Työssäkäynti opintojen ohella on hyvä tapa juurruttaa jalkaa työelämän oven väliin jo opintojen aikana. Sen lisäksi tietenkin, että monelle opiskelijalle palkka on tärkeä lisä opintotuen päälle elämistä varten. Kokosimme tähän artikkeliin tietopaketin siitä, miten töissäkäynti vaikuttaa opintotukeen.
Mistä opintuki koostuu?
Opintotuki koostuu kahdesta asiasta: opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintorahan suuruuteen vaikuttaa ikäsi ja se, opiskeletko toisen asteen oppilaitoksessa vai korkeakoulussa. Lisäksi avioliitto, lapset ja vanhempien luona asuminen vaikuttavat opintorahan suuruuteen. Tästä taulukosta voit tarkistaa, minkä suuruiseen opintorahaan olet oikeutettu.
Opintolainan valtiontakaus tarkoittaa puolestaan sitä, että pystyt nostamaan pankista lainaa opintojesi rahottamista varten. Valtio takaa lainasi, joten et tarvitse esimerkiksi varakkaita vanhempia lainantakaajiksi. Lainantakauksen suuruus on korkeakouluopiskelijoille 650 euroa kuukaudessa, ja lainan voit hakea omasta pankistasi. Lue lisää opintolainasta täältä.
Lisäksi elokuusta 2017 alkaen opiskelijat voivat olla oikeutettuja yleiseen asumistukeen. Asumistuen hakemisesta ja myöntämisperusteista voit lukea täältä. Joissain harvoissa tapauksissa opiskelijat ovat edelleen oikeutettuja vanhanmalliseen asumislisään osana opintotukea.
Miten työssäkäynti vaikuttaa opintotukeen?
Voit käydä töissä ja saada palkkaa kuinka paljon tahansa ilman, että se vaikuttaa oikeuteesi nostaa opintolainaa. Sen sijaan opintorahaan ja asumistukeen palkka vaikuttaa. Opintorahan kohdalla olennainen tieto on, paljonko saat palkkaa tai muita tuloja vuoden aikana. Huomaa, että opintotuen kohdalla puhutaan aina kalenterivuodesta, vaikka opiskelu yleensä jaksottuu perinteisen kouluvuoden mukaan.
Jos nostat opintorahaa kalenterivuoden jokaisena kuukautena, voit tienata vuoden aikana palkkatuloa korkeintaan 7 920 euroa. Jos taas nostat opintorahaa vain yhtenä kuukautena, sinulla voi olla tuloja tuona vuonna 22 330 euroon asti. Näiden väliin jäävät tulorajat voit tarkistaa tästä taulukosta. Yleisintä lienee nostaa opintorahaa syyskuusta huhtikuuhun eli kahdeksan kuukauden ajan. Tällöin voit tienata vuodessa palkkatuloja 13 160 euroa. Huomaa myös, että voit ylittää tulorajat 220 eurolla ilman, että sinun tarvitsee maksaa opintorahaa takaisin.
Asumistuen kohdalla palkan vaikutus on hieman monimutkaisempi. Toisin kuin opintoraha, asumislisä on ruokakuntakohtainen ja siihen vaikuttavat myös esimerkiksi avopuolison tulot. Voit saada asumistukea, jos ruokakuntanne tulot (opintoraha lasketaan osaksi tuloja, mutta opintolainaa ei) ovat pienet. Lue lisää täältä asumistuen saamisen perusteista.
Mitä tehdä, jos sinulle on kerran jo myönnetty asumistukea, ja saat vaikkapa osa-aikatyön opintojen oheen? Kelalle on ilmoitettava, jos ruokakuntanne bruttotulot nousevat yli 400 eurolla kuussa. Tällä laskurilla voit myös saada arvioita siitä, minkäsuuruiseen asumistukeen olet oikeutettu milläkin tuloilla.
Näin pidät huolen siitä, että tulorajat eivät ylity huomaamattasi
Jos tienaat tulorajojen yli, joudut maksamaan jo sinulle maksettua opintorahaa takaisin. Tämä on ikävä tilanne silloin, jos olet jo ehtinyt käyttää opintorahasi ja palkkasi. Vältyt yllättäviltä tilanteilta, kun pysyt ajan tasalla tuloistasi ja tuistasi. Varsinkin opiskelijan tulot voivat usein koostua monesta eri lähteestä. Moni saattaa olla vuoden aikana yhdessä paikassa muutaman kuukauden harjoittelussa, toisessa paikassa kesätöissä ja kolmannessa osa-aikatöissä. Moni opiskelija tekee töitä myös nollatuntisopimuksella, jolloin tulot eivät ole joka kuukausi samat.
Yksinkertaisin tapa selvitä opintotukien ja palkan viidakosta on merkitä joka kuukausi esimerkiksi Exceliin tai vaikkapa ruutuvihkoon, montako euroa sait palkkaa kuussa ennen veroja. Näin olet aina selvillä siitä, paljonko olet tienannut vuoden aikana, ja voit helposti tarkistaa, moneenko opintotukikuukauteen olet vielä oikeutettu.
Lue lisää opintojen ja töiden yhdistämisestä:
Opintojen ja töiden yhdistäminen – Miten selvitä ilman stressiä?
Mistä löytää osa-aikatyö opintojen oheen?
Millaista on yhdistää opiskelu ja työ? Kysyimme opiskelijoilta
The post Opiskelija, käytkö töissä? – Näin palkka vaikuttaa opintotukeen appeared first on Duunitori.