Kelan keväällä 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia isistä jää kotiin hoitamaan ensimmäistä lastaan, kun vielä 2000-luvun alussa luku oli 70 prosenttia. Toisaalta noin 20 prosenttia isistä jättää yhä perhevapaat kokonaan käyttämättä.
Isyysvapaan kesto
Isyysvapaan kesto korkeintaan 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa enintään 18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on päättynyt.
Isyysvapaan ajankohta
Isyysvapaan voi aloittaa vauvan synnyttyä. Halutessaan isä voi myös pitää kaikki isyysrahapäivät äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Isyysvapaat on kuitenkin pidettävä siihen mennessä, kun lapsi on kaksivuotias tai ennen kuin adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut kaksi vuotta.
Isyysvapaan voi pitää kerralla tai jakaa sen jaksoihin. Isyysvapaasta äidin kanssa yhtäaikaisesti pidettävät 1–18 arkipäivää voidaan jakaa korkeintaan neljään jaksoon. Vanhempainrahakauden jälkeisen isyysvapaan voit jakaa enintään kahteen jaksoon. Isän vapaiden siirtäminen äidille ei ole mahdollista.
Jos isyysvapaa pidetään vasta vanhempainrahakauden jälkeen, lapsi saattaa olla päivähoidossa ennen isyysvapaata. Päivähoitopaikka säilyy isyysvapaan ajan, mutta lapsi ei voi olla isyysvapaan aikana päiväkodissa. Perheen muut lapset voivat kuitenkin olla päivähoidossa myös isyysvapaan aikana. Vanhempainrahakauden jälkeen saatu isyysraha vaikuttaa hoitorahaan.
Isyysrahan hakeminen
Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa. Ennen isyysrahahakemuksen tekemistä tulee selvittää, maksaako työnantaja palkkaa isyysvapaan ajalta. Isyysvapaasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkua. Mikäli isyysvapaa on enintään 12 arkipäivää, riittää ilmoitus viimeistään kuukausi etukäteen.
Isyysrahaa haetaan vasta lapsen syntymän jälkeen, kun tiedetään varmuudella, koska isyysvapaa aiotaan pitää. Isyysrahaa maksetaan arkipäiviltä, joita ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Isä saa itse päättää, miltä päiviltä hakee isyysrahaa. Esimerkiksi lauantai on isyysrahapäivä vain siinä tapauksessa, että isä niin haluaa.
Jos työnantaja maksaa isälle palkkaa isyysvapaan ajalta, isyysraha maksetaan työnantajalle. Mikäli isyysvapaaseen sisältyy palkallisia vapaapäiviä, isyysraha maksetaan myös näiltä päiviltä työnantajalle.
Oikeus isyysrahaan
Isyysrahaa myönnetään, mikäli sen hakija on avo- tai avioliitossa lapsen äidin kanssa ja osallistuu lapsen hoitoon. Isyysrahaa voi saada poikkeuksellisesti, vaikka puolisot asuisivat tilapäisesti eri osoitteissa, mikäli erossa asuminen on välttämätöntä esimerkiksi työtilanteen vuoksi.
Lisäksi ehtona on, että isyysrahan hakija on kuulunut Suomen sosiaaliturvan piiriin vähintään 180 päivää juuri ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Vakuutusaikaan voidaan laskea mukaan vakuutusaikaa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Israelissa.
Myös adoptioisällä on oikeus isyysrahaan. Lisäksi rekisteröidyssä parisuhteessa oleva saa isyysrahaa sukupuolestaan riippumatta, jos hän adoptoi puolisonsa lapsen tai adoptiolapsen.
Uuden lapsen vaikutus isyysvapaaseen
Isyysvapaa on lapsikohtainen. Jos perheeseen syntyy tai adoptoidaan uusi lapsi, isä voi pitää aiemmasta lapsesta pitämättä olevia isyysrahapäiviä yhtäjaksoisesti korkeintaan 24 arkipäivää samaan aikaan, kun äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla uuden lapsen perusteella. Isyysvapaat aiemmasta lapsesta on pidettävä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi on kaksivuotias tai ennen kuin adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut kaksi vuotta. Uuteen lapseen perustuvia isyysrahapäiviä voi äidin kanssa samanaikaisesti pitää korkeintan 18 arkipäivää. Yhteensä isä voi siis pitää enintään 42 isyysrahapäivää samanaikaisesti äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden kanssa. Isyysrahaa voi saada kerrallaan kuitenkin vain yhdestä lapsesta.
Opiskelu ja työskentely isyysvapaalla
Isyysrahan saaja ei voi opiskella päätoimisesti tai työskennellä isyysvapaan aikana. Työskentely sunnuntaisin ja arkipyhinä on kuitenkin sallittua, koska isyysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä.
Vaihtoehtona perhevapaat
Isyysvapaan lisäksi isä voi lapsen syntymän jälkeen pitää seuraavia perhevapaita:
- vanhempainvapaa äidin äitiysvapaan jälkeen. Vapaan voi myös jakaa äidin kanssa.
- hoitovapaa vanhempainvapaan jälkeen.
- osittaisen hoitovapaa, jos isä palaa töihin osa-aikaisesti.
Lähde: Kela
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Tavoitteena perheystävällinen työpaikka
Vuorotteluvapaa tuo ansaitun tauon oravanpyörään