Opiskeletko parhaillasi valtiotieteellistä tutkintoa? Työelämämessuille on valtiotieteilijöiden keskuudessa kysyntää ja tänä vuonna messuille odotetaankin aiempien vuosien perusteella jopa tuhatta kävijää. Mistä messuissa on kyse, ja miksi niihin kannattaa osallistua?
Valtiotieteilijöiden työelämämessut järjestetään Kaapelitehtaalla tiistaina 15.11. klo 10-16. Messujen tarkoituksena on tuoda valtiotieteiden opiskelijat lähemmäs työelämää. Tapahtumasta hyötyvät niin vasta aloittaneet kuin opintojensa loppusuoralla olevat opiskelijat: siellä on mahdollista kartoittaa tulevaa uraansa ja toisaalta suoraan työllistyä.
Tutustu messuihin »Messujen ohjelmaan kuuluvat puheenvuorot työelämän ajankohtaisista ilmiöistä ja tulevaisuuden työelämästä. Tänä vuonna puhumassa ovat muun muassa Mikael Jungner ja Ozan Yanar, jotka kertovat työelämän murroksesta. Ohjelmasta löytyy myös työpajoja, joissa tarjotaan henkilökohtaista ohjausta esimerkiksi piilotyöpaikkojen löytämiseen. Tapahtumassa voit lisäksi tavata lähes 40 näytteilleasettajaa, ja alueella on maksuton cv-kuvaus.
Tässä sinulle kolme hyvää syytä osallistua messuille:
1. Verkostoidu ja paranna mahdollisuuksiasi työllistyä
Työelämämessut ovat oiva tilaisuus luoda uusia kontakteja potentiaalisiin työnantajiin. Kontaktit voivat olla hyödyksi myöhemmin, tai sitten työpaikka saattaa aueta suoraan tapaamisen perusteella. Messuohjelma on suunniteltu parantamaan opiskelijoiden työelämävalmiuksia: ”Järjestämme ohjelmaa, joka muun muassa keskittyy työnhaun kannalta olennaisiin alueisiin, kuten työpaikkojen etsimiseen sekä hakemuksen ja CV:n kirjoittamiseen”, messujen järjestäjänä mukana oleva Anna Holvio kertoo.
Messut esittelevät valtiotieteilijöiden työllistymismahdollisuuksia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Opiskelijalla on mahdollisuus kartoittaa omaa osaamistaan ja kehittää työelämävalmiuksiaan. Voit valita puheenvuorojen tai työpajojen muodossa esimerkiksi tietyn teeman, johon haluat keskittyä.
2. Tutustu uudenlaisiin urapolkuihin ja aloihin
Tapahtuma on hyvä tilaisuus tutustua tarjolla oleviin uramahdollisuuksiin ja erilaisiin aloihin tulevaa työuraa ajatellen. Näytteilleasettajien joukko on laaja ja monipuolinen tarjoten opiskelijoille mahdollisuuden kiinnostua aloista, joita he eivät ehkä ole aikaisemmin pitäneet edes vaihtoehtoina. Messut voivat auttaa myös opintojen suhteen: ”Työelämämessuilta opiskelijat saavat näkemystä omien opintojensa suuntaamiseen ja valintoihin esimerkiksi sivuaineiden kautta”, Holvio sanoo.
Valmistunut valtiotieteilijä voi työllistyä monenlaisiin eri tehtäviin, joten tulevaisuus ei välttämättä ole kaikille heti selkeä. ”Valtiotieteellinen tutkinto on laaja-alainen, eikä se valmista suoraan tietylle alalle, kuten esimerkiksi lääketieteellinen tutkinto. Alkuperäinen idea messuihin onkin lähtenyt halusta koota yhteen mahdollisimman kattava kirjo valtiotieteilijöitä työllistäviä organisaatioita”, Holvio toteaa.
3. Opi, kuinka vastata työelämän tarpeisiin
Yksilöllinen erityisosaaminen on kysyttyä nykyajan työelämässä, jossa se on keino erottua. Messuilta voit löytää keinoja siihen, kuinka voit omalla osaamisellasi vastata työelämän tarpeisiin. ”Ohjelmaan kuuluu muun muassa puheenvuoro, jossa pohditaan valtiotieteilijöiden vahvuuksia ja niiden omakohtaista löytämistä. Lisäksi ohjelmassa tulee olemaan paneelikeskustelu siitä, mitkä opiskeluajan toimintaan liittyvät seikat ratkaisevat myöhemmin työelämässä. Luvassa on myös myös opiskelijan tarina startup-yrittäjyydestä”, Holvio paljastaa.
+ Näytteilleasettajaksi?
Kiinnostaisiko osallistua messuille näytteilleasettajana? Yrityksille messut tarjoavat tilaisuuden tavata opiskelijoita ja kertoa heille organisaatiostaan houkutellakseen tulevaisuuden osaajia palvelukseensa. ”Valtiotieteilijät tunnetaan kriittisinä ajattelijoina; messuilla näytteilleasettajat voivat löytää valtiotieteilijöiden joukosta yhteiskunnallisten kysymysten ja laaja-alaisen ajattelun huippuosaajia”, Holvio huomauttaa.
Esimerkkejä mukana olevista näytteilleasettajista:
Konsultointi (Accenture, FCG, Reddal)
Viestintä (Blic, Kaskas Media, Miltton)
Finanssiala (Elo, Nordea)
Ministeriöt (Sisäministeriö, Ulkoministeriö, muiden ministeriöiden yhteisständi)
Järjestöt erityisesti sosiaalipuolelta (A-klinikkasäätiö, Kehitysvammaliitto)
Löydä tulevaisuuden urasi työelämämessuilta: saavu Kaapelitehtaalle tiistaina 15.11. klo 10-16!
Tutustu messuihin »Artikkelikuva: Henni Purtonen