Mekaanikon työssä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta. Raskaan kaluston mekaanikot kohtaavat haasteita päivittäin ja halukkaille on tarjolla hyvät etenemismahdollisuudet. Duunitori selvitti, millaista mekaanikon työ Volvolla on ja mikä saa työntekijät viihtymään talossa vuodesta toiseen.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Volvo Finlandin kanssa Duunitorin haastattelujen pohjalta.
Hae Volvomekaanikoksi »Vantaan Volvo Truck Centerissä hallissa työskentelyn äänet kantavat myös toimiston ja työn vastaanoton puolelle. Huoltopäällikkö Panu Leivolle molemmat puolet ovat tulleet tutuiksi hänen työskennellessään Volvolla jo 15 vuoden ajan. Leivon polku alkoi kesätyöstä mekaanikkona ja eteni työnjohtajan toimesta huoltopäällikön tehtäviin. Huoltopäällikkönä hän vastaa toimipisteensä korjaamo- ja varaosatoiminnoista.
Volvo Truck Centerin palveluihin kuuluvat muun muassa Volvo ja Renault-merkkisten kuorma- ja linja-autojen huolto, korjaus, varaosamyynti, vuokraus sekä myynti. Uutuutena Volvolla on asiakkaan luokse kulkeva diagnostiikka-auto, jolla voidaan mennä tekemään esimerkiksi ohjelmointeja ja pieniä korjauksia. Uusi palvelu säästää aikaa ja asiakkaan kustannuksia.
Vantaan toimipisteessä on tällä hetkellä noin 100 työntekijää, joista vakituisia mekaanikkoja on 50. Volvon mittakaavassa se on Euroopan suurin toimipiste, jossa korjataan kuorma- ja linja-autoja. ”Kuorma-autot ovat yksilöitä, kun henkilöautot ovat hyvin samanlaisia. Tämä tekee kuorma-automekaanikon työstä huomattavasti vaihtelevampaa ja monipuolisempaa”, Leivo huomauttaa.
Mekaanikon työssä motivoivat onnistumiset
Viitisen vuotta kuorma-automekaanikkona työskennellyt Juho Teittinen tuli taloon oppisopimuskoulutuksen kautta. Teittisellä oli aikaisempaa kokemusta alasta kuorma-auton kuljettajana sekä sähkömiehen koulutus, jotka auttoivat alkuun pääsemisessä. Hänelle työtehtävistä mieluisimpia ovat vikojen etsiminen ja korjaaminen, joiden parissa oppii paljon uutta. ”Yksi tämän työn motivaattoreista on se, että vähintään joka viikko tulee uusia haasteita ja ongelmatilanteita. Ja tekniikkahan kehittyy koko ajan.”
Mekaanikkojen työkalenteria päivitetään etukäteen niin, että suunnilleen seuraavan viikon työt ovat tiedossa. Teittisen mukaan huollettavia tai korjattavia autoja on päivästä riippuen yhdestä neljään. Työtehtäviin kuuluu rutiininomaisempaa huoltoa sekä vianhakua. Mielikuva yltä päältä rasvassa olevasta mekaanikosta on jo osittain vanhentunut muun muassa parempien apuvälineiden sekä lisääntyneen tietokoneen käytön myötä. Paperiset manuaalit ovat historiaa, ja työtehtävistä selvitäkseen tietoa on etsittävä sähköisistä tietokannoista.
Työtä tehdään huolellisesti, kekseliäästi ja asenteella
Millaisia ominaisuuksia mekaanikon työssä sitten tarvitaan? Teittisen mukaan rauhallisuus on työssä valttia. Hänestä on tärkeää miettiä, ennen kuin tekee. ”Vaaditaan myös tietynlaista huolellisuutta. Jos vaikka unohdat kiristää jonkun pyörän pultin, niin siinä voi olla isot seuraukset, jos renkaat lähtevät irti liikenteessä”, Teittinen muistuttaa.
Tulevilta mekaanikoilta Leivo peräänkuuluttaa kiinnostusta tekniikkaan ja autoalaan. Myös tehokkuus on eduksi paikoin nopeatempoisessa työympäristössä. Asenne on kuitenkin usein ratkaiseva tekijä: ”Vaikka ei olisi ollut autojen kanssa tekemisissä, pääsee oikeanlaisella asenteella todella pitkälle. Esimerkiksi yhdellä parhaimmista sähkömiehistämme ei ollut autoista kokemusta mutta sähköpuolen koulutus, ja jo puolen vuoden jälkeen hän alkoi olla parhaimpia”, Leivo perustelee.
Mekaanikkona täytyy olla myös kekseliäs. Aina perinteisen tyylin käyttäminen ei onnistu, vaan työtapoja tulee soveltaa. ”Silloin täytyy miettiä, mitä voisi hyödyntää. Esimerkiksi nostamiseen on paljon apuvälineitä, mutta kaikissa toimenpiteissä ei voida käyttää nostureita”, Teittinen kertoo.
Yhteishenki ja huumori pohjana työnteolle
”Yksi tärkeimmistä asioista tässä talossa on mekaanikkojen hyvä työilmapiiri. Täällä ei pantata tietoa, vaan toisten auttaminen on jokapäiväistä. Jos joku näkee että olet hankalassa tilanteessa, ei välttämättä edes ehdi kysyä apua ennen kuin joku jo tulee auttamaan”, Teittinen kiittelee. Hyvä työilmapiiri on hänelle tärkeimpiä syitä pysyä Volvolla. Siellä vallitsee hyvä henki.
Leivo on asiasta samaa mieltä: ”Me-henki on aina ollut täällä vahva. Sekin kertoo paljon, että juuri eläkkeelle jäänyt työntekijä viihtyi talossa 42 vuotta.” Volvo Truck Centerin ovi oli käynyt niin monen vuoden ajan hyvän yhteishengen ja fiiliksen sekä tuotteen ansiosta.
Myös huumoria työpaikalla riittää. ”Täällä ei ole sellaista jäykkää kulttuuria. Työnsä saa tehdä rauhassa, eikä kukaan hengitä niskaan”, Teittinen kuvailee. Vaikka työnjohtajat seuraavatkin töiden etenemistä, he antavat mekaanikoille työrauhan. Uuden työntekijän ei kuitenkaan tarvitse pelätä jäävänsä yksin haasteiden eteen. Leivo muistelee ensimmäisiä työviikkojaan mekaanikkona, kun ei välillä tiennyt ollenkaan mistä aloittaa vikaa selvittäessä. Kaikki saatiin kuitenkin yhdessä kuntoon.
Uudet toimitilat ja nykyaikaiset puitteet takaavat mielekkään ja turvallisen työympäristön
Tapaturma-alttiilla alalla myös turvallisuus on huomioitava kaikessa tekemisessä. Volvolla turvallisuuteen panostetaan ja se on nostettu korkealle myös yrityksen arvoissa: sekä työn tekemisen että yrityksen tuotteiden käyttämisen tulee olla turvallista. Vantaalle syksyllä valmistuvat uudet toimitilat mahdollistavat nykyaikaisuudellaan yhä turvallisemman työn tekemisen. ”Uusissa tiloissa on tietenkin nykyaikainen kalusto ja korjaamopaikkoja sekä autonostimia on enemmän kuin nykyisissä tiloissa”, Leivo kertoo.
Uuden toimipaikan myötä työssä viihtyminen paranee entisestään. Tätä edesauttavat nykyaikaiset tilat, joissa on huomattavasti enemmän tilaa toimia, leditekniikkaan perustuva valaistus sekä korjaamotilojen lattialämmitys. Uuteen toimipisteeseen on tulossa myös huoltokoulu. Leivon mukaan siellä tullaan kouluttamaan kaikki mekaanikot Volvo-tekniikan huippuosaajiksi.
Kouluttautuminen on tehty helpoksi: ”Eteneminen on asenteesta kiinni”
Volvolla mekaanikoille järjestetään koulutuksia tiuhaan tahtiin. Mekaanikoilla on opettajajohtoisia koulutuksia keskimäärin kuusi päivää vuodessa ja tämän lisäksi paljon itseopiskelukoulutuksia, jotka suoritetaan omatoimisesti internetin kautta. Kaikki saavat koulutuksen, mutta ensimmäisenä uutuuksiin koulutetaan avainmekaanikoiksi nimetyt mekaanikot. ”Omalla asenteella ja motivaatiolla on täällä hyvät mahdollisuudet edetä urallaan ja oppia uutta. Avainmekaanikoiksi nimetään ne, jotka haluavat oppia ja nähdä enemmän. Korjaamohallin puolella he toimivat esimerkkinä ja pystyvät neuvomaan muita”, Leivo kertoo.
Hyvä esimerkki työntekijöiden oppimis- ja kehittymishalukkuudesta on ollut esimerkiksi menestys Volvon kansainvälisessä Vista-kilpailussa, jonka Volvon Tampereen korjaamon mekaanikot voittivat. Kilpailuun osallistui 18 500 mekaanikkoa ympäri maailman, ja Suomessa oltiin parhaita!
Haluaisitko mekaanikoksi Volvolle? Volvo Finland etsii nyt mekaanikkoja useille eri paikkakunnille!