Oletko kiinnittänyt näihin seikkoihin työnhaussa huomiota? Poimimme Business Insiderin artikkelista työnhaun kompastuskiviä. Paina lista mieleen, niin osaat ainakin välttää näitä virheitä jatkossa!
1. Valmistut myöhään ilman työkokemusta
Vastavalmistunut 25-vuotias maisteri ei herätä luottamusta edes tutkinnollaan, mikäli työhistoriaa ei ole lainkaan. Tässä vaiheessa kokemusta tulisi olla jo omaltakin alalta, mutta mikäli työhistoriaa ei ole ollenkaan, se herättää paljon kysymyksiä. Työnantaja ei näe matkustelua ja reppureissuja yhtä mielenkiintoisina kuin työkokemusta.
On tavallista, että oman alan työpaikkoja ei saa vielä välttämättä opintojen ensimmäisinä vuosina. Mikä tahansa kokemus on kuitenkin parempi kuin ei kokemusta ollenkaan. Lisäksi sinun tulisi huolehtia, että opintojen loppuvaiheessa hankit jo omankin alan kokemusta. Esimerkiksi harjoittelijoita työllistetään paljon!
2. Arveluttavat somepäivitykset
Käytätkö sosiaalisen median kanavia huolettomasti? Olethan huomannut, että Facebookin yksityisyysasetukset ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellet ole säätänyt asetuksiasi. Suurin osa muistakin somepalveluista on julkisia: esimerkiksi Ask.fm on monien nuorten suosima palvelu, josta monet käyttäjät löytyvät omalla nimellään – kuten myös heidän kaikki tekstinsä palvelussa.
Ennen työnhakua käy tarkkaan läpi kaikki sosiaalisen median profiilisi. Rajoita sellaista materiaalia, joka voisi antaa sinusta sellaisen kuvan, jota et halua.
3. Anelet työtä epätoivoisesti
Mikäli vaikutat työnhaussa todella epätoivoiselta, se saa työnantajan kavahtamaan kauemmas. Työnantajan syyllistäminen tai sääliin vetoaminen ”Todella tarvitsen tämän työn…” ei toimi. Vetoa sen sijaan kykyihisi ja faktoihin.
4. Taitojen liioittelu
Työnhaussa tulee tuoda parhaat puolensa esiin ilman turhaa vähättelyä ja vaatimattomuutta. Älä kuitenkaan liioittele. Työssä kyllä paljastuu, jos et osaakaan puhua sujuvasti kolmea kieltä tai käyttää tietokoneohjelmistoa kuin vanha tekijä.
5. Älä räplää puhelinta odotellessasi
Jos joudut odottelemaan haastatteluun pääsyä hetken, älä kaiva viihdykkeeksi älypuhelinta taskustasi. Antaa arveluttavan kuvan, jos muutaman minuutin odotuksen vuoksi eristäydyt heti puhelimesi maailmaan – ja mikään ei anna epäpätevämpää kuvaa kuin se, että napsit selfieitä työpaikan aulassa.
Virtuaalimaailmaan uppoutumisen sijaan parempia vaihtoehtoja onkin jutella esimerkiksi vastaanottovirkailijan kanssa, keskittää ajatukset mukanasi oleviin papereihin tai vain seurata aulan tapahtumia.
6. Pyydät vanhempiasi kysymään sinulle työpaikkaa
Tarvitseeko tätä perustella? Suurin osa työpaikoista haluaa itsenäisen ja motivoituneen työntekijän, ja ei tunnu vakuuttavalta, mikäli potentiaalinen ehdokas ei uskalla tai vaivaudu kysymään työpaikkaa itse.
7. Huomiota herättävä sähköpostiosoite
Sähköpostiosoite on pieni yksityiskohta, jolla on suuri merkitys. Haluaisitko itse palkata vaativaan asiantuntijatehtävään henkilön, jonka sähköpostiosoite on jenskubeibexx_87@hotmail.com? Muuten hyvää vaikutelmaa ei kannata pilata näin pienellä yksityiskohdalla.
Lue lisää:
Työnhaku – näin pääset alkuun
Duunitorin vinkit työhaastatteluun
Lähde: Business Insider Nordic.