Haluaisitko olla mukana luomassa muuttuvan ja kehittyvän autokaupan tulevaisuutta? VV-Autolla myyjä-traineeta ei heitetä suoraan syvään päähän, vaan oppimista tehostaa kattava perehdytys ja tiimin tuki. Duunitori otti selvää, millaista on työskennellä traineena VV-Autolla ja millaisia mahdollisuuksia trainee-ohjelma tarjoaa.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä VV-Auton kanssa. Haku uuteen trainee-ohjelmaan on parhaillaan käynnissä. Ohjelma käynnistyy lokakuussa 2016. Lue lisää ohjelmasta ja VV-Auton tarjoamista uramahdollisuuksista Duunitorilta.
VV-Auton trainee-ohjelma kestää 12–15 kuukautta sisältäen opetusta ja käytännön myyntityötä. Ohjelman aikana varmistetaan tulevan myyjän ammattitaito, esimerkiksi myyntiprosessi, tekniikka ja tuotetuntemus tulevat tutuiksi ja traineet suorittavat automyyjän ammattitutkinnon. Trainee-ohjelmaan osallistujille valitaan toimipiste ja brändi, jonka parissa töitä aletaan tehdä.
Trainee-ohjelmaan monista lähtökohdista
Nykyinen Volkswagen-hyötyautomyyjä Juho Markko päätyi trainee-ohjelmaan onnekkaan sattuman kautta. Hakuaika oli jo ehtinyt päättyä, mutta Markko otti kuitenkin VV-Autoon yhteyttä ja ehti vielä jättää hakemuksen. Sinnikkyys ja oma-aloitteisuus palkittiin: yhteydenotto osoitti aktiivista ja rohkeaa suhtautumista asioiden hoitamiseen, joita myyjä-traineelta odotetaan.
Trainee-ohjelmaan ovat tervetulleita myös alanvaihtajat. Yksi heistä on hiljattain SEAT-osastolla maahantuontipuolen myyntipäällikkönä aloittanut Juha Patama. Sitä ennen hän työskenteli Audi-myyjänä Audi Center Helsingissä, jossa hän aloitti trainee-ohjelman. Ennen uraansa VV-Autolla Patama työskenteli ravintola-alalla. ”Uskalsin hakea sen takia, että täällä oli valmiiksi rakennettu ohjelma, joka oli mietitty järkeväksi. Sai koulutusta ja kehittymiselle annettiin aikaa”, Patama kertoo alanvaihdostaan.
Trainee-ohjelman hakuprosessi saa molemmilta haastatelluilta kiitosta. Hakemusten lähettämisen jälkeen jatkoon päässeet kutsuttiin rekrytointipäivään, joka sisälsi muun muassa haastatteluja ja ryhmätehtäviä. ”Jo siitä jäi kuva, että työnantaja on oikeasti panostanut tähän”, Patama sanoo.
Teorian ja käytännön yhdistäminen antoi varmuutta ja rohkeutta työhön
”Automyynti ei ole pelkästään siistit puvut päällä autoliikkeessä seisomista, vaan siinä on äärettömän paljon muutakin”, toteaa Markko. Hän koki trainee-ohjelman tavan yhdistää teoriaa ja käytäntöä antoisaksi ja loistavaksi tavaksi päästä lajiin sisälle. Patama on asiasta samaa mieltä: ”Rauhassa käydyn teoriaosion jälkeen oli jo varma fiilis siitä, että omaa tarpeeksi tietotaitoa alkaakseen tehdä oikeaa työtä.”
Myyntityön aloittamisen haasteena on Markon mukaan uskon löytäminen omaan tekemiseen. Markko toteaa, että tuote täytyy tuntea ja asiat olla selvillä, jotta niistä osaa kertoa asiakkaalle. Hän ei kuitenkaan kokenut työn aloittamista haastavaksi hyvän yhteishengen ja tekemisen meiningin ansiosta. ”Minut toivotettiin heti tervetulleeksi ja kannustettiin oppimaan, eikä tarvinnut pelätä epäonnistumista.”
Trainee-ohjelmassa tukea sai myös muilta oppijoilta sekä esimiehiltä. Patama kertoo töiden aloittamisen olleen helppoa, sillä siihen oli sitouduttu monella tasolla. ”Esimiehillä oli odotuksia, mutta kukaan ei odottanut heti liikoja. Opeteltiin tekemään asiat alusta asti oikein”, Patama kiittelee.
Motivaation lähteenä ihmiset ja työn vaihtelevuus
Autoalassa Patamaa kiinnosti alun perin ihmisten isoissa hankinnoissa mukana oleminen. Autojen ostamiseen liittyy hänen mukaansa vahvasti tunnetta ja häntä kiehtoikin olla mukana edesauttamassa näiden hankintojen syntymistä. Vaikka Patama pitääkin autoista, se ei ole ollut suurin syy alalla olemiseen.
Markon mukaan työ on mielekästä. ”Ei ole samanlaisia päiviä ja aina tulee uusia ihmisiä ovesta sisään. Henkilökohtaisesti pidän ihmisten kanssa toimimisesta”, hän toteaa. Patama puolestaan motivoituu nyt kahdeksan vuoden aikana hankkimansa osaamisen ja ammattitaidon jakamisesta eteenpäin.
Myyjä on prosessissa mukana henkilökohtaisesti siitä hetkestä alkaen, kun kontakti asiakkaaseen on saatu. Onnistumiset asiakkaan kanssa ovat myyjälle parhaita palkintoja ja parhaimmalta onnistuminen tuntuu etenkin silloin, kun on alun perin itse saanut asiakkaan tulemaan liikkeeseen. ”Kun onnistut täyttämään asiakkaan toiveet ja tulee se päivä, jolloin hän lähtee uudella autolla liikenteeseen ja kiittää vilpittömästi. Niistä hetkistä tässä elää”, Markko kuvailee.
Yhteishengen voimin kohti kiinnostavaa tulevaisuutta
Työilmapiiristä ollaan yhtä mieltä: VV-Autolla on hyvä henki. ”Hyvän ilmapiirin huomaa. Tehdään yhdessä asioita ja pelataan kaikki yhteiseen maaliin”, Markko iloitsee ja lisää: ”Esimerkiksi myymälän ja korjaamon välinen näkymätön seinä on madaltunut paljon ja nykyisin tehdään paljon laajemmin yhteistyötä.”
VV-Autolla katseet on suunnattu tulevaisuuteen ja iso talo tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. ”Monissa autoalan uusissa asioissa olemme olleet ensimmäisenä. Olemme nyt hyvä ja vahva tekijä, ja minulla on vahva usko siihen, että olemme sitä myös 10 vuoden päästä”, Patama kertoo yrityksen vahvuuksista.
Automyynnissä tarvitaan avoimuutta ja positiivista asennetta. Myyjän täytyy olla iloisesti kohtaamisissa mukana ja aidosti kiinnostunut tuotteista. ”Äänessä olemista tärkeämpää on kuitenkin asiakkaan kuunteleminen, jotta hänelle voi löytää oikean ratkaisun”, Patama huomauttaa. Nykypäivän autoalalla korostuu yhä enemmän digitaalisuus, mikä näkyy esimerkiksi VV-Auton Caara-nettikaupassa.”Myyjän tulee tänä päivänä olla ennen kaikkea proaktiivinen, ihmisistä kiinnostunut, itsenäinen ja asioita eteenpäin vievä, sekä sopivasti rohkea” summaa VV-Auton HR Business Partner Eija Ihanainen. Nyt käynnistyvä trainee-ohjelma on entistä enemmän käytännön tekemistä sisältävä ja tähtää siihen myyntiosaamiseen ja -otteeseen, jota digitaalisessa maailmassa tarvitaan.