Kooltaan pienessä helsinkiläisessä yrityksessä koodataan LocalBitcoins-palvelua, jonka käyttäjien verkosto ulottuu ympäri maailman. Duunitori selvitti, kuinka virtuaalivaluutta Bitcoinin kauppapalvelua luodaan ja millaisia mahdollisuuksia valuutalla on tulevaisuudessa.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä LocalBitcoinsin kanssa. Jeremias Kangaksen vuonna 2012 perustama LocalBitcoins on kansainvälinen virtuaalinen palvelu, jossa ihmiset voivat ostaa ja myydä Bitcoineja. Katso myös artikkelisarjan ensimmäinen osa ja yrityksen avoimet työpaikat.
”Tehdään palvelu, jota voi käyttää ympäri maailmaa”
LocalBitcoins toimii yli 250 maassa ja toimintaa löytyy jopa kaikkein pienimmistä, kaukaisimmista maista. Palvelua lähdettiin Jeremiaksen veljen ja LocalBitcoinsin toimitusjohtajan Nikolaus Kangaksen mukaan kehittämään alusta alkaen myös globaalilla fokuksella. ”Missään vaiheessa ei keskitytty tietylle markkinalle, vaan tehtiin suoraan sellainen alusta, jota on mahdollista käyttää ympäri maailmaa”, Nikolaus selittää.
Ensimmäiset palvelun käyttäjät olivat Nikolauksen mukaan innokkaita Bitcoin-aktivisteja, joille palvelu oli väylä harrastuneisuuden toteuttamiseen käytännössä. Myöhemmin mukaan tuli muitakin. ”Pyrimme olemaan kaikkialla ja kaikkien käytettävissä. Eri maissa liikkuville ihmisille on helpompaa tunnistaa kansainvälinen brändi ja he voivat käyttää samaa palvelua joka puolella”, Jeremias valottaa.
Palvelua koodataan vastuullisesti ja joustavasti
Kansainvälisyys näkyy myös työyhteisössä. LocalBitcoinsin henkilöstö koostuu veljesten lisäksi koodaus- ja asiakaspalvelutiimistä, ja työntekijöitä on suomalaisten lisäksi esimerkiksi Euroopasta, Aasiasta ja Amerikasta. Pari vuotta yrityksessä työskennellyt Henrik tekee töitä ohjelmoinnin parissa korjaten mahdollisia ilmeneviä virheitä sekä kehittäen uusia ominaisuuksia. ”Täällä on aika itsenäinen meininki ja työntekijöille annetaan vastuuta. Ohjelmoijat tekevät tahoillaan töitä ja kokoontuvat välillä yhteen katsomaan, missä mennään”, Henrik kertoo.
Henrik viihtyy työssään LocalBitcoinsilla ja kuvailee työyhteisöä mukavaksi ja nuorekkaaksi. Yrityksessä kaikki ovat tasa-arvoisia ja saavat mielipiteensä kuuluviin. ”Täällä on realistinen ja joustava suhtautuminen työhön ja työntekijöihin. Halutaan taata työntekijöiden viihtyvyys”, Henrik kuvailee. Hän itse kiinnostui Bitcoinista jo ennen työskentelyään yrityksessä. Työn myötä kiinnostus on kasvanut, ja yhteinen mielenkiinnon kohde työyhteisön kesken on lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yrityksessä työskennelläkseen ei ole kuitenkaan pakko olla kiinnostunut Bitcoinista. Toisaalta usein uusien jäsentenkin kiinnostus virtuaalivaluuttaan on porukassa herännyt.
Käyttäjäkokemus luodaan asiakaspalvelutiimissä
Asiakaspalvelutiimissä jokainen työpäivä on erilainen, sillä ollaan tekemisissä ihmisten kanssa ympäri maailmaa. Espoolainen Max on yhteydessä asiakkaisiin sosiaalisen median kanavien kautta. Asiakaspalvelutiimin tehtävänä on ymmärtää asiakkaan ongelma ja sitten ratkaista se. Haasteita työhön tuovat esimerkiksi satunnaiset vaikeudet löytää kieli, jota molemmat puhuvat.
”Yritämme ongelmanratkaisun lisäksi myös parantaa käyttäjäkokemusta. Uudet asiakkaat ovat tärkeitä: jos palvelu ei ole heille tarpeeksi helppo käyttää, he tuskin tulevat takaisin”, asiakaspalvelutiimissä niin ikään työskentelevä Qiushuang selittää työnkuvaansa. Hänen mukaansa palvelua pitempään käyttäneet asiakkaat toimivat ikään kuin moderaattoreina yhdessä työntekijöiden kanssa ja ilmoittavat esimerkiksi vääränlaisesta käytöksestä palvelussa.
Myös Maxin mukaan työn tekemisen kulttuuri on yrityksessä realistinen ja hän on viihtynyt työssään. “Työajoissa ollaan joustavia. Niin kauan kuin teet työsi, ei ole niin väliä missä olet fyysisesti“, Max kertoo. Rennossa yhteisössä käydään myös esimerkiksi olutfestivaaleilla tai muissa kulttuuritapahtumissa. Yrityksessä on paljon etätyöntekijöitä, ja kerran vuodessa kaikki työntekijät kokoontuvat yhteen tekemään jotakin hauskaa.
Globaali käytettävyys ja tunnistettavuus motivaation lähteenä
Entä miltä näyttää Bitcoinin tulevaisuus? Olisiko sillä potentiaalia esimerkiksi valtavirran valuutaksi? Tällä hetkellä Bitcoineja voi käyttää Suomessa jo useassakin paikassa. Jeremiaksen ja Nikolauksen mukaan tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi pelit ja yleensäkin verkkopalveluissa maksaminen. ”Kun tarvitset esimerkiksi 10 euroa maksavan digitaalisen palvelun, syötätkö sivustolle mieluummin luottokorttitietosi vai maksatko nopeasti Bitcoineilla? Bitcoin toimii käteisen tavoin, eikä sillä maksaessa tarvitse huolehtia esimerkiksi sivuston luotettavuudesta”, Nikolaus toteaa.
Bitcoinin yleistymiseen liittyen Nikolausta motivoi globaali käytettävyys ja tunnistettavuus sekä se, että se on likvidiä ympäri maailmaa. Tulevaisuudessa Bitcoinia maksutapana käyttämällä on mahdollista aloittaa pienemmillä resursseilla esimerkiksi nettipalvelu, joka hyväksyy asiakkaat kaikkialta maailmasta. ”Bitcoin voi olla merkittävä osa globalisaation kiihtymistä. Globaali kauppa helpottuu entisestään”, Jeremias pohtii.
Haluaisitko päästä osaksi LocalBitcoinsin menestystarinaa? Yritys etsii nyt osaajia technology ja support-puolelle!
Katso LocalBitcoinsin avoimet työpaikat »The post Maailmanlaajuisesti omalla tyylillä – Näin tehdään Bitcoin-kauppapalvelua appeared first on Duunitori.