Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

4 vinkkiä, joiden avulla onnistut videohaastattelussa

$
0
0

Videohaastattelu on kasvattanut suosiotaan rekrytoinnin välineenä ja etenkin suuremmat yritykset ovat alkaneet hyödyntää videoita hakijoita karsivana vaiheena ennen henkilökohtaista haastattelua. Monelle työnhakijalle videoiden kuvaaminen ei kuitenkaan ole kovin tuttua. Keräsimme vinkkejä, jotka auttavat sinua onnistumaan videohaastattelussa.

Isot yritykset saavat esimerkiksi kesätyörekrytoinneissaan satoja hakemuksia, jolloin työnhakijoiden jaottelu sopiviin kandidaatteihin on vaikeaa ja aikaa vievää. Usein työnantajat haluaisivat tehdä rekrytointipäätöksen henkilökohtaisen tapaamisen perusteella, mutta monen kymmenen ihmisen haastatteluun ei ole aikaa.

Videohaastattelu tarjoaa tähän ongelmaan ratkaisun, jossa yhdistyy henkilön näkeminen ja tehokas ajankäyttö. Videoiden jälkeen potentiaalisimmat hakijat kutsutaan yleensä vielä henkilökohtaiseen haastatteluun, sillä videot ovat lyhyitä eikä rekrytoijalla ole mahdollisuutta esimerkiksi esittää lisäkysymyksiä.

Yleisin tapa videohaastatteluiden toteuttamisessa on verkkosivuilla toimiva palvelu, johon työnantaja nauhoittaa kysymykset ja kutsuu valitut hakijat. Tämän jälkeen hakijat pääsevät sivuille kuvaamaan vastauksensa tietokoneen web-kameran tai puhelimen kameran avustuksella.

Rekrytoija voi halutessaan asettaa vastauksille suosituspituuden, jolloin hakija osaa arvioida, kuinka perusteellista vastausta häneltä odotetaan.

Kokosimme 4 vinkkiä, jotka auttavat sinua onnistumaan videohaastattelussa:

1. Suunnittele jokaisen videon sisältö huolella

Monessa palvelussa haastattelukysymyksiä pääsee katsomaan järjestelmästä niin, ettei niihin tarvitse heti vastata. Tämä mahdollistaa vastausten suunnittelun jo edellisenä iltana.

Suositeltavaa onkin suunnitella vastausten sisältö etukäteen esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla, joista voi muotoilla lopullisen vastauksen videoita kuvatessa. Hyvällä suunnittelulla ja yön yli nukkumisella varmistat, että kerrot videolla kaikki oleellisimmat asiat.

Lisäksi katsoessasi kysymykset ja ohjeet etukäteen selviää sinulle myös videoiden suositeltu pituus. Jos rekrytoija on ilmoittanut selkeästi, että puolen minuutin mittainen vastaus riittää, tähtää siihen.

Selvästi lyhyemmät tai pidemmät vastaukset eivät ole sinulle eduksi. Lyhyt vastaus voi viestiä siitä, ettet keksi tarpeeksi vastattavaa, kun taas liian pitkä vastaus kertoo tiivistämisen taidon puutteesta.

Aikataulutukseen auttaa esimerkiksi kerrottavien asioiden järjestyksen ja vastaustyylin suunnittelu.

2. Kiinnitä huomiota olemukseesi

Videohaastattelua kannattaa ajatella aitona työhaastattelutilanteena, jolloin kiinnität automaattisesti huomiota olemukseesi. Harkitse esimerkiksi tarkkaan pukeutumistasi ja varmista, että näytät siistiltä.

Videossa näkyy kuitenkin vain ylävartalosi, joten halutessasi voit valita alaosaksi vaikka kuluneimmat verkkarisi. Muista myös, että hymy on paras asusteesi! Osoita positiivisuutesi videolla, niin sinun ei tarvitse erikseen kertoa sitä.

Pyri mahdollisimman luonnolliseen vaikutelmaan ja vältä robottimaista, ulkoaopeteltua puhetta. Voit myös kerrata, millaista henkilöä yritys tehtävään etsii. Jos he hakevat varmaa esiintyjää, vakuuta rekrytoija esiintymistaidoillasi.

3. Aloita rohkeasti kuvaamaan

Videohaastattelussa videoita saa tehdä yleensä useita kertoja uudelleen. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden testata eri asetuksia esimerkiksi äänen ja valaistuksen suhteen. Koikeile testivideoissa lisäksi eri taustoja ja kuvakulmia.

Mikäli teet videota kannettavan tietokoneen web-kameralla, voit nostaa konetta ylöspäin esimerkiksi kirjojen avulla, jotta video ei ole kuvattu alaviistosta. Aloita kuvaaminen mahdollisimman nopeasti äläkä turhaan käytä aikaa puheen ulkoaopetteluun.

Tällöin videosta tulee luonnollisempi ja samalla totut puhumaan kameralle. Ulkoaopettelun sijaan voit teipata esimerkiksi web-kameran alapuolelle muutamia avainsanoja, jotka auttavat sinua muistamaan kaikki videoon sisällytettävät asiat.

4. Älä ole liian kriittinen

Pääset helpommalla, kun teet kaikki videot yhden päivän aikana kerralla valmiiksi. Tällöin pystyt keskittymään kuvaamiseen etkä stressaa asiaa enää myöhemmin. Kuvauksen päätteeksi saattaa iskeä väsymys, jolloin kuvaaminen on vaikea aloittaa enää uudelleen.

Älä ole myöskään ylikriittinen itseäsi ja esiintymistäsi kohtaan. Videoita ei kannata hioa koko päivää vaan usein paras ja luonnollisin versio syntyy ensimmäisen viiden videon aikana. Vastauksesi ei tarvitse olla täydellinen; esimerkiksi pienet tauot saavat puheesi kuulostamaan vain luonnolliselta.

Muista myös palkita itsesi kuvausten jälkeen hyvästä työstä!

Oletko sinä osallistunut jo videohaastatteluun? Jaa kokemuksesi kommenttiosiossa!


Lue myös: 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä

 

 

The post 4 vinkkiä, joiden avulla onnistut videohaastattelussa appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles