Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Firalla koodarit ja vastaavat mestarit luovat yhdessä parempaa työmaa-arkea

$
0
0

Firalla on pystytty yhdistämään “hupparikansa” ja vastaavat työnjohtajat – tuloksena parannetaan työmaiden arkea askel kerrallaan. Mistä on kyse ja miten tähän on päästy?

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Firan kanssa. Fira etsii joukkoonsa rohkeita ja kehittämishaluisia ammattilaisia, katso avoimet työpaikat!

Firalla ollaan rakennusalan suhteen ainutlaatuisessa asemassa siinä mielessä, että softakehittäjät ja työmailla työskentelevät on onnistuneesti saatettu yhteen kehittämään liiketoimintaa. Duunitorin toimittaja tapasi rakennustyömaiden toiminnanohjausjärjestelmä SiteDrivea koodaavan Andreas Bergenwallin ja vastaavana mestarina työskentelevän Tuomas Hakulisen, joille saman pöydän ääreen kerääntyminen ei ole läheskään ensimmäinen kerta.

Lukuisat digitaaliset järjestelmät ja työkalut ovat jo parin vuoden ajan jalkautuneet työmaille, mutta aina niitä käyttäessä ei ole pelkästään voinut huokaista helpotuksesta. “Aiempiin työmailla käytössä olleisiin järjestelmiin verrattuna poikkeavaa tässä on, että hyvin harvoin kehitystä tehdään työmaan ohjeistuksen mukaisesti. Saamme oikeasti sanottua, mitä tarvitaan ja mitä ei”, Tuomas kertoo tyytyväisenä.

Mitä syntyy, kun yhdistetään koodari ja vastaava mestari?

Andreakselle Firan startup-ohjelman alaisuudessa tehtävä projekti on ollut ainutlaatuinen tilaisuus ja keino oppia alasta, joka ei ole ollut aiemmin tuttu. Helposti voisi ajatella, että koodarien ja rakennusalan ammattilaisten maailmat ovat liian erillään toisistaan, jolloin lähtökohtainen ennuste yhdessä tehtävälle kehitykselle olisi huono. “Sellaista vastakkainasettelua ei ole Firalla oikein ollenkaan kohdannut. Se on todella hienoa ja mahdollistanut sen, että tätä on pystytty viemään näin pitkälle”, Andreas toteaa.

Työntekijä ei ole Firalla kehittymisenhalunsa kanssa yksin, sillä kehittämiseen kannustetaan johdon tasolla asti. “Projektia on ollut ilo tehdä, sillä siinä on kaikin puolin toimiva dynamiikka. Kaikki tiedämme, että olemme samassa veneessä”, Andreas kuvailee. “Lähtökohtana on se, että jos tulee meille töihin, on jo hyvä duunari. Silti odotetaan vielä vähän enemmän ja annetaan siihen myös aika vapaat kädet”, Tuomas tietää. Hän kertoo tunnistavansa tietynlaisen ylpeyden firalaisuudesta tehdessään hieman enemmän: “Muhun luotetaan ja multa sitä odotetaan, niin kyllä mä kaikkeni yritän.”

Miehet kuitenkin tunnistavat, ettei rakennusalalla olla vielä täysin valmiita uuden kehityssuunnan kelkkaan. “Aina on totuttu vähän mutisemaan asioista, mutta niitä ei ole ehkä saatu sanottua ääneen. Firalla siihen kannustetaan huomattavan paljon, mutta tiedän, että se on alalla hyvin harvinaista vielä tänäkin päivänä”, Tuomas myöntää.

Rakennusalan ammattilaisten ja koodareiden yhteistyö on avaintekijä SiteDriven kehittämisessä.

Miksi tehdä niin kuin on aina tehty?

Keskustelun edetessä toimittajakin aistii miesten välisen yhteisymmärryksen. He ovat aidosti innoissaan saadessaan luoda uutta ja pystyessään yhdistämään osaamisensa. Liitto on ollut kehittymisen kannalta myös tietynlainen pakko: rakennustyömailla ei olla vuosien saatossa voitu kehittää tiettyjä asioita ilman ohjelmisto-osaamista, ja toisaalta koodarit eivät pysty kehittämään tarkoituksenmukaista tuotetta ilman työmailla kartutettua kokemusta ja tietoa.

Mitä firalaisuus on teille?

“Luottamusta, läpinäkyvyyttä, innovatiiivisuutta ja kehittämistä, matalaa hierarkiaa, yhdessä tekemistä.”

“Satuin kuuntelemaan esittelyä Firasta, ja toiminta kuulosti samanlaiselta, mitä olin itsekin miettinyt aiemmin. Voisivatko nämä tehdä asiat toisin, olisiko se ihan utopiaa vai tekisikö joku oikeasti? Siitä alkoi yhteistyö”, Tuomas muistelee Firalle siirtymistään.

Tulo Firalle oli Tuomaksen mukaan jokseenkin tyypillinen. Lukuisia saneerauksia oli jo nähty ja varsinkin nähtyä oli tapa, jolla niitä toimitettiin. Aikaisemmissa yrityksissä Tuomaksella ei ollut mahdollisuutta kehittää toimintaa, mikä johti lopulta kyllästymiseen ja tunteeseen, ettei mikään muutu kuitenkaan. “Firalla alettiin alusta asti pohtimaan, miksi yleensäkään tehdään niin kuin on aina tehty, ja mitä siitä voisi muuttaa. Oma kyllästyminen perinteisiin remontteihin teki sen, että olen mielelläni ollut mukana testaamassa kaikkea uutta, mitä työmaille voi saada”, Tuomas selittää.

Kun poikkeamat ovat arkipäivää, niitä on hallittava

Andreaksen ja Tuomaksen mukaan SiteDrive on jo käytössä Fira Palveluiden kaikilla työmailla. “Viime kädessä on kyse siitä, että sinulla on esimerkiksi asentaja, joka tulee oikeaan paikkaan silloin kun pitää ja tekee oikeita asioita vielä oikealla tavalla. Ytimessä tässä on aikataulusuunnitelma”, Andreas valottaa. Projektin alkuun verrattuna SiteDrive on jo muuttanut kehityssuuntaansa ja keskittyy tällä hetkellä aikataulun suunnitteluun ja seurantaan. “Saneerausten tyypillinen ominaisuus on, etteivät nämä mene ihan niin kuin on suunniteltu”, Tuomas virnistää ja jatkaa: “Aiemmat aikataulujärjestelmät eivät tukeneet poikkeamien hallintaa. SiteDrivessa on paljon mahdollisuuksia siihen, että aikataulua pystytään muokkaamaan niin, että se pysyy koko ajan toteuttamiskelpoisena.”

Firan toimistoltakin löytyviltä näytöiltä on mahdollista seurata kutakin käynnissä olevaa työmaata reaaliajassa. Aikataulun suhteen nähdään, ollaanko aikataulussa (vihreällä) vai myöhässä (punaisella). Myös vastaava mestari pystyy työmaalla käyttämään aikaansa tärkeämpiin tehtäviin, kun reaalitilanteen voi tarkistaa nopeasti.

Tuomas näyttää, miten SiteDrive toimii käytännössä.

Kuin Aku Ankkaa lukisi

Rakennusmiehen näkökulmasta ohjelmiston käyttö näkyy selvyytenä työtehtävissä. “Kaikille voidaan tulostaa vaikka joka maanantai Aku Ankka -tyyppinen lukujärjestys, jossa lukee, mitä ja milloin kullakin on tehtävänä”, Tuomas sanoo. Tähän Andreas lisää, että aikataulun voi saada myös sovelluksen kautta omaan kännykkäänsä. Työmies näkee puhelimestaan esimerkiksi kolme päivälle suunniteltua tehtävää. Hän saapuu paikalle, painaa tehtävän puhelimestaan aloitetuksi ja lopettaessaan tehdyksi. Helpommaksi sitä ei paljoa voida tehdä.

Tuomaksen mukaan rakennusalalla siirrytään yhä enemmän suoritepohjaiseen korvaukseen. SiteDriveä käyttämällä palkka voisi tulevaisuudessa muodostua esimerkiksi kuitatuista tehtävistä, mikä toimisi porkkanana yksittäisille työmiehille. “Motivaatiota voisi lisätä myös tieto, että jos tekee kahden tunnin homman aikaisemmin, saa saman palkan ja voi lähteä työt tehtyään vaikka kotiin. Voi keskittyä vain työn tekemiseen”, Tuomas pohtii.

Firalla ei haluta pantata tietoa vaan koetaan, että läpinäkyvä toiminta ja tiedonjako hyödyttävät kaikkien työmaiden toimintaa. Andreas ja Tuomas odottavat tulevaisuutta innolla: On hyvä fiilis, sillä kaikki menee oikeaan suuntaan.”

Miksi Firalle kannattaisi tulla töihin?

Andreas: “Ohjelmistopuolella on loistava mahdollisuus päästä tekemään jotain, jolla on oikeasti merkitystä. Jos mietitään rakennusalaa, kuinka suuri siivu se on maailman BKT:sta ja kuinka paljon ihmisiä työllistää – jo pelkästään se on erittäin houkutteleva syy tulla.”

Tuomas: “Siinä vaiheessa kun tuntuu, että tällä alalla ei mikään muutu, kannattaa viimeistään tulla käymään Firalla. Vauhti on kova, vastuut kovia, mutta työ palkitsee ihan varmasti.”

Sinustako firalainen? Yritys etsii jatkuvasti rakennusalan osaajia ja tarjoaa toisaalta työmahdollisuuksia myös esimerkiksi koodareille. Katso avoimet työpaikat!

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:

Fiksumman yhteiskunnan rakentajat – Firan kulttuurissa asiakaskin on osa tiimiä
Toimialansa uudistaja hakee kasvavaan jengiinsä rohkeita osaajia – katso, millaista työtä on tarjolla

Artikkelin kuvat: Vesa Laitinen

The post Firalla koodarit ja vastaavat mestarit luovat yhdessä parempaa työmaa-arkea appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles