Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Ammattiosaajia, autonkuljettajia ja myyjiä halutaan nyt töihin

$
0
0
duunari-stockduunari-stock

ManpowerGroup on tänään julkistanut vuosittaisen Talent Shortage Survey -tutkimuksensa, jossa kartoitetaan maailmanlaajuisesti hankalimmin täytettäviä työtehtäviä. Oikeaa osaamista koetaan nyt haasteelliseksi löytää: luku on korkeammalla tasolla kuin kertaakaan finanssikriisin jälkeisenä aikana. Suomessa osaajapula on vaikeutunut merkittävästi – vuodentakaisesta 22 prosentin osuudesta olemme nousseet 37 prosenttiin, mikä on globaalin keskiarvon tuntumassa.

Sekä maailmalla että Suomessa kysyntä on kovaa kädentaitoja ja teknistä osaamista vaativiin ammattitehtäviin. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa rakennusalan ammattiosaajat, putkimiehet, sähköasentajat ja hitsaajat.

Näihin ammatteihin halutaan löytää osaajia – vaikeimmin täytettävät työtehtävät Suomessa vuonna 2016:

Ammattityöntekijät
Autonkuljettajat
Myynnin ammattilaiset
Lääkärit ja muut terveysalan ammattilaiset
Laskentatoimen ja rahoituksen asiantuntijat
Siivoojat
Insinöörit
Johtajat
Hotelli- ja ravintolahenkilöstö
Sairaanhoitajat

Digitalisaation vaikutus nähtävissä, lääkäreistä pulaa

Suomessa vaikeudet löytää osaajia ovat lisääntyneet merkittävästi vuoden takaisesta. Vaikeimmin täytettävien tehtävien kärkikolmikko – ammattityöntekijät, autonkuljettajat ja myynnin ammattilaiset – on pysynyt muuttumattomana. Uutena tulokkaana top 10-listalla ovat lääkärit ja muut terveydenhoidon ammattilaiset, mikä kertoo erityisesti yksityisen terveydenhoitoalan voimakkaasta kasvusta. Sen sijaan pula sairaanhoitajista on vuoden aikana lieventynyt.

Maailmalla yksi suurimmista muutoksista on pula IT-henkilöstöstä, joka on noussut 2. sijalle listalla.

”IT-osaajien kysyntää lisäävät erityisesti digitalisaation, automatiikan ja robotiikan nopea kasvu, samoin kyberturvallisuuteen ja tietoturvaan tehtävät panostukset ja näiden markkinoiden voimakas kasvuennuste”, tulkitsee tutkimustuloksia ManpowerGroupin Suomen viestintäjohtaja Mika Wilén. ”Suomessa IT-osaajat eivät kuitenkaan yllä top 10-listalle. Meillä isot yritysmuutokset ovat pitäneet huolen siitä, että osaajia on vapautunut markkinoille koko ajan. Se ei silti tarkoita, etteikö markkinoilla olisi vaikeuksia löytää jatkuvasti kehittyvien teknologioiden edellyttämää IT-asiantuntemusta”, Wilén kuvailee.

Kova osaaminen on vaihtunut potentiaaliin ja asenteeseen

Lähes joka kolmas suomalainen työnantaja sanoo, että hakijoita ei ole riittävästi tai ollenkaan. Teknisen osaamisen merkitys rekrytointivaikeuksien syynä on kuitenkin vähentynyt vuoden aikana. ”Yritykset ovat vähitellen muuttamassa painotuksiaan, mikä näkyy myös hakukriteerien muutoksina. Kun aikaisemmin korostettiin ns. kovaa osaamista ja substanssia, nyt puhutaan yhä useammin hakijan potentiaalista, mukautumiskyvystä ja asenteesta”, Wilén erittelee tuloksia.

Osaajapulaan haetaan ratkaisua oman henkilöstön kouluttamisesta

Tutkimustulokset osoittavat, että yritykset ovat viimeisen vuoden aikana heränneet osaamistarpeiden nopeaan muutokseen ja ryhtyneet toimiin. Ratkaisuja haetaan nyt suuntaamalla huomio oman henkilöstön kouluttamiseen ja kehittämiseen. Tutkimuksen mukaan yli 50 % työnantajista sanookin nyt kehittävänsä omaa henkilöstöään täyttääkseen avoimia rooleja, kun luku vielä vuosi sitten oli vain 20 %. ”Yritykset ovat ottaneet osaajapulan ratkaisemisessa järjen käteen”, Wilén selittää muutosta. ”Valmiita tekijöitä löytyy joka tapauksessa yhä harvemmin, joten miksi ei kannattaisi tehdä lisäpanostuksia henkilöstöön, jonka nykyisestä osaamisesta ja kehitystarpeista työnantajalla on selkeä kuva.”

Suomi erottautuu myönteisesti oman henkilöstön kehittämisessä: meillä henkilöstöä kehitetään ja koulutetaan 64 % työpaikoista.

Lähde: Manpowerin osaajapulatutkimus


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles