Pitkiä päiviä, haastavia aikatauluja, tiukkoja deadlineja… Onko konsultin työ Big Four -yhtiössä vain edellä mainittuja asioita? Duunitori keskusteli muun muassa tästä EY:n konsulttien Anni Simolan ja Anne Virkkusen kanssa. Lue alta miten vaativan lajin ja vaativan työn yhdistäminen onnistuu ja millaista on myynnillisen asiantuntijan työ.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä EY:n kanssa. EY etsii jatkuvasti uusia osaajia eri tiimeihinsä, nyt haussa mm. Legal Trainee ja Corporate Finance Analyst Trainee. Lue lisää konsultin työstä artikkelista: Kiehtovia projekteja kansainvälisessä ympäristössä – tätä on konsultin työ EY:llä.
Tutustu EY:n tarjoamiin uramahdollisuuksiin »Vaativa työ ja harrastus – näin näiden kahden yhdistäminen onnistuu
Anni Simola tuli taloon traineeksi vuonna 2013 ja työskentelee nyt verokonsulttina EY:n yritysveropalveluiden Tax Perfomance Advisory -tiimissä. Työ voi olla esimerkiksi suomalaisten yritysten verokysymyksiin tai kansainväliseen toimintaan liittyvää konsultointia. Välillä työ on projektiluontoista ja välillä vastataan asiakkaiden yksittäisiin verotusta koskeviin kysymyksiin. Simola tekee paljon tarjouksia, käy esittelemässä niitä asiakkaille ja tekee itse substanssityötä. ”Toteutan työtä asiakashankinnasta työn laskuttamiseen asti, eli olen mukana toimeksiannon koko elinkaaren ajan. Työni on myynnillistä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että menemme asiakkaalle ja selvitämme, mille palvelullemme asiakkaalla olisi tarvetta.”
Simolaa motivoi työssään uusien ihmisten tapaaminen ja se, että hän kohtaa työssään koko ajan uusia haasteita. ”Ammatillisesti mielenkiintoisinta tässä työssä on se, että pääsen oikeasti käsiksi asiakkaan ongelmiin. Ne ovat usein todella moniulotteisia: jos asiakkaalla on vaikkapa jokin vero-ongelma, on sen taustalla usein oikeasti jokin muu operatiiviseen toimintaan liittyvä pulma, joka vain ilmenee veroliitännäisten asioiden tai prosessien kautta. Se, että me konsultoimme tai neuvomme asiakasta jonkin verokysymyksen suhteen saattaa siis vaikuttaa paljon laajemminkin ja kehittää asiakkaan operatiivista toimintaa.”
Simola nauttii itsensä haastamisesta myös vapaa-ajalla ja aloitti triathlonin harrastamisen vuonna 2013. ”Otin haasteen vastaan, lähdin opettelemaan uintia ja pyöräilyä ja tekemään myös juoksuharjoittelua johdonmukaisemmin. Sillä tiellä olen edelleen.Tykkään asettaa itselleni tavoitteita, jolloin tiedän joka päivä mitä kohti menen, oli kyse sitten työstä tai urheilusta.” Simola on saavuttanut paljon myös triathlonin parissa – hän palasi juuri Ironmanin puolimatkan MM-kisoista Australiasta. ”Se oli todella hieno kokemus, joka palkitsi tekemisen.” Simola kertoo, että EY myös kannustaa häntä lajinsa kanssa. ”Olen mukana sparraamassa EY:n triathlon-klubissa ja kisoissa käyttämäni vaatetus on EY:ltä.”
Miten haastavan konsulttityön ja vaativan lajin yhdistäminen sitten onnistuu? ”Se, että tavoittelee isoja asioita sekä työssä että vapaa-ajalla on nähtävä vahvuutena. On kuitenkin pidettävä oikeat rajat molemmissa. Tasapaino, priorisointi ja ajanhallinta on tärkeää. Jos tarpeeksi haluaa jotain saavuttaa ja asettaa tavoitteita, niin kaikki on mahdollista”, Simola vastaa. ”Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on ehdottomasti tärkeää. Vapaa-ajasta saan jaksamista, voimaa ja hyvää oloa, mikä mahdollistaa sen, että saavutan asioita ja olen innovatiivinen töissä.”
Hyvästä vapaa-ajasta saa energiaa työntekoon.
Haastava työ vaatii vastapainoa – ”käyn ratsastamassa aina kun kerkeän”
Myös EY:n yritysjärjestelypalveluiden Corporate Finance -tiimissä Senior Managerina työskentelevä Anne Virkkunen pitää työn ja vapaa-ajan tasapainoa hyvin tärkeänä. ”Varsinkin nuorempien asiantuntijoiden keskuudessa asia on tapetilla, mikä on minusta hienoa.” Virkkunen itse viettää vapaa-ajalla aikaa perheensä kanssa – ja talleilla, hän nimittäin omistaa hevosen yhdessä ystävänsä kanssa. ”Käyn ratsastamassa aina kun kerkeän. Se on minulle tosi tärkeää ja olen pyrkinyt pitämään siitä kiinni. Hevosen omistaminen on poikkeuksellisen sitova harrastus, myönnän ja perheen, työn sekä harrastusten yhteensovittaminen vaatii aikamoista tasapainoilua.” Virkkunen korostaa, että jos jotakin haluaa niin keinot kyllä löytyvät. ”Aikataulut ovat aina sumplittavissa, loppujen lopuksi se on myös siitä kiinni, mitkä asiat kokee tärkeiksi. EY mahdollistaa joustavuuden siinä määrin kun se on projektityössä mahdollista, mutta minun on myös itse oltava valmis joustamaan.” Haastava työ luo omat haasteensa vapaa-ajalle, sillä asiantuntijan on oltava aina askeleen edellä ja kärryillä siitä, missä mennään. ”Raja työn ja vapaa-ajan välillä on välillä häilyvä, sillä asiantuntija ei voi lakata olemasta asiantuntija ja projektit etenevät muulloinkin kuin ”normaaliin virka-aikaan””, Virkkunen myöntää.
Corporate Finance -tiimin projektit voivat pisimmillään kestää jopa vuoden, ja niitä on kerralla käynnissä useita. ”Toimeksiannot ovat hyvin vaihtelevia: on yritysten ostotoimeksiantoja, myyntitoimeksiantoja sekä rahoitusjärjestelyjä, joiden myötä kohdeyhtiön omistusrakenteessa tapahtuu muutoksia. Huolehdimme siitä, että yrityskauppakokonaisuudet toimivat ja pysyvät aikataulussa – sekä tulevat toteutettua asiakkaan kannalta optimaalisella tavalla. Tapaamme paljon sidosryhmiä: ostajia, myyjiä ja rahoittajia.” Prosessin pyörittäminen ja projektien toteuttaminen on Virkkusen mielestä mukavaa. ”Siinä tapaa uusia ihmisiä ja oppii paljon, vaikka olisi tehnyt näitä hommia pitkäänkin. Lisäksi meillä on hyvä porukka ja projektit ovat mielenkiintoisia.” Mikä Virkkusta sitten motivoi työssään eniten? ”Kun saa kaupan maaliin. Se on se juttu, jonka takia tätä työtä tehdään.” Myynnillisyys on hyvin tärkeä osa myös Virkkusen työtä.
Mitä on myynnillinen asiantuntijatyö?
EY:llä tarvitaan niin analyyttisiä kuin myynnillisiäkin asiantuntijoita; menestys syntyy näiden kahden yhdistelmästä. Mitä myynnillisyys sitten oikeastaan tarkoittaa, kun puhutaan asiantuntijatyöstä? ”Monesti tämä tarkoittaa sitä, että ensin selvitetään asiakkaan haaste ja sitten etsitään siihen ratkaisu”, Anni Simola kuvailee. ”Pitää kysyä rohkeasti, kuinka voimme auttaa ja etsiä tietoja sekä esitellä vaihtoehtoja, jotta saamme luotua keskusteluyhteyden ja luottamuksen. EY:ltä löytyy asiantuntijoita joka lähtöön, joten ongelma kuin ongelma saadaan kyllä ratkaistua.”
Anne Virkkunen on samoilla linjoilla: ”Myymme asiantuntijapalveluita eli meillä ei ole mitään standardipalvelupakettia, vaan aina on kyettävä myymään sitä, mitä asiakas tarvitsee. On ymmärrettävä asiakkaan tarpeet, toimintatavat, ympäristö, se tilanne missä ollaan ja tiedettävä mikä on optimaalinen tapa toimia.” Asiakassuhteen rakentaminen ja keskusteluyhteyden ylläpitäminen on tärkeää. ”Corporate finance -puolella meidän on oltava asiakkaan luona ennen kuin tarve tulee, jotta olemme sitten mukana prosessissa kun se lähtee käyntiin. Joskus aika ensimmäisten keskustelujen ja itse projektin aloittamisen välillä voi olla pitkäkin”, Virkkunen sanoo.
On osattava tuoda omaa näkemystä keskusteluun.
Millainen sitten on haastateltavien mielestä hyvä myynnillinen asiantuntija? ”Sellainen, jolla on rohkeutta mennä asiakkaalle, vaikka keskustelu saattaisikin ajautua oman asiantuntemuksen ulkopuolelle. Jos ei tiedä jotain asiaa, niin on osattava kysyä. On tarvittaessa oltava valmis liikkumaan omien mukavuusrajojen ulkopuolelle. On oltava rohkea ja osattava tarjota myös sellaisia ratkaisuja, joita ei välttämättä itse osaa ratkaista”, vastaa Simola. ”Se lähtee siitä, että ymmärtää asiakkaan tarpeita, jopa ennen asiakasta itseään. On osattava tuoda omaa näkemystä keskusteluun”, Virkkunen kertoo.
Kummankin haastateltavan mielestä paras keino opetella myynnillisyyttä on asiakastapaamisissa mukana oleminen. ”Siellä näkee millaista kanssakäyminen on”, Virkkunen sanoo. Simola jatkaa: ”Kun ilmaisee, että on halukas tekemään myynnillistä työtä, niin täältä saa kyllä apua. Mitä enemmän mennään konsultatiivisemman bisneksen puolelle myös veropalveluissa, sitä enemmän tarvitaan myyntihenkeä. Korostan kuitenkin, että myös analyyttisia asiantuntijoita tarvitaan myynnillisten rinnalle. Menestys syntyy näiden kahden yhdistelmästä. Täällä on kaikilla mahdollisuus kehittyä oman mielenkiinnon puitteissa.”
Kiinnostaisiko sinua työ EY:llä?
EY:n rekrytoi jatkuvasti uusia osaajia ja traineehaut ovat käynnissä nyt! Katso esimerkiksi nämä avoimet työpaikat:
Corporate Finance Analyst Trainee »
Legal Trainee »
Lue lisää konsultin työstä Duunitorin artikkelista Kiehtovia projekteja kansainvälisessä ympäristössä – tätä on konsultin työ EY:llä ja tutustu työnantajaan Duunitorilla.