Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

He suunnittelevat, miten me liikumme tulevaisuudessa

$
0
0
VR Track suunnittelijatVR Track suunnittelijat

Nyt se on varmaa: Tampere saa raitiotien! Raitiotien sovittaminen uuteen kaupunkiin ei kuitenkaan käy ihan käden käänteessä, vaan projekti vaatii hyvin paljon suunnittelua. Suunnittelijan kannalta hanke on hyvin kiehtova, sillä projektissa luodaan täysin uudenlaista modernia raitiotietä. Lue alta millaista VR Trackin suunnittelijoiden työ tämän projektin parissa on, sekä mitä kaikkia uramahdollisuuksia VR Track tarjoaa suunnittelualan ammattilaisille!

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä VR Trackin kanssa.  Katso VR Trackin avoimet työpaikat Duunitorilla » 

Työllä on iso vaikutus – ”olemme vahvasti mukana kehittämässä koko seutua”

Krista Löf on aina ollut kiinnostunut suunnittelusta. VR Trackilla hän on viihtynyt nyt reilun vuoden. Kuva: Toni Hytönen
Krista Löf on aina ollut kiinnostunut urasta suunnittelijana. Kuva: Toni Hytönen

Raitiotiehankkeessa katu- ja raitiotiesuunnittelijana työskentelevä Krista Löf on aina ollut kiinnostunut suunnittelijan urasta. Yhdyskuntasuunnittelun alan hän löysi opiskelupaikkaa valitessaan. ”Talosuunnittelupuolen jutut eivät niinkään kiinnostaneet, vaan halusin lähteä opiskelemaan tätä vähän tuntemattomampaa alaa. Suunnittelemamme asiat ovat todella iso osa kaupunkia, mitä moni ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.” Insinööriksi valmistuttuaan Löf työllistyi suunnittelutoimistoon; VR Trackille hän vaihtoi reilu vuosi sitten vaativimpien suunnittelutehtävien ja työtehtävien ansiosta. ”Tässä projektissa on hienoa olla mukana, sillä luomme uusia tapoja liikkua ja helpotamme tätä kautta ihmisten arkea. Yksi motivoivimmista asioista tässä työssä onkin se, että pääsemme näkemään suunnittelemamme asiat konkreettisesti valmiina.”

”Raitiotie mahdollistaa koko Tampereen alueen kasvun; radan ympärille rakennetaan paljon asuintaloja ja sen ympärille muodostuu myös kokonaan uusia asuinalueita”, kuvaa väyläsuunnittelija Jukka Heinonen”Yksi ammatillisesti mielenkiintoisimmista asioita tässä projektissa on se, että tällainen moderni raitiotie on täysin uudentyyppinen kulkumuoto, ainakin Tampereella. Helsingin kalustokin on pääsääntöisesti hieman vanhempaa. Tässä oppii koko ajan uutta”, Heinonen kertoo. 

Jokainen vastaa omasta tontistaan – tai kadunpätkästään

jukka2-1
Jukka Heinosen vastuulla on raitiotien sovittaminen Hervannan Insinöörinkadulle. Kuva: Toni Hytönen

Jokaisella suunnittelijalla on oma vastuualue. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suunnittelija on vastuussa kaikkien suunnittelun osa-alueiden yhteensovittamisesta tietylle kadunpätkälle. Heinosen vastuulla esimerkiksi on Tampereen Hervannan kaupunginosassa sijaitseva Insinöörinkatu, joka tarjoaa monenlaisia haasteita suunnittelutyölle, sillä raitiovaunu täytyy saada sovitettua tiiviisti rakennettuun katuympäristöön. ”Siellä on paljon liiketiloja, kauppakeskuksia ja tiivistä asuinrakentamista, mikä tuo työhön oman haasteensa. Raitiovaunu tulee menemään keskellä katua ja vastuullamme on raitiotien geometrian, pysäkkijärjestelyjen ja laiturien lisäksi suunnitella se, miten eri liikenneväylät pelaavat yhteen. Missä menevät jalankulkijat, missä pyöräilijät, missä muu joukkoliikenne ja niin edelleen.”

Tyypilliset työviikot pitävät sisällään suunnittelutyön ohella palavereita ja keskusteluja. ”Palavereissa selvitetään missä mennään. Sitten lähden tekemään esimerkiksi tyyppipoikkileikkauksia kadusta ja muokkaamaan niitä. Suunnittelutyötä teen Novapointilla, joka toimii Autocadin päällä. Viikkoon saattaa kuulua myös esimerkiksi yhteensovituskokouksia, joissa käydään läpi sitä, miten muiden osa-alueiden suunnitelmat vaikuttavat omaan suunnitelmaani”, Löf kertoo.

Allianssityöskentelyssä jokainen oppii ja opettaa

Raitiotiehanke toteutetaan allianssihankkeena. Löfin mielestä allianssin mahdollistama yhteistyö muiden asiantuntijoiden kanssa on yksi työn mielenkiintoisimmista puolista, sillä samalla hän oppii itsekin paljon uutta myös muista projektin osa-alueista. Allianssityöskentelyn tavoitteena onkin tehdä parhaita mahdollisia ratkaisuja jo suunnitteluvaiheessa. ”Selvitämme uusia suunnittelutapoja porukalla. Uusien asioiden tekeminen pitää työn mielenkiintoisena.” Suunnittelijat, rakentajat ja tilaaja osallistuvat alusta alkaen projektin tekemiseen ja työskentelevät saman katon alla. ”Työviikkoihini kuuluu paljon keskustelua ja asioiden miettimistä yhdessä. Meillä on tätä projektia varten perustettu oma allianssin Big Room -toimisto, joka on omanlaisensa työyhteisö. Toimistossamme on tosi hyvä yhteishenki”, Löf kertoo. ”Jokaisella on paljon vastuuta, ja työ on hyvin itsenäistä, mutta samalla on helppo kysyä apua ja saada lisätietoa muiden osa-alueiden asiantuntijoilta.”

Suunnittelijat
Big Room -työskentely on suunnittelijan kannalta hyvin mielenkiintoista, kun kaikki tuovat pöytään omaa erilaista osaamistaan. Kuva: VR Track

Myös Heinonen kehuu allianssityöskentelyä: ”Tällaiset projektit ovat suunnittelijan kannalta ehkäpä niitä kaikkein kiehtovimpia, kun yhteistyötä tehdään kaikkien kanssa. Kaikki tuovat pöytään omaa osaamistaan; esimerkiksi rakentajilta tulee valtavasti oppia siitä, miten suunnitelmia kannattaa tehdä rakentamisen näkövinkkelistä.” Tampereen raitiotiehanke ei suinkaan ole ainoa allianssihanke, jossa VR Track on mukana, vaan työtä on tarjolla myös muissa hankkeissa. ”Olemme alliansseissa edelläkävijöitä. Olemme jo nyt olleet mukana useammissa allianssihankkeissa, kuten Lielahti-Kokemäki-ratahankkeessa sekä Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteydet -rata ja tiehankkeessa välillä Tampere-Äänekoski”, Heinonen sanoo. 

Monipuolisia työtehtäviä ja uramahdollisuuksia

VR Trackilla on mahdollista luoda oma urapolku omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. ”Täällä annetaan mahdollisuuksia tehdä erilaisia hommia. Itse pidän esimerkiksi tarjoustyöskentelystä, joten olen ollut mukana tekemässä tarjouksia”, Heinonen avaa. Hän on viihtynyt VR Trackilla jo reilut kolme vuotta, tätä ennen hän työskenteli toisessa yrityksessä samoissa tehtävissä. Hän hehkuttaa VR Trackin suunnittelupuolta etenkin sen vuoksi, että talo tarjoaa suunnittelijoille hyvin laaja-alaisia työtehtäviä. ”Täällä ei tarvitse pysyä pienessä lokerossa, vaan mielenkiintoisia ja vaihtelevia projekteja riittää. Ei tarvitse tehdä vain tietä tai katua, vaan pääsee tekemään myös ratasuunnitteluun liittyviä asioita ja nyt esimerkiksi näitä raitiotiesuunnitelmia. Työ pysyy tätä kautta koko ajan mielenkiintoisena ja koko ajan on mahdollisuus oppia uutta eri aihealueista.”

duunitori_vrtrack_0248
VR Track on mukana monissa mielenkiintoisissa projekteissa. Kuva: VR Track

VR Track pyrkii kehittämään toimintaansa jatkuvasti, mikä näkyy myös työntekijöille. Työvälineet ja työtavat ovat moderneja ja suunnittelupuoli kasvaa ja laajenee. Tampereen projektin kaltaiset laajat hankkeet työllistävät vuoksiksi. Heinonen kertoo:”Varsinkin tämän tie-, katu- ja aluesuunnittelun suhteen on menty viime vuosina suuria harppauksia eteenpäin. Olemme voittaneet muun muassa erilaisia kuntien puitesopimuksia, minkä ansiosta tämä puoli kasvaa meillä nyt voimakkaasti.” 

”Työnantajana VR Track on mielestäni rento ja reilu. Meillä on hyvä ilmapiiri ja työntekijöitä kohdellaan tasavertaisesti. Esimiehet eivät eristäydy muista, vaan kenen tahansa kanssa voi keskustella”, Löf kuvailee. Hyvä ilmapiiri edesauttaa työssä viihtymistä, ja molemmat haastateltavat suosittelevatkin työpaikkaansa mielellään muille insinööreille. ”Täällä on erittäin mukavia työkavereita ja mielenkiintoisia projekteja”, sanoo Löf.

Kiinnostuitko?

VR Track on yksi Suomen suurimmista infra-alan suunnittelutoimistoista ja maamme johtava rata-, sähkö- ja turvalaitejärjestelmien asiantuntija. VR Trackin TKA eli tie-, katu- ja aluesuunnitteluyksikkö työllistää useita kokeneita suunnittelijoita ja tarjoaa töitä erilaisten, ammatillisesti hyvin kiinnostavien hankkeiden parissa.

Tutustu VR Trackin uramahdollisuuksiin »

Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles