Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Työtodistus on annettava – pyydettäessä

$
0
0
Työdistus on annettava pyydettäessä.Työdistus on annettava pyydettäessä.

Työntekijällä on oikeus saada työsuhteen päättyessä työnantajaltaan kirjallinen työtodistus. Sen antamatta jättäminen on rangaistava teko. Työsopimuslaissa on määritelty, mitä asioita työnantaja voi kirjata työsopimukseen.

Jos haluat työsuhteen päättyessä saada työtodistuksen, tulee sinun pyytää sitä työnantajalta suullisesti tai kirjallisesti. Työnantajan ei siis tarvitse antaa työtodistusta oma-aloitteisesti. Työnantajalla on velvollisuus antaa viivytyksettä – mielellään viikon sisällä – työtodistus työntekijän pyytäessä sitä kymmenen vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Tästä syystä työnantajan on säilytettävä vähintään kymmenen vuoden ajan tiedot entisten työntekijöidensä työsuhteen kestosta sekä heidän toimenkuvistaan. Myöhemminkin pyydetty työtodistus on annettava, jos se ei ole työnantajalle kohtuuttoman hankalaa. Työtodistus on annettava viivytyksettä.

Suppea vai laaja työtodistus?

Se, kirjoitetaan suppea vai laaja työtodistus, on työntekijän päätettävissä. Suppea työtodistus sisältää työsuhteen kokonaiskeston ja työtehtävät. Laajaan työtodistukseen on kirjoitettu edellisten lisäksi myös työsuhteen päätymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä (ns. arvolauselma). Työsuhteen päättymisen syy tai arvolauselma voidaan jättää pois laajasta työtodistuksesta, mikäli työntekijä niin haluaa. Arvolauselman sisältävä työtodistus on pyydettävä viiden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

Mikäli työntekijä on pyytänyt arvion työtaidosta ja käytöksestä, hänellä ei ole oikeutta saada toisen sisältöistä työtodistusta, vaikka arvio olisi hänen mielestään väärä. Työnantaja voi kuitenkin joutua vahingonkorvausvastuuseen, mikäli väärin tehty arvio aiheuttaa työntekijälle vahinkoa.

Arvolauselmassa työntekijän työtaidosta ja käytöksestä voidaan esimerkiksi käyttää esimerkiksi arvosteluasteikkoa 1-5 tai arvioita heikko, välttävä, tyydyttävä, hyvä ja kiitettävä. Myös vapaamuotoisemmat ilmaisut ovat sallittuja. Arvolauseissa on oleellista se, että ne ovat totuudenmukaisia, täsmällisiä ja kuvaavat työntekijän kykyjä.

Jos olet pyytänyt ja saanut työnantajalta suppean työtodistuksen, voit viiden vuoden sisällä työsuhteen päättymisestä pyytää työnantajalta uutta työtodistusta, johon lisätään arvolauselma ja/tai työsuhteen päättymisen syy.

Työsuhteen päättymisen syytä penätään TE-toimistossa työttömyyskorvausta hakiessa.
Työsuhteen päättymisen syytä penätään TE-toimistossa työttömyyskorvausta hakiessa.

Työsuhteen päättymisen syy

Siinä tapauksessa, että työntekijä pyytää työsuhteen päättymissyytä, työtodistukseen voidaan merkitä jokin seuraavista:

  • määräajan kuluminen umpeen
  • työntekijän irtisanoutuminen
  • taloudellinen ja tuotannollinen peruste
  • työntekijän henkilöön liittyvä syy
  • työnantajan tai työntekijän aloitteesta tapahtunut työsopimuksen purkaminen
  • työsopimuksen purkautuminen.

Työsuhteen päättymisen syy on mainittava siten, ettei se samalla sisällä arviota työntekijästä. Jos työsuhde on päättynyt työntekijästä johtuvasta syystä, työnantajalla ei ole oikeutta ei kuvata tätä perustetta työtodistuksessa.

Työsuhteen päättymisen syytä ja sitä, kenen toimesta työsuhde on päättynyt, edellyttää yleensä TE-toimisto arvioidessaan työnhakijan oikeutta työttömyysturvaan.

Virheellinen työtodistus

Jos työtodistukseen on kirjoitettu virheellisiä tai lain vastaisia tietoja, kuten maininta sairauspoissaoloista tai perhevapaista, tai siihen on laitettu arvio työsuhteen päättymisen syystä tai arviolauselma, vaikka et ole tätä pyytänyt, työnantajan on annettava sinulle korjattu työtodistus. Mikäli työnantaja ei toimita työtodistusta pyynnöstäsi huolimatta, voit olla yhteyttä oman alueesi työsuojeluviranomaiseen.

Väliaikainen työtodistus

Väliaikainen työtodistus voidaan antaa työntekijän pyynnöstä työsuhteen kestäessä. Tämä on yleinen käytäntö, josta ei ole kuitenkaan säädetty työsopimuslaissa. Työnantajalle voi syntyä jopa velvollisuus kirjoittaa väliaikainen työtodistus esimerkiksi työntekijän hakeutuessa koulutukseen, koska työnantajan on pyrittävä edistämään työntekijän mahdollisuuksia kehittyä urallaan.

Työtodistuspohja

Oheisten linkkien takaa voi ladata Työsuojeluhallinnon esimerkkipohjat:

Lähde: Työsuojeluhallinto

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista

Työnhaun ja työsopimuksen lakitermit tutuiksi
Irtisanomis- ja eropaketit puntarissa


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles