Hait avointa työpaikkaa, joka kuulosti lähes täydelliseltä? Vahinko, että muita hakijoita oli kymmeniä. Tuollaisesta hakijamäärästä on vaikea erottautua. Jos työhakemusten lähettäminen avoimiin työpaikkoihin on vaikeaa ja jopa turhaa, kannattaa kokeilla uutta taktiikkaa: hae unelmiesi työpaikkaa.
Listaa unelmiesi työnantajat
Aluksi listaa työnantajat, joissa haluaisit olla töissä. Tee päätös puhtaasti mielikuviesi perusteella, tässä vaiheessa ei tarvitse perustella valintojasi. Visioi ja fiilistele vapaasti. Jos listan teko on hankalaa, tästä artikkelista saat hyviä vinkkejä, miten löytää sopivia toimialoja ja työnantajia. Kun olet saanut noin parikymmentä organisaatiota listallesi, karsi listaasi niin, että siinä on vain kymmenen nimeä.
Pistä nimet paremmuusjärjestykseen. Tässä vaiheessa perustele missä työskentelisit mieluiten? Missä pääsisit todennäköisimmin tekemään sitä, mitä haluat ja missä olet hyvä? Hienoa, nyt sinulla on työnantajalista, jota käydä läpi!
Kerää tietoa unelmatyöstäsi
Alkaa tiedonkeruuvaihe. Aiemmin olet rankannut työnantajia lähinnä fiilisten ja mielikuvien perusteella. Yritykset eivät välttämättä kerro, millaisia rekrytarpeita heillä saattaisi olla. Eli nyt pitäisi saada selville organisaatiolta itseltään, millaista osaamista he saattaisivat tarvita.
Ota yhteyttä organisaation rekrytoinnista vastaavaan henkilöön. Isompien firmojen verkkosivujen rekryosiosta löytyy yleensä HR:stä vastaavien yhteystiedot. Pienemmissä yrityksissä tai yhteisöissä ota yhteyttä suoraan toimitus- tai toiminnanjohtajaan. He ohjaavat sinut oikealle henkilölle. Tai soita vaihteeseen ja kysy kuka vastaa henkilöstöhallinnosta.
Tavoitteena tiedonkeruu. Ei työnhaku.
Ota rohkeasti puhelin käteen. Soita aamusta klo 9-10 välillä, yleensä palaveriputket alkavat 10:stä eteenpäin. Toki voit lähettää myös sähköpostia.
Ja muista: tässä vaiheessa tavoitteena on tiedonkeruu, ei työnhaku. Kuvittele olevasi tutkiva toimittaja. Tavoitteenasi on saada arvokasta tietoa organisaatiosta, jota he eivät kerro somessa, vuosikertomuksissa tai verkkosivuillaan.
Kerro rehellisesti, että olet hyvin kiinnostunut juuri tästä organisaatiosta, työtehtävästä tai heidän tuotteestaan, ja mietit parhaillaan omia urasuunnitelmiasi.
Selvitä kolme asiaa: lähitulevaisuuden näkymät, millaista osaamista he tarvitsevat ja miten heille tullaan töihin. Sopivia apukysymyksiä ovat:
- Miltä näyttää lähitulevaisuus (6-12 kk)? Entä pidemmällä aikavälillä (1-2 vuotta)?
- Mitä ajankohtaisia haasteita heillä on? Entä toimialalla?
- Millaista osaamista he tarvitsevat?
- Millaista työkokemusta ja koulutustaustaa he arvostavat?
- Onko heille tulossa rekrytointitarpeita?
- Mitä rekrykanavia he käyttävät?
- Miten tekevät rekrypäätökset? Kuka päättää rekrytoinnista?
Varioi näitä kysymyksiä ja tee tarkentavia lisäkysymyksiä. Tarkoitus on, että käytte keskustelua, ei haastattelua. Vaikka tämä ei ole työhaastattelu, kerro lyhyesti itsestäsi. Kehu, konkretisoi osaamistasi ja saavutuksia noin 30 sekunnissa. Tämä spiikki kannattaa kirjoittaa ylös etukäteen. Tai opetella ulkoa.
Miksi kutsumusammattia kannattaa metsästää?
Unelmien työpaikan metsästys on valitettavan pitkäpiimäistä puuhaa. Se ei löydy heti, vaan vaatii työtä ja kärsivällisyyttä. Mutta on ainakin kolme syytä, miksi unelmien työpaikkaa kannattaa metsästää.
Annat itsestäsi aktiivisen kuvan. Et vain reagoi avoimiin työpaikkoihin, vaan työnantaja tietää, että olet oma-aloitteinen. Ennen kuin on edes lukenut työhakemustasi.
Saat etumatkaa. Sitten kun organisaatio on rekrytoimassa kaltaistasi osaajaa, sinulla on jalka valmiiksi oven välissä. Hyvällä tuurilla ei tarvitse edes kilpailla muiden työnhakijoiden rinnalla.
Kasvatat verkostoasi. Uutta työpaikkaa metsästäessä suhdeverkostolla on merkittävä rooli. Vaikka et tapaamisissa löydä suoraan työpaikkaa, kasvatat verkostoasi, josta voi olla yllättävää apua myöhemminkin. Muista ylläpitää verkostoasi.
Ja lopuksi, kaikki on pienestä kiinni: riittää kun olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja löydät unelmien työpaikan.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavasta artikkelista:
Tavoitteena unelmatyöpaikka, uusi ura tai verkostoituminen? Näin brändäät itsesi