Palkkatuki on varteenotettava vaihtoehto niin uutta osaamista etsivälle työnantajalle kuin työttömälle työnhakijallekin. Tästä artikkelista löydät oleelliset tiedot palkkatuesta ja sen hakemisesta.
Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jota TE-toimisto voi määrärahojensa puitteissa myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin. Palkkatuki on rahallinen korvaus siitä, että työnantaja voi joutua käyttämään tavallista enemmän aikaa työntekijän työnohjaukseen työttömän vähäisen työkokemuksen, vanhentuneen osaamisen tai esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi.
Palkkatuki on harkinnanvaraista
Palkkatuki on harkinnanvaraista. TE-toimisto arvioi, kuinka hyvin palkkatuettu työ parantaa työttömän ammatillista osaamista ja edistää avoimille työmarkkinoille työllistymistä. TE-toimisto päättää tuen suuruuden ja keston tapauskohtaisesti.
Palkkatukea voidaan myöntää niin toistaiseksi voimassa olevaan kuin määräaikaiseenkin työsuhteeseen. Tukea voidaan maksaa myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, kun TE-toimisto pitää osa-aikatyötä tarkoituksenmukaisena ja se edistää henkilön mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. Tämä saattaa olla perusteltua esimerkiksi osatyökykyisten työllistymisen kannalta.
Palkkatuen saaminen
Palkkatukea voivat saada yritykset, yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät sekä kotitaloudet. Muille työnantajille kuin kotitalouksille palkkatuki on veronalaista tuloa. Valtion virastolle tai laitokselle ei myönnetä palkkatukea, mutta ne voivat saada työllisyysmäärärahaa työttömän työnhakijan palkkaamiseen.
Työnantajan pitää maksaa työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole, palkan on oltava kyseiselle työlle tavanomainen ja kohtuullinen.
Duuni-kortti ja Sanssi-kortti
TE-toimisto voi antaa työnhakijalle Duuni-kortin tai Sanssi-kortin omatoimiseen työnhakuun. Kortti ei kuitenkaan ole palkkatuen myöntämisen edellytys. Kortit osoittavat, että TE-toimisto on sitoutunut myöntämään palkkatukea kortin haltijan palkkaamiseen, jos tuen myöntämisen työnantajaa ja työsuhdetta koskevat edellytykset täyttyvät.
Palkkatuki oppisopimuskoulutukseen
Oppisopimuskoulutukseen palkkatukea voidaan myöntää koko koulutuksen ajaksi. Jos tuen määrä perustuu työttömyyden kestoon, se on 30%, 40% tai 50% palkkauskustannuksista enintään 12 kuukauden ajan. Koulutuksen loppuajan tuki on 30% palkkauskustannuksista. Mikäli tuki myönnetään työttömän vamman tai sairauden perusteella, sen määrä on koko koulutuksen ajan 50 % palkkauskustannuksista.
Palkkatuen kesto ja määrä
Jos palkkatuki myönnetään työttömän ammatillisessa osaamisessa olevien puutteiden takia, tuen määrä ja kesto määräytyvät palkattavan henkilön työttömyyden keston mukaan. Palkkatuen määrä on sitä korkeampi ja kesto sitä pidempi, mitä kauemmin henkilö on ollut työtön. Jos työnantaja saa palkkatuen lisäksi muuta tukea tai oppisopimuskoulutuksen ajalta maksettavaa koulutuskorvausta, niiden yhteismäärä on enintään palkkauskustannusten suuruinen.
Rekrytoiva yritys voi ennakoida palkkatuen määrää ja kestoa työttömän työttömyyden keston mukaan:
- Työttömyys on kestänyt alle vuoden
- tuki 30% palkkauskustannuksista
- tukijakso enintään 6 kuukautta
- Työttömyys on kestänyt vähintään vuoden (12 kk 14 kk:n aikana)
- tuki 40% palkkauskustannuksista
- tukijakso enintään 12 kuukautta
- Työttömyys on kestänyt vähintään 2 vuotta (24 kk 28 kk:n aikana)
- tuki 50% palkkauskustannuksista enintään 12 kuukauden ajan
- tuki 30% palkkauskustannuksista seuraavien 12 kuukauden ajan
- tukijakso yhteensä enintään 24 kuukautta
Jos palkkatuki myönnetään sillä perusteella, että työttömän vamma tai sairaus olennaisesti ja pysyvästi vaikuttaa hänen työsuoritukseensa tehtävässä, tuki on enintään 50% palkkauskustannuksista. Tukijakson kesto on enintään 24 kuukautta kerrallaan.
Jos palkkatuki myönnetään 60 vuotta täyttäneen ja vähintään 12 kuukautta välittömästi ennen palkkatuen myöntämistä työttömänä olleen henkilön palkkaamiseksi, on tukijakso enintään 24 kuukautta kerrallaan. Tuen määrä on ensimmäisten 12 kuukauden ajalta työttömyyden keston perusteella 40% tai 50% palkkauskustannuksista, tämän jälkeen 30% palkkauskustannuksista.
Palkkatuen hakeminen
TE-toimistossa tarkistetaan palkkatuen myöntämisehdot. Työnhakijan esittämä Duuni- tai Sanssi-kortti ei riitä tuen saamiseksi, vaan työnantajan on täytettävä palkkatukihakemus alla näkyviä ohjeita noudattaen.
- Hae palkkatukea sähköisesti Yrityksen ja työnantajan oma asiointi-palvelussa. Kirjaudu palveluun Verohallinnon ylläpitämällä Katso-tunnisteella.
- Lomakehaku: Palkkatukea haetaan lomakkeella TEM320. Toimita hakemus siihen TE-toimistoon, jonka toimialueella työpaikka sijaitsee tai jonka työnhakijoita tuella on tarkoitus palkata.
- Hakemukseen ei tarvita liitteitä, koska TE-toimisto tarkistaa tarvittavat tiedot. Poikkeuksen tekee elinkeinotoimintaa harjoittava yhdistys tai säätiö, jonka pitää liittää hakemukseen kopiot viimeisimmästä veroilmoituksesta, elinkeinotulon verotuspäätöksestä ja mahdollisesta verohuojennuspäätöksestä.
- Työsuhde voi alkaa TE-toimiston myönnettyä palkkatuen.
- Jos haet jatkoa palkkatuelle, toimita jatkohakemus TE-toimistolle ennen tukijakson päättymistä. Työsuhteen pitää jatkua välittömästi edellisen palkkatukijakson päätyttyä.
Lähde: TE-palvelut
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Työmarkkinatuki yleinen toimeentulon lähde alle 25-vuotiailla
Sopimus vailla tunteja hankaloittaa arkea