Uusiutuvat energianlähteet ovat nousemassa perinteisten tuotantotapojen rinnalle ja tänä päivänä jokainen meistä voi jakaa hyvää energiaa tuottamalla omaa sähköä esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimalla. Parhaimmillaan uudet sähköntuotantomuodot luovat myös uusia työpaikkoja Suomeen. Suomen suurimman sähkönsiirtoyhtiön Carunan asiantuntijat kertovat, mitä uusiutuvat energialähteet ja pientuotannon lisääntyminen merkitsevät Suomen energia-alalle.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Carunan kanssa, joka on Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö. Yrityksessä työskentelee noin 270 henkilöä ja lisäksi se työllistää suoraan yhteensä 1 800 henkilöä eri puolilla Suomea. Tule jakamaan hyvää energiaa. Katso Carunan avoimet työpaikat »
Sähkön pientuotanto – tästä on kyse
Haluaisitko tuottaa käyttämäsi sähkön itse? Nyt se on mahdollista tehdä ekologisesti. Oma sähköntuotanto voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan; mikro- ja pientuotantoon. Mikrotuotanto on rajattu hyvin pienimuotoiseen sähköntuotantoon esimerkiksi omakoti- tai rivitalossa, useimmiten aurinkopaneeleilla tuotettuun sähköön. ”Mikrotuotannossa tavoite ei ole tuottaa voittoa ja myydä sitä, vaan päästä kuluttamaan itse tuotettua sähköä ja vähentää omaa sähkölaskua sitä kautta. Taustalla on usein myös ekologinen ajattelu, sillä asiakas tietää tasan tarkkaan mistä sähkö tulee”, kertoo Myynti-insinööri Jenna Kainulainen Carunalta.
Pientuotanto on askel ammattimaisempaan sähköntuotantoon. Pientuotannolla tarkoitetaan mikrotuotantoa suurempaa tuotantolaitteistoa, kuten useita kymmeniä metrejä korkeaa tuulivoimalaa tai rakennuksen peittävää aurinkovoimalaa.
Katso myös: 4 syytä miksi oma sähköntuotanto kannattaa
Oman sähkön tuottaminen on helppoa
Caruna toimii oman sähköntuotannon mahdollistajana. ”Carunan rooli sähkön mikro- ja pientuotannossa on sähkönsiirto. Tuotettu energia siirretään eteenpäin kantaverkkoon tai kulutetaan omassa verkossa”, kertoo Asiakkuuspäällikkö Aki Ranta.
Miksi Suomen suurin sähkönsiirtoyritys haluaa kasvattaa pientuotannon määrää Suomessa? ”Sähkön tuottaminen voi olla monelle vieras ja pelottavakin asia, jota ei ymmärretä. Haluamme ajatella asiakaslähtöisesti ja tehdä asiat mahdollisimman helpoksi asiakkaille”, Kainulainen kertoo. ”Pyrimme tekemään aloittamisesta yksinkertaista, sillä kyse ei ole muusta kuin siitä, että hankkii hyvän asentajan, joka tulee esimerkiksi laittamaan aurinkopaneelit katolle. Asiakkaan ei tarvitse itse tehdä kuin valinnat kuka tekee ja mitä”, Kainulainen kertoo.
Suomessa on paljon tarvetta sähkölle, esimerkiksi monessa Carunan kohteessa on sähkölämmitys. ”Kun asiakas haluaa vähentää sähkönkulutusta, haluamme tehdä siitä mahdollisimman helppoa. Me teemme tätä asiakkaiden takia”, Kainulainen sanoo.
Hitaasti lämpenevä kansa
Uusiutuva energia ja sähkön pientuotannon suosio kasvaa Suomessa. Carunalla tämä näkyy muun muassa aurinkopaneeleiden suosion lisääntymisenä: ”Luulen, että siihen vaikuttaa se, että aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet alas ja aihe herättää paljon keskustelua mediassa. Suomalaiset ovat aika hitaasti lämpenevä kansa uusille asioille, oli sitten kysymys muodista, teknologiasta tai mistä tahansa. Keski- ja Etelä-Euroopassa pientuotanto on ollut jo pidempään iso juttu”, Kainulainen kertoo.
Ensimmäinen ajatus voi monelle kuluttajalle olla, että Suomessa ei voida hyödyntää aurinkopaneeleita, koska maamme sijaitsee liian pohjoisessa. ”Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen erot eivät ole niin valtaisat, vaikka toki etelässä paistaa enemmän. Pilvet vaikuttavat eniten valon määrään. Talvella kun sähköä tarvitsee eniten, sitä ei ole saatavilla tarpeeksi pelkillä aurinkopaneeleilla. Tuuli- tai vesivoimalat ovat myös yleistymässä muista tuotantomuodoista”, Kainulainen kertoo.
”Nyt ihmiset heräilevät siihen, että kyllähän meilläkin paistaa aurinko. Siitä tulee lumipalloefekti; kun naapureilla on aurinkopaneelit katolla niin kyllä meidänkin pitää sellaiset hankkia”, Kainulainen kommentoi.
Energia-ala työllistää eri alojen ammattilaisia
Caruna työllistää oman henkilöstönsä lisäksi suoraan yhteensä 1 800 henkilöä eri puolilla Suomea. Yritys investoi vuosittain noin 150 miljoonaa euroa Suomen sähköverkkoon. Sähköntuotannon hajauttaminen ympäri Suomea näkyy muun muassa resurssien kasvuna ja uusina innovaatioina. Parhaimmillaan uudet sähköntuotantomuodot luovat myös uusia työpaikkoja Suomeen.
Sähkönsiirtoyritys Caruna irtautui vuonna 2014 energiayhtiö Fortumista. Uudet tehtävät ja nuori yritys vaativat erityisosaamista myös työntekijöiltä. Kainulainen ja Ranta työskentelevät Carunalla asiakaskokemustiimissä. ”Päivät ovat haastavia, mutta tykkään haasteista. Työtä pitää myös kehittää ja asioita miettiä uudesta kulmasta. Minulle on tärkeää kehittää itseäni ja tässä työssä se onnistuu”, Kainulainen kertoo. Tärkeintä Kainulaisen mielestä työssä on hyvä ympäristö ja mukavat työkaverit: ”Työkavereiden kanssa voi jakaa asioita, voin luottaa heihin ja minuun luotetaan. Kyllä se työn pitää kivaakin olla.”
Ranta on ollut suunnittelemassa muutaman muun carunalaisen kanssa yrityksen verkostotoimintaa. Tukena verkoston rakentamiseen toimii Finland Young Professionals, joka tähtää ammatilliseen verkostoitumiseen. ”Saimme syksyllä idean verkoston perustamisesta, jonka tavoitteena on lähentää Carunan eri yksiköitä ja rakentaa hyvää Caruna-henkeä ja yrityskulttuuria.”
Kymmeniä kesätyöpaikkoja tarjolla – tule rakentamaan energia-alan tulevaisuutta
Carunan kesätyöhaku on auki 7.1.-15.2.2016. Yritys etsii tulevia ammattilaisia muun muassa kunnossapitoon, omaisuudenhallintaan ja tekniseen asiakaspalveluun. ”Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoyritys, eli jo kesätyöntekijänä saa hyvän läpileikkauksen yrityksemme liiketoiminnasta ja sähkönsiirtoon liittyvistä osa-alueista. Moni tiimiini palkattu kesätyöntekijä on myöhemmin jatkanut töitä Carunalla”, Ranta kertoo. Hyvän ilmapiirin lisäksi Ranta ja Kainulainen kehuvat Espoossa sijaitsevan pääkonttorin viihtyisiä ja moderneja toimitiloja. ”Meillä on tiivis työyhteisö ja avoin ilmapiiri, on aina ollut mukava tulla töihin”, Ranta sanoo.
Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö. Yrityksessä työskentelee noin 270 henkilöä ja lisäksi se työllistää suoraan yhteensä 1 800 henkilöä eri puolilla Suomea. Caruna rekrytoi kesäksi useita kesäharjoittelijoita, katso avoimet työpaikat »