Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Putkiremonttiko asumisen aallonpohja? Tämä kasvuyritys tuo järkeä linjasaneerauksiin

$
0
0

Fira on saanut runsaasti julkisuutta ketteristä putkiremonteistaan. Mistä on kysymys vastaavien mestareiden tulkisemana? Entä miksi kahden viikon putkiremonttia luotsannut Sami Ansala ja hänen kymmeniä vuosia rakennusalalla työskennellyt kollegansa Mika Hauhia työskentelevät nimenomaan Firalla?

Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Firan kanssa.

Hae Firalle vastaavaksi työnjohtajaksi » Hae Firalle työnjohtajaksi » Hae Firalle työmaainsinööriksi » Katso Firan muut avoimet työpaikat »

Firan erilaisuus veti puoleensa

Rakennusinsinööriksi kouluttautunut Sami Ansala työskenteli valmistumisensa jälkeen pari vuotta haalarihommissa ennen siirtymistään työnjohtajaksi. Tutuksi tulivat niin uudis- kuin korjausrakentaminenkin. Työpaikaksi valikoitui vuonna 2015 Fira, jonka palvelukseen joukko entisiä työkavereita oli jo siirtynyt aiemmin. ”Entinen kollega kertoi, että toiminta täällä oli edistyksellisempää”, hän perustelee valintaansa. Myös sillä, että Fira osoitti aidosti haluavansa hänet palkkalistoilleen, oli kuulemma merkitystä.

Mika Hauhia on viisikymppinen pitkän linjan ammattilainen, joka tutustui alaan jo kesätöissä. Kirvesmiehenä hän työskenteli 1990-luvun alkuun saakka. Kun silloinen työnantaja Haka kaatui, Mika perusti oman yrityksen. ”Gryndasin 15-20 vuotta pientaloja ja uudiskohteita”, hän kertoo. Työn ohella hän ehti myös valmistua rakennusmestariksi. ”Jossain vaiheessa yrittäjähomma rupesi kuitenkin kypsyttämään”, Mika kertoo. Palkkatyön Mika löysi vuonna 2013 Firalta.

”On kivaa kuulla, että Firan putkiremontti on mennyt hyvin, vaikka ei olisi itse sillä työmaalla ollutkaan.” – Sami Ansala

”Fira vaikutti olevan erilainen kuin perinteiset rakennusalan yritykset – takakireys puuttui”, Mika kertoo. Firalla hän on vastannut parista kolmesta putkiremonttikohteesta vuodessa. ”Lähes 500 kylpyhuonetta olen kohta tehnyt”, Mika laskeskelee. Neljässä vuodessa kehitys on ollut nopeaa: ”Palvelu on ollut kaiken aikaa jyrkässä kehitysvaiheessa.”

Fira Ketterä – tiivistä yhteistyötä ja tinkimätöntä asiakaspalvelua

Fira Ketterä on putkiremonttikonsepti, jonka lähtökohtana ovat elämisen tarpeet kodeissa ja koko kiinteistössä. Siinä koko remontin voi ostaa hankesuunnittelusta toteutuksen loppuun asti yhtenä kokonaisuutena. Fira Ketterä perustuu ketterään toimintatapaan, jossa suunnittelun ja toteutuksen kaikki osapuolet sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin. Tavoitteena on alan paras palvelukokemus.

(Artikkeli jatkuu kuvan alapuolella.)

Vastaava mestari Mika Hauhian mukaan Firalla ei jäädä paikoilleen junnaamaan vaan kokeillaan joka tasolla ideoita, mitä hän pitääkin kehittyvän yrityksen edellytyksenä. (Kuva: Vesa Laitinen)

Fira Ketterä –mallissa on Mikan mielestä kysymys tilaajan ja urakoitsijan välisestä uuden tyyppisestä yhteistyöstä. Samille Fira Ketterä on ennen kaikkea asiakaslähtöisyyttä ja palveluhalua. Taloyhtiön ja sen asukkaiden toiveet otetaan aiempaa paremmin huomioon.

”Perinteisessäkin mallissa puhutaan yhteistyöstä, mutta siinä osapuolet katsovat kyllä omaan nokkaansa huomattavasti keskittyneemmin”, Mika näpäyttää. Osapuolilla pitää olla yhtenevät intressit esimerkiksi aikataulun ja talouden suhteen. ”Meillä asiakas saa realistisemman käsityksen eri asioiden kustannus-, laatu- ja aikatauluvaikutuksista”, Mika kertoo ja perustelee tätä sillä, että asiat voidaan kertoa aiempaa selkokielisemmin ja avoimemmin. Hän antaa myös kiitosta asiakkaille, jotka ovat osoittaneet saneeraushankkeissa kiitettävää sitoutumista yhteistyöhön. ”Kun antaa, niin saakin enemmän”, Mika muotoilee. ”Asiakkaan palveleminen otetaan meillä tosissaan”, Sami puolestaan lupaa.

Uudet toimintamallit tähtäävät molemminpuoliseen ymmärrykseen

Mikan mielestä Firan panostaminen asiakaspalveluun näkyy muun muassa siinä, että asiakkaalle pyritään antamaan ripeästi kaikki tämän tarvitsema tieto. ”Olemme yhteydessä talon asukkaisiin suoraan, jolloin myös tiedämme varmuudella, mitä asukas oikeasti haluaa”, hän valottaa. Mitä avoimempi on vuorovaikutussuhde, sitä paremmin asukkaan kaipaamia muutoksia voidaan toteuttaa. Vastaavasti toimintatapa mahdollistaa henkilökohtaisen palautteen saamisen asukkaalta – tapaaminen kasvotusten voittaa aina perinteisen kaavakkeen. ”Pyrimme yksilölliseen, uniikkiin kylpyhuoneeseen. Se on sitä palvelua, jota on kaivattu”, Mika arvioi. ”Palvelu on päivän sana kaikkialla, myös tällä alalla”, hän jatkaa.

”Palveluinsinööri on viestintuoja työmaan ja yksittäisen asukkaan välillä” – Mika Hauhia

Sami nostaa puolestaan esille kaksi seikkaa: Big Room –ajattelun ja palveluinsinöörin roolin. Hän on ehtinyt olla mukana parissa Big Roomia hyödyntäneessä hankkeessa. ”Se on tapa, jolla nämä pitäisikin tehdä”, Sami sanoo ja kiittelee isännöitsijöitä ja taloyhtiöitä, jotka ovat ottaneet käytännön innolla vastaa. ”Varsinkin kahden viikon putkiremontissa tilaaja oli todella innokkaasti mukana ja sitä kautta syntyi poikkeuksellinen suhde tilaajaan”, Sami muistelee.

Palveluinsinööri on tulkin roolissa työmaan toimintaa koskevissa asioissa asukkaan suuntaan. ”Hän ikään kuin kääntää asiat asukkaan kielelle”, Mika tarkentaa. Palveluinsinööri kysyy kysymyksiä ja tiedustelee toiveita, mutta myös perustelee selkokielisesti, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla. ”Minäkin syötän asukkailta tulleita kysymyksiä palveluinsinöörille”, Mika sanoo. Kaikki tämä tapahtuu lähes reaaliajassa, jo kesken asukkaan kanssa käytävän keskustelun.

”Jätkät hei, he olivat tyytyväisiä”

Samin tähänastisella Fira-taipaleella palkitsevinta tai opettavaisinta oli osallistuminen paljon medianäkyvyyttäkin saaneeseen kahden viikon putkiremonttiin vastaavan mestarin roolissa. ”Onnistuminen perustui hyvään ennakkosuunnitteluun, tarkkaan aikataulutukseen ja siihen, että remonttiin saatiin sitoutettua tekijät hyvissä ajoin”, hän arvioi. Myös sitoutuneella ja kannustavalla tilaajalla oli onnistumisen kannalta suuri merkitys.

Mikan työssä palkitsevinta on saada iso kohde maaliin ja kohdata tyytyväinen asiakas. ”On kivaa mennä sanomaan koko porukalle, että jätkät hei, he olivat tyytyväisiä”, hän sanoo. Hankkeet onnistuvat Mikan kokemuksen mukaan parhaiten silloin, kun asentajat pysyvät alusta loppuun samoina: ”Kun porukka on viiden kuukauden rypistyksessä vielä kolmenkin kuukauden kohdalla sama, niin se kertoo hyvistä työolosuhteista.”

(Artikkeli jatkuu kuvan alapuolella.)

Sami Ansalan mielestä hyvä tiimihenki näkyy konkreettisesti paitsi työmaalla, myös firman yhteisissä tapahtumissa. (Kuva: Vesa Laitinen)

Sami on myös ollut mielissään siitä, että Firalla mietitään jatkuvasti, kuinka asioita voisi tehdä nopeammin, paremmin ja asiakaslähtöisemmin. ”Aiemmissa työpaikoissa tuntui siltä, että mennään aina samalla kaavalla”, hän valottaa.

Mika arvostaa Firalla mahdollisuutta ottaa taloyhtiön yksittäisen asukkaan tarpeet huomioon. ”Meillä ei tehdä kaavamaista suoritetta, vaan jokainen huoneistokin saatetaan haluta omanlaiseksi”, hän tarkentaa. On aivan eri asia kohdata todellinen käyttäjä kuin tilaajayhtiön edustaja neuvottelupöydässä. ”Kanssakäyminen on isossa roolissa joka tasolla – sieltä ne onnistumiset tulevat”, Mika väittää. Firan työntekijöiltä edellytetään tilannetajua ja mukautuvuutta, kun keskustelukumppanien kirjo on hankkeen aikana laaja.

Hyvä pomo luo tiimihenkeä ja kannustaa kokeilemaan

Esimiestyöhön kiinnitetään Firalla paljon huomiota. Sami pyrkiikin luomaan työmaalleen mahdollisimman hyvän tiimihengen. ”Tuloksetkin ovat parhaita silloin, kun työmaalla on hyvä meininki ja hurtti huumori lentää”, hän kertoo. Mika puolestaan vannoo avoimuuden nimeen. Esimerkiksi palautteeseen ja uusiin ideoihin tulee suhtautua avoimesti. ”Aina voi kokeilla”, Mika rohkaisee viitaten paitsi omaan asenteeseensa, myös työnantajansa myönteiseen suhtautumiseen kokeilua kohtaan. Mikalle itselleen uusien asioiden kokeileminen onkin työn suola. Hän pitää myös vastuun jakamista tärkeänä: ”Vaikka jollakin pitää olla narun päät nipussa, ei se tarkoita sitä, etten voisi joskus antaa narun päätä jollekin muulle.”

”Täällä minua on kuunneltu ja annettu kokeilla jopa utopistisia juttuja. Muutama niistä on ollut tosi herkkuja ja muutama sellaisia, että tulipahan kokeiltua mutta ei toiminutkaan käytännössä.” – Mika Hauhia

Mika kokee pystyneensä itsekin kehittymään Firan mukana ja omaksumaan uuden työmetodin. Hän kokee toimineensa yrittäjänä saman ideologian mukaan kuin Firalla, joskin työtä tehtiin pienemmässä mittakaavassa. Saminkaan mielestä oppimiskynnys ei ole ollut liian korkea. ”Kyllä se on itsestä kiinni, että haluaa oppia ja tehdä asioita eri tavalla”, hän sanoo.


4 syytä valita Fira työpaikaksi

  1. Hyvä yhteishenki ja rentous
  2. Uudistus- ja kehitysmyönteisyys
  3. Hyvä maine
  4. Osaavat kollegat

Kiinnostuitko työskentelystä Firalla?

Hae Firalle vastaavaksi työnjohtajaksi tai muihin tehtäviin oheisten linkkien kautta!

Hae Firalle vastaavaksi työnjohtajaksi » Hae Firalle työnjohtajaksi » Hae Firalle työmaainsinööriksi » Katso Firan muut avoimet työpaikat »

Artikkelin kuvat: Vesa Laitinen

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:

Firalla koodarit ja vastaavat mestarit luovat yhdessä parempaa työmaa-arkea
Fiksumman yhteiskunnan rakentajat – Firan kulttuurissa asiakaskin on osa tiimiä

The post Putkiremonttiko asumisen aallonpohja? Tämä kasvuyritys tuo järkeä linjasaneerauksiin appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles