Luulitko, että myyjän työ on pelkkää kassalla istumista? Päinvastoin, kaupan ala tarjoaa haastavia ja monipuolisia tehtäviä sekä arvokasta työkokemusta. Myyjän työ on monelle nuorelle ensimmäinen askel työelämään. Katso vinkit, miten haet töihin kaupan alalle!
Tämä artikkeli on osa kaupan alasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhteistyössä Lidlin kanssa. Lidl rekrytoi kesäksi yli tuhat kesätyöntekijää myymälöihin ympäri Suomea.
Katso Lidlin avoimet työpaikat »Kauppaketju Lidlin työntekijät kertovat, minkälaisia ominaisuuksia myymälätyöstä kiinnostuneelta työnhakijalta odotetaan ja miksi myymälätyö on kannattava valinta kaikille uraansa aloitteleville.
Katso viisi syytä, miksi myyjän työ on paras ensimmäinen työpaikka:
1. Aikaisempaa työkokemusta tärkeämpää on oikea asenne
Moni nuori on kohdannut töitä hakiessa saman haasteen; kuinka hakea työpaikkaa ilman mitään aikaisempaa työkokemusta? Ihka ensimmäisen työpaikan avulla nuori pääsee tutustumaan työelämään, oppimaan tärkeitä työelämätaitoja ja parhaassa tapauksessa löytämään jo suunnan omalle uralleen. Monet yritykset tarjoavat nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään kesän ajan. Yksi näistä työnantajista on Suomeen vuonna 2002 saapunut kauppaketju Lidl, joka rekrytoi kesäksi yli 1000 kesätyöntekijää, pääosin myymälöihin.
Lidlin Rekrytointipäällikkö Jonna Jansson painottaa, että työkokemuksen kartuttaminen on tärkeää jo nuorena: ”Jokainen työkokemus on arvokasta ja auttaa nuorta selvittämään, mitkä asiat itseä kiinnostavat ja mitä jatkossa työltään toivoo. Ensimmäinen työpaikka auttaa myös omien vahvuuksien tunnistamisessa.”
Kesätyöpaikkaa hakiessa kannattaa asennoitua oikein. Erityisesti myymälätyössä vaaditaan reippautta ja iloista asennetta: ”Positiivisuus ja reipas asenne näkyvät myös haastattelussa. Jokainen tietää asiakkaana kaupassa ollessaan, että hymy, aktiivinen katsekontakti ja palvelualttius tekevät asioinnista miellyttävää. Toivomme hakijoilta ennakkoluulotonta can do -asennetta. Nämä henkilöt kyllä nousevat esiin jo esimerkiksi ryhmähaastattelun aikana”, Jansson vinkkaa.
2. Monipuoliset tehtävät opettavat hyödyllisiä työelämätaitoja
Moni Lidlin työntekijä on aloittanut uransa yrityksessä tekemällä kesätöitä myymälässä. ”Kun hain Lidlille lähes viisi vuotta sitten, ajattelin ensin, että myyjän työ painottuu kassatyöskentelyyn, vaikka todellisuudessa se on vain yksi osa työpäivää”, kertoo Vuoropäällikkönä Sörnäisten Tukkutorin myymälässä työskentelevä Ville Parkkonen. Myyjän tehtäviin sisältyy kassatyöskentelyn ja asiakaspalvelun lisäksi muun muassa kuorman purkua, hyllytystä, siivousta ja paistotuotteiden paistamista.
Parkkonen pääsi pian tekemään myymälässä myös vuorovastaavan tehtäviä. ”Työ Lidlin myyjänä oli ensimmäinen oikea työpaikkani, joten olen oppinut muun muassa työrutiineja ja ottamaan vastuuta. Kun olin jonkun aikaa tehnyt myyjän tehtäviä, esimies kysyi haluanko vuorovastaavaksi. En ensin ajatellut sen olevan mahdollista, koska olin vasta vähän aikaa sitten aloittanut. Sain työhön tukea esimiehiltäni, mutta olen oppinut välillä myös kantapään kautta miten kannattaa toimia erilaisissa tilanteissa”, Parkkonen kertoo.
Rekrytointipäällikkö Jansson listaa lisää myyjän työn hyviä puolia: ”Työ opettaa ohjeiden mukaan työskentelyä, sillä kaikki prosessit on Lidlillä hiottu huippuunsa. Myymälätyö opettaa myös ryhmätyö- ja asiakaspalvelutaitoja sekä työntekoa nopeatempoisessa ympäristössä. Työskentely kaupassa on aina hyödyllinen kokemus.”
3. Kattava perehdytys tarjoaa avaimet työssä menestymiseen
Hyvällä työpaikalla uusia työntekijöitä ei jätetä yksin. Lidlin perehdytysohjelma on tarkkaan suunniteltu ja sen toteutuksesta myymälässä vastaa Palvelukouluttaja. Lisäksi jokainen uusi työntekijä saa avukseen tasavertaisen kummin, toisen työntekijän, jolla on kokemusta samoista työtehtävistä yrityksessä. ”Jokainen työntekijämme voi pyytää apua ja esittää kysymyksiä eikä tarvitse miettiä, onkohan tämä tyhmä kysymys. Monelle on helpompi pyytää neuvoa tasavertaiselta kollegalta”, Jansson kertoo.
Oma kummi voi myös auttaa uutta työntekijää työyhteisöön tutustumisessa. ”Työtehtävien oppimisen lisäksi on tärkeää sopeutua ja oppia talon tavoille. Huolella tehty perehdytys nopeuttaa pääsyä työyhteisöön”, Jansson kertoo.
4. Hyvin mennyt kesätyöjakso voi avata ovet uusiin tehtäviin
Myymälän tiimi koostuu myymäläpäälliköstä, apulaismyymäläpäälliköistä, vuoropäälliköistä ja myyjistä. Myymälätyön lisäksi Lidlillä on mahdollista edetä myös hallinnollisiin tehtäviin. Lidlin Suomen pääkonttorilla työskentelee yli 250 työntekijää asiantuntija- ja esimiestehtävissä.
Junior Art Director Minna Vesander on töissä Lidlin markkinointiosastolla. Kuten moni muu lidliläinen, Vesander aloitti Lidl-uransa myyjänä. ”Tällä hetkellä parasta työssäni on se, että saan tehdä juuri niitä asioita joista olen kiinnostunut. Olen kiinnostunut kaikesta visuaalisesta ja valokuvaamisesta, joten tämä tehtävä sopii hyvin minulle”, Vesander kertoo.
5. Työn voi sovittaa yhteen opiskelujen kanssa
”Monet kesätyöntekijät jatkavat meillä myös osa-aikaisena esimerkiksi opintojen ohella syksyllä. Se on myös hyvä keino rahoittaa opintoja kesän jälkeen”, Janssonin mukaan monet myymälässä aloittaneet ovat jatkaneet Lidlillä muihin tehtäviin. ”Se voi olla se ensimmäinen askel. Monella erilaisilla koulutustaustoilla voi luoda hienoja uria täällä”, hän kertoo.
Joustavan työnantajan ansiosta työnteko onnistuu myös opiskelujen ohella. Vesander löysi opiskeluaikoina sopivan työpaikan kaupan alalta: ”Myyjän työ Lidlillä sopi sen hetkiseen tilanteeseen kun olin vielä opiskelemassa. Tehtävän tuntimäärä oli sopiva, sillä pystyin tekemään töitä opintojen ohella”, kertoo Vesander, joka opiskeli graafista alaa samalla kun hän teki töitä myymälässä. Myöhemmin hän pääsi työharjoitteluun Lidlin Suomen pääkonttorille ja tätä kautta nykyisiin tehtäviin markkinointiosastolle. ”Opin myymälässä muun muassa yhteistyö- ja asiakaspalvelutaitoja. Myyjän kokemuksesta ollut paljon hyötyä työssäni ja se nopeutti tosi paljon nykyisten tehtävieni sisäistämistä”, Vesander kertoo.
Näin haet töihin kaupan alalle
Lidl rekrytoi parhaillaan uusia työntekijöitä kesän ajaksi. Työntekijöiden valinnassa painotetaan asennetta, motivaatiota ja sopivuutta myymälässä työskentelyyn. ”Ketään ei palkata vain nimen ja arvosanojen perusteella, jos ei tiedä minkälainen henkilö oikeasti on kyseessä. Suosittelen, että kannattaa henkilötietojen lisäksi kertoa jotain itsestään viimeistään lisätietokentässä”, Parkkonen neuvoo.
”Kannattaa panostaa hakemuspapereihin ja tuoda innostusta esille saatekirjeessä varsinkin jos ansioluettelossa ei ole vielä paljoa sisältöä”, Jansson neuvoo. Suuret työnantajat vastaanottavat tuhansia työhakemuksia, joten erottautuminen muista voi tuntua haastavalta. Kaikki lähtee Janssonin mukaan liikkeelle perusasioista. Lidlin rekrytoinnissa kiinnitetään huomioita huolellisuuteen ja siistiin ulkoasuun niin hakemuksessa kuin haastattelussa: ”Kun henkilö menee haastatteluun, pitää perusasiat olla kunnossa. Siisti ulkoasu, motivaation esilletuominen ja perustelut, mitkä asiat työssä ja yrityksessä kiinnostavat kannattaa miettiä etukäteen. Työnantaja pitää vakuuttaa aidosta innostuksesta ja vahvuuksista, joista on hyötyä tulevassa työssä.”
”Työhaastattelutilanteessa kannattaa reippaasti olla oma itsensä. Ei tarvitse vetää mitään roolia, vaan tuoda itsestään parhaat puolet esille”, Vesander vinkkaa. Jansson komppaa: ”Kannattaa olla rehellinen ja avoin, ei kannata vastata sillä tavalla kuin olettaa että pitäisi vastata. Luonnollisuus positiivisuus ovat valttikortteja töitä hakiessa.”