Moni ei ole tullut ajatelleeksi, millaisia mahdollisuuksia puhelinmyyntityö tarjoaa erilaisiin elämäntilanteisiin. Kävimme tutustumassa työhön A-lehdissä ja haastattelimme neljää eri myyntineuvottelijaa, jotka ovat päätyneet työhön kukin omia reittejään.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä A-lehtien kanssa. A-lehdet rekrytoi nyt uusia myyntineuvottelijoita! Katso avoimet paikat tästä:
Katso avoimet myyntineuvottelijan paikat»Miika Suntinen aloitti myyntityön A-lehdissä nuorena, vain 15-vuotiaana. Puhelinmyynti oli hänelle hyvä tapa tehdä lisätienestiä jääkiekon peluun ohella. Mirja Rosenlöf sen sijaan tuli A-lehtiin vasta uransa loppuvaiheessa. Sitä ennen hän toimi yli neljäkymmentä vuotta yrittäjänä, ja oli näin kerryttänyt jo hyvää kokemusta myyntialasta. Moni on tullut A-lehtiin myös alanvaihdoksen myötä. Janne Hautaviita työskenteli ennen puuseppänä ja Jonna Peränen ruokakaupassa. Jonnan houkutti vaihtamaan A-lehtiin säännöllinen toimistotyöaika, ja Janne puolestaan kertoo kyllästyneensä vanhan työpaikkansa väheneviin töihin.
“On hienoa päästä vaikuttamaan tärkeisiin asioihin” – Myyntineuvottelijat ovat mukana kehittämässä koko yrityksen toimintaa
Monella on mielikuva puhelinmyyntityöstä yksitoikkoisena työnä, jota jaksaa tehdä ehkä muutaman kuukauden kesätyönä. Ainakin A-lehdissä uramahdollisuudet ovat todellisuudessa paljon monipuolisemmat. Jonna tuli A-lehtiin töihin vasta puolitoista vuotta sitten, mutta toimii jo varavuoroesimiehenä ja kehitystiimin jäsenenä. Kehitystiimi koostuu eri puolilla Suomea työskentelevistä myyntineuvottelijoista, jotka kokoontuvat yhdessä esimiesten kanssa pohtimaan, miten työtä A-lehdissä voisi kehittää.
Tällä hetkellä Jonna on mukana kehittämässä uutta soittojärjestelmää. Kehitystiimi miettii yhdessä, mitä ominaisuuksia uusi järjestelmä tarvitsee ja testaa sitä, ennen kuin järjestelmä laajenee kaikkien A-lehtien toimistojen käyttöön. Kehitystiimissä voi päästä vaikuttamaan palkka-asioihinkin. Kehitystiimiläisiltä kysyttiin hiljattain, miten uusien lehtien myynnistä olisi paras maksaa myyntibonukset. “Aikasemmissa työpaikoissani ei ole ollut mitään tällaista. On hienoa päästä sanomaan oma painava sanansa tärkeisiin asioihin, niin että mielipiteitäni vielä oikeasti kuunnellaankin”, Jonna sanoo.
Janne ei ole kehitystiimin jäsen, mutta osallistuu silti vahvasti työn kehittämiseen A-lehdissä. Janne aloitti A-lehdissä vasta viisi kuukautta sitten, ja on jo päässyt luottamustehtäviin. Hän on mukana testaamassa uutta puhelinjärjestelmää ja toimii myöhemmin valmentajana järjestelmän kanssa, kun sen käyttö laajenee. Janne näkee kehittämistyön myös hyvin arkipäiväisenä asiana: “Usein palavereissa käydään läpi, että olisko asioissa jotain kehitettävää tai onko jollakulla uusia ideoita”, Janne sanoo.
Yllättäviä mahdollisuuksia: Mirja työskentelee kotoaan käsin yrittäjänä ja Miika Espanjan lämmössä
Puhelinmyyntityötä voi tehdä myös poistumatta omasta kodistaan tai vaihtoehtoisesti lähteä ulkomaille asti. Mirja työskentelee A-lehdille Laukaan kodistaan käsin omalla toiminimellä. “Luonteelleni sopii itsenäisesti työskentely, enkä tarvitse välttämättä ketään ohjeistamaan ja valvomaan tekemisiäni”, hän sanoo. Mirjaa motivoi yrittäjänä työskentelyssä se, että hän työskentelee ja tienaa vain itselleen. Samaan aikaan hänellä on kuitenkin täysi A-lehtien tuki takanaan. Hän saa milloin vain käydä A-lehtien toimistolla juttelemassa muiden myyjien kanssa ja vaihtamassa ajatuksia. Samoin hän pääsee osallistumaan kaikkiin A-lehtien koulutuksiin. “Tämä on paras mahdollinen järjestely minulle”, Mirja sanoo.
Miika puolestaan lähti tekemään puhelinmyyntiä ulkomaille. Viime syksynä hän muutti työskentelemään Fuengirolaan, kun A-lehdissä päätettiin kokeilla, miten myyntityötä voisi tehdä ulkomailta käsin. Miika oli yksi vajaasta kymmenestä henkilöstä, jotka lähtivät pilottiporukkana Espanjan toimistoon. Kokeilu on sujunut hyvin, ja A-lehdet laajentaa tytäryhtiön kautta toimintaa Fuengirolassa palkaten toimistoon lisää väkeä. Ensin uudet työntekijät koulutetaan kuitenkin A-lehtien Suomen toimistoissa. Miika kertoo elävänsä Espanjan lämmössä elämänsä parasta aikaa. “Täällä työskentelyssä viehättää erilaiseen kulttuuriin tutustuminen, lämmin keli ja se, että on paljon vapaa-ajan aktiviteetteja.”
“Pienellä hiomisella kenestä vaan saa myyjän” – Kukaan ei jää yksin, vaan myyntityöhön saa jatkuvaa koulutusta
A-lehtiin voi päästä töihin, vaikka ei olisi ennestään alan kokemusta. Talossa tavataan sanoa, että vain kokeilemalla voi tietää, sopiiko myyntityö itselle. Yksin ei tarvitse kuitenkaan kokeilla ja opetella, vaan A-lehdissä annetaan paljon tukea ja koulutusta työhön. “Työssä onnistuminen ei jää ainakaan koulutuksen puutteesta kiinni”, Miika sanoo. Janne kertoo pitävänsä siitä, että A-lehdissä kannustetaan henkilökohtaiseen kehittymiseen niin aktiivisesti. “Työkaverit kuuntelevat toisiaan ja auttavat jo etukäteen, jos huomaavat jotain, mitä toisen myyntipuheessa voisi kehittää”, Janne sanoo.
Uusille työntekijöille pidetään aluksi koulutuspäiviä, joiden lomassa pääsee pian soittamaan ensimmäiset myyntipuhelut. “Tämän työn oppii kunnolla vain itse soittamalla”, Miika sanoo. Jonna myöntää, että soittamisen aloittaminen oli jännittävää: “Ensimmäinen puhelu pelotti ihan hirveästi. Pelot hälvenivät kuitenkin nopeasti, kun huomasin, että asiakkaat luurin toisessa päässä ovat ystävällisiä.”
Ei valmiita myyntipuheita – Lehtiä ostetaan, kun myyjä on aidosti läsnä puhelimessa
Yritän kysellä myyjiltä, miten lehtiä oikein myydään puhelimessa. Ostaako paperilehtiä enää kukaan? Myyjät kertovat, että A-lehdissä ei soiteta sattuman kaupalla puhelinluetteloa läpi, vaan kaikki asiakkaat ovat jo joskus tilanneet A-lehdistä. “Kyse on siitä, että katsotaan asiakkaan kanssa, mikä olisi heille paras lehti juuri siihen elämäntilanteeseen. Joku on vaikka tilannut pitkään mökkilehteä, mutta kesämökki onkin jo myyty. Hän mainitsee, että hyvinvointi kiinnostaa, joten lähdemme yhdessä kartoittamaan, että olisiko jokin hyvinvoinnin lehti mieluinen”, Jonna kertoo.
Kaikki myyjät korostavat, että tärkeintä on olla puhelimessa aidosti läsnä. Asiakkaat huomaavat kyllä, jos myyjä lukee paperista jotain puhetta ääneen tai kyselee säästä vain veistääkseen tikusta asiaa. “Ajattelen puhelimessa aina, että luurin toisessa päässä oleva asiakas on sen päivän tärkein henkilö ja keskityn häneen täysillä”, Miika sanoo.
Myyjät kertovat, että työ kehittää keskustelu- ja vuorovaikutustaitoja antaen näin arvokasta oppia myös muuhun elämään. Puusepän työhön tottunut Janne kertookin yllättyneensä aluksi, kuinka paljon keskittymistä työ vaatii. Pian keskittymiskyky kuitenkin parani ja työ lähti sujumaan. “Kaikki ennakkoluulot tätä työtä vastaan kariutuivat ensimmäisen kuukauden aikana. Oli yksi parhaista päätöksistäni hetkeen tulla töihin A-lehtiin”, Janne sanoo.