. ”Jotain liiketoiminnan osa-aluetta pyritään parantamaan, jotta esimerkiksi kilpailukyky ja tulos paranisivat tai kustannukset pienenisivät. Usein se liittyy tietojärjestelmiin, mutta ei aina.”, hän tarkentaa.
Unelmatiimien rakentamista
Matti on vaikuttunut siitä, kuinka paljon Accenturella nähdään vaivaa tiimien rakentamiseen: ”Jo muutamankin hengen tiimissä huomaa, kuinka erilaisia ja toisiaan täydentäviä osaamisia ja vahvuuksia tiimin jäsenillä on. Harvemmin yhdellä on niitä kaikkia osaamisia, joten haetaan hyviä kombinaatioita.” Tiimin rakentamista eli Accenturen kielellä ”staffausta” tapahtuukin paljon, koska tiimien kokoonpano vaihtuu projekteittain. ”Tiimin rakentaminen lähtee siitä, mitä ollaan tekemässä ja mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka projektilla pitää saavuttaa”, Anne kertoo.
”Jos on fiksaantunut siihen, että työpäivien pitää olla samanlaisia, eikä siedä yllätyksiä tai vaihteluita, Accenture voi olla huono vaihtoehto työpaikaksi.” -Anne
Matin unelmatiimissä on vaatimustaso korkealla ja tekemisen meininki. ”On hienoa, jos tiimissä on erilaisia ihmisiä ja erilaisia osaamisia, mitä kautta pääsee haastamaan omaakin ajattelumaailmaa”, hän lisää. Annelle on puolestaan tärkeää, että tiimillä on hauskaa vastuullisista työtehtävistä huolimatta. Hän pitää huolta siitä, että virtuaalitiimin jäsenet tapaavat toisensa säännöllisesti. ”Kriittisissä kohdissa pitäisi olla mahdollisimman paljon yhdessä”, Anne korostaa.
Inspiroiva työ, jonka tulokset ovat nähtävissä
Kysyttäessä tähän mennessä kiinnostavinta projektia, Anne nostaa esille kaksi tehtaan perustamiseen liittyvää projektia. Niihin tarvittiin toiminnanohjausjärjestelmä, mitä kautta Anne astui kuvaan. ”Hankkeisiin liittyi asiakkaan puolelta rekrytointia sekä liiketoiminnan ja tehtaan rakentamista. Pääsin näkemään, kuinka tämä kaikki vaikuttaa IT-ratkaisuun, miten kaiken pitäisi pelata yhteen ja mitä pitäisi ottaa huomioon toimituksessa”, Anne kertoo. Hänen mielestään kiinnostavimmat projektit ovat olleet myös kaikkein haastavimpia.
Matti kertoo nauttineensa eniten asiakastapaamisista. ”Mielenkiintoisinta on asiakkaiden kanssa toimiminen – asiakaspalveluahan tämä hyvin pitkälle on”, Matti toteaa osuvasti ja jatkaa: ”Antoisimmassa asiakastapaamisessa asiakas ei päästänyt meitä helpolla vaan myös haastoi ehdotuksiamme. Lopulta hyvin sujuneen tapaamisen jälkeen asiakas myös kiitteli meidän tiimiä hyvästä työstä. Ainahan se on hienoa, jos työstä saa kiitosta.”
”Aika paljon vaikuttavuutta on sillä, mitä tässä yrityksessä tehdään joka toimialalla.” -Matti
Mattia ja Annea motivoi oman työn tulosten näkeminen. ”Emme esittele vain PowerPointilla strategioita”, Anne naurahtaa viitaten asiakkaan tukemiseen hankkeen koko elinkaaren ajan. Mattia motivoi myös se, että isossa yrityksessä resurssit eivät ole oman ajattelun rajoitteena. Anne puolestaan kertoo nauttivansa työskentelystä uusien teknologioiden parissa hyödyntäen sopivalla tavalla ketteriä ja perinteisempiä projektinhallinnan menetelmiä. ”Toinen aspekti on tekeminen tiimin kanssa – en ole yksinpuurtaja. Tykkään auttaa tiimiä tekemään tuloksen ja toimimaan mahdollisimman hyvin yhteen”, hän lisää.
Mitä mystisen verhon takaa sitten paljastui?
Ennakko-odotusten toteutumisen suhteen Matin vastaus on selkeä: ”Mystiset oletukset siitä, että pitäisi olla superihminen, ovat kumoutuneet. Kaikki ovat alansa huippuja, mutta ihmiset auttavat tosi paljon toisiaan. Aluksi ajattelin, että kaikki katsovat vain omaa uraansa, mutta ei se näin olekaan.” Annekin oli myönteisesti yllättynyt sitä, että maalaisjärjen käyttö on Accenturella sallittua – jopa toivottavaa. Hän kumoaa käsityksen tarpeettomasta jäykkyydestä: ”Pohjoismaisella ja jopa maatasolla voidaan arvioida, onko globaalien päätösten kirjaimellisessa noudattamisessa järkeä kulloisessakin tilanteessa.”
”Asenne, intohimo ja aktiivisuus – niillä pääsee aika pitkälle.” –Matti
Accenture-uransa alkuhuumaa elävä Matti on tyytyväinen päätökseensä hakea Accenturelle: ”Parin kuukauden aikana on selkeytynyt, että tämä on minun paikkani.” Annekaan ei näe syytä jättää konsultin työtä. ”Tänne olen jäänyt ja tykännyt ihan suunnattomasti!”, hän toteaa leveästi hymyillen.
Vinkit Accenturelle pyrkivälle:
Anne: ”Meille hakevat keskittyvät usein siihen, mitä he odottavansa saavansa firmalta. Ehkä se pitäisi kääntää niin, mitä minä voisin tarjota Accenturelle ja sen asiakkaille.”
Matti: ”Se, mistä rekrytoijat haluaisivat kuulla enemmän, on osaamiset ja kyvyt, eikä niinkään työkokemus. Jossain vaiheessa muutin omaa hakemustani siten, että mietin mitä osaamisia aiemmista työpaikoista oli jäänyt käteen.”